- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 891. „Semne de escaladare" pe câmpul de luptă din sectorul Harkov / Unde ar putea avea loc al doilea summit de pace privind Ucraina / Sondaj: Peste 70% dintre ucraineni speră că Ucraina va adera la UE şi NATO până în 2030
- Armata Ucrainei a afirmat că mai multe observaţii de pe câmpul de luptă sugerează că Rusia ar putea escalada operaţiunile militare în regiunea Harkov.
- Andriy Yermak: Al doilea summit de pace ar putea avea loc în Orientul Mijlociu.
- SUA: nicio legătură între negocierile privind schimbul de prizonieri şi războiul din Ucraina
- Sondaj: Peste 70% dintre ucraineni speră că Ucraina va adera la UE şi NATO până în 2030
Sursa foto: Hepta / Mediafax Foto
UPDATE Sectorul Pokrovsk este scena "celor mai severe lupte", afirmă Zelenski
Sectorul Pokrovsk din estul Ucrainei este scena "celor mai severe lupte", a declarat, vineri seara, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
În discursul său zilnic, Zelenski a declarat că cei care luptă acolo "sunt în multe privinţe baza apărării în întregul est al ţării noastre".
"Acolo au loc invariabil cele mai severe lupte, iar această zonă necesită răspunsul nostru cel mai intens împotriva ocupantului", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Zelenski a declarat săptămâna aceasta că Moscova a început să îşi concentreze eforturile în est, "aruncând tot ce are" în direcţia Pokrovsk, după ce ofensiva Rusiei din regiunea Harkov a eşuat.
UPDATE China susţine că planul său de pace pentru Ucraina are sprijinul a peste 110 ţări
Planul în şase puncte al Chinei pentru pace în Ucraina are sprijinul a peste 110 ţări, a declarat vineri un oficial de la Beijing.
China se declară în mod oficial parte neutră în războiul Rusiei în Ucraina şi a negat furnizarea de ajutor letal ambelor părţi, dar Beijingul şi Moscova continuă să dezvolte legături mai strânse, Vladimir Putin vizitându-l pe Xi Jinping în luna mai.
Beijingul a încercat să convingă ţările în curs de dezvoltare să se alăture planului său de pace în şase puncte, pe care China şi Brazilia l-au prezentat în mai.
Documentul nu face nicio referire la integritatea teritorială a Ucrainei sau la retragerea trupelor ruse din Ucraina.
UPDATE Kremlinul confirmă că ucigaşul eliberat în schimbul de prizonieri este agent FSB
Criminalul Vadim Krasikov, care a fost eliberat dintr-o închisoare germană într-un schimb istoric de prizonieri, este un agent al Serviciului Federal de Securitate (FSB), a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Un tribunal german l-a condamnat pe Krasikov la închisoare pe viaţă în 2021 pentru uciderea lui Zelimkhan "Tornike" Khangoshvili în 2019.
Cetăţean georgian de origine cecenă, Khangoshvili a luptat împotriva forţelor ruse în Cecenia la începutul anilor 2000 şi a solicitat azil în Germania în 2016.
Tribunalul german a declarat că Krasikov a acţionat la ordinele Kremlinului şi că i s-a eliberat un paşaport fals pentru a călători la Berlin pentru a-l ucide pe Khangoshvili. Kremlinul a negat afirmaţiile la acea vreme.
"Krasikov este un angajat al FSB", a confirmat Peskov vineri.
UPDATE Sondaj: Peste 70% dintre ucraineni speră că Ucraina va adera la UE şi NATO până în 2030
Peste 70% dintre ucraineni speră ca Ucraina să devină membră a Uniunii Europene şi a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord până în 2030, arată un sondaj realizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev (KIIS) în cadrul studiului Institutului Naţional Democrat (NDI)
Respondenţii au fost întrebaţi dacă şi-ar dori ca Ucraina să devină membră a UE şi a NATO până în 2030 şi dacă se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple, relatează Ukrainska Pravda.
În total, 90% dintre respondenţi au declarat că ar dori ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană până în 2030, iar 77% se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple.
UPDATE Ucraina estimează că 700.000 de persoane vor părăsi ţara în 2024-2025
Ucraina se aşteaptă ca încă 400.000 de persoane să părăsească ţara în 2024 şi 300.000 în 2025, potrivit raportului privind inflaţia al Băncii Naţionale a Ucrainei (NBU) publicat la 1 august.
NBU estimează că numărul noilor emigranţi din Ucraina va creşte faţă de previziunile sale anterioare din raportul din aprilie, potrivit Kyiv Independent.
Peste 6 milioane de ucraineni rămân în străinătate după ce au fugit din ţară după invazia rusă în Ucraina.
UPDATE Kremlinul este sceptic cu privire la participarea la cel de-al doilea summit de pace din Ucraina
În acest moment nu se pregăteşte niciun summit de pace cu participarea Rusiei, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat radioului Komsomolskaya Pravda la 1 august, scrie Kyiv Independent.
Pe măsură ce războiul Rusiei intră în al treilea an, Kievul a declarat că intenţionează să invite un reprezentant rus la un al doilea summit planificat. Nicio invitaţie oficială nu a fost anunţată până în prezent.
UPDATE A doua corvetă ucraineană din clasa Ada, lansată în Turcia
O nouă corvetă multifuncţională din clasa Ada construită în Turcia pentru Ucraina a fost lansată la Istanbul pe 1 august, a declarat ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov.
Nava, numită după Hetman Ivan Vyhovskyi, este a doua navă din clasa sa construită pentru Kiev în Turcia, după ce corveta Hetman Ivan Mazepa a fost lansată în octombrie 2022, scrie Kyiv Independent.
Navele au fost construite în străinătate din cauza invaziei ruseşti în desfăşurare şi a ameninţării Flotei ruse din Marea Neagră.
UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 580 590 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului
Rusia a pierdut 580 590 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat la 2 august Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Acest număr include 1.100 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.
UPDATE SUA: nicio legătură între negocierile privind schimbul de prizonieri şi războiul din Ucraina
Casa Albă afirmă că schimbul de prizonieri de joi între Rusia şi SUA şi orice potenţiale negocieri privind războiul din Ucraina nu au legătură, afirmă Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate naţională al lui Joe Biden, scrie Ukrainska Pravda.
„Vedem că acestea funcţionează pe piste separate. Una se referă într-adevăr la problema practică a producerii acestui schimb, iar cealaltă este o chestiune mult mai complexă în care ucrainenii vor fi în frunte, iar Statele Unite se vor consulta îndeaproape cu toţi aliaţii noştri pentru a-i sprijini atunci când vor fi pregătiţi să facă un pas înainte şi să se angajeze în acest tip de diplomaţie", a declarat acesta, potrivit sursei citate.
UPDATE Andriy Yermak: Al doilea summit de pace ar putea avea loc în Orientul Mijlociu
Al doilea summit de pace privind Ucraina va avea loc într-o ţară din aşa-numitul Sud Global, probabil în Orientul Mijlociu, a declarat şeful Biroului prezidenţial Andriy Yermak pentru Bloomberg într-un interviu publicat la 1 august.
Ucraina a organizat primul său summit global pentru pace în Elveţia, care a culminat cu semnarea de către 87 de ţări şi instituţii internaţionale a comunicatului summitului pentru pace.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Armata Ucrainei a afirmat că mai multe observaţii de pe câmpul de luptă sugerează că Rusia ar putea escalada operaţiunile militare în regiunea Harkov, scrie Kyiv Independent.
„Situaţia din zona operaţională a Grupului de forţe din Harkov rămâne dificilă, tensionată şi are semne de escaladare", a declarat purtătorul de cuvânt al grupului, Vitalii Sarantsev, la televiziunea naţională, în comentarii raportate de Ukrinform.
Rusia a lansat ofensiva în partea de nord a regiunii Harkov în luna mai. În cele din urmă, forţele ucrainene au oprit înaintarea Moscovei.
Sarantsev a declarat că forţele ruse observate în regiunea Harkov efectuează rotaţii interne şi şi-au sporit prezenţa în zonele de frontieră.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO