Războiul din Ucraina, ziua 328. Armata ucraineană, în alertă: Rusia este pregătită să lanseze până la 44 de rachete Kalibr din Marea Neagră / Ultima mişcare a lui Putin: cetăţenie oferită străinilor în schimbul înrolării în armată / peste 9.000 de civili au fost ucişi / Explozii raportate în Kupiansk şi în Herson

  • Bombardamentele ruseşti capătă amploare şi pun presiune pe infrastructura deja zdrobită a Ucrainei
  • Ucrainenii produc tot mai multe explozii în oraşul rus Belgorod, aflat pe graniţa de est
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a solicitat un nou transport cu tancuri, pentru a face faţă ruşilor în luptă
Urmărește
12623 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 328. Armata ucraineană, în alertă: Rusia este pregătită să lanseze până la 44 de rachete Kalibr din Marea Neagră / Ultima mişcare a lui Putin: cetăţenie oferită străinilor în schimbul înrolării în armată / peste 9.000 de civili au fost ucişi / Explozii raportate în Kupiansk şi în Herson

UPDATE 23:00 Kara Murza: Propagandă orwelliană la TV în Rusia

Televiziunea rusă difuzează o propagandă neîncetată demnă, „care nu se limitează la ştiri şi talk-show-uri, ci pătrunde şi în documentare, programe culturale şi chiar sport”, astfel încât oamenii „trăiesc într-o realitate înfricoşătoare şi distorsionată”, scrie în Washington Post Vladimir Kara Murza, un disident rus care se află în închisoare din aprilie pentru că s-a opus războiului din Ucraina. „Printre cele mai stresante aspecte ale vieţii în închisorile ruseşti este expunerea la propaganda guvernamentală. În fiecare celulă există un televizor permanent aprinsă... cea mai mare parte a programelor marilor reţele constă într-un mesaj continuu pro-regim şi pro-război”, scrie disidentul.

„Din fericire, tinerii se uită din ce în ce mai puţin la televizor şi încearcă să se informeze online”, notează acelaşi Kara Murza, cerând Occidentului să facă tot posibilul pentru a sprijini mass-media rusă independentă care operează din străinătate.

UPDATE 22:40 Kissinger: nu există niciun motiv pentru a nu include Ucraina din NATO

Acum nu mai există niciun motiv pentru a ţine Ucraina în afara NATO, a declarat fostul secretar de stat american Henry Kissinger, într-o conexiune virtuală cu forumul economic de la Davos, dând astfel înapoi faţă de ceea ce susţinea în trecut şi vorbind în favoarea aderării Kievului la Alianţa Atlantică.

UPDATE 22:00 România, cerere scăzută de gaze naturale

UPDATE 21:00 Viaţa în Siberia lui Putin

UPDATE 20:00 Media: Olanda trimite rachete Patriot la Kiev

Olanda va trimite rachete Patriot în Ucraina, a declarat premierul Mark Rutte, într-o vizită la Casa Albă, citat de agenţia olandeză PNA.

UPDATE 19:40 Prima întâlnire între şefii armatelor Ucrainei şi SUA

Comandantul şef al Forţelor Armate Ucrainene, Valerii Zalujnîi, a avut o întâlnire iniţială faţă în faţă cu şeful Statului Major al Armatei SUA, Mike Milley, astăzi, în Polonia. „Mi-am exprimat recunoştinţa generalului Mark Milley pentru sprijinul şi asistenţa neclintită oferite de Statele Unite ale Americii şi aliaţii Ucrainei”, a spus Valerii Zalujnîi.

UPDATE 19:20 Kiev: morţii de la Nipro cresc la 45, 6 copii

„Conform informaţiilor actualizate, racheta rusă aterizată la Dnipro a ucis 45 de persoane, inclusiv şase copii”, a scris pe Telegram şeful regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, preluat de Ukrinform. Poliţiştii, voluntarii şi primarul oraşului Dnipro au depus flori la locul masacrului, în amintirea victimelor atacului rusesc asupra blocului.

UPDATE 19:10 Marin: Finlanda este pregătită să sprijine Ucraina cât este necesar

Finlanda este pregătită să sprijine Ucraina în războiul său cu Rusia atât timp cât este nevoie. Acest lucru a fost declarat de prim-ministrul finlandez Sanna Marin în discursul său la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos. „Cred că singurul mesaj pe care trebuie să-l transmitem – a spus Marin – este că vom sprijini Ucraina cât va fi nevoie. Un an, doi ani, cinci ani, 10 ani, 15 ani.” Guvernul finlandez a cheltuit anul trecut aproximativ 300 de milioane de euro pentru a sprijini Ucraina, inclusiv aproximativ 190 de milioane pentru achiziţionarea de echipamente de apărare.

UPDATE 19:00 Decretul lui Putin: companiile pot ignora coproprietarii din ţări ostile

Pe tot parcursul anului 2023, companiile ruseşti vor putea lua decizii fără să ţină cont de părerea coproprietarilor din „ţări ostile” care au impus sancţiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina. Noile reglementări au fost stabilite printr-un decret semnat de preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit site-ului independent Meduza. Decretul se aplică întreprinderilor cu acţiuni ale coproprietarilor ostili care nu depăşesc 50%, care anul trecut au avut venituri de peste 100 de miliarde de ruble. Potrivit uniunii industriaşilor ruşi, decretul ar trebui să afecteze aproximativ 14 întreprinderi ruseşti cu participare străină. După invadarea Ucrainei, multe companii străine au părăsit Rusia.

UPDATE 18:40 Rusia, pusă în gardă de armamentul trimis Ucrainei

UPDATE 18:30 Putin: 2022 a fost foarte dificil pentru Rusia

„Anul trecut a fost un an foarte dificil pentru Rusia”, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de agenţia de presă Ria Novosti spunând că Moscova „a reuşit să depăşească riscurile bruşte”.

UPDATE 18:10 Kiev: bombe ruseşti asupra Kupiansk şi Herson

Noi atacuri ale armatei ruse asupra Ucrainei. În Kupiansk, o şcoală a fost avariată de o rachetă S-300. Acest lucru a fost raportat de guvernatorul Harkovului, Oleh Siniehubov. „Conform informaţiilor preliminare, nu au fost victime. Cu toate acestea, localurile instituţiei de învăţământ au fost aproape complet distruse”, a spus el, potrivit The Guardian. Au fost înregistrate şi explozii la Herson, după cum a prezentat postul de televiziune de stat ucrainean, Suspline.

UPDATE 18:00 Poseidon, mândria Rusiei

UPDATE 17:30 NATO se grupează la Bucureşti

UPDATE 16:30 CIA a ştiut planurile Rusiei privind Ucraina

UPDATE 15:30 La Dnipro a fost descoperit cadavrul unui copil în mijlocul dărâmurilor, numărul morţilor creşte la 41

Salvatorii au găsit trupul unui copil în această dimineaţă sub dărâmăturile unui zgârie-nori rezidenţial din Dnipro, lovit de Rusia în weekend, a anunţat pe Telegram de Kirilo Timoşenko, şef adjunct al biroului preşedintelui ucrainean, actualizând numărul morţilor la 41. „La ora 09.46, cadavrul unui copil a fost găsit sub dărâmăturile unui bloc de locuinţe distrus, acesta se afla la etajul 4. În total au murit 41 de persoane (inclusiv patru copii), 79 de persoane au fost rănite (inclusiv 16 copii) şi 39 de persoane au fost salvate (inclusiv şase copii)”, susţipne oficialul.

UPDATE 14:59 Statul Major General anunţă că Rusia a pierdut 116.950 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Statul Major General al Ucrainei a raportat astăzi că Rusia a pierdut, de asemenea, 3.121 de tancuri, 6.215 vehicule blindate de luptă, 2.104 sisteme de artilerie, 441 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 220 de sisteme antiaeriene, 286 de avioane, 276 de elicoptere, 1.872 de drone şi 17 ambarcaţiuni şi nave de război.
 

UPDATE 14:30 Sursă ucraineană: peste 9.000 de civili au fost ucişi în timpul războiului 

Printre cei peste 9.000 de civili sunt 453 de copii, a declarat şeful statului major prezidenţial ucrainean, Andriy Yermak, în cadrul Forumului Economic Mondial din staţiunea elveţiană Davos.
 
Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a declarat luni că numărul morţilor în rândul civililor este în jur de 7.000.
 
Yermak a acuzat Rusia de comiterea a „80.000 de crime".
 

UPDATE 14:00 Soldaţii ruşi se chinuie să identifice ţintele şi folosesc rachete imprecise în mediul urban - Ministerul britanic al Apărării 

Serviciile secrete de informaţii ale ministerului britanic spun că racheta, lansată de pe un bombardier mediu Tu-22M3 Backfire, este „în mod clar una imprecisă” atunci când este folosită împotriva ţintelor terestre din zone urbane.
 
Cu toate acestea, problema capabilităţilor de atac cu rază lungă de acţiune a Rusiei este una mai profundă decât inexactitatea rachetei, se arată în comunicat. Rusia probabil că se luptă să identifice ţintele şi să evalueze rapid şi cu precizie daunele provocate de luptă, mai precizează sursa citată. 
 
Arme similare cu Kh-22 au mai fost folosite anterior asupra unor centre civile, cum ar fi un atac asupra unui mall din Kremenchuk, care a ucis cel puţin 20 de persoane. 
 

UPDATE 13:30 Consilierul lui Zelenski a demisionat după ce a făcut un comentariu preluat de propagandiştii ruşi 

Un consilier prezidenţial ucrainean a demisionat după ce a sugerat că Ucraina a doborât racheta care a lovit blocul din Dnipro. Informaţia a fost preluată de propagandiştii ruşi. 
 

UPDATE 12:35 Armata ucraineană, în alertă: Rusia este pregătită să lanseze până la 44 de rachete Kalibr din Marea Neagră

 
Şase portavioane ruseşti din Marea Neagră, inclusiv submarine, au fost înarmate cu un număr aproape fără precedent de rachete de croazieră Kalibr - până la 44, anunţă Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt al Comandamentului Operaţional Sudic al forţelor armate ucrainene. 
 
Estimarea numărului de rachete pregătite pentru lansare a fost făcută după ce un alt submarin rusesc a fost observat făcând escală în port, probabil pentru a fi încărcat cu rachete Kalibr proaspete, a declarat Humeniuk în direct la televiziunea ucraineană, citată de agenţia de presă Kyiv Independent.
 
De când a început invazia, cele mai multe rachete pe care Rusia le-a avut în Marea Neagră la un moment dat au fost 48.
 
Printre alte rachete de croazieră şi balistice, rachetele Kalibr au fost printre principalele arme pe care Rusia le-a folosit pentru a ataca infrastructura civilă a Ucrainei. 
 
Rachetele Kalibr lansate din Marea Neagră au fost folosite în cel de-al zecelea atac masiv cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei, mai multe rachete fiind raportate ca fiind doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană.
 
Serviciile de informaţii ucrainene au afirmat că Rusia este pe cale să îşi epuizeze stocul, dar au adăugat că poate continua să producă 20 de Kalibr pe lună. 
 
Rusia s-a lăudat în decembrie că nu va rămâne niciodată fără aceste rachete.
 
Ucraina rămâne sub ameninţarea unui alt atac cu rachete, a declarat Humeniuk. 
 

UPDATE 11:30 Operaţiunea de salvare de la Dnipro: ruinele au fost aproape înlăturate, 20 de persoane încă lipsesc. Sunt 41 de morţi, inclusiv un copil

 

UPDATE 10:00 Ultima mişcare a lui Putin. Schimbul propus străinilor

 
Putin propune un schimb, aşa că autorităţile ruse s-au pus pe treabă şi oferă străinilor aflaţi în Rusia cetăţenia în schimbul înrolării în forţele armate ale ţării, a anunţat Statul Major General.
 
Pe 14 noiembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite cetăţenilor străini să servească în rândurile forţelor armate ale Rusiei.
 
În plus, întreprinderile sunt presate de către Kremlin să „susţină” armata rusă cu 145.500 de dolari (10 milioane de ruble), a precizat Statul Major General.
 
Rusia a pierdut 116.080 de soldaţi în Ucraina începând cu invazia din 24 februarie.

 

UPDATE 08:55 Ministrul britanic al Apărării: Noul pachet de arme înseamnă că ucrainenii pot trece de la defensivă la „a expulza” soldaţii ruşi din ţară

UPDATE 7:40 Explozii raportate în Belgorod (Rusia), marţi dimineaţa. Apărarea aeriană este activată 

UPDATE 06:30 SUA încep antrenamentele în Germania pentru soldaţii ucraineni

SUA a intensificat pregătirea soldaţilor ucraineni pentru a preda tactici militare la o bază americană din Germania. Ucrainenii sunt instruiţi cum să opereze un sistem complex de apărare aeriană. Antrenamentul şi armele sunt menite să consolideze capabilităţile ofensive şi defensive ale Ucrainei în mijlocul războiului cu Rusia.

UPDATE 04:25 Comandantul armatei britanice susţine că donaţiile militare către Ucraina au un cost, dar „ne fac mai siguri”

Şeful Statului Major al Regatului Unit, Patrick Sanders, a spus că donaţiile militare britanice către Ucraina vor fi „folosite” în lupta cu Rusia, dar ar putea lăsa armata britanică mai slabă. Sanders le-a mai spus trupelor sale că asigurarea înfrângerii Rusiei în Ucraina „ne face mai siguri”.

UPDATE 03:35 Ucraina solicită livrări rapide de arme din Vest pentru a face faţă presiunii ruse

UPDATE 01:10 SAPO încheie ancheta preliminară „Rotterdam plus”

Parchetul Special Anticorupţie (SAPO) a încheiat ancheta preliminară pentru dosarul cu formula „Rotterdam plus”, care a fost redeschis în septembrie 2022.

Introdusă de autoritatea de reglementare a energiei din Ucraina în 2016, formula „Rotterdam plus” a stabilit preţurile la energie pe baza unui indice al cărbunelui în hub-urile europene „plus” costul livrării acesteia în Ucraina. A funcţionat până în iulie 2019. Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei (NABU) a declarat: consumatorii de energie au plătit 39 de miliarde de Hrivine echivalentul a 1,1 miliarde de dolari pentru livrări care nu au avut loc.

Rezumatul zilei

  • Ucraina pierde controlul parţial al oraşului Soledar
  • Erdogan vrea să medieze discuţiile de pace, însă omologii săi implicaţi în război nu dau semne că vor să negocieze
  • Şase nave care transportau 153.000 de tone metrice de cereale cu destinaţia ţărilor africane, asiatice şi europene au părăsit regiunea Odesa

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici