LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 783. Zelenski: Aliaţii pot apăra Ucraina în acelaşi mod în care au protejat Israelul / Risc de accident nuclear la centrala nucleară Zaporojie / Olaf Scholz şi Xi Jinping, întâlnire la Beijing pentru a discuta despre pacea din Ucraina

  • Statul Major General: Rusia a pierdut 455.340 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski îi îndeamnă pe aliaţii occidentali să apere Ucraina în acelaşi mod în care au protejat Israelul de un recent atac iranian.
  • Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, intenţionează să organizeze săptămâna aceasta voturi separate pentru noi pachete de asistenţă pentru Israel şi Ucraina.
  • Ambasadorul Ucrainei la ONU susţine că Rusia plănuieşte atacuri "sub steag fals" asupra centralei nucleare din Zaporojie.
  • Olaf Scholz şi Xi Jinping se întâlnesc la Beijing pentru a discuta despre pacea din Ucraina.
Urmărește
1373 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 783. Zelenski: Aliaţii pot apăra Ucraina în acelaşi mod în care au protejat Israelul / Risc de accident nuclear la centrala nucleară Zaporojie / Olaf Scholz şi Xi Jinping, întâlnire la Beijing pentru a discuta despre pacea din Ucraina

UPDATE Scholz îi cere lui Xi să facă presiuni asupra lui Putin

Niciun angajament oficial, ci confirmarea dorinţei de a desfăşura „discuţii de pace” între părţi. Este ceea ce a reieşit din întâlnirea de la Beijing dintre preşedintele chinez, Xi Jinping, şi cancelarul german, Olaf Scholz. În summitul său cu Xi, care a durat mai bine de trei ore, Scholz a explicat că i-a cerut preşedintelui chinez să „pună presiune” asupra Rusiei pentru a-l determina pe preşedintele rus Vladimir Putin să „îşi retragă trupele” şi să „încheie” războiul din Ucraina. „Cuvântul Chinei are greutate în Rusia”, a spus şeful guvernului german. În ceea ce priveşte implicarea Beijingului în procesul unei „păci juste” pentru Ucraina, Scholz a subliniat că a convenit cu Xi să susţină conferinţa de pace promovată de Elveţia.

UPDATE Peste 34.000 de recruţi ucraineni instruiţi de armata britanică

Peste 34.000 de recruţi ucraineni au fost instruiţi de armata britanică pentru a face faţă agresiunii ruse. Ministerul britanic al Apărării a declarat acest lucru, explicând că antrenamentul a avut loc prin Operaţiunea Interflex. Personalul militar din diverse ţări, inclusiv Canada, Noua Zeelandă, Australia şi Norvegia a fost implicat în antrenament.

UPDATE Zelenski: China ne poate ajuta să obţinem pacea justă

China ar putea contribui la realizarea unei „paci juste” pentru Ucraina prin participarea la conferinţa internaţională care va avea loc în Elveţia, în iunie. Preşedintele ucrainean, Zelenski, a subliniat acest lucru pe reţelele de socializare. „Sunt încrezător că Summitul global pentru pace din Elveţia poate începe o cale reală către obţinerea unei păci juste pentru Ucraina. Rolul activ al Chinei poate accelera cu siguranţă progresul nostru pe această cale”, a spus Zelenski.

UPDATE Rezoluţia privind transferul activelor ruseşti îngheţate către Ucraina, adoptată

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în unanimitate, la 16 aprilie, în favoarea unei rezoluţii care solicită ca activele ruseşti îngheţate să fie transferate către un nou fond pentru reconstrucţia Ucrainei, scrie The Kyiv Independent

Partenerii occidentali ai Ucrainei şi alţi aliaţi au îngheţat aproximativ 300 de miliarde de dolari în active ruseşti la începutul invaziei din 2022.

UPDATE Ombudsman: Rusia nu eliberează civili ca martori ai atrocităţilor

Forţele de invazie ruseşti refuză să elibereze civilii ucraineni deţinuţi ilegal, deoarece aceştia pot fi automat martori ai atrocităţilor ruseşti în teritoriile ocupate temporar, anunţă ombudsmanul ucrainean, Dmitro Lubinets, potrivit Ukrinform

Acesta este un sistem de presiune în conformitate cu cele mai grave practici din 1937, în timpul guvernării sovietice", a precizat Lubinets.

UPDATE Zelenski a semnat legea privind mobilizarea

UPDATE China susţine organizarea unei conferinţe de pace privind Ucraina, dar cu Rusia la masă

Liderul chinez Xi Jinping a declarat, în cadrul discuţiilor cu cancelarul german Olaf Scholz la Beijing, că China susţine organizarea unei conferinţe de pace privind Ucraina, dar cu participarea Rusiei.

"China susţine convocarea unei conferinţe internaţionale de pace recunoscute de Ucraina şi Rusia şi cu participarea egală a tuturor părţilor şi cu o discuţie corectă a tuturor opţiunilor de pace", a spus Xi Jinping, relatează Ukrinform

UPDATE Legea mobilizării în Ucraina a fost înaintată spre semnare lui Zelenski

Proiectul de lege ucrainean privind mobilizarea a fost înaintat preşedintelui Volodimir Zelenski pentru a fi semnat, potrivit portalului online al parlamentului ucrainean, informează The Kyiv Independent

UPDATE Olaf Scholz şi Xi Jinping, întâlnire la Beijing pentru a discuta despre pacea din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping la Beijing, la 16 aprilie, şi a declarat înainte de întâlnire că intenţionează să discute despre "cum putem contribui mai mult la o pace dreaptă în Ucraina", relatează The Kyiv Independent
 
Invazia Rusiei în Ucraina a fost unul dintre "numeroasele subiecte de discutat", a declarat Scholz pe X înainte de întâlnire, care a avut loc în ultima zi a vizitei sale de trei zile în China.

UPDATE Zelenski: Rusia a distrus o centrală electrică lângă Kiev deoarece Ucraina ,,a rămas fără rachete" pentru apărarea sa

Forţele ruseşti au distrus centrala termoelectrică Trypillia (TPP) din regiunea Kiev pentru că Ucraina a rămas fără rachete pentru a o apăra în timpul unui atac, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru PBS NewsHour publicat pe 16 aprilie, citat de The Kyiv Independent.

Termocentrala Trypillia a fost complet distrusă în urma unui atac rusesc asupra infrastructurii energetice ucrainene la 11 aprilie, ceea ce a dus la pierderea în proporţie de 100% a capacităţii de producţie a Centrenergo.

UPDATE Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au provocat moartea a 3 persoane şi rănirea altor 8 în ultima zi

Rusia a vizat în total 13 oblasturi ucrainene - Cernihiv, Sumy, Mykolaiv, Luhansk, Odesa, Khmelnytskyi, Cherkasy, Kirovohrad, Zaporojia, Dnipropetrovsk, Kerson, Kharkiv şi Doneţk. Au fost raportate victime în ultimele trei regiuni.

UPDATE Reuters: Ucraina şi Rusia aproape au ajuns la un acord privind transportul maritim în Marea Neagră în martie

Ucraina şi Rusia au negociat timp de două luni un acord pentru a asigura siguranţa navigaţiei comerciale în Marea Neagră şi au ajuns la un acord asupra unui text în martie, dar Kievul s-a retras din discuţii "în ultimul moment", a relatat Reuters la 16 aprilie, citând patru persoane anonime familiare cu acest subiect.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 455.340 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 455.340 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 16 aprilie, scrie The Kyiv Independent.

Acest număr include 920 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.189 de tancuri, 13.809 vehicule blindate de luptă, 15.563 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 11.609 sisteme de artilerie, 1.046 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 759 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 9.277 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina doboară 9 din cele 9 drone ruseşti lansate peste noapte

Grupuri mobile de tragere au doborât dronele deasupra oblasturilor Kherson, Mykolaiv, Khmelnytskyi, Poltava, Cherkasy şi Dnipropetrovsk.

UPDATE Comisarul european pentru energie susţine creşterea importurilor de energie electrică în Ucraina

Ministrul Energiei, Herman Halushchenko, a discutat despre nevoile urgente de infrastructură energetică cu care se confruntă Ucraina în cadrul unei reuniuni informale a miniştrilor UE din domeniul energiei care a avut loc la Bruxelles.

UPDATE Ambasadorul Ucrainei la ONU susţine că Rusia plănuieşte atacuri "sub steag fals" asupra centralei nucleare din Zaporojie

Atacurile cu drone împotriva Centralei Nucleare Zaporojie (ZNPP), din 7 şi 9 aprilie, au făcut parte dintr-o "operaţiune sub steag fals bine planificată de către Federaţia Rusă", a declarat reprezentantul permanent al Ucrainei la Naţiunile Unite, Serghei Kisliţia, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU din 15 aprilie.

Consiliul de Securitate s-a reunit la 15 aprilie pentru a discuta despre siguranţa şi securitatea la centrala din Zaporojie, cea mai mare instalaţie nucleară din Europa. Centrala este ocupată de forţele ruse din 2022, din martie.

În timpul reuniunii, Kisliţia a declarat că vina pentru atacurile şi riscurile sporite de la instalaţie aparţine invaziei şi ocupaţiei ruseşti.

Kisliţia a acuzat Rusia că a lansat o campanie de dezinformare şi propagandă menită să justifice ocuparea ilegală a centralei nucleare de către Moscova.

"Respingem categoric acuzaţiile nebuneşti potrivit cărora Ucraina ar putea provoca un dezastru nuclear", a declarat el.

UPDATE Şeful AIEA afirmă că "ne apropiem periculos de un accident nuclear" la centrala din Zaporojie

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear", a declarat Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a fost supusă mai multor atacuri în prima parte a invaziei Rusiei în Ucraina. Forţele ruse controlează instalaţia din martie 2022. AIEA a elaborat un acord pentru a staţiona acolo una dintre echipele sale pentru a monitoriza centrala şi orice daune aduse sistemelor sale.

Grossi a declarat că, în ultimele 10 zile, centrala a suferit mai multe atacuri directe, primele din noiembrie 2022. El nu a precizat cine le-a efectuat.

UPDATE Johnson plănuieşte voturi separate în Camera Reprezentanţilor privind ajutorul pentru Israel şi Ucraina

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, intenţionează să organizeze săptămâna aceasta voturi separate pentru noi pachete de asistenţă pentru Israel şi Ucraina, cu scopul de a reuni coaliţii fragile pentru a sprijini ambii aliaţi aflaţi în dificultate.

Această mişcare urmăreşte să depăşească rezistenţa republicană de a ajuta Kievul şi să abordeze recentul atac cu rachete şi drone lansat de Iran asupra Israelului. Profitând de sentimentul de urgenţă al multor parlamentari americani de a fi alături de Israel în urma atacului, preşedintele Johnson urmăreşte să măsoare hotărârea facţiunilor ultraconservatoare de a bloca ajutorul pentru Ucraina, relatează Bloomberg. 

Republicanul Marjorie Taylor Greene din Georgia a ameninţat că va declanşa un vot de demitere a preşedintelui Camerei Deputaţilor în cazul în care orice asistenţă pentru Ucraina va fi luată în considerare în Cameră.

La 15 aprilie, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat în cadrul unei şedinţe de informare că "nu vom accepta un proiect de lege de sine stătător" privind ajutorul pentru Israel. "Un proiect de lege de sine stătător nu ar ajuta de fapt Israelul şi Ucraina. De fapt, ar întârzia... ajutorul necesar", a precizat Jean-Pierre, cerând Camerei să adopte proiectul de lege al Senatului privind ajutorul pentru Israel, Ucraina şi Taiwan, în valoare de 95 de miliarde de dolari.

Întârzierea Statelor Unite în acordarea de asistenţă Ucrainei a afectat în mod direct câmpul de luptă, ducând la pierderea oraşului Avdiivka, crucial pentru linia de front. În contextul în care situaţia se agravează pe frontul de est şi atacurile ruseşti se intensifică asupra infrastructurii energetice, Zelenski a subliniat că eşecul Congresului SUA de a aproba ajutorul militar ar putea duce la pierderea războiului de către Ucraina.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Iranul a efectuat un atac aerian masiv asupra Israelului şi a lansat 170 de drone, 30 de rachete de croazieră şi 120 de rachete balistice, potrivit Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF). Israelul şi aliaţii săi au doborât marea majoritate a dronelor şi rachetelor înainte ca acestea să ajungă pe teritoriul israelian.

SUA, Franţa şi Marea Britanie au ajutat la doborârea rachetelor şi dronelor iraniene. Iordania a participat, de asemenea, la apărarea Israelului, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului iordanian, Muhannad Mubaideen.

"Prin apărarea Israelului, lumea liberă a demonstrat că unitatea (între aliaţi) nu este doar posibilă, ci şi 100% eficientă", a declarat Zelenski după o întâlnire cu înalţi oficiali militari şi de securitate . "Acţiunile decisive ale aliaţilor au împiedicat succesul terorismului şi pierderea de infrastructură şi au forţat agresorul să se calmeze. Acelaşi lucru poate fi făcut pentru a apăra Ucraina de terorism, iar Ucraina, la fel ca Israelul, nu este membră NATO".

Zelenski a adăugat că nu a fost necesară nicio acţiune care să declanşeze Articolul 5 al NATO pentru protejarea Israelului.

"Terorismul trebuie învins complet şi peste tot, nu mai mult în unele locuri şi mai puţin în altele", a spus Zelenski în discursul său de luni seară.

Preşedintele a mulţumit aliaţilor care au furnizat Ucrainei sisteme suplimentare de apărare aeriană, după ce Kievul a subliniat urgenţa primirii acestora pentru a proteja aşezările din apropierea liniei frontului şi infrastructura energetică.

Cu toate acestea, Zelenski a făcut apel la partenerii internaţionali pentru mai multe "acţiuni decisive", amintind de ajutorul lor pentru Israel.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici