- Home
- Externe
- (26.03.2024, 22:41)
- Diana Nunut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 762. UE trimite 500.000 de obuze Ucrainei / Atacuri în regiunea Sumî, urmate de explozii / SUA: Rusia nu urmăreşte negocieri de pace / Învinuirea Ucrainei pentru atacul de la Moscova pune în pericol securitatea Rusiei / Ucraina loveşte o navă rusă cu o rachetă
- Uniunea Europeană a livrat 500.000 de obuze de artilerie Ucrainei şi va fi furnizat un milion până la sfârşitul anului, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Josep Borrell, potrivit Sky News.
- Învinuirea Ucrainei de către Kremlin pentru atacul terorist de la Moscova pune în pericol securitatea Rusiei, anunţă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul de la 25 martie.
- Ucraina promite mai multe ,,operaţiuni speciale" împotriva Rusiei în acest an, anunţă şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei.
Urmărește
5229 afișări
Războiul din Ucraina, ziua 762. UE trimite 500.000 de obuze Ucrainei
UPDATE Parisul va livra în curând 78 de obuziere Caesar
Franţa va putea furniza în curând Ucrainei 78 de obuziere Caesar şi şi-a sporit producţia de cartuşe de artilerie pentru a satisface cele mai urgente nevoi ale Kievului, a declarat ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
În ianuarie, Lecornu a prezentat un plan pentru finanţareaa a 78 de obuziere Caesar pentru Ucraina. În cadrul unei conferinţe de presă din 26 martie, ministrul a declarat că Franţa, Ucraina şi Danemarca au ajuns la un acord care va permite Parisului să "livreze rapid" sistemele de artilerie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Franţa a livrat deja 30 de sisteme de artilerie Caesar Ucrainei ca parte a unor livrări anterioare.
Potrivit ministrului francez, ţara sa intenţionează, de asemenea, să livreze Ucrainei 80.000 de obuze de 155 mm în 2024, o creştere considerabilă faţă de cele 30.000 de anul trecut.
"În 2024, vom putea atinge obiectivul de 100.000 de obuze de 155 mm, dintre care 80.000 pentru Ucraina şi 20.000 pentru nevoile propriei noastre armate", a declarat Lecornu în cadrul unei conferinţe de presă.
UPDATE Coaliţia de vehicule blindate pentru Ucraina a fost lansată la Varşovia
Ţările participante la coaliţia de vehicule blindate pentru Ucraina, o iniţiativă a Poloniei şi Germaniei, s-au întâlnit pentru prima dată la Varşovia, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării.
Printre ţările implicate în coaliţie se numără Marea Britanie, Italia şi Suedia.
În timpul reuniunii de la Varşovia, participanţii au discutat despre "consolidarea flotei tehnice a Forţelor Armate ale Ucrainei cu anumite eşantioane de vehicule blindate", a informat Ministerul ucrainean al Apărării.
Participanţii au discutat, de asemenea, despre organizarea sistemului de reparare a vehiculelor blindate puse la dispoziţia Forţelor Armate ucrainene.
UPDATE Preşedintele parlamentului estonian vizitează Kievul
Lauri Hussar, preşedintele Riigikogu, parlamentul Estoniei, a vizitat Kievul la 26 martie şi s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Ruslan Ştefănescu.
UPDATE Oleh Ivashchenko a fost numit în funcţia de şef al Serviciului de Informaţii Externe
Preşedintele Volodimir Zelenski l-a numit pe 26 martie pe Oleh Ivashchenko în funcţia de şef al Serviciului de Informaţii Externe al Ucrainei, după ce actualul şef al acestuia, Oleksandr Lytvynenko, a fost ales pentru a-l înlocui pe Oleksii Danilov în funcţia de secretar al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare.
UPDATE FT: Rusia începe comerţul "arme contra petrol" cu Coreea de Nord, sfidând sancţiunile
Rusia sfidează sancţiunile ONU, furnizând Coreei de Nord petrol, probabil în schimbul unor arme, a relatat Financial Times (FT) la 26 martie.
UPDATE O bombă lansată cu drona a rănit un civil în Beryslav
O bombă lansată de o dronă rusă a rănit un bărbat de 50 de ani în Beryslav, a anunţat Administraţia militară din regiunea Kherson la 26 martie.
UPDATE Numărul răniţilor în atacul din 25 martie din Rusia la Odesa a crescut la 10
Forţele de Apărare Sudice au raportat cu o zi înainte că patru persoane au fost rănite în urma unui atac rusesc cu rachete balistice asupra oraşului.
UPDATE Ministerul britanic al Apărării: Războiul poate împiedica extinderea armatei ruse în alte părţi ale ţării
Rusia recrutează pentru noul său Corp de armată 44, în încercarea de a-şi extinde forţele armate, dar ar putea fi nevoită să îl trimită în Ucraina pentru a susţine operaţiunile, a declarat Ministerul britanic al Apărării la 26 martie.
UPDATE Volodimir Zelenski l-a demis pe secretarul Consiliului de Securitate, Oleksii Danilov
Volodimir Zelenski l-a demis pe Oleksii Danilov din funcţia de secretar al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei şi l-a numit în locul său pe fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Alexander Litvinenko.
UPDATE SBU afirmă că a prins sabotori FSB care încercau să arunce în aer o cale ferată în regiunea Poltava din Ucraina
Procuratura Generală a adăugat că cei doi suspecţi sunt cetăţeni ucraineni.
UPDATE Atacul rusesc în regiunea Dnipropetrovsk a rănit o femeie
Un atac rusesc din seara zilei de 25 martie asupra regiunii Dnipropetrovsk a rănit o femeie în vârstă de 91 de ani, a anunţat pe 26 martie guvernatorul Serhii Lysak.
UPDATE Shmyhal: Ucraina primeşte 880 de milioane de dolari de la FMI
Plata a fost a treia tranşă de acest fel din cadrul Mecanismului extins de creditare (EFF), ceea ce ridică totalul distribuit până acum la 5,4 miliarde de dolari.
UPDATE FSB susţine că a dejucat un "atac terorist" comis de un membru al miliţiei anti-Kremlin
Biroul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susţine că a împiedicat un aşa-numit "atac terorist" comis de un membru al miliţiei ruse anti-Kremlin în regiunea rusă Samara la 26 martie.
UPDATE Un oficial polonez afirmă că NATO ia în considerare posibilitatea de a doborî rachetele ruseşti care se apropie de graniţele sale
Polonia a fost nevoită să îşi mobilizeze avioanele de vânătoare pentru a-şi proteja spaţiul aerian în timpul atacului cu drone şi rachete al Rusiei împotriva Ucrainei din 24 martie, când o rachetă de croazieră rusă a intrat în spaţiul aerian al Poloniei timp de 39 de secunde.
UPDATE Şeful SBU, acuzat în absenţă de "terorism" de un tribunal din Moscova
Şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasyl Maliuk, a fost acuzat în absenţă de "terorism" de către un tribunal din Moscova la 26 martie.
UPDATE Rusia susţine că cel puţin 3 persoane au fost rănite în atacul de la Belgorod
The Kyiv Independent nu a putut verifica afirmaţiile autorităţilor ruse, iar Ucraina nu comentează de obicei presupusele atacuri pe teritoriul rusesc.
UPDATE Ucraina loveşte o navă rusă cu o rachetă
Marina ucraineană a declarat că a lovit cu o rachetă nava de debarcare Konstantin Olshansky, potrivit Sky News.
Rusia a capturat nava de la Ucraina în 2014, a fost vopsită în culorile marinei ruseşti şi a primit un nou număr de pavilion
,,În prezent, această navă nu este capabilă de luptă", a declarat purtătorul de cuvânt al marinei, Dmytro Pletenchuk.
Oficialul a adăugat că nava de debarcare Konstantin Olshansky a fost renovată şi ,,era pregătită pentru a fi folosită împotriva Ucrainei".
UPDATE ISW: Învinuirea Ucrainei de către Kremlin pentru atacul terorist de la Moscova pune în pericol securitatea Rusiei
Atacul din sala de concerte din apropierea Moscovei a fost un ,,eşec semnificativ al serviciilor de informaţii ruseşti", iar insistenţa de a da vina pe Ucraina pentru acesta ,,poate veni în detrimentul securităţii interne ruseşti şi a vieţilor civililor", au declarat analiştii militari, potrivit Sky News.
,,Afirmaţiile ruseşti care insistă asupra implicării Ucrainei duc mai departe efortul de lungă durată al Kremlinului de a justifica pe termen lung invazia pe scară largă a Ucrainei în curs de desfăşurare, prin prezentarea falsă a existenţei unei Ucraine independente şi suverane ca o ameninţare existenţială pentru Rusia", a declarat ISW, în raportul său din 25 martie.
ISW consideră că Kremlinul şi aliaţii săi ultranaţionalişti ignoră ameninţarea serioasă pe care o reprezintă activităţile grupărilor teroriste în Rusia. În schimb, aceştia acordă prioritate acuzării false a Ucrainei pentru a influenţa percepţia publică, scrie The Kyiv Independent.
La 25 martie, Vladimir Putin a declarat, pentru prima dată, că atacul brutal de la o sală de concerte din Moscova a fost comis de ,,islamiştii radicali", dar susţine în continuare că Ucraina a fost implicată în eveniment.
UPDATE Atacuri cu drone kamikaze asupra Ucrainei în cursul nopţii
Ucraina a doborât toate cele 12 drone kamikaze lansate de Rusia în cursul nopţii, au anunţat Forţele Aeriene la 26 martie, scrie The Kyiv Independent.
Într-o postare pe Telegram, Forţele Aeriene au precizat că dronele au fost lansate de la Capul Chauda, în Crimeea ocupată de Rusia, împreună cu două rachete antiaeriene ghidate S-300 în direcţia regiunii Doneţk.
Forţele Aeriene nu au menţionat dacă au interceptat rachetele.
UPDATE Departamentul de Stat al SUA: Rusia nu urmăreşte negocieri de pace
Motivaţia lui Putin pentru capturarea Ucrainei rămâne aceeaşi, iar orice declaraţii ale Kremlinului despre posibilitatea unor discuţii de pace sunt de fapt departe de intenţiile reale ale Rusiei, aşa cum confirmă strategia sa de atacuri masive cu rachete care vizează Ucraina, a declarat pe 25 martie purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matt Miller.
Potrivit acestuia, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a confirmat în ultimele 10 zile că ,,nu are niciun interes să negocieze cu Ucraina în acest moment, deoarece a văzut lipsa de muniţie pe care (ucrainenii - n.r.) o suferă", scrie Ukrinform.
UPDATE Ucraina promite mai multe ,,operaţiuni speciale" împotriva Rusiei în acest an
Şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasyl Maliuk, spune că noi operaţiuni speciale vor fi executate în acest an, pentru a provoca şi mai multe daune Rusiei.
,,Ruşii ar trebui să se aştepte la mai multe explozii... Noi nu ne repetăm niciodată şi dacă ei îşi schimbă sistemul de apărare împotriva dronelor noastre navale, noi, desigur, suntem cu un pas înainte. Totul trebuie făcut la momentul potrivit, veţi vedea cum va fi", a spus el în cadrul unui interviu televizat, relatează Ukrinform.
UPDATE Atacuri în regiunea Sumî, urmate de explozii
Forţele ruseşti au atacat zonele de frontieră şi aşezările din regiunea Sumî pe 25 martie, trăgând de cinci ori şi provocând cel puţin 11 explozii, a raportat Administraţia militară din regiunea Sumî, scrie The Kyiv Independent.
Au fost vizate comunităţile Novo Sloboda, Shalyhyne, Seredyno-Buda şi Svesa.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Acesta a adăugat că 60.000 de soldaţi ucraineni vor fi antrenaţi până în vară.
UE a anunţat în martie 2023 că va furniza Ucrainei un milion de obuze în decurs de un an.
,,În plus, industria europeană de apărare furnizează de asemenea Ucrainei 400.000 de obuze prin contracte comerciale", a adăugat el.
Cu toate acestea, el a spus că livrările planificate de obuze sunt încă departe de a fi suficiente pentru ţara devastată de război, relevă sursa citată.
,,Este departe de a fi suficient şi trebuie să creştem atât capacitatea noastră de producţie, cât şi resursele financiare dedicate sprijinirii Ucrainei", a completat oficialul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe