- Home
- Externe
- (10.10.2023, 20:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 594. Trupele ucrainene avansează pe măsură ce vremea se înrăutăţeşte / Zelenski a venit în România şi s-a întâlnt cu Iohannis şi Ciolacu
- Volodimir Zelenski a venit în România pentru a discuta cu Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu despre „viitorul celor două state”.
- Rusia lansează 36 de drone asupra Ucrainei şi loveşte infrastructura de transport din regiunea Odesa
- Un oficial al armatei americane spune că vor fi necesare mai multe fonduri pentru a susţine simultan nevoile Israelului şi ale Ucrainei.
Urmărește
3153 afișări
UPDATE 20:00 FMI îmbunătăţeşte prognoza privind creşterea economică a Ucrainei la 2% în 2023
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a majorat prognoza de creştere a produsului intern brut (PIB) al Ucrainei în acest an la 2%, în condiţiile în care ţara reuşeşte să facă faţă cu succes problemelor cauzate de invazia Rusiei.
Perspectivele economice mondiale ale FMI, publicate marţi, prevăd o creştere a economiei Ucrainei de 3,2% anul viitor şi de 4% în 2028.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Cifra reprezintă o îmbunătăţire uriaşă faţă de previziunile organizaţiei din aprilie, care estimau o scădere a PIB-ului de 3% până la sfârşitul anului 2023.
UPDATE 17:00 Peste 50 de cazuri de violenţă sexuală, în curs de investigare
Poliţia ucraineană investighează în prezent 54 de cazuri de violenţă sexuală împotriva ucrainenilor, în care sunt implicaţi 19 soldaţi ruşi diferiţi, a declarat şeful poliţiei, Ivan Vyhivskyi, într-un interviu acordat Interfax Ucraina.
În timpul ocupaţiei oraşului Herson, un grup de soldaţi ruşi care fac obiectul unei anchete ar fi reţinut şi brutalizat peste 200 de ucraineni din oraş, majoritatea fiind civili.
"Au fost bătuţi, torturaţi şi au primit mâncare şi apă în cantităţi limitate. Ocupanţii au folosit tortura sexuală sub formă de şocuri electrice pe organele genitale a cel puţin 24 de persoane", a declarat Vyhivskyi.
UPDATE 15:30 Zelenski, la Cotroceni: „Am convenit paşi comuni care să ne permită apărarea porturilor”
Preşedintele ucrainean a numit România o „ţară garantă a securităţii alimentare”, pentru că cele mai mari cantităţi de cereale spre Europa au fost transportate prin teritoriul României.
„România este o ţară garantă a securităţii alimentare la nivel mondial. Se folosesc porturile de pe Dunăre, se folosesc porturile din România, care asigură necesităţile de alimente pentru alte ţări. Fiecare rachetă rusească, fiecare dronă rusească, care atacă porturile noastre, apărarea acestor porturi, trebuie să facem totul posibil ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă”, a declarat, la Cotroceni, Zelenski.
UPDATE 14:00 Zelenski a semnat legea care restabileşte accesul public la declaraţiile de avere
Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat o lege care prevede reluarea declaraţiilor de avere pentru oficiali şi punerea imediată a acestora la dispoziţia publicului.
UPDATE 13:00 Aproximativ 450 de ucraineni încă nu pot părăsi Israelul şi Gaza
Aproximativ 450 de ucraineni rămân în Israel şi Gaza, pe fondul luptelor intense dintre armata israeliană şi Hamas, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleh Nikolenko, într-o conferinţă de presă.
Aproximativ 300 de ucraineni din Israel şi 150 din Gaza au contactat sediul temporar înfiinţat de Ministerul ucrainean de Externe şi au spus că vor să plece.
Nikolenko a adăugat că peste 700 de apeluri au fost deja procesate.
UPDATE 12:00 Bilanţul atacului de la Hroza a ajuns la 53 de morţi
Bilanţul morţilor în urma atacului cu rachete al Rusiei din 5 octombrie împotriva satului Hroza din regiunea Harkov a crescut la 53 de persoane, a anunţat Serhii Bolvinov, şeful departamentului de investigaţii al poliţiei regionale.
Potrivit lui Bolvinov, cinci persoane sunt încă date dispărute după ce o rachetă balistică rusă Iskander a lovit o cafenea locală în timpul unei ceremonii de comemorare a unui soldat căzut la datorie care era reîngropat în sat.
Rudele soldatului, inclusiv văduva, fiul şi mama acestuia, se numără printre cele 53 de persoane ucise în atacul care a distrus peste jumătate din populaţia satului.
Criminologii au examinat 135 de fragmente de corpuri recuperate de la locul faptei, iar testele ADN sunt încă în curs de desfăşurare, a declarat oficialul poliţiei.
UPDATE 11:30 Zelenski e în România pentru a discuta cu Iohannis şi Ciolacu
Şeful statului ucrainean va discuta cu Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu despre „viitorul celor două state”.
Volodimir Zelenski spune că va discuta cu preşedintele Klaus Iohannis despre securitatea alimentară, dezvoltarea aviaţiei, consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei şi relaţiile cu partenerii.
UPDATE 11:00 - Finlanda alocă 92 de milioane de euro pentru a ajuta Ucraina şi ţările afectate de război
Ministerul finlandez de Externe a anunţat pe 9 octombrie alocarea unei sume suplimentare de 92 de milioane de euro pentru a oferi sprijin umanitar Ucrainei, Moldovei şi altor ţări afectate de războiul din Ucraina.
În Ucraina, asistenţa se va adresa nevoilor din sectoarele sănătăţii, transporturilor, energiei, agriculturii, locuinţelor şi securităţii sociale, potrivit ministerului.
Fondurile vor contribui la Facilitatea de criză lansată de Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (AID) a Grupului Băncii Mondiale la începutul acestui an.
Finlanda va trimite 62 de milioane de euro pentru Programul de sprijin pentru redresarea Ucrainei şi a Republicii Moldova, din care 12 milioane de euro vor fi alocate sub formă de grant şi 50 de milioane de euro sub formă de împrumut, se arată în comunicat.
UPDATE 09:00 - Rusia lansează 36 de drone asupra Ucrainei şi loveşte infrastructura de transport din regiunea Odesa
Trupele ruseşti au vizat sudul Ucrainei cu 36 de drone kamikaze în noaptea de 10 octombrie, a anunţat Forţele Aeriene. Apărarea aeriană a doborât în total 27 de drone Shahed în regiunile Odesa, Mykolaiv şi Herson.
Atacul din regiunea Odesa a durat trei ore, fiind lovită infrastructura de transport şi distruse 23 de drone, potrivit guvernatorului Oleh Kiper. Nu au fost raportate victime. Kiper nu a oferit mai multe detalii despre instalaţia lovită şi despre amploarea pagubelor.
O altă dronă a fost doborâtă deasupra regiunii vecine Mykolaiv, a declarat guvernatorul Vitalii Kim pe Telegram. El nu a raportat pagube sau victime.
UPDATE 08:00 - Rusia a pierdut 283.080 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului
De asemenea, Rusia a pierdut 4.829 de tancuri, 9.129 de vehicule blindate de luptă, 9.125 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 6.713 sisteme de artilerie, 808 sisteme de rachete cu lansatoare multiple, 544 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 5.207 drone şi 20 de ambarcaţiuni.
UPDATE 06:08 - ISW: Trupele ucrainene avansează pe măsură ce vremea se înrăutăţeşte
Forţele ucrainene au raportat că contraofensiva a câştigat teren la vest de Verbove (la 18 kilometri sud de Orikhiv în regiunea Zaporizhzhia) şi lângă Klişchiivka şi Andriivka, la sud-vest de Bakhmut.
UPDATE 05:02 - Un oficial al ONU vizitează Moscova pentru a discuta despre exporturile de cereale
Oficialul ONU pentru comerţ, Rebeca Grynspan, a vorbit cu oficiali de la Moscova, sperând să asigure pieţelor alimentare globale „acces nestingherit” la transporturile de cereale din Ucraina şi Rusia.
UPDATE 03:08 - Washington Post: Casa Albă are în vedere să combine pachetul de finanţare al Ucrainei cu cel acordat Israelului
Casa Albă are în vedere o strategie de a combina finanţarea Ucrainei cu o viitoare cerere de ajutor urgent pentru Israel, au declarat pentru Washington Post surse anonime.
UPDATE 01:00 - Zelenski dă vina pe Moscova: „Rusia este interesată să incite la război în Orientul Mijlociu”
,,Am avut o întâlnire cu şefii serviciilor noastre de informaţii, ai Direcţiei Principale de Informaţii şi ai Serviciului de Informaţii Externe, precum şi cu diplomaţii noştri cu privire la situaţia din Israel şi în jurul acesteia şi cu privire la situaţia generală din Orientul Mijlociu.
Conform informaţiilor disponibile – una foarte clară – Rusia este interesată să declanşeze un război în Orientul Mijlociu, astfel încât o nouă sursă de durere şi suferinţă să submineze unitatea mondială, să crească discordia şi contradicţiile şi astfel să ajute Rusia să distrugă libertatea în Europa. .
Vedem propagandişti ruşi jubilându-se. Vedem prietenii iranieni ai Moscovei susţinând deschis pe cei care au atacat Israelul... Şi toate acestea sunt o ameninţare mult mai mare decât percepe lumea în prezent. Războaiele mondiale din trecut au început cu agresiuni locale...
Ştim cum să contracarăm această ameninţare. Pregătim paşii corespunzători. Şi cel mai important, apărăm nevoia de unitate maximă în lume.
Mulţumesc tuturor celor din lume care au curajul să numească pică şi să apere viaţa şi ordinea bazată pe reguli!
Glorie Ucrainei!".
UPDATE 00:00 - SUA trebuie să dubleze cheltuielile pentru apărarea a doi aliaţi aflaţi în războaie
Secretarul armatei, Christine Wormuth, a declarat că Congresul va trebui să aprobe o finanţare suplimentară pentru a se asigura că planurile de producţie şi achiziţie de muniţii ale Pentagonului pot, potenţial, să satisfacă cererile ambelor ţări, scrie Sky News.
„Un lucru care este foarte important în ceea ce priveşte muniţiile în special şi capacitatea noastră de a sprijini atât potenţial israelienii, cât şi ucrainenii simultan, este o finanţare suplimentară din partea Congresului pentru a ne putea creşte capacitatea, în ceea ce priveşte capacitatea noastră de a extinde producţia şi apoi de a plăti şi pentru muniţiile în sine”, a declarat ea reporterilor la un eveniment al armatei.
„Avem nevoie de sprijin suplimentar din partea Congresului. Aşa că sper că vom vedea asta în curând”.
Ultima oară când SUA au avut două războaie de gestionat a fost în 2003, când a trimis trupe în Irak şi Afganistan. Atunci, SUA erau în ofensivă. Dar în 2023, are două conflicte cu scop de apărare - Ucraina şi Israel.
Momentan, SUA nu intenţionează să trimită trupe terestre americane sau aviaţie. În schimb, pentru a-şi apăra aliaţii agresaţi, SUA vor trebui să dubleze cheltuielile pentru apărare şi înarmare.
Momentul nu este tocmai prielnic din cauza neînţelegerilor dintre democraţi şi republicani în privinţa stabilirii bugetului pe anul 2024, ceea ce ar putea duce la un blocaj guvernamental.
Invadarea Irakului în 2003 este considerată şi acum o greşeală strategică majoră de către unii istorici, susţinând că dispersarea resurselor, trupelor şi cheltuielilor Americii în două războaie au diminuat şansele de a consolida o democraţie stabilă în Afganistan şi în a elimina ameninţarea talibană.
În 2023, aflată în pragul unei posibile recesiuni, SUA ar putea prioritiza cheltuielile pentru aliatul care are cele mai mari şanse de izbândă, şi acela ar putea fi Israel pentru că se confruntă cu adversari inferiori tehnologic (Hamas, Hezbollah, Iran, Siria) spre desoebire de Ucraina care se apără de o putere nucleară (Rusia). Un război între NATO şi Rusia ar putea provoca distrugeri masive.
Senatorul SUA Josh Hawley (republican) afirmă că ,,orice finanţare pentru Ucraina ar trebui să fie redirecţionată imediat către Israel*.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Secretarul general al ONU, despre criza din Israel-Gaza: Nimic nu poate justifica actele de teroare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe