- Home
- Externe
- (31.05.2024, 22:20)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 828. Zelenski e în Suedia pentru a semna trei acorduri de securitate / Stoltenberg vrea ca ţările NATO să ofere un ajutor militar anual de 40 de miliarde de euro pentru Kiev / China nu va participa la summitul de pace de la Elveţia privind războiul din Ucraina
- Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le cere aliaţilor NATO să ofere 40 de miliarde de euro în finanţare militară anuală pentru Ucraina, a declarat la 30 mai o sursă din cadrul NATO pentru Reuters
- Un atac rusesc cu rachete asupra Kievului a provocat vineri dimineaţa un incendiu într-o clădire nerezidenţială, a declarat şeful administraţiei militare din capitala ucraineană.
- Berlinul permite Kievului să folosească arme germane pentru a lovi în interiorul Rusiei.
- China nu va participa la summitul de pace de la Elveţia privind războiul din Ucraina.
Urmărește
1099 afișări
Ucraina a încheiat acorduri de securitate pe termen lung cu Suedia şi cu Norvegia
Zelenski acuză Rusia că şantajează liderii mondiali înaintea summitului de pace din Ucraina
Volodimir Zelenski a declarat că Rusia încearcă să perturbe summitul de pace din Ucraina din iunie prin şantajarea liderilor mondiali.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Vorbind la Stockholm după semnarea unui pact de securitate cu Suedia, preşedintele ucrainean a declarat: „În acest moment, avem deja aproximativ 100 de state şi organizaţii internaţionale care vor participa la summit, dar Rusia şantajează unii lideri şi încearcă să blocheze participarea unor ţări.”
Coreea de Nord, îndemnată să înceteze să mai furnizeze arme Rusiei
Zece miniştri de Externe, printre care şi Lordul Cameron, cer Coreei de Nord să înceteze furnizarea de arme către Rusia.
La începutul acestei luni, Rusia a respins afirmaţiile potrivit cărora ar colabora cu Phenianul în chestiuni militare şi a declarat că relaţia dintre cele două ţări nu reprezintă o ameninţare pentru alţii.
Miniştrii de Externe reuniţi la Praga spun că Rusia foloseşte transferurile de arme nord-coreene „pentru a lovi infrastructura critică a Ucrainei, prelungind suferinţa poporului ucrainean”, potrivit Sky News.
De asemenea, ei au cerut Coreei de Nord să pună capăt programului său de arme nucleare.
Kremlinul acuză Ucraina că încearcă să lovească în interiorul Rusiei cu arme americane
Schimb major de prizonieri între Rusia şi Ucraina. Negocierile, mediate de arabi
Premierul Ungariei: Europa se pregăteşte de război cu Rusia
Zelenski: Folosirea armelor occidentale pentru a ataca Rusia este doar „o chestiune de timp”
Volodimir Zelenski a declarat că este o chestiune de timp până când Ucraina va folosi arme occidentale pentru a ataca teritoriul rusesc, potrivit Sky News.
Preşedintele ucrainean a semnat cel de-al 13-lea acord de securitate cu Suedia şi semnalează că trupele Kievul vor lovi la nord de Harkov, după ce SUA şi Germania au dat undă verde pentru a face acest lucru.
Zelenski a cerut ca la summitul NATO de luna viitoare, în iunie, să se abordeze problema de a permite Ucrainei să se alăture alianţei militare.
China nu va participa la summitul de pace de la Elveţia privind războiul din Ucraina
China nu va participa la o conferinţă de pace privind Ucraina, care va avea loc luna viitoare în Elveţia, deoarece nu corespunde aşteptărilor sale, potrivit unui raport exclusiv al agenţiei Reuters.
Autorităţile de la Beijing au afirmat de mai multe ori că realizarea unei păci în Ucraina este posibilă cu participarea ambelor părţi, adică atât Ucraina, cât şi Rusia, care nu a fost invitată şi care a anunţat de la început că nu va accepta o astfel de invitaţie.
Lituania este deschisă să antreneze soldaţi ucraineni în Ucraina
Lituania ar fi dispusă să trimită personal pentru a instrui soldaţii ucraineni pe teritoriul ucrainean, dacă va fi necesar, a declarat premierul lituanian Ingrida Simonyte.
Ideea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina a fost intens dezbătută de când preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că prezenţa militară occidentală în Ucraina nu trebuie "exclusă" în viitor.
"Acesta este un exerciţiu de lungă durată în care antrenăm soldaţi ucraineni. I-am antrenat înainte de această invazie şi aceasta este o cooperare de lungă durată între forţele noastre militare şi forţele militare ucrainene", a declarat Simonyte.
"Lituania, dacă este nevoie, poate că i-ar antrena şi în Ucraina, în parteneriat cu ţările care ar fi dispuse să facă acest lucru".
Zelenski e în Suedia pentru summitul nordic-ucrainean
Preşedintele Volodimir Zelenski efectuează vineri o vizită la Stockholm pentru cel de-al treilea summit nordico-ucrainean.
"Priorităţile noastre principale sunt asigurarea mai multor sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina, proiecte comune în industria de apărare şi arme pentru războinicii noştri, precum şi eforturi globale pentru a forţa Rusia să facă pace", a scris Zelenski pe platforma X.
La Stockholm, şeful statului ucrainean este aşteptat să se întâlnească cu premierul suedez Ulf Kristersson, cu preşedintele finlandez Alexander Stubb, cu premierul danez Mette Frederiksen, cu premierul norvegian Jonas Gahr Stoere şi cu premierul islandez Bjarni Benediktsson.
"Ucraina va semna trei acorduri de securitate într-o singură zi, stabilind o asistenţă de apărare previzibilă şi pe termen lung şi un sprijin cuprinzător", a declarat Zelenski.
Berlinul permite Kievului să folosească arme germane pentru a lovi în interiorul Rusiei
Ucraina poate folosi armele furnizate de Germania pentru a lovi ţinte militare legitime din interiorul Rusiei, a relatat Deutsche Welle vineri, citând un purtător de cuvânt al guvernului german.
Berlinul s-a opus până acum ca Kievul să folosească arme germane pentru a lovi teritoriul rusesc, dar mai multe declaraţii recente şi rapoarte media au indicat că această poziţie se schimbă.
Kievul susţine că Rusia a pierdut 507.650 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului
Rusia a pierdut 507.650 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Acest număr include 1.390 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.728 de tancuri, 14.935 de vehicule blindate de luptă, 17.905 vehicule şi rezervoare de combustibil, 13.140 de sisteme de artilerie, 1.088 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 815 sisteme de apărare aeriană, 357 de avioane, 326 de elicoptere, 10.587 de drone, 27 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.
Atac rusesc cu rachete asupra Kievului
Forţele aeriene ucrainene au declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că Rusia a atacat Kievul cu rachete balistice Iskander şi cu drone.
Toate rachetele au fost distruse în apropiere de oraş, a declarat Serhiy Popko, şeful administraţiei militare din Kiev, pe Telegram, transmite Reuters.
Un incendiu a izbucnit într-o clădire nerezidenţială din cartierul Holosiivskyi din Kiev, ca urmare a căderii unor resturi, a declarat Popko. Nu s-au înregistrat răniţi, potrivit informaţiilor preliminare.
Forţele aeriene ucrainene au mai spus că Rusia a atacat oraşul Harkov, care a fost lovit în timpul nopţii cu cinci rachete ghidate şi că forţele ucrainene au doborât, de asemenea, drone de atac deasupra regiunilor Zaporojie şi Dnipropetrovsk.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei cu privire la atac. Moscova neagă că ar fi vizat civili în războiul care a ucis mii de oameni din februarie 2022, când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei.
Stoltenberg vrea un ajutor militar anual de 40 de miliarde de euro pentru Ucraina
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le aliaţilor NATO să ofere minimum 40 de miliarde de euro în finanţare militară anuală pentru Ucraina, a declarat la 30 mai o sursă din cadrul NATO pentru Reuters.
Propunerea de finanţare vine în contextul în care miniştrii de externe ai NATO se reunesc la Praga pentru discuţii pe 31 mai, înaintea summitului NATO de la Washington din 9-11 iulie. Miniştrii de externe vor discuta despre eforturi concrete de sprijin pe termen lung pentru Ucraina, precum şi despre modificări ale modului în care sunt furnizate arme şi muniţii.
Stoltenberg nu a propus încă în mod public o sumă pentru pachetul anual de finanţare. Oficialii NATO au propus anterior 100 de miliarde de euro pe o perioadă de cinci ani, sau 20 de miliarde de euro anual.
Stoltenberg a căutat, de asemenea, abordări mai consistente în furnizarea de ajutor militar pentru Ucraina. NATO încearcă să preia atribuţiile operaţionale ale Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA, care coordonează livrările de arme de către aproximativ 50 de ţări către Ucraina.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Rusia nu mai poate duce războiul? Serghei Lavrov transmite că precondiţia Rusiei pentru negocierile de pace este păstrarea teritoriilor ucrainene invadate până acum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe