- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 901. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc după incendiul de la centrala nucleară Zaporojie / Ruşii evacuează zone din regiunea Belgorod, pe fondul incursiunii în Kursk
- Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc că au provocat duminică un incendiu în incinta celei mai mari centrale nucleare din Europa, însă nu a fost raportate radiaţii crescute.
- Rusia a evacuat luni o a doua regiune de lângă Ucraina din cauza intensificării atacului din partea acesteia dincolo de graniţă.
Kursk este catastrofa lui Putin, spune Zelenski
”Vedem cum se mişcă de fapt Rusia sub preşedintele Vladimir Putin: acum 24 de ani, a avut loc dezastrul (submarinului) Kursk, care a fost începutul simbolic al domniei sale. Acum putem vedea care este sfârşitul pentru el. Şi este vorba tot de Kursk. Catastrofa războiului său”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Ruşii nu au ac de cojocul ucrainenilor. Continuă marşul prin Kursk
Putin promite o „ripostă demnă” la incursiunea Ucrainei în Kursk
"Unul dintre obiectivele evidente ale inamicului este să semene discordie, conflicte, să intimideze oamenii, să distrugă unitatea şi coeziunea societăţii ruse", a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în timpul unei reuniuni televizate cu oficiali guvernamentali.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
-
Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
Forţele armate ucrainene controlează aproximativ 1.000 de kilometri pătraţi în regiunea Kursk, afirmă Sîrskîi, comandantul Armatei Ucrainene
Ucraina controlează 28 de aşezări din regiunea Kursk, afirmă un oficial rus
În cadrul unei reuniuni pentru a discuta situaţia actuală din regiune, Alexey Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk, a descris-o drept "dificilă".
Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk: " nu ştim despre soarta a aproximativ 2 mii de oameni care se află în 28 de aşezări sub controlul inamicului."
"Sunt 12 morţi de civili în regiune, 121 de persoane au fost rănite, inclusiv 10 copii", a declarat şeful interimar al regiunii. " Nu există o linie clară a frontului în regiune, ceea ce face dificilă determinarea locaţiei inamicului", a menţionat el.
Atacul de la Kursk pune Kremlinul în faţa unei dileme privind frontierele - susţine ISW
Potrivit ISW, Rusia şi-a tratat graniţa cu Ucraina ca pe o "linie de front latentă", care în mod clar nu dispunea de nivelul de resurse militare necesar pentru a se apăra împotriva unui astfel de atac.
Luptători „feroci” ai lui Kadîrov transformaţi în mieluşei. Ucraina a obţinut predarea a zeci de ceceni din Batalionul Akhmat
Efectele ofensivei ucrainene. China cere detensionarea situaţiei din Rusia
Rusia extinde evacuările în regiunea Kursk
Civilii urmează să fie evacuaţi dintr-un alt district din regiunea Kursk din Rusia, au anunţat autorităţile regionale luni 12 august, în timp ce incursiunea Ucrainei în regiune continuă.
Într-o postare pe Telegram, Alexey Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk, a declarat că cei care locuiesc în districtul Belovsky situat la graniţa cu Ucraina sunt sfătuiţi să plece.
"Am instruit Ministerul regional al Transporturilor să pregătească transport suplimentar; autobuzele sunt deja la datorie în zonele sigure", a spus el.
"Principalul lucru acum este să notificăm prompt locuitorii din zonele populate cu privire la posibilitatea de a părăsi zona".
Armata ucraineană a lansat o incursiune surpriză peste graniţă în regiunea Kursk pe 6 august.
Deşi întăririle trimise de Moscova au început să sosească pe câmpul de luptă, se pare că Ucraina a continuat să avanseze în regiunea Kursk.
China cere detensionarea situaţiei din Rusia
Un purtător de cuvânt al ministerului de externe a declarat că poziţia Beijingului este „consecventă şi clară”, potrivit agenţiei de ştiri de stat Xinhua care este citată de Sky News.
China a făcut apel la toate părţile să respecte principiile de detensionare a situaţiei, inclusiv prin preîntâmpinarea răspândirii luptelor.
China va „continua să joace un rol constructiv în facilitarea soluţionării politice a crizei”, a mai transmis purtătorul de cuvânt.
Un membru al guvernului ucrainean, reţinut în urma unei anchete de corupţie
Un membru al guvernului ucrainean a fost reţinut în urma unei anchete de corupţie. Este vorba despre un ministru adjunct al energiei care împreună cu alte persoane ar fi luat o mită de 500.000 de dolari, aşa cum susţin procurorii ucraineni.
Kievul susţine că Rusia a pierdut 592 000 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului
Rusia a pierdut 592.000 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat luni Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Acest număr include 1.080 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8 450 de tancuri, 16 368 de vehicule blindate de luptă, 22 590 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 16 728 de sisteme de artilerie, 1 146 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 919 sisteme de apărare aeriană, 366 de avioane, 328 de elicoptere, 13 472 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.
Încă o regiune de frontieră din Rusia evacuată din cauza ameninţării ucrainene
Părţi ale regiunii Belgorod sunt evacuate luni dimineaţă, după apariţia unor informaţii despre „activitate” în zonă a forţelor ucrainene, a declarat guvernatorul local Vyacheslav Gladkov, potrivit Sky News.
Gladkov nu a oferit alte detalii şi nici nu se ştie cât de mare este evacuarea.
Decizia apare după ce săptămâna trecută trupele ucrainene au invadat regiunea vecină Kursk provocând evacuări în regiunea de graniţă.
În plus, ucrainenii au prezentat duminică imagini cu militari care par să fi intrat în regiunea Belgorod.
Ucraina şi Rusia se acuză reciproc după incendiul de la centrala nucleară Zaporojie
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care este prezentă la vasta instalaţie cu şase reactoare, a declarat că experţii săi au văzut un fum puternic şi întunecat provenind din zona de nord a centralei în urma mai multor explozii.
"Aceste atacuri nesăbuite pun în pericol siguranţa nucleară la centrală şi cresc riscul unui accident nuclear. Ele trebuie să înceteze acum", a avertizat şeful AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat, fără a atribui vina pentru atac.
Incendiul are loc la mai puţin de o săptămână după ce forţele ucrainene au lansat cea mai mare incursiune pe teritoriul rusesc de la începutul războiului, o mişcare surpriză care a adus conflictul într-o nouă fază.
Agenţiile de presă de stat ruseşti, TASS şi RIA, au citat compania de energie nucleară a ţării, Rosatom, afirmând că incendiul principal a fost stins cu puţin timp înainte de miezul nopţii de duminică.
RIA, citând Rosatom, a declarat că un atac cu dronă a declanşat incendiul la turnul de răcire, fără a furniza dovezi.
Compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a transmis într-un comunicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că unul dintre turnurile de răcire şi alte echipamente au fost avariate.
Grossi a declarat că agenţia a solicitat "acces imediat" la turnul de răcire pentru a evalua daunele.
La începutul zilei de luni, nu era clar ce a provocat incendiul care a început duminică în jurul orei 20.00.
Volodimir Zelenski a acuzat Rusia pentru incendiu, care, potrivit acestuia, era vizibil din oraşul Nikopol, controlat de Kiev, care are vedere spre centrala controlată de Rusia de la începutul războiului.
Energoatom din Ucraina a declarat că "neglijenţa" Rusiei sau incendierea intenţionată ar fi putut declanşa incendiul. Fără a furniza dovezi, Energoatom a mai spus că Rusia foloseşte turnurile de răcire ale centralei pentru a depozita echipamente militare şi explozibil.
La rândul lor, oficialii ruşi, inclusiv purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, au acuzat Kievul că încearcă în mod deliberat să distrugă centrala şi să semene "teroare nucleară".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO