Premierul ungar, Viktor Orban, a avut joi după-amiază o întâlnire, alături de liderii altor ţări, cu preşedintele Volodimir Zelenski. Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al premierului Ungariei, a declarat că la reuniunea de la Bruxelles au participat, în afară de Viktor Orban şi Volodimir Zelenski, liderii din Austria, Croaţia, Bulgaria, Slovenia, Republica Cipru şi Grecia, ţări care în general manifestă reticenţă faţă de impunerea unor sancţiuni foarte dure împotriva Rusiei.
Viktor Orban a declarat că Ungaria va continua să furnizeze Ucrainei asistenţă umanitară şi financiară. „Nu vom furniza armament. Ungaria este în continuare de partea păcii”, a afirmat Viktor Orban, subliniind că vieţile pot fi salvate doar printr-un armistiţiu şi prin negocieri de pace, potrivit agenţiei de presă MTI.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi seara cu regele Philippe al Belgiei, după ce a participat la un summit UE şi s-a întâlnit cu liderii europeni, a anunţat palatul.
Un sfert din populaţia Ucrainei riscă să dezvolte o afecţiune mentală severă, în urma invaziei ruseşti care durează de un an, a declarat joi un consilier al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut joi un apel emoţionant către parlamentarii de la Bruxelles pentru a permite ţării sale să devină parte a Uniunii Europene, insistând că Europa este „casa” Ucrainei, potrivit CNN.
În timpul unei alocuţiuni în Parlamentul European, Zelenski a declarat că ţara sa şi UE împărtăşesc aceleaşi valori şi că „standardul de viaţă european” şi „regulile de viaţă europene” sunt „atunci când legea guvernează”.
„Aceasta este Europa noastră, acestea sunt regulile noastre, acesta este modul nostru de viaţă. Iar pentru Ucraina, este un drum spre casă, un drum spre casa sa”, a declarat Zelenski, făcând referire la obiectivul Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită de acţiuni pentru protejarea păcii şi prosperităţii Europei, a declarat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pledând pentru continuarea asistenţei militare pentru Ucraina, în contextul invaziei militare ruse.
Preşedintele Volodymyr Zelensky a declarat pe 9 februarie că urmează să organizeze o serie de întâlniri bilaterale „în care subiectului aviaţiei de luptă i se va acorda atenţia necesară”.
Cinci cetăţeni ucraineni ar putea rămâne în continuare prinşi sub dărâmături din Turcia după cutremure devastatoare care au avut loc în această săptămână, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, pe 9 februarie.
Şeful Ucrainei spune că a interceptat planurile Rusiei şi a alertat imediat Chişinăul.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care au vizitat Kievul pentru istoricul Summit Ucraina-UE din 3 februarie, l-au salutat pe Zelensky la aterizare.
„Nu există nicio îndoială că această agresiune rusă este ilegală conform dreptului internaţional”, a declarat delegaţia UE într-o declaraţie în timpul unei reuniuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa la Viena, citată de Ukrinform pe 9 februarie.
Afirmaţia şefului grupului Wagner, Evgenii Prigozhin, vine la aproape jumătate de an după ce Wagner a început să recruteze prizonieri la jumătatea anului 2022, cărora, conform contractului lor, li se oferă graţiere oficială dacă slujesc şase luni pe câmpul de luptă.
Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, „angajarea unor elemente semnificative a cel puţin trei divizii majore ruse în operaţiuni ofensive din acest sector indică faptul că ofensiva rusă de la Lugansk a început, chiar dacă forţele ucrainene împiedică până acum Rusia. pentru a obţine câştiguri semnificative”.
Secretarul NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la Washington: „Din păcate, nu vedem niciun semn că Rusia se pregăteşte pentru pace. Dimpotrivă, Moscova se pregăteşte pentru noi ofensive militare. Prin urmare, trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a recâştiga teritoriul şi a predomina ca naţiune suverană şi independentă”.
După Macron şi Scholz, preşedintele ucrainean Zelenski se întâlneşte astăzi cu ceilalţi lideri ai UE. Împreună cu preşedintele francez şi Zelenski vor zbura în această dimineaţă de la Paris la summitul şefilor de stat şi de guvern din UE de la Bruxelles, a informat Palatul Elysée.
Astăzi va fi o altă zi de întâlniri instituţionale pentru preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky, după Londra şi Paris. De altfel, la Bruxelles este programată o întâlnire bilaterală cu premierul Giorgia Meloni. Întâlnirea va avea loc pe marginea Consiliului UE.
Vorbind la Paris, preşedintele ucrainean i-a cerut omologului său francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz avioane şi arme grele „cât mai curând posibil”.
Noi asigurări pentru Ucraina. Aliaţii vor sprijini militar Ucraina „atâta vreme cât va fi necesar”. Este ceea ce a subliniat cancelarul german Olaf Scholz în conferinţa de presă de la Elysée cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi liderul ucrainean Volodymyr Zelensky. „Ucraina face parte din familia europeană – a explicat el -. Rusia nu trebuie să câştige acest război”.
După Londra, Zelenski a plecat la Paris unde i-a întâlnit pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi pe cancelarul german Olaf Scholz. Macron, cu ocazia declaraţiei comune de la Elysée din Paris cu preşedintele ucrainean şi cancelarul german, i-a exprimat liderului Kievului „solidaritate, sprijin şi voinţa de a însoţi Ucraina spre victorie, spre pace şi spre Europa”. Ucraina poate conta pe partenerii săi europeni şi internaţionali pentru a „câştiga războiul”, a asigurat Macron, spunând că Kievul poate „conta pe noi pentru a construi pacea”.
Noi garanţii privind sprijinul pentru Ucraina vin şi din Statele Unite. „Vladimir Putin a pierdut deja în Ucraina: s-a gândit că odată cu invazia va fi binevenit de toţi cei care vorbesc rusă. Apoi, s-a gândit că NATO nu va face nimic, că i-ar fi frică să acţioneze”. Preşedintele american Joe Biden a spus acest lucru, definind angajamentul de a ajuta Kievul „nelimitat”.
„Dacă toate ţările ar fi reacţionat cu aceeaşi viteză şi hotărâre ca şi Polonia, astăzi am fi mult mai aproape de victoria Ucrainei”, a pus premierul Poloniei, ţară care comandă 18 Himars din Statele Unite:
SUA au dat ieri prima undă verde unui contract de 10 miliarde de dolari care va permite Varşoviei să achiziţioneze 18 lansatoare Himars, rachete cu o rază de acţiune de 300 de kilometri – aceleaşi refuzate Kievului – şi alte materiale.
Artileria rusă a tras asupra comunităţilor Krasnopillia, Bilopillia, Esman, Nova Sloboda, Yunakivka şi Seredyna Buda folosind mortare şi obuze, a informat administraţia militară din regiune.
Cofondatorul Pink Floyd, Roger Waters, s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU la invitaţia Rusiei pe 8 februarie, condamnând ca fiind ilegală invadarea Ucrainei de către Moscova. El a adăugat, totuşi, că „nu a fost un eveniment neprovocat” şi i-a condamnat pe „provocatori în cei mai puternici termeni posibil”.
Ucraina şi Marea Britanie au semnat Declaraţia de Unitate pe 8 februarie, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, adăugând că cele două ţări devin „adevăraţi aliaţi” de acum.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis, pe 8 februarie, în timp ce s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cancelarul german Olaf Scholz la Palatul Elysee din Paris, că Franţa va sprijini cu fermitate Ucraina în războiul său cu Rusia, până la finalzarea acestuia.