Israelul şi-a rechemat reprezentanţii diplomatici din Turcia, în urma comentariilor făcute de preşedintele Tayyip Erdoğan la un miting pro-palestinian, în care a numit Israelul „ocupant”, scrie The Guardian.
Anunţul a fost făcut de ministrul israelian de externe, Eli Cohen, care a spus că reprezentanţii diplomatici din Turcia au fost rechemaţi „pentru a efectua o reevaluare a relaţiilor dintre Israel şi Turcia”.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că a început a doua etapă a războiului împotriva Hamas, cu scopul de a distruge armata şi guvernul Hamas şi de a elibera ostaticii reţinuţi în Gaza.
„Luptătorii noştri eroici au un singur scop: să distrugă acest inamic şi să asigure existenţa ţării noastre. Să nu se mai întâmple niciodată”, a declarat Netanyahu, citat de CNN.
„Aceasta este a doua etapă a războiului… Apelurile noastre sunt foarte clare – să distrugem capacitatea militară şi guvernamentală a Hamas şi să întoarcem victimele acasă”, a spus el.
Zeci de oameni protestează în faţa casei familiei premierului Benjamin Netanyahu din Cezareea. Protestatarii aprind lumânări în memoria celor ucişi şi căzuţi şi scandează „Demisia, sângele este pe mâinile tale. Demisia deja, eşti de vină pentru ceea ce s-a întâmplat”.
Ministrul israelian de externe Eli Cohen a declarat sâmbătă că a ordonat tuturor reprezentanţilor diplomatici israelieni să se întoarcă din Turcia, din cauza „declaraţiilor dure”. Într-o postare pe X, Cohen a spus că măsura a fost luată pentru a „reevalua relaţiile israeliano-turce”.
7.703 de palestinieni au murit de la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas, după atacul teribil lansat de grupul în Israel pe 7 octombrie, a comunicat Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas. Potrivit ştirilor Haaretz, alte 42 de cadavre fără viaţă au fost recuperate după bombardamentele israeliene de aseară.
Hamas a primit o listă cu ruşii care ar putea fi printre ostatici de la Ministerul de Externe de la Moscova, îi caută şi este gata să-i elibereze. Musa Abu Marzouk, membru responsabil cu relaţiile externe, a declarat pentru Ria Novosti. „Din partea rusă am primit o listă de cetăţeni care au dublă cetăţenie. Suntem foarte atenţi la această listă şi o vom trata cu atenţie, deoarece privim Rusia ca pe cel mai drag prieten al nostru”, a spus el. Potrivit lui Marzouk, lista conţine în total opt nume pe care Hamas le tratează „ca oaspeţi” şi a adăugat că „de îndată ce îi vom găsi, îi vom elibera”.
Aducerea ostaticilor răpiţi de Hamas înapoi în Israel „este un efort naţional de maximă importanţă”. Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israelului (IDF), a spus acest lucru în timpul unei conferinţe de presă. „Operăm conform obiectivelor stabilite: desfiinţarea Hamas, protejarea graniţelor şi depunerea unui efort naţional pentru a aduce ostaticii acasă”, a afirmat Hagari.
„Vrem să ajungem la capătul operaţiunii noastre până când Hamas este eradicată”, a declarat ambasadorul Israelului în Italia, Alon Bar. Comentând escaladarea de aseară, Bar a spus că „nu ştiu dacă s-au schimbat multe, priorităţile noastre sunt să eliberăm ostaticii şi să înlăturăm ameninţarea Hamas. Am efectuat o operaţiune terestră, maritimă şi aeriană. În acelaşi timp, victimele continuă să fie descoperite şi ne pasă de soarta ostaticilor noştri”.
Infanteria Forţelor de Apărare Israelului, forţele de inginerie de luptă şi tancurile rămân în interiorul Fâşiei Gaza, în timp ce atacul Israelului asupra Hamas continuă. Times of Israel relatează. IDF a descris raidul ca fiind o „activitate terestră extinsă”, mai degrabă decât o ofensivă terestră completă. Peste noapte, Forţele de Apărare au lovit 150 de ţinte Hamas şi l-au ucis pe şeful forţelor aeriene ale grupului, Atsam Abu Raffa, unul dintre minţile atacului împotriva comunităţilor israeliene din 7 octombrie.
Rezoluţia nu este obligatorie, pentru că a fost aprobată de Adunare, iar nu de Consiliul de Securitate. Ea cere este să se garanteze intrarea ajutoarelor şi să prevină strămutarea forţată. Voturile pentru au fost 120, cele împotrivă 14 iar printre cei împotrivă s-a numărat Israelul şi Statele Unite. 45 de ţări s-au abţinut, inclusiv Italia, Regatul Unit şi Germania. Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a comentat aprobarea rezoluţiei, spunând că „este o zi întunecată pentru ONU, care nu mai are nicio fărâmă de relevanţă sau legitimitate” şi că „Israelul nu va opri operaţiunea până la Hamas. „Capacităţile teroriste nu vor fi distruse şi ostaticii noştri nu vor fi returnaţi”.
„Nu există negocieri în curs cu Israelul” pentru un potenţial încetare a focului sau schimb de prizonieri, a declarat un purtător de cuvânt al Hamas, Osama Hamdan, potrivit „Al Jazeera”. „Au existat discuţii şi eforturi politice pentru a ajunge la un acord” cu privire la un potenţial încetare a focului şi schimb de prizonieri. Dar, odată cu intensificarea raidurilor israeliene „nu sunt negocieri în curs”.
Administraţia este „foarte îngrijorată” de o posibilă escaladare a războiului dintre Israel şi Hamas. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby, a spus acest lucru la CNN.
„Respinzând în mod deschis apelul dispreţuitor la încetarea focului, Israelul intenţionează să acţioneze pentru a elimina Hamas, aşa cum a acţionat lumea împotriva naziştilor şi ISIS”. Ministrul israelian de externe Eli Cohen a scris acest lucru pe X, după rezoluţia aprobată de Adunarea Generală a ONU.
Rezoluţia care a fost adoptată vineri solicită un armistiţiu imediat şi asistenţă umanitară nestingherită, respingând în acelaşi timp orice tentative de transfer forţat al palestinienilor.
„Acest vot semnalează angajamentul unei majorităţi morale a comunităţii internaţionale de a-şi respecta valorile şi de a respinge standardele duble. Comunitatea internaţională s-a unit împotriva crimelor în desfăşurare ale Israelului şi a încălcărilor deliberate ale dreptului internaţional”, a declarat un oficial palestinian din Cisiordania.
Israelul, însă, a respins rezoluţia, ministrul de externe al ţării numind-o „dispreţuitoare” într-o postare pe reţelele de socializare.
Purtătorul de cuvânt al Securităţii Naţionale a Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri că SUA nu vor trasa „linii roşii” pentru Israel.
SUA nu „trasează linii roşii” pentru Israel în războiul său cu Hamas, a declarat purtătorul de cuvânt al Securităţii Naţionale a Casei Albe, John Kirby, într-o conferinţă de presă de vineri la telefon.
„Vom continua să-i sprijinim, dar de la început avem şi vom continua să avem conversaţii despre modul în care fac acest lucru”.
Vineri, armata israeliană a declarat că extinde operaţiunile terestre în Gaza la trei săptămâni de de la atacul sângeros de pe 7 octombrie.
El a adăugat că administraţia „face tot ce putem pentru a aduce” cetăţenii americani prinşi în Gaza „acasa şi pentru a le asigura eliberarea”.
Kirby a spus că SUA încă evaluează impactul atacurilor aeriene împotriva miliţiilor susţinute de Iran şi „nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare în propria noastră autoapărare”.
Războiul dintre Israel şi Hamas a intrat în „fază următoare”, a raportat vineri seara, ora locală, reporterul Fox News Trey Yingst, din sudul Israelului.
„Nu pot confirma că a început o invazie terestră, dar a început o nouă fază”, a raportat el în direct.
El a subliniat: „Nu am văzut aşa ceva”, adăugând că seara de vineri este „spre deosebire de orice altă noapte pe care am acoperit-o”.
Yingst a adăugat că armata israeliană intensifică atacurile aeriene şi continuă cu planul de distrugere completă a mişcării Hamas .
Mark Regev, un consilier principal al prim-ministrului Netanyahu a mai spus lui Fox: „Întărim presiunea asupra Hamas. Hamas simte puterea Israelului”.
Israelul respinge cererea de încetare a focului în Fâşia Gaza care a fost aprobată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
„Respingem categoric apelul dispreţuitor al Adunării Generale a ONU pentru o încetare a focului”, a scris ministrul israelian de Externe Eli Cohen pe X, platforma cunoscută anterior ca Twitter.
„Israelul intenţionează să elimine Hamas aşa cum lumea a tratat cu naziştii şi ISIS”.
Adunarea Generală a ONU a votat vineri să aprobe o rezoluţie prin care se cere încetarea imediată a ostilităţilor în războiul dintre Israel şi Hamas. Un total de 120 de ţări au votat în favoarea rezoluţiei, în timp ce 14 ţări, inclusiv SUA şi Israel, au votat împotriva acesteia. Alte 45 de ţări s-au abţinut de la vot.
În toată Fâşia Gaza s-a raportat întreruperea internetului.
Ultimul operator important de internet din regiune, Paltel, a suferit daune la rutelor sale internaţionale, potrivit NetBlocks, o firmă de monitorizare a întreruperilor de internet cu sediul la Londra.
Mulţi palestinieni nu mai au nici acces la internet, nici nu mai pot da apeluri telefonice.
În una dintre cele mai proeminente moschei sunite din Bagdad, Moscheea Abu Hanifa, cunoscută şi sub numele de Moscheea Marelui Imam, amplifică strigătul „Allahu Akbar” pentru a arăta solidaritate.
Mai multe agenţii ale Naţiunilor Unite raportează că şi-au pierdut contactul cu personalul local din Gaza.
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat pe platforma X că organizaţia a pierdut legătura cu personalul său, precum şi cu „facilităţile sale de sănătate, lucrătorii din domeniul sănătăţii şi restul partenerilor umanitari de pe teren”.
Lynn Hastings, rezident al Naţiunilor Unite şi coordonator umanitar în Palestina, a spus, de asemenea, la X că „Gaza a pierdut contactul cu lumea exterioară pe fondul unor rapoarte de bombardare intensificată”.
Directorul executiv al Fondului pentru Copii al ONU, Catherine Russell, a declarat într-o postare pe X că este „extrem de îngrijorată” de echipa sa din Gaza după ce a pierdut legătura cu ei.
„Toţi personalul umanitar şi copiii şi familiile pe care îi servesc TREBUIE să fie protejaţi”, a spus Russell.
Jurnalistul de la Al Jazeera, Wael Al-Dahdouh, a continuat să relateze în direct din Gaza vineri, în timp ce puternice lovituri aeriene israeliene au lovit zona, la doar două zile după ce mai mulţi membri ai familiei sale au fost ucişi într-un atac aerian.
Mai mult de două săptămâni de negocieri intense pentru evacuarea cetăţenilor străini din Gaza au dat puţine semne de progres, lăsând sute de civili disperaţi blocaţi în Fâşia sfâşiată de război, în timp ce operaţiunile terestre israeliene s-au extins pe fondul unui baraj de atacuri aeriene de vineri seară.
Administraţia Biden a declarat joi că speră că în zilele următoare se va ajunge la un acord pentru a permite cetăţenilor americani să evacueze Gaza prin Egipt, deşi Departamentul de Stat a emis anterior o alertă prin care se va deschide punctul de trecere în Egipt, dar nu a făcut-o niciodată.
Ambasada SUA din Liban îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească ţara, pe fondul conflictului armat din ţara vecină. Zborurile comerciale rămân disponibile.
Americanii care aleg să rămână în Liban nu vor beneficia de asistenţa guvernului Statelor Unite după ce au fost avertizaţi în prealabil de pericolul iminent.
„Cel mai bun moment pentru a părăsi o ţară este înainte de criză, dacă este posibil. Evacuările de civili dintr-o ţară străină, asistate de armata SUA, sunt rare. Nu există nicio garanţie că guvernul SUA va evacua cetăţenii americani şi membrii familiei acestora într-o situaţie de criză”, au declarat oficialii ambasadei americane din Beirut.
„Dacă Netanyahu decide să intre în Gaza în această seară, rezistenţa este pregătită”, spune Ezzat al-Rishaq, un membru senior al biroului politic Hamas, pe platforma de socializare Telegram.
„Rămăşiţele soldaţilor săi vor fi înghiţite de Gaza”, ameninţă membrul Hamas.
Hamas este gruparea teroristă palestiniană care a comis atacuri sângeroase pe 7 octombrie 2023 asupra Israelului şi care a răpit civili israelieni şi străini la un festival muzical dedicat păcii.
Israelul coordonează bombardamente intensificate şi operaţiuni la sol pentru eradicarea grupării. Palestinienii, şi în general, majoritatea ţărilor islamice în frunte cu Iran, Siria şi Turcia acuză Israelul pentru crime împotriva civililor palestinieni şi susţin că Hamas este o grupare de eliberare a poporului palestinian care trăieşte în condiţii de ,,închisoare” în Fâşia Gaza, ca urmare a conflictelor anterioare.
Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat pentru reţeaua ABC: „Activitatea care are loc în Gaza nu este o invazie terestră oficială”.