- Home
- Externe
- (08.07.2023, 08:00)
- Alexandru Stan , Alexandru Gologan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE-TEXT Războiul din Ucraina, ziua 500. Atac cu obuze într-un oraş din estul Ucrainei: şase persoane au fost ucise / Forţele ucrainene obţin câştiguri "tactice semnificative" / Lupte în patru sectoare ale frontului / Volodimir Zelenski are un obictiv clar: CRIMEEA
- Contraofensiva ucraineană a obţinut câştiguri "tactic semnificative" în zona Bakhmut şi a continuat operaţiunile în cel puţin alte trei sectoare ale liniei frontului, potrivit Institutul pentru Studiul Războiului, thinktank american.
- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este convins că ţara sa va recâştiga controlul asupra Crimeei şi a mulţumit Turciei pentru susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.
- Germania a anunţat alocarea unui nou pachet de asistenţă militară Ucrainei
- Ucraina primeşte bombe cu dispersie de la SUA
Urmărește
5567 afișări
Războiul din Ucraina, ziua 500. Germania a anunţat alocarea unui nou pachet de asistenţă militară Ucrainei / / Ucraina primeşte bombe cu dispersie de la SUA / Volodimir Zelenski are un obictiv clar: CRIMEEA
UPDATE Peskov susţine că Ucraina şi Turcia au "încălcat" acordurile de schimb de prizonieri privind returnarea ofiţerilor de la Azov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Ucraina şi Turcia au "încălcat" acordurile de schimb de prizonieri, în contextul în care comandanţii ucraineni care au apărat uzina siderurgică Azovstal au fost înapoiaţi din Turcia.
Cinci ofiţeri comandanţi ucraineni, Denys Prokopenko, Serhiy Volynskiy, Sviatoslav Palamar, Denys Shleha şi Oleh Khomenko, urmau să fie ţinuţi în Turcia ca parte a unui acord de schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia.
Peskov a afirmat că Moscova "nu a fost înştiinţată” cu privire la transferul ofiţerilor în Ucraina.
UPDATE Forţele ruseşti încearcă să avanseze în regiunile Doneţk şi Luhansk
Forţele ruseşti au încercat ofensive în cinci direcţii în regiunile Doneţk şi Luhansk, a raportat Statul Major General al forţelor armate ucrainene.
Armata a raportat că forţele ruse au efectuat lovituri aeriene şi au bombardat mai multe aşezări din zonă.
Direcţiile includ sectoarele Lyman, Bakhmut, Avdiivka, Marinka şi Shakhtarske.
UPDATE Zelenski şi premierul olandez discută despre instruirea piloţilor ucraineni cu F-16
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat pe 8 iulie că a confirmat datele la care piloţii ucraineni vor începe pregătirea pentru a opera avioanele de luptă F-16 în timpul unei conversaţii telefonice cu premierul olandez, Mark Rutte.
Printre ţările europene care participă la aşa-numita "coaliţie a avioanelor de luptă" care urmează să furnizeze Ucrainei avioane de luptă şi instruire se numără Marea Britanie, Olanda, Polonia, Danemarca, Suedia, Belgia, Portugalia şi Franţa, a spus el. Statele Unite s-au alăturat, de asemenea, coaliţiei.
În timpul unei conferinţe de presă de la sfârşitul lunii mai, Rutte a declarat că Olanda "ia în considerare în mod serios" să ofere avioane de luptă F-16 Ucrainei.
UPDATE Apărătorii de la Azovstal se vor întoarce în Ucraina cu Zelenski
Ofiţerii comandanţi care au apărat uzina Azovstal din Mariupol se vor întoarce acasă din Turcia, unde au fost ţinuţi după un schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia, a anunţat biroul preşedintelui Volodimir Zelenski pe 8 iulie.
Preşedintele s-a întâlnit cu ofiţerii şi i-a preluat în timpul vizitei sale în Turcia, unde s-a întâlnit cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi cu Bartolomeu I, patriarhul ecumenic al Constantinopolului.
Printre ofiţeri se numără Denys Prokopenko, Serhiy Volynskiy, Sviatoslav Palamar, Denys Shleha şi Oleh Khomenko, a declarat Zelenski. Anterior, se aştepta ca aceştia să rămână în Turcia până la sfârşitul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
UPDATE Portugalia îşi afirmă sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO
Pe 8 iulie, Portugalia s-a pronunţat în favoarea aderării Ucrainei la NATO într-o declaraţie comună cu Kievul, în urma unei discuţii telefonice între preşedintele Volodimir Zelenski şi premierul portughez Antonio Costa.
Portugalia a declarat că "va continua să sprijine Ucraina pe calea sa către o viitoare aderare şi pledează pentru ca Ucraina să devină membră a NATO atunci când vor apărea condiţiile adecvate pentru acest lucru".
Portugalia a furnizat anterior echipamente militare Ucrainei, inclusiv trei tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană.
Ambele ţări au declarat că vor încerca să rezolve problema aderării, precum şi a sprijinului militar acordat Ucrainei, în cadrul viitorului summit NATO de la Vilnius din 11 iulie.
UPDATE Bombardamentul din Lyman provoacă 8 morţi
Bilanţul atacului cu rachete ruseşti asupra localităţii Lyman din regiunea Doneţk a crescut la opt morţi şi 13 persoane au fost rănite, potrivit şefului administraţiei militare regionale, Pavlo Kyrylenko.
Atacul a avut loc la ora 10.00 pe 8 iulie, lovind un cartier cu locuinţe private, avariind o casă şi un magazin.
În momentul actualizării lui Kyrylenko, poliţia şi paramedicii se aflau încă la faţa locului pentru a oferi asistenţa medicală necesară.
UPDATE Atac cu obuze într-un oraş din estul Ucrainei: şase persoane au fost ucise
Cel puţin şase persoane au fost ucise şi cinci au fost rănite într-un atac cu obuze ruseşti în Liman, a declarat guvernatorul ucrainean, Pavlo Kyrylenko.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
O zonă rezidenţială din oraşul aflat în estul ţării a fost lovită, iar poliţia se află la faţa locului, a explicat guvernatorul regional din Doneţk.
O casă şi un magazin au fost avariate în urma atacului.
„În jurul orei 10.00, ruşii au lovit oraşul cu mai multe lansatoare de rachete, vizând sectorul privat", a scris guvernatorul pe Telegram.
Oraşul Liman este un nod feroviar cheie în estul regiunii Doneţk.
Armata ucraineană a anunţat că a respins un atac al ruşilor în apropierea oraşului.
UPDATE Forţele ucrainene obţin câştiguri "tactic semnificative" în Bakhmut, potrivit Institutul pentru Studiul Războiului
Contraofensiva ucraineană a obţinut câştiguri "tactice semnificative" în zona Bakhmut şi a continuat operaţiunile în cel puţin alte trei sectoare ale liniei frontului, potrivit Institutul pentru Studiul Războiului, thinktank american.
Institutul pentru Studiul Războiului a precizat că forţele ucrainene au câştigat teren substanţial în apropierea satelor din nordul şi sudul Bakhmut, recâştigând controlul asupra poziţiilor pierdute anterior în zonă. Oficialii militari au confirmat continuarea operaţiunilor ofensive în vestul Zaporiziei şi de-a lungul graniţei dintre oblasturile Zaporiziei şi Doneţk.
Ministerul rus al Apărării şi alte surse ruseşti au afirmat că forţele ucrainene au desfăşurat operaţiuni ofensive în direcţia Kreminna, de-a lungul graniţei Harkov-Luhansk.
UPDATE Zelenski: "Vom recăpăta controlul"
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este convins că ţara sa va recâştiga controlul asupra Crimeei şi a mulţumit Turciei pentru susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.
"Sunt recunoscător Turciei pentru susţinerea integrităţii noastre teritoriale şi a suveranităţii", a declarat Zelenski în timp ce vorbea alături de preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan la o conferinţă de presă comună la Istanbul, la începutul zilei de sâmbătă.
"Am vorbit despre situaţia din Crimeea, pe care Rusia încă o controlează în mod ilegal şi o foloseşte ca un cap de pod pentru ameninţări şi pericole. În orice caz, vom recăpăta controlul asupra Crimeei", a declarat el.
Crimeea a fost confiscată cu forţa de Rusia în 2014 şi găzduieşte Flota rusă a Mării Negre, care are baza la Sevastopol. Peninsula a acţionat ca o rampă de lansare pentru invazia din februarie 2022, trupele ruseşti intrând în sudul Ucrainei din regiunea anexată.
Atunci când Rusia a finalizat anexarea Crimeei în urma unui referendum, care a fost criticat de Ucraina şi de cea mai mare parte a lumii ca fiind ilegitim, a fost considerată la momentul respectiv cea mai mare ocupare a unui teritoriu în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
UPDATE Gazprom ameninţă că va pune capăt tranzitului de gaze ruseşti prin Ucraina
Rusia ar putea impune sancţiuni Ucrainei din cauza proceselor companiei ucrainene de petrol şi gaze Naftogaz împotriva gigantului rus Gazprom, a declarat Alexei Miller, CEO al companiei ruse de gaze.
UPDATE Sullivan: Sunt necesare mai multe măsuri înainte ca Ucraina să poată adera la NATO
Ucraina trebuie încă să facă mai mulţi paşi înainte de a se alătura NATO, a declarat consilierul prezidenţial al SUA, Jake Sullivan, la o conferinţă de presă.
UPDATE Turcia sprijină aderarea Ucrainei la NATO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat „fericit să audă” că Turcia sprijină cererea Ucrainei de a adera la alianţa NATO.
„Am pus problema apartenenţei Ucrainei la Alianţa NATO şi m-am bucurat să aud că preşedintele [Erdogan] sprijină Ucraina să devină membru NATO”, a declarat Zelenski.
Totodată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că ţara sa va recâştiga controlul asupra Crimeei şi a mulţumit Turciei pentru sprijinirea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.
„Sunt recunoscător Turciei pentru că ne sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea”, a punctat Zelenski.
UPDATE Biden explică de ce a luat „decizia dificilă” de a trimite Ucrainei muniţii cu dispersie
Preşedintele american Joe Biden a declarat că a fost o „decizie dificilă” să furnizeze Ucrainei muniţii cu dispersie pentru prima dată, dar că în cele din urmă a fost convins să trimită armele controversate, deoarece Kievul are nevoie de muniţie în contraofensiva împotriva Rusiei.
"A fost o decizie foarte dificilă din partea mea. Şi, apropo, am discutat despre asta cu aliaţii noştri. Ucrainenii rămân fără muniţie. Acesta este un război legat de muniţii. Şi aşa, ceea ce am făcut în cele din urmă, am acceptat recomandarea Departamentului Apărării” a declarat Biden.
Muniţiile cu dispersie pe care SUA le vor trimite în Ucraina vor fi compatibile cu obuzierele de 155 mm furnizate de SUA, o piesă cheie de artilerie care a permis Ucrainei să recâştige teritoriu în ultimul an.
Există mai mult de 100 de ţări, inclusiv Marea Britanie, Franţa şi Germania, care au interzis acest tip de muniţii în conformitate cu Convenţia privind muniţiile cu dispersie. Dar SUA şi Ucraina nu sunt semnatare ale interdicţiei
UPDATE Pentagonul invocă contraofensiva ucraineană lentă drept principalul motiv pentru care au trimis muniţii cu dispersie
Departamentul de Apărare al SUA susţine că unul dintre motivele principale pentru care SUA furnizează muniţii cu dispersie Ucrainei este acela de a o ajuta să treacă prin liniile defensive ruseşti, deoarece contraofensiva „se derulează puţin mai încet decât au sperat unii”.
„Vrem să ne asigurăm că ucrainenii au suficientă muniţie pentru a-i menţine în luptă în contextul actualei contraofensive. Şi pentru că lucrurile merg puţin mai încet decât au sperat unii, există cheltuieli foarte mari pentru artilerie”, a declarat subsecretarul pentru Politică, Colin Kahl, într-o conferinţă de presă.
Armata ucraineană nu a reuşit până acum să obţină câştiguri majore în fazele incipiente ale contraofensivei sale, astfel că acest imbold este mai mult decât necesar, susţin oficialii americani, notează CNN.
UPDATE Kyiv Independent- Ucraina primeşte bombe cu dispersie de la SUA
SUA vor furniza Ucrainei un pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari, care va include muniţie cu dispersie, vehicule blindate şi alte tipuri de muniţie, a anunţat subsecretarul pentru Politica de Apărare, Colin Kahl, pe 7 iulie.
Ajutorul a fost confirmat şi de consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan.
UPDATE - 100 de mercenari francezi luptă în Ucraina
Aproximativ 100 de mercenari francezi luptă acum în Ucraina, a informat postul de radio RTL, citând propriile cercetări.
Potrivit acesteia, aceştia sunt în majoritate bărbaţi cu vârsta între 25 şi 40 de ani, „care sunt în căutarea sensului şi a scopului vieţii”. Mai mult de o treime dintre ei sunt aproape de convingerile de ultradreapta, unii sunt „evident neonazişti”. Aproximativ 10 mercenari au murit, potrivit RTL.
Ştirea iniţială: Germania a anunţat alocarea unui nou pachet de asistenţă militară Ucrainei
- încă un pod pentru vehiculele blindate Beaver;
- strat de pod blindat Beaver;
- vehicul blindat de inginerie DACHS;
- sase tractoare grele 8x8 HX81 si trei semiremorci;
- trei mijloace pentru interferenţe radio;
- doi senzori antidrone;
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe