Războiul din Ucraina, ziua 877. Zelenski şi Trump vor vorbi la telefon, relatează CNN / Liderul de la Kiev aminteşte că "au trecut 18 luni" şi avioanele F-16 nu au sosit încă / Aproape 5.000 de lucrători, evacuaţi de la centrala nucleară din Zaporojie

  • Preşedintele Ucrainei spune că s-ar înţelege cu Donald Trump, dacă va ajunge la Casa Albă, însă nu-i rămâne dator premierului maghiar.
  • Volodimir Zelenski şi fostul preşedinte american Donald Trump sunt programaţi să vorbească la telefon vineri, a raportat CNN.
  • Zelenski solicită Marii Britanii să îi permită să folosească arme pentru atacuri mai adânci în interiorul Rusiei
  • Aproape 5.000 de lucrători, evacuaţi de la centrala nucleară din Zaporojie.
Urmărește
3766 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 877. Zelenski şi Trump vor vorbi la telefon, relatează CNN / Liderul de la Kiev aminteşte că "au trecut 18 luni" şi avioanele F-16 nu au sosit încă / Aproape 5.000 de lucrători, evacuaţi de la centrala nucleară din Zaporojie

UPDATE Expert: Polonia are condiţiile necesare pentru a întreţine toate avioanele ucrainene F-16

Polonia are toate condiţiile necesare pentru întreţinerea tuturor avioanelor F-16 pe care Ucraina le va primi de la aliaţii săi, afirmă Jarosław Kraszewski, fost comandant al forţelor de rachete şi artilerie ale forţelor terestre ale forţelor armate poloneze, scrie Ukrinform.

 „Asistenţa Poloniei va consta în anumite procese de pregătire a acestor aeronave, astfel încât acestea să poată opera în teatrul de operaţiuni ucrainean. Acestea vor zbura spre Polonia, unde vor fi temeinic revizuite şi realimentate. Piloţii ucraineni vor ajunge, de asemenea, în Polonia, una sau două zile vor fi alocate pentru familiarizare şi zboruri de testare, iar apoi avioanele F-16 vor zbura spre Ucraina”, a declarat Jarosław Kraszewski.

Potrivit acestuia, Polonia are trei baze în care aeronavele pot fi întreţinute şi, de exemplu, întreprinderea de aviaţie militară din oraşul Bydgoszcz WZL Bydgoszcz este concepută exclusiv pentru întreţinerea avioanelor F-16.

UPDATE Aproape 5.000 de lucrători, evacuaţi de la centrala nucleară din Zaporojie

Aproximativ 5 000 de lucrători au fost salvaţi din centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi din primele zile de la invazie, a declarat ministrul energiei, Herman Haluşcenko, la 19 iulie, în timpul unei conferinţe de presă, scrie Kyiv Independent.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află sub ocupaţie rusă din martie 2022. Poziţia sa în apropierea liniei frontului a condus la riscuri sporite de securitate nucleară pe tot parcursul războiului de amploare al Rusiei.

Toţi angajaţii evacuaţi erau lucrătorii agenţiei ucrainene pentru energie nucleară, Energoatom, potrivit lui Haluşcenko. Acesta a mai precizat că, din februarie 2024, forţele ruse au interzis accesul la centrală angajaţilor care au rămas pe teritoriul ocupat.

UPDATE Zelenski solicită Marii Britanii să îi permită să folosească arme pentru atacuri mai adânci în interiorul Rusiei

UPDATE O rachetă rusească a ucis trei persoane într-o zonă rezidenţială din Nicolaev

O rachetă rusească a lovit vineri o zonă rezidenţială din oraşul Nicolaev din sudul Ucrainei, omorând un copil şi doi adulţi şi rănind alte persoane, a declarat primarul oraşului.

"Se ştie deja că trei au fost ucişi, inclusiv un copil", a declarat Oleksandr Sienkevych pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Moscova neagă că vizează civili sau infrastructura civilă, deşi mii de oameni au fost ucişi şi răniţi în urma atacurilor.

UPDATE Ucraina a doborât un avion de luptă rusesc Su-25 în regiunea Doneţk

Forţele ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25 în sectorul Pokrovsk al frontului din regiunea Doneţk, a a transmis vineri grupul de forţe Khortytsia.

Avionul a fost doborât de tunurile antiaeriene ale Brigăzii 110 Mecanizate în timp ce încerca să tragă asupra poziţiilor ucrainene, se arată în comunicat.

Avionul Su-25, de concepţie sovietică, este un avion de atac puternic blindat. Acesta a fost utilizat pe scară largă de ambele părţi în război.

Statul Major al Ucrainei a declarat anterior că Rusia a pierdut 361 de avioane în timpul invaziei, fără a lua în considerare acest Su-25 doborât mai târziu.

UPDATE Ucraina intenţionează să pună capăt "etapei fierbinţi" a războiului până la finalul anului

Cu sprijinul partenerilor, Ucraina ar putea încerca să pună capăt etapei fierbinţi a războiului cu Rusia până la sfârşitul anului, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat BBC.

Cred că dacă suntem uniţi şi urmăm, de exemplu, formatul summitului pentru pace, putem pune capăt etapei fierbinţi a războiului. Putem încerca să o facem până la sfârşitul acestui an", a spus Zelenski, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE "Au trecut 18 luni" şi avioanele F-16 nu au sosit încă, spune Zelenski

Ucraina nu a primit încă primele avioane de luptă F-16 promise, deşi le aşteaptă de un an şi jumătate, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat BBC.

Ţările de Jos, Danemarca, Norvegia şi Belgia au promis aproape 80 de avioane F-16 în cadrul coaliţiei de avioane de luptă lansată în iulie 2023, iar până la 20 sunt aşteptate să sosească în acest an.

Kievul a solicitat aceste avioane americane de a patra generaţie încă din primul an al războiului pentru a-şi consolida flota aeriană, care, în rest, este formată din aeronave de fabricaţie sovietică.

În ciuda promisiunilor secretarului de stat american Antony Blinken potrivit cărora primele F-16 olandeze şi daneze sunt deja pe drum, nicio livrare nu a fost confirmată până în prezent.

"Au trecut 18 luni, iar avioanele nu au ajuns la noi", a declarat Zelenski în interviu, subliniind totodată că este recunoscător pentru sprijinul occidental.

Preşedintele a adăugat că avioanele de luptă ar putea ajuta Ucraina să respingă forţele ruse şi să "deblocheze cerul".

Zelenski a adăugat că numărul de avioane promise nu este suficient, Ucraina având nevoie de cel puţin 128 de avioane pentru a se apăra cu succes împotriva agresiunii ruse.

UPDATE Zelenski şi Trump vor vorbi la telefon, relatează CNN

Volodimir Zelenski şi fostul preşedinte american Donald Trump sunt programaţi să vorbească la telefon vineri, a raportat CNN, citând două surse care au cunoştinţă de convorbirea planificată.

Trump a acceptat nominalizarea Partidului Republican pentru a candida la funcţia de preşedinte în alegerile americane din 2024.

Apelul ar fi prima conversaţie între Zelenski şi Trump după ce Trump a părăsit funcţia în 2021.

Sursele au declarat că planurile pentru o convorbire între Zelenski şi Trump erau în lucru de ceva timp.

Zelensko se află în prezent în vizită în Regatul Unit şi se aşteaptă, de asemenea, să se adreseze cabinetului britanic.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 564.620 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 564.620 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 980 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8 250 de tancuri, 15 902 vehicule blindate de luptă, 20 909 vehicule şi rezervoare de combustibil, 15 520 de sisteme de artilerie, 1 120 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 894 de sisteme de apărare aeriană, 361 de avioane, 326 de elicoptere, 12 316 drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.

UPDATE Zelenski: Dacă Trump câştigă, va fi o muncă grea, dar suntem muncitori

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat BBC că lucrul cu Donald Trump, dacă va fi reales preşedinte al Statelor Unite, va fi „muncă grea, dar suntem muncitori din greu”. Zelenski a spus că este dispus să lucreze cu oricine deţine puterea în Statele Unite.

Zelenski nu este de acord cu pacea trâmbiţată de Viktor Orban. „Vrea pace, dar pe pielea noastră”, spune liderul de la Kiev.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici