Numărul morţilor din raidul armatei israeliene în oraşul Jenin, în nordul Cisiordaniei, a crescut la şapte. Acest lucru a fost raportat de agenţia palestiniană Wafa, care îl citează pe directorul spitalului Al-Rhazi din Jenin, potrivit căruia la cele cinci victime anunţate anterior s-au adăugat două. Printre morţi se numără Ayham Muhammad Al-Amer, în vârstă de 23 de ani. Identitatea celorlalte şase victime este momentan necunoscută. Cel puţin 13 persoane au fost rănite, potrivit Wafa, după ce un buldozer al armatei israeliene a luat cu asalt tabăra de refugiaţi din Jenin, distrugând drumuri şi infrastructura, în timp ce lunetiştii ocupau acoperişurile. Au izbucnit ciocniri între soldaţi şi rezidenţi, în timpul cărora forţele de ocupaţie israeliene au deschis focul asupra palestinienilor.
„Niciodată. Trebuie să onorăm această promisiune chiar acum”, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz vorbind la evenimentul comemorativ central, la Sinagoga Beth Zion din Berlin, cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la „noaptea pogromurilor Reichului”, val de atacuri antisemite din 1938 cunoscute şi sub numele de „Kristallnacht”. „Vom urmări pe oricine susţine terorismul, pe oricine incită la antisemitism”, a promis Scholz, după ce a evocat demonstraţiile pro-Hamas din ultimele săptămâni.
Soldaţii israelieni implicaţi în ofensiva terestră din Gaza au găsit o instalaţie de producţie şi depozitare a armelor Hamas în interiorul unei clădiri rezidenţiale: era situată „chiar lângă dormitorul unui copil”, scriu Forţele de Apărare Israelului pe Telegram. Clădirea se afla în apropierea şcolilor din cartierul Sheikh Radwan, nordul Gazei.
Numărul morţilor în raidurile din tabăra de refugiaţi Jabalya creşte la 30, potrivit agenţiei Wafa. Armata israeliană a declarat în această dimineaţă că a preluat controlul asupra unei „fortăreţe Hamas” din tabăra de refugiaţi.
Militanţii Hamas „i-au tăiat sânii şi s-au jucat literalmente cu ei în stradă”. Jurnalistul Josh Breiner, de la Haaretz, scrie povestea pe platforma X. Dezvăluirea îi aparţine unui supravieţuitor al masacrului care, după ce s-a ascuns, a asistat la brutalitatea dusă de teorişti asupra unei femei. Declaraţia a ajuns la unitatea Lahav 433 a poliţiei israeliene, care adună dovezi pentru o anchetă oficială. „Teroriştii – a continuat el – aveau permisiunea religioasă de a ucide copii”.
În Fâşia Gaza, spitalul Al-Quds, unul dintre principalele din regiunea de nord a Fâşiei Gaza, a anunţat că a fost nevoit să-şi suspende „majoritatea” operaţiunilor, deoarece a fost nevoit să raţionalizeze proviziile de motorină care alimentarea generatoarelor electrice. Decizia vine după blocarea totală a intrării produselor de bază pe care Israelul l-a impus pe Fâşie în urma ofensivei pe care Hamas a lansat-o pe 7 octombrie.
În războiul Israel-Hamas „trebuie să lucrăm pentru o încetare a focului”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, la deschiderea conferinţei umanitare privind Gaza de la Paris. „În viitorul imediat – a spus el – trebuie să lucrăm la protecţia civililor. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o pauză umanitară foarte rapidă şi trebuie să lucrăm pentru o încetare a focului”.
Purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare a anunţat că astăzi Israelul va deschide din nou drumul Salah-al-Din pentru traficul nord-sud pentru civilii palestinieni între orele 10 şi 16. În zilele precedente, coridorul a fost deschis doar patru ore. Ieri, a declarat purtătorul de cuvânt Avichay Adraee, aproximativ 50.000 de locuitori din Gaza au folosit coridorul pentru a se îndrepta spre sudul Fâşiei. „Nu ascultaţi ce spun liderii Hamas din hotelurile lor din străinătate sau din temniţele pe care le-au organizat pentru ei şi familiile lor”, avertizează Adraee. „Pentru siguranţa dumneavoastră, mutaţi-vă spre sud, dincolo de Wadi Gaza.”
845 de civili israelieni ucişi au fost identificaţi până acum în centrul amenajat în interiorul bazei militare Shura. Anunţul a fost făcut de poliţia israeliană, citată de „Ha’aretz”.
O dronă militară americană MQ-9 a fost doborâtă de Houthi în largul coastei Yemenului, relatează CNN, citând un oficial american al apărării, potrivit căruia drona se afla în spaţiul aerian internaţional. În ultimele săptămâni, o navă a Marinei SUA a interceptat şi doborât mai multe rachete şi drone lansate de mişcarea pro-iraniană şiită Houthi către Israel. Bazele americane din Irak şi Siria au fost atacate de miliţiile pro-iraniene prezente în cele două ţări de la începutul războiului dintre Hamas şi Israel.
Infanteria israeliană a preluat controlul asupra cetăţii Hamas din nordul Fâşiei după 10 ore de lupte. Armata israeliană a spus asta, citată de mass-media, potrivit căreia forţele Brigăzii Nahal controlează acum poziţia – cunoscută sub numele de Avantpost 17 – din tabăra de refugiaţi Jabalya – din nordul enclavei palestiniene, după ce au învins Hamas şi Jihadul Islamic care erau „atât pe pământ”, cât şi în tuneluri. Zeci de militanţi au fost ucişi.
La sfârşitul războiului, premierul Benyamin Netayahu va trebui să convoace noi alegeri politice în termen de 90 de zile. Acest lucru a spus ministrul Muncii israelian, Yoav Ben-Tzur, membru al partidului religios Shas, care face parte din coaliţia de dreapta a primului ministru. „La sfârşitul războiului, Netanyahu va fi obligat să meargă la noi alegeri în termen de 90 de zile. Nu mai putem continua aşa. Opinia publică îşi va spune cuvântul şi apoi vom vedea dacă Netanyahu va primi un mandat”.
De la începutul războiului, Forţele de Apărare Israelului au distrus 130 de intrări în tunelurile săpate de Hamas în Fâşia Gaza. Înşişi IDF l-au făcut cunoscut în această dimineaţă pe reţelele de socializare, precizând că „depozitele de apă şi de oxigen descoperite în interiorul tunelurilor arată că Hamas se pregătea pentru perioade prelungite să petreacă sub pământ”.
Numărul soldaţilor israelieni ucişi de la începutul operaţiunilor în interiorul Fâşiei a crescut la 34. Despre aceasta a anunţat purtătorul de cuvânt al armatei, potrivit căruia Eliahou Benjamin Elmakayes (29 de ani), din Ierusalim, a murit în luptă în zona centrală a Gazei.
Exodul palestinian se produce pentru că oamenii înţeleg că Hamas a pierdut controlul asupra nordului Fâşiei Gaza şi este mai sigur în sud, unde pot avea apă, mâncare şi medicamente.
„Aş dori să oprim tot felul de zvonuri false pe care le auzim din tot felul de direcţii şi să reiterez un lucru clar: nu va exista o încetare a focului fără eliberarea ostaticilor noştri”, declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a declarat că atât Hamas, cât şi Israelul au comis crime de război de la izbucnirea conflictului.
„Atrocităţile comise de grupurile armate palestiniene la 7 octombrie au fost odioase, brutale şi şocante. Pedepsirea colectivă de către Israel a civililor palestinieni echivalează, de asemenea, cu o crimă de război, la fel ca şi evacuarea forţată ilegală a civililor”, a declarat comisarul Volker Türk.
Armata israeliană susţine că a distrus 130 de ascunzători ale Hamas. Israelul continuă „extinderea” operaţiunii sale terestre în Gaza.
„Militarii noştri luptă în Gaza pentru a înlătura insurgenţa. Odată cu extinderea operaţiunii terestre din Fâşia Gaza, soldaţii zădărnicesc infrastructura teroristă a Hamas”, au declarat oficialii armatei israeliene printr-un comunicat.