- Home
- Externe
- (23.10.2023, 22:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 607. Forbes: Moscova a cheltuit 167 de miliarde de dolari pentru război / Masacru la un oficiu poştal din Herson / Situaţia rămâne critică la centrala nucleară de la Zaporojie
- Ministerul german al Apărării este îngrijorat de fondurile insuficiente pentru Ucraina în 2024
Urmărește
6507 afișări
Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
UPDATE 23:00 Ucraina evacuează copiii din 8 aşezări din regiunea Doneţk
Autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea obligatorie a aproximativ 250 de copii din opt aşezări din regiunea Doneţk din cauza unei "situaţii critice de securitate", a anunţat Ministerul Reintegrării.
Copiii, precum şi părinţii şi tutorii lor legali, trebuie să părăsească Toretsk, Shcherbynivka, Petrivka, Nelipivka şi Pivnichne din districtul Bahmut şi Ocheretyne, Katerynivka şi Yelizavetivka din districtul Pokrovsk, a anunţat administraţia militară regională.
Toţi civilii evacuaţi vor fi transportaţi la un centru umanitar înainte de începerea vremii reci. Ulterior, aceştia vor fi duşi în regiunea Zhytomyr şi li se va oferi adăpost şi alte ajutoare, a precizat ministerul. Potrivit raportului, 41 de copii au fost deja duşi în siguranţă.
UPDATE 22:00 SUA încearcă să confişte iahtul de 300 de milioane de dolari al oligarhului rus Suleyman Kerimov
Procurorii americani au intentat un proces civil de confiscare al iahtului Amadea, în valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari şi deţinut în mod efectiv de oligarhul rus sancţionat Suleyman Kerimov, a anunţat Departamentul de Justiţie al SUA.
Kerimov, sancţionat de Departamentul Trezoreriei în 2014 şi 2018 ca răspuns la activităţile Rusiei în Ucraina şi Siria, ar fi cumpărat Amadea prin intermediul unor companii-paravan în 2021.
Oligarhul născut în Daghestan şi familia sa au făcut "multiple călătorii la bordul Amadei, au planificat renovări extinse la Amadea, au făcut planuri pe termen lung pentru programul de călătorie al Amadei şi şi-au asumat toată răspunderea şi responsabilitatea pentru întreţinerea şi costurile de funcţionare ale Amadei", a precizat Departamentul de Justiţie.
Iahtul a fost confiscat de autorităţile din Fiji în primăvara anului 2022 şi este acum ancorat în San Diego, sub controlul guvernului american.
UPDATE 20:00 Statul Major General: Rusia a lansat un atac major pe întreg frontul de est
Forţele ruseşti au lansat atacuri grele în mai multe sectoare ale frontului de est, inclusiv în direcţiile Avdiivka, Kupiansk, Lyman, Bahmut şi Marinka, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 23 octombrie.
Au fost înregistrate peste 90 de încăierări cu forţele ruseşti în cursul zilei de 22 octombrie pe toate fronturile, se arată în raport. În ultimele zile s-a înregistrat un număr neobişnuit de mare de ciocniri zilnice, uneori dublu faţă de cele de la jumătatea lunii octombrie.
UPDATE 19:00 Erdogan depune în parlament un proiect de lege privind aderarea Suediei la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnat un protocol mult aşteptat privind aderarea Suediei la NATO, care trebuie acum să fie ratificat de Parlament, a anunţat Direcţia de comunicare a Republicii Turce.
Nu a fost precizat când se aşteaptă ca parlamentul turc să voteze în această privinţă.
Atât Suedia, cât şi Finlanda au solicitat să adere la alianţă în mai 2022, după invazia Rusiei în Ucraina. Turcia a blocat iniţial ambele lor candidaturi, dar a dat undă verde aderării Finlandei în martie.
Printre principalele motive pentru care Ankara a refuzat intrarea Stockholmului a fost presupusul sprijin suedez pentru grupurile kurde pe care Turcia le consideră teroriste. Suedia a negat acest sprijin.
De fapt, preşedintele Erdogan a declarat că parlamentul turc va ratifica aderarea Suediei la NATO doar după ce SUA va aproba vânzarea de avioane de luptă F-16 către Ankara.
Ankara a cerut să cumpere de la SUA avioane F-16 în valoare de 20 de miliarde de dolari şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de luptă existente în octombrie 2021.
UPDATE 17:00 Kuleba susţine permiterea cetăţeniei multiple pentru ucraineni
Ministrul de externe Dmytro Kuleba s-a pronunţat în sprijinul faptului că ucrainenii pot deţine în mod legal mai multe cetăţenii, cu excepţia cetăţeniei Rusiei sau a altor "ţări neprietenoase", a relatat Ukrinform.
Potrivit ministrului, guvernul ar trebui să permită milioanelor de ucraineni care trăiesc în străinătate să păstreze sau să obţină un paşaport ucrainean. De asemenea, el a menţionat că, odată cu aderarea ţării la UE, paşaportul ucrainean va avea acelaşi statut ca şi cele ale ţărilor europene vecine.
Chiar şi înainte de începerea războiului, UE a găzduit aproximativ 500.000 de cetăţeni ucraineni, aproximativ jumătate dintre aceştia având reşedinţa în Italia, potrivit Eurostat.
UPDATE 16:00 Irlanda intenţionează să limiteze accesul refugiaţilor ucraineni la locuinţele puse la dispoziţie de stat
Guvernul irlandez pregăteşte o modificare a politicii ţării privind refugiaţii ucraineni, care ar limita accesul acestora la locuinţele puse la dispoziţie de stat la trei luni înainte de a-şi asigura propria locuinţă, a declarat Irish Examiner, citând o sursă guvernamentală.
Modificările ar introduce limite de timp la un sistem de găzduire a refugiaţilor care le permite în prezent să stea pe termen nelimitat în locuinţe puse la dispoziţie de stat.
Pe lângă închirierea în regim privat, ucrainenii ar avea în continuare acces la locuinţe prin intermediul programului irlandez "oferă o casă", prin care guvernul rambursează localnicii în schimbul oferirii de locuinţe refugiaţilor.
Schimbarea de politică ar face ca modul în care Irlanda găzduieşte refugiaţii ucraineni să se apropie mai mult de alte ţări europene, precum Polonia şi Republica Cehă, unde locuinţele sunt oferite în termen sau cu o clauză conform căreia ocupantul poate plăti un procent după şase luni.
UPDATE 15:00 Kiev: Moscova a cheltuit 167 de miliarde de dolari pentru război
Rusia a cheltuit în jur de 167 de miliarde de dolari în războiul împotriva Ucrainei între februarie 2022 şi august 2023: ministrul de Externe Dmitro Kuleba scrie pe platforma, citând Forbes Ucraina. Această sumă „include cheltuieli directe de război şi echipamente pierdute. Mii de ruşi sunt masacraţi în fiecare săptămână, dar vieţile lor nu au nicio valoare pentru Kremlin”, a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
„Cu aceşti bani, Moscova ar putea construi aproape 24.000 de creşe în toată Rusia, sau peste 4.500 de maternităţi, sau aproximativ 17.000 de şcoli, sau aproximativ 1.300 de spitale, sau ar putea reconstrui 20% din toate drumurile asfaltate din Rusia”, continuă ministrul. „În schimb, criminalii de război ruşi au bombardat creşe, maternităţi, şcoli şi spitale ucrainene, distrugând în total aproape 120.000 de structuri civile, inclusiv cel mai recent atac asupra terminalului Nova Poşta din Harkov”, subliniază Kuleba.
„Rusia lui Putin este cea mai atroce rău la care a fost martoră lumea de la al Doilea Război Mondial”, consideră Kuleba.
UPDATE 14:00 Britanicii s-au săturat de războiul din Ucraina
UPDATE 13:00 Kiev: Regiunea Zaporojie, atacată de 177 de ori în 24 de ore
În ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat de 177 de ori 24 de aşezări din regiunea de sud-est Zaporojie, a relatat, pe Facebook, Iuri Malaşko, şeful administraţiei militare regionale, potrivit Ukrinform. „177 de atacuri: inamicul a tras asupra a 24 de aşezări din regiunea Zaporojie. 153 de atacuri de artilerie au avut loc pe teritoriul Guliaipole, Novoandriivka, Chervone, Charivne, Preobrazhenka, Huliaipilske, Şcherbaki, Novodarivka, Stepove, Stepove, Lobhiskove şi frontul, dar şi alte oraşe. sate”, se arată în comunicat.
UPDATE 12:00 Kiev: Manevre ruseşti pentru a transforma Mariupol într-un hub logistic, o mare navă de marfă rusească a intrat pentru prima dată în port
O navă de marfă rusă a pătruns pentru prima dată în portul ocupat Mariupol: consilierul primarului oraşului, Petro Andriuşcenko, a anunţat acest lucru pe Telegram, potrivit Ukrinform. „Aceasta este o veste foarte proastă. Pentru asta a fost dragarea. Acum s-a întâmplat: prima navă de clasă mare (nu o navă fluvială) a andocat ieri la debarcaderul şantierului naval. Nava din clasa bulker are propriile macarale şi tonajul său brut este mult mai mare de 5.000 de tone, ca la navele RM-3”, a spus Andriuşcenko. La începutul lunii octombrie, Andriuşcenko a raportat că armata rusă dragează portul Mariupol. Oficialul a notat că ruşii doresc să creeze un nou hub logistic, prezicând că portul va găzdui probabil nave mari.
UPDATE 11:00 Kiev: 508 copii ucişi de la începutul războiului, 1138 răniţi
De la începutul invaziei ruse, 508 copii ucraineni au fost ucişi şi peste 1.138 au fost răniţi, a anunţat Parchetul General al Ucrainei pe Telegram. „Peste 1.646 de copii din Ucraina au suferit în urma agresiunii armate pe scară largă a Federaţiei Ruse. În dimineaţa zilei de 23 octombrie 2023, potrivit informaţiilor oficiale furnizate de procurorii pentru minori, 508 copii au fost ucişi şi mai mult de 1.138 au suferit răni de diferite grade de gravitate”, a scris Parchetul General al Ucrainei pe Telegram. Parchetul a adăugat că 1.779 de copii sunt consideraţi în prezent dispăruţi în Ucraina şi 19.580 au fost găsiţi, potrivit datelor portalului „Copiii războiului”.
UPDATE 10:00 Kiev: toate ţintele aeriene ruseşti - doborâte în timpul nopţii
Forţele de apărare ucrainene au doborât aseară toate ţintele aeriene ruseşti: Forţele Aeriene de la Kiev au anunţat acest lucru pe Telegram, precizând că Moscova a lansat 14 drone şi o rachetă împotriva Ucrainei. Rbc-Ucraina o raportează. În special, au fost distruse 13 drone kamikaze Shahed-136/131, o rachetă ghidată Kh-59 şi o dronă de atac nespecificată.
UPDATE 09:00 Zelenski: 6 morţi într-un atac rusesc asupra unui oficiu poştal din Harkov
Explozia din depozitul poştal a fost provocată de o rachetă rusă S-300. Guvernatorul Harkovului, Oleh Siniehubov, a spus acest lucru pe reţelele de socializare. Toate victimele erau angajaţi ai serviciului poştal ucrainean şi ai companiei private de curierat Nova Poşta. Într-o declaraţie, Nova Poşta a spus că sirena raidului aerian a sunat cu câteva momente înainte de atac, dând timp celor din depozit să se adăpostească. S-a mai anunţat că astăzi este zi de doliu pentru companie.
UPDATE 08:00 Nu e linişte la Zaporojie
UPDATE 07:00 Gazprom alimentează suplimentar prietenii Rusiei
UPDATE 06:00 Ofensiva Moscovei în zona Avdiivka
Accentul reuniunii celor 27 de miniştri de externe ai UE, astăzi, la Luxemburg, se va concentra pe agresiunea lui Putin. Asta în timp ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, zboară în Iran.
UPDATE 05:00 Trei morţi în raidurile ruseşti din Doneţk. Bărbat ucis în timp ce pescuia
Două persoane au fost ucise de bombardamentele ruseşti în regiunea Doneţk din Ucraina. Un bărbat în vârstă de 58 de ani a murit în locuinţa sa din satul Kalinovka, în timp ce un alt bărbat, de 61 de ani, a fost ucis în oraşul Vasiukovka printr-o lovire directă a maşinii sale. Acest lucru a fost declarat de către parchetul ucrainean. Şeful districtului militar Nikopol, Yevhen Ievtuşenko, a anunţat în schimb că un bărbat de 71 de ani a fost ucis în timp ce pescuia. El a spus că victima a fost găsită cu o undiţă în mână şi acuză forţele ruse că l-au împuşcat fără milă.
Ştirea iniţială
Bild: Ministerul german al Apărării este îngrijorat de fondurile insuficiente pentru Ucraina în 2024
Guvernul german nu a bugetat încă suficiente fonduri pentru a putea oferi suficient ajutor militar Ucrainei în 2024, a informat publicaţia germană Bild pe 22 octombrie, citând o notă confidenţială a Ministerului Apărării.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe