- Home
- Externe
- (14.10.2022, 14:57)
- Alexandru Gologan , , Sorina Matei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 233. Franţa a livrat Ucrainei lansatoare de rachetă LRU / Kievul, campanie de strângere de fonduri pentru un sistem anti-dronă / Un paraşutist rus dezertor refugiat în Franţa spune de ce „Putin a pierdut deja” / Armata ucraineană a eliberat 600 de aşezări / Ruşii au bombardat din nou Zaporojie şi se pregătesc să producă drone
- Creşte numărul victimelor civile în Ucraina, după ce un bloc de apartamente din regiunea Herson a fost bombardat
- Rachetele ruseşti au lovit portul ucrainean Nikolaiev
- NATO monitorizează îndeaproape situaţia de pe front
Urmărește
22194 afișări
UPDATE 23:00
FMI: sfârşitul războiului este calea directă de a îmbunătăţi situaţia economică globală
Încheierea războiului din Ucraina este modalitatea „directă” de a îmbunătăţi situaţia economică globală, a declarat directorul executiv al FMI, Kristalina Georgieva.
UPDATE 22:00
Yellen: Nu există încă o decizie cu privire la plafonul preţului petrolului
Nicio decizie nu a fost încă luată cu privire la nivelul plafonului preţului petrolului din Rusia, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, subliniind că Rusia nu trebuie să profite de pe urma războiului din Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
UPDATE 21:00
Vicecancelar german: Putin îi atacă şi pe ruşi, nu trebuie să câştige
„Putin, cu războiul său, atacă oamenii, îi atacă pe ruşi înşişi”, „deci Putin nu trebuie să câştige”, sunt afirmaţii ale vicecancelarul german Robert Habeck, care, vorbind la Congresul Verzilor, a subliniat că nici măcar celor trimişi în Ucraina de preşedintele rus nu le place acest război. „Războiul a adus frica înapoi în ţara noastră şi în Europa. O teamă existenţială, a celor care nu ştiu dacă vor putea plăti facturile”. „Frica chiar şi în companii”, a insistat el, subliniind că acestea nu sunt ceva abstract „sunt locurile în care lucrăm”.
Declaraţia vine la câteva ore după ce Putin a afirmat că Germania a ales să-şi subordoneze interesele NATO decât propriilor cetăţeni, care suferă de pe urma crizei din energie.
UPDATE 20:00
Trupe ruse în Belarus
Trupele ruse vor ajunge în curând în Belarus pentru a participa la o „grupare regională” cu scopul de a proteja graniţele fostei republici sovietice, a anunţat de Ministerul Apărării din Minsk, potrivit căruia „trupele componentei ruse a grupării regionale vor începe să sosească în Belarus în zilele următoare”.
Anunţul vine după declaraţiile preşedintelui belarus Alexandru Lukaşenko, care săptămâna aceasta a declarat că trupele ţării sale se vor alinia cu forţele ruse în apropierea graniţei cu Ucraina, explicând decizia prin presupuse ameninţări la adresa Belarusului venite dinspre Ucraina şi din Occident.
UPDATE 19:40
Primarul Kievului: Negocierile vor avea abia după ce ultimul rus pleacă
„Ruşii au spus că vor să găsească un compromis, să continue negocierile. Nu pot să înţeleg despre ce vorbesc. Negocieri pentru a lăsa ruşilor o parte din teritoriile noastre? Acesta este compromisul? Nu este. Sunt de părere că acest război se poate termina la masa negocierilor, dar numai după ce ultimul soldat rus a părăsit Ucraina. Atunci, putem negocia. Dar, acum nu avem suficiente garanţii. Trebuie să ne apărăm integritatea teritorială şi suveranitatea noastră”, a declarat Vitali Klitschko, primarul Kievului, la TG24 Live In Florence.
UPDATE 19:30
Cetăţean rus arestat în Norvegia cu drone, fotografii şi videoclipuri
Un cetăţean rus găsit în posesia a două drone şi a unui număr mare de fotografii şi videoclipuri a fost arestat în timp ce încerca să se întoarcă în ţara sa,a anunţat justiţia norvegiană, care a anunţat că l-a arestat pe Vitali Rustanov, în vârstă de 50 de ani, la punctul de trecere a frontierei Storskog, singurul punct de trecere dintre Norvegia şi Rusia, în timp ce încerca să se întoarcă în Rusia cu două drone şi echipamente digitale de stocare. După atacurile asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, Norvegia, principalul furnizor de gaze din Europa, şi-a consolidat securitatea în jurul uzinelor sale de petrol şi gaze.
Un judecător de la tribunalul Vadso a decis asupra măsurii arestării preventive pentru două săptămâni, acceptând cererile poliţiei. Rustanov, care se află în Norvegia din august, a recunoscut că a zburat drone „în toată ţara”, dar a negat orice acuzaţie de spionaj şi a explicat că nu cunoaşte interdicţiile. Poliţia a găsit pe el 4 terabytes de fotografii şi videoclipuri, unele dintre ele criptate. Zboruri cu drone au fost raportate în ultimele săptămâni în apropierea centralelor electrice din Norvegia, inclusiv a platformelor petroliere offshore.
UPDATE 19:00 Putin: Germania greşeşte când pune interesul NATO înaintea intereselor sale
„Este o greşeală”, astfel, preşedintele rus Vladimir Putin a comentat despre ceea ce a descris drept „decizia Germaniei de a pune interesele aliaţilor NATO şi respectul pentru acordurile internaţionale înaintea propriilor interese naţionale şi înaintea poporului său”. În cadrul unei conferinţe de presă la Astana, Putin a spus că el crede că „este o greşeală, pentru care economia, afacerile şi cetăţenii Germaniei suferă”.
UPDATE 18:30
Oprirea coridoarelor de cereale, dacă sunt utilizate pentru transportul explozivilor
„Cel mai probabil, explozivii folosiţi pentru atacul asupra podului care leagă Crimeea de teritoriul Rusiei au fost trimişi pe mare, dar nu s-a stabilit cu certitudine dacă coridoarele pentru cereale au fost exploatate”. Preşedintele rus Vladimir Putin a spus acest lucru la o conferinţă de presă la Astana, subliniind că „dacă se va confirma această ipoteză, vom pune capăt acordurilor privind exportul de grâu”. Putin a declarat apoi că „după atacul terorist de pe podul din Crimeea, serviciile competente au fost instruite să întărească controalele, pentru a garanta siguranţa tuturor infrastructurilor critice”. În special, au fost consolidate „măsurile adecvate în structurile energetice şi de transport”.
UPDATE 18:00
Medvedev: începem producţia de drone pe scară largă
Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului Naţional de Securitate al Rusiei, a cerut „producţia pe scară largă a diferitelor tipuri de drone”, numind această operaţiune o „necesitate urgentă” pentru Federaţie, consemnează Ria Novosti.
UPDATE 17:40 Moscova: Femeile, excluse de la mobilizare
„Toate femeile, fără nicio excludere, nu sunt supuse unei mobilizări parţiale”, a explicat de Ministerul rus al Apărării, relatează Ria Novosti.
UPDATE 17:30
Cinismul lui Putin
UPDATE 16:30
Kiev: Moscova are 300 de drone iraniene în serviciu
„Federaţia Rusă are în prezent aproximativ 300 de drone iraniene în serviciu”, a fost anunţat ministrul Apărării de la Kiev, Oleksiy Reznikov, potrivit Unian.
UPDATE 16:00
Kiev: Rusia a epuizat două treimi din rachetele de înaltă precizie
De la începutul conflictului din Ucraina, „Rusia a epuizat deja mai mult de două treimi din stocurile sale de rachete de înaltă precizie”. Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a relatat pe Telegram, scrie Unian.
UPDATE 15:50
Lukaşenko se teme de terorism
Preşedintele bielorus a anunţat că starea de ameninţare teroristă sporită „a fost introdusă din cauza înrăutăţirii situaţiei de-a lungul perimetrului graniţelor noastre”.
UPDATE 15:30
Ministrul Apărării de la Kiev: A început formarea sistemelor de apărare antiaeriană
Primele sisteme de rachete antiaeriene Nasams pentru apărarea aeriană vor fi livrate de SUA Ucrainei încă de luna aceasta, a declarat ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, potrivit rapoartelor agenţiei UNIAN.
„Există o decizie a Statelor Unite de a ne pune la dispoziţie binecunoscutul sistem Nasams, primele instalaţii. Specialiştii noştri sunt, de asemenea, în curs de formare. Ele vor fi livrate luna aceasta”, a spus Reznikov, explicând că şi sistemele germane de apărare aeriană vor sosi până în octombrie.
UPDATE 15:20
Podul din Crimeea: alţi 5 suspecţi implicaţi în atac au fost arestaţi
Un tribunal din Simferopol, al doilea oraş ca mărime din Crimeea, a arestat oficial şi a arestat cinci suspecţi în legătură cu explozia care a deteriorat Podul Crimeei. Interfax anunţă ştirea. Anterior, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a identificat 12 suspecţi implicaţi în explozie. FSB a denunţat implicarea cetăţenilor ucraineni, armeni şi ruşi în ceea ce a descris drept „act terorist”.
UPDATE 15:10
Moscova interzice intrarea miniştrilor din Muntenegru
Autorităţile de la Moscova au anunţat astăzi că au interzis intrarea în ţară a miniştrilor de externe şi apărării din Muntenegru, Ranko Krivokapic şi Rasko Konevici, ca răspuns la expulzarea diplomaţilor ruşi din Podgorica. Nici fostul director al Agenţiei Naţionale de Securitate a Muntenegrului, Savo Kentere, nu va putea călători în Rusia până la o nouă ordine, potrivit celor anunţate de Ministerul rus de Externe. „Această măsură este un răspuns la o altă decizie ostilă luată de partea muntenegreană în septembrie, când personalul ambasadei Rusiei în ţară a declarat" persona non grata”.
UPDATE 15:00
Explozii în oraşul rusesc Belgorod
Şapte explozii au avut loc în oraşul rusesc Belgorod, nu departe de graniţa cu Ucraina. Corespondentul local al Ria Novosti a vorbit despre un vuiet puternic în centrul oraşului, urmat de alte şase, în decurs de 20 de minute. Cartierul general regional al forţelor armate ruse a confirmat funcţionarea sistemelor de apărare aeriană.
UPDATE 14:56 Franţa a livrat Ucrainei lansatoare de rachetă
Franţa a furnizat Ucrainei sisteme unitare de lansatoare de rachete sol-sol, au afirmat vineri, sub protecţia anonimatului, oficiali guvernamentali de la Paris citaţi de cotidianul Le Monde. Conform surselor citate, cel mai probabil au fost livrate Ucrainei trei sisteme unitare de lansatoare de rachete (LRU), care au raza de acţiune de 70 de kilometri.
Lansatoarele de rachete unitare sunt asemănătoare cu sistemele de artilerie multiple de tip M142 HIMARS fabricate în Statele Unite.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat, joi, că oferă Ucrainei doar armament defensiv pentru a face faţă confruntărilor militare strict pe teritoriul ucrainean, subliniind că nu vrea război mondial cu Rusia. "Ajutăm Ucraina să opună rezistenţă pe teritoriul său, nu să atace vreodată Rusia. Vladimir Putin trebuie să oprească acest război şi să respecte integritatea teritorială a Ucrainei. Nu vrem un război mondial", a afirmat Emmanuel Macron, joi, într-un mesaj postat pe Twitter.
UPDATE 14:20 Zelenski vorbeşte vineri la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene.
El le-a spus şefilor de stat europeni că Ucraina trebuie să învingă pentru ca Rusia să nu „avanseze asupra Varşoviei sau din nou asupra Pragăi”, potrivit AP.
Zelenski a făcut apel la capitalele occidentale să furnizeze armatei sale mai multe arme „pentru a pedepsi agresorul”.
UPDATE 14:10 Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu preşedintele lituanian, Gitanas Nausėda, care promite ca va continua să sprijine Ucraina
Întâlnindu-se cu ocazia Zilei Apărătorilor, preşedintele ucrainean a declarat că cei doi au discutat despre câmpul de luptă, nevoile de apărare ale Ucrainei şi „continuarea integrării euro-atlantice”.
Nauséda a declarat că Lituania va „continua să sprijine Ucraina pe toate fronturile şi să pledeze pentru mai mult sprijin din partea Occidentului”, solicitând mai multe sisteme de apărare aeriană.
UPDATE 14:00 Un membru al consiliului din Herson condamnă „evacuarea” ucrainenilor decisă de ruşi drept „deportare”
Un membru ucrainean al consiliului regional din Kherson a condamnat „evacuarea” de către Rusia a oraşului ocupat, afirmând că aceasta este de fapt o „deportare”.
Ucrainenii evacuaţi din regiunea Herson din sudul Ucrainei erau aşteptaţi să înceapă să sosească în Rusia vineri, după ce un oficial instalat la Moscova a sugerat că locuitorii ar trebui să plece în siguranţă, un semn al slăbirii controlului Rusiei asupra teritoriului pe care pretinde că l-a anexat.
UPDATE 13:30 Ministrul de Externe turc nu se aşteaptă o întâlnire între Putin şi Zelenski în curând, dar Ankara îşi continuă eforturile
UPDATE 12:50 Autorităţile de la Kiev au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru achiziţionarea unui sistem anti-dronă
Platforma United24, cu suportul băncii Monobank şi al lui Igor Lachenkov (influencer, blogger), speră să strângă cel puţin 100 de milioane de grivne (cca. 2,8 milioane euro) în cadrul campaniei botezate „The Shahed Catcher”, după numele dronelor kamikaze iraniene livrate Rusiei şi pe care armata lui Putin le foloseşte în aşa-numita „operaţie militară specială” din Ucraina.
Această strângere de fonduri este lansată vineri, cu prilejul Zilei Apărătorilor Ucrainei, iar în cadrul ei au fost realizate 1.000 de brăţări exclusive din ultimul lot de oţel de la Azovstal, de dinainte de război, cu inscripţia „Cred în Forţele Armate ale Ucrainei”.
100 de brăţări au fost semnate personal de şeful Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, general-colonel Valerii Zaluzhnyi.
Brăţările nu pot fi cumpărate, ci doar câştigate în schimbul unor donaţii, care încep de la 5 grivne (echivalând cu 14 eurocenţi), în contul special deschis la Monobank.
UPDATE 11:45 SpaceX, compania lui Musk, spune că nu mai poate plăti pentru serviciile sateliţilor în Ucraina
De când au început să sosească în Ucraina, în primăvara anului trecut, terminalele de internet prin satelit Starlink realizate de SpaceX, compania lui Elon Musk, au fost o sursă vitală de comunicare pentru armata ucraineană, permiţându-i să lupte şi să rămână conectată chiar dacă reţelele de telefonie mobilă şi de internet au fost distruse în războiul cu Rusia.
Până în prezent, aproximativ 20.000 de unităţi de satelit Starlink au fost donate Ucrainei, Musk scriind vineri pe Twitter că "operaţiunea a costat SpaceX 80 de milioane de dolari şi va depăşi 100 de milioane de dolari până la sfârşitul anului".
Dar aceste contribuţii ar putea lua sfârşit, deoarece SpaceX a avertizat Pentagonul că ar putea înceta să mai finanţeze serviciul din Ucraina dacă armata americană nu contribuie cu zeci de milioane de dolari pe lună.
Documentele obţinute de CNN arată că luna trecută SpaceX, compania lui Musk, a trimis o scrisoare Pentagonului în care spune că nu mai poate continua să finanţeze serviciul Starlink aşa cum a făcut-o până acum. Scrisoarea cerea, de asemenea, ca Pentagonul să preia finanţarea pentru utilizarea Starlink de către guvernul şi armata Ucrainei, despre care SpaceX susţine că ar costa peste 120 de milioane de dolari pentru restul anului şi ar putea costa aproape 400 de milioane de dolari pentru următoarele 12 luni.
"Nu suntem în măsură să donăm în continuare terminale Ucrainei sau să finanţăm terminalele existente pentru o perioadă nedeterminată", a scris directorul de vânzări guvernamentale al SpaceX către Pentagon în scrisoarea din septembrie.
Printre documentele SpaceX trimise Pentagonului şi văzute de CNN se numără o cerere directă, care nu a fost raportată anterior, adresată lui Musk în iulie de către comandantul armatei ucrainene, generalul Valerii Zaluzhniy, pentru aproape 8.000 de terminale Starlink suplimentare.
Într-o scrisoare de intenţie separată adresată Pentagonului, un consultant extern care lucrează pentru SpaceX a scris: "SpaceX se confruntă cu decizii teribil de dificile aici. Nu cred că au capacitatea financiară de a furniza terminale sau servicii suplimentare, aşa cum a solicitat generalul Zaluzhniy".
Documentele, care nu au fost raportate anterior, oferă o defalcare rară a cifrelor interne ale SpaceX privind Starlink, detaliind costurile şi plăţile asociate cu miile de terminale din Ucraina. De asemenea, acestea aruncă o nouă lumină asupra negocierilor din culise care au furnizat Ucrainei echipamente şi servicii de comunicaţii în valoare de milioane de dolari, cu costuri reduse pentru Kiev.
Scrisorile vin în contextul în care, recent, au fost raportate întreruperi de amploare ale Starlink, în timp ce trupele ucrainene încearcă să recucerească terenul ocupat de Rusia în estul şi sudul ţării.
Surse familiare cu întreruperile au declarat că acestea au afectat brusc întreaga linie de front, aşa cum era la 30 septembrie. "Acest lucru a afectat fiecare efort al ucrainenilor de a trece peste acel front", a declarat o persoană familiarizată cu întreruperile, care a vorbit cu CNN sub rezerva anonimatului.
Financial Times a raportat pentru prima dată întreruperile care au dus la o pierdere "catastrofală" a comunicaţiilor, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt. Într-un tweet în care a răspuns la articol, Musk nu a contestat întreruperea, spunând că ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă este secret.
Sugestia SpaceX că va înceta să finanţeze Starlink vine, de asemenea, pe fondul creşterii îngrijorării în Ucraina cu privire la loialitatea lui Musk. Musk a postat recent pe Twitter un plan de pace controversat care ar face ca Ucraina să renunţe la Crimeea şi la controlul asupra regiunilor estice Luhansk şi Doneţk.
După ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a întrebat de partea cui este Musk, acesta a răspuns că "susţine în continuare foarte mult Ucraina", dar se teme de o "escaladare masivă".
Musk a susţinut, de asemenea, în privat, luna trecută, că Ucraina nu doreşte negocieri de pace în acest moment şi că, dacă ar fi fost de acord cu planul său, "Rusia ar fi acceptat aceşti termeni", potrivit unei persoane care i-a auzit.
"Ucraina ştie că guvernul său actual şi eforturile sale de război depind în totalitate de Starlink", a declarat persoana care cunoaşte discuţiile. "Decizia de a menţine Starlink în funcţiune sau nu se află în întregime în mâinile unui singur om. Acesta este Elon Musk. El nu a fost ales, nimeni nu a decis să îi dea această putere. O are datorită tehnologiei şi companiei pe care a construit-o".
Marţi, Musk a negat un raport potrivit căruia ar fi vorbit direct cu Putin despre Ucraina. Joi, când un ministru ucrainean a scris pe Twitter că Starlink este esenţial pentru infrastructura Ucrainei, Musk a răspuns: "Cu mare plăcere. Mă bucur să sprijin Ucraina".
Potrivit cifrelor SpaceX împărtăşite cu Pentagonul, aproximativ 85% din cele 20.000 de terminale din Ucraina au fost plătite - sau parţial plătite - de ţări precum SUA şi Polonia sau de alte entităţi. Aceste entităţi au plătit, de asemenea, aproximativ 30% din conectivitatea la internet, care, potrivit SpaceX, costă 4.500 de dolari în fiecare lună pe unitate pentru cel mai avansat serviciu. În weekend, Musk a scris pe Twitter că există aproximativ 25.000 de terminale în Ucraina.
În scrisoarea sa din iulie către Musk, comandantul-şef al Ucrainei, generalul Zaluzhniy, a lăudat "utilitatea excepţională" a unităţilor Starlink şi a declarat că aproximativ 4.000 de terminale au fost desfăşurate de armată. Cu toate acestea, aproximativ 500 de terminale pe lună sunt distruse în timpul luptelor, a spus Zaluzhniy, înainte de a cere încă 6.200 de terminale pentru armata ucraineană şi serviciile de informaţii şi 500 pe lună în continuare pentru a compensa pierderile.
Pe 8 septembrie, directorul principal de vânzări guvernamentale al SpaceX a scris Pentagonului spunând că costurile au devenit prea mari, apropiindu-se de 100 de milioane de dolari. Oficialul a cerut Departamentului Apărării să preia noua solicitare a Ucrainei, precum şi costurile continue ale serviciilor, în valoare totală de 124 de milioane de dolari pentru restul anului 2022.
Aceste costuri, potrivit înaltului oficial din domeniul apărării, ar ajunge la aproape 380 de milioane de dolari pentru un an întreg.
UPDATE 11:00 Oficiali ucraineni susţin că peste 600 de aşezări au fost eliberate în ultima lună
502 aşezări au fost eliberate în nord-estul regiunii Harkov, unde luna trecută forţele ucrainene au avansat adânc în liniile ruseşti, potrivit Ministerului ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar.
Alte 43 de aşezări au fost eliberate în regiunea Doneţk şi şapte în regiunea Luhansk, a adăugat ministerul.
Herson, Doneţk şi Luhansk, împreună cu Zaporojie, au fost anexate de Moscova la sfârşitul lunii trecute, în timp ce o contraofensivă a forţelor ucrainene a avansat rapid în nord-est, est şi sud.
UPDATE 10:30 O rachetă a lovit oraşul Zaporojie
"Inamicul a atacat Zaporojie. Infrastructura din unul dintre cartierele oraşului a fost distrusă", a declarat Anatoliy Kurtev, primarul interimar al oraşului, într-o postare pe Telegram.
Kurtev a precizat că echipele de salvare au intervenit la locul atacului. Niciunul dintre oficiali nu a precizat dacă au fost raportate victime.
Zaporojie este un centru important în sudul Ucrainei, nu departe de linia frontului într-o regiune ocupată parţial de forţele ruseşti - care au susţinut atacuri împotriva oraşului în această săptămână.
UPDATE 8:40 Culisele războiului purtat de Rusia. Un soldat rus dezertor refugiat în Franţa spune de ce „Putin a pierdut deja”
„Putin a pierdut deja şi va continua să piardă” - este concluzia unui fost soldat rus ce a luptat în cadrul invaziei Rusiei în Ucraina, începută pe 24 februarie. După ce a dezertat, Pavel Filatyev continuă să-şi rişte viaţa şi este căutat în Moscova.
Fostul paraşutist rus a scris un jurnal privind războiul din Ucraina. Acestea vor fi publicate în luna noiembrie sub titlul „ZOV: Omul care a spus Nu războiului”.
Soldaţii ruşi întâmpină multe probleme: primesc echipamente vechi, defecte şi mâncare stricată, deşi, de cele mai multe ori sunt nevoiţi să fure mâncare. Aceasta este mărturia tânărului.
„Există probleme la toate nivelurile, la fiecare pas. Sunt probleme cu echipamentul: armele sunt vechi sau defecte, dar şefii nu au curaj să vorbească (...) furăm mâncare de la cantină sau o primim stricată”, spune fostul paraşutist rus Pavel Filatyev, într-un interviu pentru postul francez BFM TV.
În ceea ce priveşte ameninţarea continuă a conducerii de la Kremlin privind folosirea armelor nucleare, fostul pilot şovăie: „folosirea armelor nucleare nu poate fi exclusă încă”.
Pavel Filatyev a fost primul soldat rus care a criticat în mod deschis războiul condus de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina. După ce a dezertat din armată, acesta a decis să se refugieze în Franţa. Acum, el vorbeşte, în cadrul unui interviu despre problemele de pe front, înainte de publicarea jurnalului său în care critică „operaţiunea militară specială”.
UPDATE 7:30 Ruşii au atacat din nou Zaporizhzhia
Infrastructura unuia dintre cartierele oraşului a fost distrusă. Informaţiile arată că o persoană a fost ucisă şi alte nouă rănite.
Russia once again shelled the town of Orihiv, Zaporizhzhia region. A resident of the nearby village of Preobrazhenka was killed.9 people were wounded in Orihiv itself,three more were wounded in Stepnohirsk...#RussiaisATerroistState #Zaporizhzhia #russiaisaterrorisstate #Ukraine pic.twitter.com/jzdHB5Xx4Z
— Frosyaaaaaaa (@kiosse1809) October 13, 2022
UPDATE 7:10 Ucraina cere Crucii Roşii să viziteze o închisoare din Doneţk
Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Andriy Yermak, a cerut ca închisoarea Olenivka din Doneţk să fie vizitată de Crucea Roşie în termen de trei zile.
"Nu putem pierde mai mult timp. Sunt în joc vieţi omeneşti", a scris el pe Twitter.
Luna trecută, Crucea Roşie a încercat să obţină acces în tabără, dar a declarat că a fost refuzată de autorită
UPDATE 05:00
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat pentru ziarul Izvestia că obiectivele „operaţiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina sunt neschimbate, dar că ar putea fi atinse prin negocieri.
UPDATE 02:30 Uniunea Europeană va aproba asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina
Uniunea Europeană va aproba săptămâna viitoare alocarea a încă 500 de milioane de euro Ucrainei pentru echipamente militare, ceea ce va aduce la trei miliarde ajutorul oferit Kievului de la începerea invaziei militare ruse, informează cotidianul Le Monde.
Rezumatul zilei
- Un oficial rus a avertizat cu privire la al treilea război mondial dacă Ucraina va fi admisă în NATO. Este puţin probabil ca Ucraina să fie admisă în curând.
- Moscova şi-a transmis îngrijorările Naţiunilor Unite în legătură cu un acord privind exporturile de cereale din Marea Neagră. Cu toate acestea, Rusia este pregătită să respingă reînnoirea acordului luna viitoare, cu excepţia cazului în care cererile sale sunt abordate, a declarat ambasadorul Rusiei la Geneva.
- Preşedintele rus Putin l-a curtat pe preşedintele turc Erdogan cu un plan de a pompa mai mult gaz rusesc prin Turcia, care să-l transforme într-un nou „nod de aprovizionare”. Kremlinul încearcă să păstreze pârghia energetică a Rusiei asupra Europei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Războiul din Ucraina, ziua 232. O nouă zi de bombardamente şi teroare în Ucraina / Borrell spune că armata rusă va fi distrusă dacă foloseşte armele nucleare / Întâlnire între Putin şi Erdogan / Guvernatorul instalat de Moscova în Herson îi îndeamnă pe locuitori să evacueze regiunea / Explozii la Belgorod, în Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe