Ucraina intenţionează să organizeze în acest an un „summit global pentru pace” al liderilor mondiali, a declarat duminică ministrul adjunct Mykola Tochytskyi, după ce reprezentanţi din peste 60 de ţări s-au întâlnit în Malta pentru a discuta formula de pace a Kievului pentru războiul cu Rusia.
„Nu renunţăm. Continuăm să ne rugăm pentru Ucraina, de asemenea pentru situaţia gravă din Palestina şi Israel şi pentru celelalte regiuni de război”, a spus Papa Francisc, la finalul Angelusului, mulţumind „tuturor în multe locuri şi în moduri diferite s-au alăturat Zilei de post, rugăciune şi penitenţă pe care am trăit-o vinerea trecută, implorând pacea în lume”.
Forţele ruse au lansat patru rachete de croazieră Iskander-K împotriva Ucrainei în cursul nopţii, dintre care trei au fost doborâte de apărarea Kievului, în timp ce a patra a ratat ţinta: armata a anunţat acest lucru pe Telegram, după cum a raportat Rb -Ucraina. Cele trei rachete Iskander-K au fost interceptate în regiunea Dnipropetrovsk.
Foşti mercenari ai Grupului Wagner s-au alăturat batalionului Akhmat din Cecenia, care luptă în războiul din Ucraina. Comandantul batalionului Akhmat, Apti Alaudinov, a spus acest lucru într-un interviu, după cum arată Kyiv Independent. Potrivit lui Alaudinov, „mulţi soldaţi Wagner s-au alăturat diferitelor detaşamente ale forţelor Akhmat şi operează în mai multe sectoare nespecificate ale frontului din Ucraina.” „Luptătorii lui Wagner au vorbit întotdeauna cu mare respect despre Akhmat”, a adăugat el, probabil într-o încercare de a potoli tensiunile dintre regretatul finanţator al Grupării Wagner, Evgheni Prigojin, şi şeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov. Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, este puţin probabil ca fostele forţe Wagner fragmentate în diverse sectoare ale frontului să revină la a fi o organizaţie militară eficientă.
Cea de-a treia rundă de discuţii de pace susţinute de Ucraina a început în Malta, cu reprezentanţi din peste 50 de ţări. În timpul întâlnirii de două zile, preşedintele ucrainean speră să obţină sprijin pentru planul său în 10 puncte de a pune capăt războiului.
„Această întâlnire este un semnal puternic că unitatea este păstrată în Ucraina”, a declarat Andriy Yermak, şeful biroului prezidenţial, la începutul acestei săptămâni. Summitul de la Malta intenţionează să găzduiască consilieri politici şi de securitate naţională.
Ministerul rus al Apărării a declarat pe 29 octombrie că forţele sale au distrus 36 de drone ucrainene peste Marea Neagră şi nord-vestul Crimeei.
Au existat rapoarte despre explozii în apropiere de Chornomorske în Crimeea ocupată de ruşi, a informat canalul Telegram Crimean Wind la 28 octombrie.
Ministrul apărării, Boris Pistorius, a subliniat sprijinul continuu al Germaniei pentru Ucraina în luptele sale împotriva forţelor ruseşti.
În discursul său video de seară, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat recunoştinţa pentru „pachetul foarte puternic din partea Germaniei”, afirmând că acesta va„ajuta foarte mult soldaţii noştri şi apărarea oraşelor noastre”.