LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 794. SUA au anunţat un ajutor militar de şase miliarde de dolari pentru Kiev / Forţele ruse încearcă să încercuiască oraşul Ceasiv Iar

  • Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat vineri un pachet de ajutor militar pe termen lung de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina.
  • Trupele ruse încearcă să încercuiască oraşul Ceasiv Iar din regiunea Doneţk; Peste 20.000 încearcă să ia cu asalt localitatea.
  • Ucraina a primit de la începutul anului un ajutor internaţional de 12 miliarde de dolari pentru a acoperi deficitul bugetar.
4240 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 794. SUA au anunţat un ajutor militar de şase miliarde de dolari pentru Kiev / Forţele ruse încearcă să încercuiască oraşul Ceasiv Iar

UPDATE Politico: Zelenski i-a spus lui Johnson că Ucraina ar putea rezista până în "martie sau aprilie" fără ajutorul SUA

Politico a scris că, atunci când Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Mike Johnson în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, în decembrie anul trecut, i-a oferit acestuia un termen limită pentru cât timp ar putea rezista Ucraina fără sprijinul Washingtonului.

UPDATE Naftogaz: Atacul de dimineaţă al Rusiei a vizat infrastructura de gaz

Grupul Naftogaz nu a precizat în ce oblasturi se aflau instalaţiile de gaz vizate şi nici care au fost consecinţele complete ale atacului.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra districtului Nikopol au rănit 2 femei

Atacurile ruseşti împotriva districtului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk pe 27 aprilie au rănit două femei în vârstă de 88 şi 40 de ani, a declarat guvernatorul Serhii Lysak.

UPDATE Armata dezminte informaţiile din presă privind retragerea tancurilor Abrams de pe front

"Tancurile fac o treabă excelentă pe câmpul de luptă şi cu siguranţă nu vom ascunde inamicului ceea ce îl face să se ascundă. Mai mult, nu vom lăsa infanteria noastră fără un sprijin de foc puternic", a declarat pe Telegram unitatea care operează tancurile americane.

UPDATE Rusia câştigă un punct de sprijin în Ocheretyne, în regiunea Doneţk

"Partea (din Ocheretyne) în care se află inamicul se află sub controlul nostru de foc. Se iau toate măsurile pentru a împinge inamicul de acolo", a declarat Nazar Voloşyn, un purtător de cuvânt al grupului de forţe din Khortytsia, la 27 aprilie.

UPDATE Australia anunţă un pachet de ajutor de 65 de milioane de dolari pentru Ucraina

Guvernul australian a anunţat la 27 aprilie un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 65 de milioane de dolari, în urma unei întâlniri între premierul Denys Shmyhal şi ministrul australian al apărării, Richard Marles, la Lviv.

UPDATE Un atac cu drone ruseşti a rănit un şofer de camion în regiunea Harkov

Un atac cu drone ruseşti asupra unui camion în regiunea Harkov a rănit un şofer de camion în vârstă de 52 de ani, a anunţat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, la 27 aprilie.

UPDATE Cetăţenii slovaci strâng 4 milioane de dolari pentru iniţiativa privind muniţia cehă, după ce guvernul refuză să contribuie

Activiştii slovaci au strâns în 12 zile 3,9 milioane de euro pentru iniţiativa cehă privind muniţia pentru Ucraina, după ce guvernul slovac a refuzat să participe.

UPDATE Autorităţile ruse au reţinut al 12-lea suspect în legătură cu atacul terorist de la Moscova

Un alt cetăţean tadjik a fost reţinut din cauza presupusei sale legături cu atacul terorist de la Sala de concerte Crocus din 22 martie, potrivit unei hotărâri a unui tribunal din Moscova din 27 aprilie.

UPDATE Serviciile secrete militare ucrainene spun că au lovit un sistem radar rusesc de 5 milioane de dolari

Podlet-K1, cunoscut şi sub numele de 48Ya6-K1, este un sistem radar mobil modern conceput pentru a detecta ţinte aeriene la altitudini joase şi extrem de joase, potrivit site-ului Army Recognition.

UPDATE Atacurile ruseşti împotriva a 4 regiuni ucrainene au ucis o persoană şi au rănit 14

orţele ruse au lovit în cursul nopţii un spital de psihiatrie din Harkov, rănind o pacientă în vârstă de 53 de ani, a anunţat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov. "În momentul atacului, 60 de pacienţi şi cinci angajaţi se aflau în clădirea medicală", a declarat el.

UPDATE SBU loveşte rafinării de petrol şi un aerodrom militar în regiunea rusă Krasnodar

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lansat atacuri cu drone împotriva a două rafinării de petrol şi a unui aerodrom militar din regiunea rusă Krasnodar în cursul nopţii, a declarat o sursă din cadrul forţelor de securitate şi apărare pentru Kyiv Independent.

În ultimele săptămâni, forţele ucrainene au lansat o serie de atacuri cu drone menite să afecteze industria petrolieră a Rusiei, care este crucială pentru susţinerea eforturilor de război ale Moscovei. Într-unul dintre cele mai recente atacuri, SBU a lovit două depozite de petrol din regiunea rusă Smolensk pe 24 aprilie.

De obicei, Kievul nu comentează în mod oficial atacurile pe teritoriul rusesc.

Dronele au lovit "obiective tehnologice cheie" la rafinăriile de petrol Ilsky şi Slavyansk, provocând incendii şi evacuarea personalului, a precizat sursa.

SBU şi Forţele de Apărare ale Ucrainei au lovit, de asemenea, baza aeriană militară Kushchyovskaya, "unde erau staţionate zeci de avioane militare, radare şi dispozitive de război electronic", potrivit sursei.

"SBU continuă să vizeze în mod eficient facilităţile militare şi de infrastructură din spatele liniilor inamice, reducând potenţialul Rusiei de a purta un război".

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forţele sale au doborât 66 de drone ucrainene deasupra regiunii Krasnodar şi alte două drone deasupra Crimeei ocupate.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 465.054 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 465.054 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1.124 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.268 de tancuri, 13.971 de vehicule blindate de luptă, 16.019 vehicule şi rezervoare de combustibil, 11.905 sisteme de artilerie, 1.049 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 775 de sisteme de apărare aeriană, 348 de avioane, 325 de elicoptere, 9.485 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Ucraina a primit în acest an un ajutor internaţional de 12 miliarde de dolari pentru a acoperi deficitul bugetar

Premierul Ucrainei, Denis Şmîhal, a anunţat, în timpul unei şedinţe de guvern, că Ucraina a primit aproximativ 12 miliarde de dolari în finanţare externă de la începutul anului pentru a contribui la soluţionarea deficitului bugetar.

Într-un discurs rostit în cadrul forumului Băncii Mondiale şi al Fondului Monetar Internaţional în octombrie anul trecut, Şmîhal a precizat că Ucraina va avea nevoie de aproape 42 de miliarde de dolari în asistenţă economică în 2024 pentru a compensa deficitul. Potrivit lui Şmîhal, deficitul va reprezenta până la 21% din PIB-ul Ucrainei în acest an.

El a evidenţiat primirea recentă a 1,5 miliarde de euro de la UE şi a precizat că aproape 8 miliarde de dolari vor proveni din pachetul de ajutor din SUA, care a fost aprobat săptămâna aceasta.

Şmîhal a subliniat că aceste fonduri sunt cruciale pentru finanţarea serviciilor medicale, a salariilor personalului medical, profesorilor şi a programelor sociale.

"Suntem recunoscători aliaţilor şi partenerilor noştri pentru sprijinul lor", a spus Şmîhal.

UPDATE Rusia a atacat instalaţii energetice ucrainene în trei regiuni

 Rusia a atacat sâmbătă instalaţii energetice ucrainene în trei regiuni, deteriorând echipamente şi rănind cel puţin un muncitor, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, citat de Reuters.

Galuşcenko a spus pe Telegram că atacurile ruseşti au vizat regiunea Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei şi regiunile vestice Lviv şi Ivano-Frankivsk.

DTEK, cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, a declarat că cele patru centrale termice ale sale au fost lovite. „Inamicul a bombardat din nou masiv instalaţiile energetice ucrainene”, a declarat DTEK într-un comunicat. „Echipamentele companiei au fost grav avariate. Chiar în acest moment, lucrătorii din domeniul energiei încearcă să elimine consecinţele atacului”.

UPDATE Forţele ruse încearcă să încercuiască oraşul Ceasiv Iar

Trupele ruse încearcă să încercuiască oraşul Ceasiv Iar din regiunea Doneţk, a declarat, vineri, Nazar Voloşin, purtătorul de cuvânt al Grupului de forţe din Khortytsia.

Ceasiv Iar este situat în regiunea Doneţk, la aproximativ 10 kilometri vest de Bahmut şi la 50 de kilometri nord de Avdiivka, oraşe pe care Rusia le-a cucerit în mai 2023 şi, respectiv, februarie 2024.

Forţele ruse şi-au concentrat eforturile în apropiere de Ceasiv Iar, pe care îl consideră crucial pentru a continua să avanseze spre oraşele vecine Kostiantinivka, Kramatorsk şi Sloviansk, a declarat armata ucraineană în martie.

"Asaltul este în curs de desfăşurare. Inamicul încearcă să ducă Ceasiv Iar într-o încercuire operaţională, dar nu a avut niciun succes în ultimele şapte zile", a declarat el.

Rusia şi-a concentrat, de asemenea, eforturile pentru a străpunge apărarea Ucrainei la vest de Bakhmut pentru a avea acces la canalul Siverskyi Doneţ-Donbas, a adăugat el.

Între 20.000 şi 25.000 de soldaţi ruşi încearcă să ia cu asalt Ceasiv Iar şi aşezările din jur, a raportat anterior Voloşin.

Volodimir Zelenski a declarat la începutul lunii aprilie că Rusia încearcă să captureze oraşul până la Ziua Victoriei, pe 9 mai.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat vineri un pachet de ajutor militar pe termen lung de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, cel mai mare de până acumm, care va permite Washingtonuluu să achiziţioneze noi echipamente produse de industria americană de apărare pentru armata ucraineană.

"Acesta este cel mai mare pachet de asistenţă de securitate pe care l-am anunţat până acum. Acesta va include interceptoare critice pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot şi NASAMS ale Ucrainei, mai multe sisteme de combatere a dronelor şi echipamente de sprijin, cantităţi semnificative de muniţie de artilerie şi muniţii aer-sol, precum şi sprijin pentru întreţinere", a declarat Austin în timpul unei conferinţe de presă de vineri.

Anunţul vine la doar câteva zile după ce SUA au anunţat un pachet de 1 miliard de dolari care ar urma să furnizeze rapid echipamente Ucrainei din stocurile americane, după ce preşedintele Joe Biden a semnat miercuri un pachet de ajutor suplimentar de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, blocat câteva luni în Congres.

Biden a declarat, la câteva momente după semnarea legii, că expedierile de ajutoare către Ucraina vor începe în câteva ore. Cu toate acestea, echipamentele din cadrul pachetului de 6 miliarde de dolari anunţat vineri vor avea nevoie de mult mai mult timp pentru a ajunge.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici