- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 897. Incursiunea ucraineană declanşează starea de urgenţă în Kursk. Au loc lupte intense în regiunea rusă / Crimeea este mai uşor de recucerit decât Donbasul, afirmă Budanov
- Rusia a declarat miercuri că duce lupte intense împotriva forţelor ucrainene în regiunea Kursk, într-una dintre cele mai mari incursiuni pe teritoriul rus de la începutul războiului.
- Eliberarea peninsulei Crimeea ar fi mai uşoară decât recucerirea Donbasului, a declarat şeful spionajului militar ucrainean, Kiril Budanov.
- Luptele din regiunea Kursk continuă în două districte, susţine Rusia.
Războiul din Ucraina, ziua 897. Incursiunea ucraineană declanşează starea de urgenţă în regiunea Kursk. Au loc ciocniri violente
Ucraina lansează o nouă aplicaţie militară, cu scopul de a face serviciul soldaţilor „fără hârtie”
Ucraina a lansat Army+, o nouă aplicaţie online menită să elibereze armata ţării de birocraţia pe suport de hârtie, de notorietate.
Descris ca un "stimulent pentru armată", Army+ este al doilea pas în implementarea conceptului de stat digital al Ucrainei, a declarat preşedintele Volodymyr Zelensky la evenimentul din 8 august, scrie Kyiv Independent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Republica Moldova instituie stare de alertă timpurie pe piaţa gazelor, din cauza evenimentelor din Kursk
Putin îl convoacă pe guvernatorul din Kursk prin intermediul unei legături video şi îi cere să dea dovadă de "curaj"
Liderul rus Vladimir Putin a avut o întâlnire video cu Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk, subliniind că situaţia din regiune necesită curaj şi calm, scrie Ukrainska Pravda, citând agenţia de presă rusă RIA Novosti, afiliată Kremlinului.
"Este o viaţă plină de provocări: "Viaţa ne pune în faţa unor sarcini extraordinare, provocatoare, de a ajuta oamenii. Deşi, cu siguranţă, aveţi cunoştinţele profesionale, abilităţile şi experienţa necesare, acestea singure nu sunt suficiente. În circumstanţele actuale, aveţi nevoie de un anumit nivel de curaj şi calm...", a declarat Putin.
Reacţia Iuliei Navalnaia privind schimbul de prizonieri dintre Rusia şi Occident
Luptele din regiunea Kursk continuă în două districte, susţine Rusia
Ministerul rus al Apărării a afirmat joi că forţele sale continuă să lupte cu trupele ucrainene în districtele de frontieră Sudzhansky şi Korenovsky din regiunea Kursk.
Forţele ucrainene au trecut graniţa în regiunea Kursk marţi, ceea ce a dus la ciocniri pe teritoriul rusesc, descrise de preşedintele rus Vladimir Putin drept "o provocare gravă".
Kievul a refuzat în mare măsură să comenteze operaţiunea din regiunea Kursk, care are loc în momentul în care Rusia îşi intensifică atacurile în regiunea Doneţk din Ucraina.
Ministerul rus al Apărării a afirmat, de asemenea, că "inamicul a fost împiedicat să avanseze", reluând comentariile lui Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al Forţelor Armate Ruse.
Cu o zi înainte, Gherasimov i-a raportat lui Putin că armata ucraineană a fost oprită.
Regiunea rusă are o populaţie de aproximativ 1 milion de persoane, dintre care 440 000 trăiesc în oraşul Kursk, centrul administrativ al regiunii.
Orice operaţiune ucraineană în "regiunile ruse de frontieră" va fi benefică în viitoarele discuţii cu Moscova, afirmă un consilier prezidenţial
Orice eventuale operaţiuni ucrainene în "regiunile ruse de frontieră" vor avea un impact asupra societăţii ruse şi vor îmbunătăţi poziţia Kievului în viitoarele discuţii de pace cu Moscova, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podoliak.
Menţinând linia oficială, Podoliak a refuzat să comenteze în mod specific recenta incursiune în regiunea Kursk din Rusia, afirmând că armata va furniza informaţii dacă va fi necesar.
Regiunea Kursk se află la graniţa cu regiunea Sumî din Ucraina.
"Evenimentele din această regiune sau din cealaltă regiune de frontieră rusă vor avea un impact psihologic asupra societăţii ruse? Vor avea, fără îndoială", a declarat Podoliak la televiziunea naţională, sugerând că acest lucru va crea o presiune suplimentară asupra Kremlinului.
"Când creşteţi pierderile Rusiei... când creşteţi costurile războiului lor, cum ar fi echipamentele militare distruse, teritoriul pierdut, oamenii pierduţi, va afecta acest lucru modul în care ei percep războiul lor? Fără îndoială".
Podolyak a subliniat că Ucraina trebuie să înceapă discuţiile de pace cu Rusia de pe o poziţie de forţă. Ucraina a declarat că intenţionează să invite un reprezentant rus la un al doilea summit pentru pace, deşi Kremlinul s-a arătat sceptic cu privire la participare.
Kievul a refuzat în mare măsură să comenteze operaţiunea din regiunea Kursk, care are loc în timp ce Rusia intensifică atacurile în regiunea ucraineană Doneţk.
Conform informaţiilor disponibile, ostilităţile se concentrează în jurul Sudzha, un mic oraş din regiunea Kursk.
Din punct de vedere militar, Crimeea este mai uşor de recucerit decât Donbasul, afirmă Budanov
Eliberarea Crimeei ar fi mai uşoară decât recucerirea Donbasului, a declarat şeful spionajului militar ucrainean, Kiril Budanov.
Rusia a anexat Crimeea şi o parte din estul regiunii Donbas în 2014.
"Din punct de vedere militar, este mult mai uşor să recucereşti Crimeea decât Donbas, care are un front mai lung de 1.000 de kilometri şi o adâncime de peste 200 de kilometri", a declarat Budanov în timpul unui discurs la Şcoala de Economie din Kiev.
"Crimeea are două puncte de intrare. Unul din partea rusă şi unul din partea noastră: podul Crimeea (Kerci) şi istmul terestru".
Prin presiunea combinată a trupelor ucrainene şi distrugerea legăturilor de comunicare ale Rusiei, peninsula poate fi uşor izolată, a explicat el.
Principala legătură a Rusiei cu peninsula a fost Podul Kerci, care leagă estul Crimeei de Krasnodar Krai. Podul în sine şi punctul de trecere cu feribotul din apropiere au fost vizate în mod repetat de forţele ucrainene, perturbând logistica militară rusă.
Budanov a sugerat săptămâna trecută că Ucraina lucrează la o "soluţie complexă" prin care ar putea distruge podul Kerci în următoarele luni.
Pentru a-şi reduce dependenţa de pod, Rusia a construit conexiuni feroviare care leagă peninsula de Rusia prin teritoriile din sud-estul Ucrainei ocupate după 2022.
Budanov a declarat că Istmul Perekop, o fâşie îngustă de pământ care leagă Crimeea de regiunea ucraineană Herson şi care se află în prezent în totalitate în mâinile Rusiei, este principala vulnerabilitate a regiunii. În cazul în care Rusia pierde istmul, apărarea Crimeei se va prăbuşi rapid, a adăugat el.
Budanov a respins afirmaţiile Rusiei potrivit cărora peninsula este imposibil de recucerit, amintind că aceasta a fost cucerită de mai multe ori în istorie în timpul diferitelor conflicte.
Ucraina a declarat în repetate rânduri că îşi propune să elibereze toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea.
Kievul susţine că Rusia a pierdut 587.510 soldaţi în Ucraina de la începutul războiului
Rusia a pierdut 587.510 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat joi Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Acest număr include 1.140 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a mai pierdut 8 431 de tancuri, 16 332 de vehicule blindate de luptă, 22 285 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 16 487 de sisteme de artilerie, 1 142 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 914 sisteme de apărare aeriană, 366 de avioane, 327 de elicoptere, 13 293 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.
Ucraina cere Mexicului să-l aresteze pe Putin dacă participă la învestirea noului preşedinte
Ambasada Ucrainei în Mexic a cerut guvernului mexican să îl aresteze pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, dacă acesta participă la învestirea în funcţie a preşedintelui ales Claudia Sheinbaum. Ambasada l-a numit pe Putin un criminal de război şi şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Mexic pentru invitarea preşedintelui Volodimir Zelenski la ceremonia de la 1 octombrie.
"Avem încredere că guvernul mexican va respecta mandatul internaţional de arestare şi îl va preda pe sus-numitul (Putin) organismului judiciar al Naţiunilor Unite de la Haga", a declarat ambasada.
În martie 2023, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru acuzaţii de crime de război, în special deportarea forţată a copiilor ucraineni în Rusia în urma invaziei Moscovei la începutul anului 2022.
Juan Ramon de la Fuente, ales pentru a fi ministrul de externe al lui Sheinbaum, a explicat că "protocolul standard" este de a invita la inaugurare liderii tuturor ţărilor cu care Mexicul are relaţii diplomatice, inclusiv Rusia şi Ucraina.
Sheinbaum, pe cale să devină prima femeie preşedinte din Mexic, a obţinut o victorie istorică în alegerile generale din 2 iunie şi îşi va începe mandatul de şase ani în octombrie. Putin şi Zelenski s-au numărat printre liderii mondiali care au felicitat-o.
ŞTIREA INIŢIALĂ: Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a declarat că a introdus o stare de urgenţă în regiunea de frontieră. Oficialii regionali au declarat că aceasta înseamnă restricţionarea accesului în anumite zone, conform Reuters.
Ministerul Sănătăţii din Rusia a declarat că 31 de civili, inclusiv şase copii, au fost răniţi. Smirnov a declarat marţi că cinci persoane au fost ucise. Nu au fost oferite informaţii privind victimele militare.
Garda Naţională a Rusiei a declarat că a consolidat securitatea în jurul centralei nucleare Kursk din apropiere şi a celor patru reactoare ale sale.
Rusia a avansat în acest an după eşecul contraofensivei 2023 a Ucrainei de a obţine câştiguri majore şi a preluat 420 km pătraţi de teritoriu de la forţele ucrainene începând cu 14 iunie, spun oficialii ruşi.
Ucraina a ripostat marţi, iar luptele au continuat în cursul nopţii de miercuri spre joi, în timp ce forţele ucrainene au înaintat spre nord-vest de oraşul de frontieră Sudzha, la 530 km sud-vest de Moscova, a declarat Ministerul rus al Apărării.
"Regimul de la Kiev a lansat o altă provocare majoră", a declarat preşedintele Vladimir Putin membrilor guvernului rus, referindu-se la atacul din regiunea Kursk.
Şeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gherasimov, i-a spus lui Putin că forţele ruse au oprit o ofensivă a până la 1.000 de soldaţi ucraineni, de peste trei ori mai mult decât cifra declarată marţi de Ministerul rus al Apărării, şi că îi vor împinge înapoi la graniţă.
Avansul a fost oprit de "acţiunile unităţilor care acoperă frontiera de stat împreună cu poliţiştii de frontieră şi unităţile de întărire, cu lovituri aeriene, tiruri de rachete şi artilerie", a declarat Gherasimov în cadrul unor comentarii televizate.
Armata ucraineană pare să fi adoptat o strategie a tăcerii.
Preşedintele Volodimir Zelenski, în discursul său video de miercuri seară, nu a făcut nicio referire la atac, îndemnând în acelaşi timp soldaţii Kievului să continue şi să slăbească forţele ruse.
La Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că Statele Unite caută o înţelegere din partea Ucrainei cu privire la incursiune şi a spus că nu au avut cunoştinţă în prealabil despre aceasta.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că normele SUA privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane - autorizate în zonele de peste frontiera rusă - rămân în vigoare, dar că acţiunile Ucrainei "nu reprezintă o încălcare a politicii noastre".
Au avut loc lupte în jurul oraşului Sudzha, ultimul punct operaţional de transbordare a gazelor naturale ruseşti către Europa prin Ucraina. Conducta Urengoy-Pomary-Uzhhorod transporta aproximativ 14,65 miliarde de metri cubi de gaz în 2023, aproximativ jumătate din exporturile de gaz ale Rusiei către Europa.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO