- Home
- Externe
- (17.03.2023, 21:45)
- Alexandru Stan , Daniel Contescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 387. Curtea Internaţională de la Haga a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin / Oficial UE: Ucraina va primi săptămâna viitoare a doua tranşă din pachetul de ajutor de 18 miliarde de euro / Slovacia va trimite Ucrainei 13 avioane MiG-29
- Pentagon: China nu furnizează Rusiei arme letale
- Oficialii ucraineni au purtat o serie de discuţii cu omologii din China, SUA, Marea Britanie şi alţii
- Prigojin speculează că există un complot al Kremlinului pentru a „neutraliza” grupul Wagner
- Biden a decis: declanşează marea ofensivă pentru a-l învinge pe Putin şi a câştiga războiul din Ucraina
Urmărește
10836 afișări
UPDATE 22:30 Rusia respinge acuzaţiile CPI
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins decizia CPI de a emite un mandat de arestare pe numele lui Putin, considerând că "nu are nicio semnificaţie pentru ţara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic".
"Cine ar fi crezut acum 15 ani că în Occident a avea grijă de copii, a-i salva şi a-i ajuta va deveni o infracţiune penală", a spus ea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord cu decizia CCR de renumărare a voturilor? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ ALEPH NEWS – MEDIAFAX – ZIARUL FINANCIAR
-
Depozit de petrol incendiat în Rusia şi noi atacuri în Ucraina
-
Războiul din Ucraina, ziua 1010. Zelenski: Putin vrea să escaladeze situaţia astfel încât Trump să nu reuşească să pună capăt acestui război
-
Proteste violente în Georgia după ce guvernul suspendă negocierile cu Uniunea Europeană
Zaharova a adăugat că Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al CPI şi "nu are nicio obligaţie în temeiul acestuia".
UPDATE 21:45 Putin trebuie să fie judecat pentru "războiul barbar" din Ucraina
Putin ar trebui să fie judecat ca criminal de război alături de alte persoane responsabile de atrocităţile din Ucraina, afirmă purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus.
"Aceasta este o decizie importantă a Curţii, care indică crime de război comise de aparatul de violenţă rusesc", a declarat Piotr Muller pentru agenţia de presă de stat PAP.
"Vladimir Putin se află în fruntea acestei maşinării şi ar trebui să fie judecat ca un criminal de război, alături de cei care pun în aplicare în mod direct şi indirect războiul barbar."
UPDATE 20:30 Zelenski salută mandatul de arestare al CPI pentru Putin ca fiind o "decizie istorică"
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat decizia "istorică" a Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat de arestare pe numele lui Putin.
"O decizie istorică de la care va începe o responsabilitate istorică", a declarat Zelenski pe reţelele de socializare.
Procurorul general Andriy Kostin a declarat că decizia este "un pas istoric. Dar este doar începutul unui drum lung pentru a restabili justiţia".
UPDATE 19:30 Rusia consideră "nulă" decizia Curţii Penale Internaţionale
"Este o decizie revoltătoare şi inacceptabilă. Rusia, la fel ca un număr de ţări, nu recunoaşte jurisdicţia acestei instanţe şi, în consecinţă, orice decizie de acest tip este nulă şi lipsită de conţinut pentru Federaţia Rusă din punct de vedere juridic", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de postul de televiziune CNN.
"Deciziile Curţii Penale Internaţionale sunt lipsite de sens pentru ţara noastră, nu au nicio semnificaţie, nici măcar din punct de vedere juridic", a declarat, la rândul său, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, citată de cotidianul Le Monde.
UPDATE 17:45 Oficial UE: Ucraina va primi săptămâna viitoare a doua tranşă din pachetul de ajutor de 18 miliarde de euro
Plata ar urma să fie efectuată săptămâna viitoare, a adăugat Dombrovskis, calificând-o „drept sprijin de urgenţă pentru a ajuta Ucraina să facă faţă nevoilor imediate”.
Pe 15 decembrie, Consiliul European a convenit asupra alocării unei asistenţe macrofinanciare de 18 miliarde de euro pentru Ucraina. Fondurile împrumutului vor fi transferate la bugetul de stat în tranşe pe parcursul anului.
Ucraina a primit prima tranşă de trei miliarde de euro pe 17 ianuarie.
Pachetul de sprijin în valoare de 18 miliarde de euro are ca scop sprijinirea Ucrainei în ceea ce priveşte plata serviciilor publice esenţiale, menţinerea stabilităţii macroeconomice şi refacerea infrastructurii critice distruse de atacurile ruseşti.
Marţi, pe 14 martie, Consiliul UE a decis să majoreze plafonul financiar al Fondului european pentru pace (EPF), din care se alocă fonduri pentru achiziţionarea de arme pentru Ucraina, la 7,9 miliarde de euro (8,4 miliarde de dolari) până în anul 2027.
UPDATE 17:20 Curtea Internaţională de la Haga a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin, relatează BBC / Răspunsul Ministrului rus de Externe Maria Zakharova: „Deciziile Curţii Penale Internaţionale (CPI) nu au vreun sens pentru ţara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic
UPDATE 17:00 Exploziile unor mine terestre au rănit două persoane în regiunile Kharkiv şi Kherson
UPDATE 16:30 China a informat UE cu privire la viitoarea vizită a lui Xi Jinping în Rusia şi eforturile de reglementare în Ucraina, spune o sursă principală din UE
UPDATE 15:30 Oficialii americani vor urmări îndeaproape întâlnirea lui Xi-Putin în timp ce China cântăreşte trimiterea de arme în Rusia
Oficialii americani spun că vor urmări cu atenţie semnele că Xi avansează cu furnizarea de arme Rusiei în timpul summitului de săptămâna viitoare dintre acesta şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Summitul în sine nu a fost o surpriză pentru Casa Albă, deoarece au existat rapoarte că o astfel de întâlnire ar putea avea loc. Cu toate acestea, rămân profunde preocupări că parteneriatul „fără limite” pe care Xi şi Putin l-au consolidat în timpul întâlnirilor anterioare s-ar putea aprofunda în timpul discuţiilor faţă în faţă.
Până acum, oficialii au spus că nu a existat niciun indiciu că Beijingul a luat o decizie finală de a sprijini eforturile de război ale Moscovei cu sprijin letal. Dar au luat în considerare acest lucru, potrivit oficialilor americani, care au monitorizat zilnic informaţiile pentru a găsi indicii că Xi va merge mai departe.
Întâlnirea de săptămâna viitoare ar putea oferi un loc pentru un astfel de anunţ.
„Este ceva ce vom urmări”, a declarat consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, săptămâna aceasta. „Evident, Rusia are propriile sale interese să încerce să atragă alte ţări în acest conflict dacă poate, dar poziţia noastră este aceeaşi indiferent dacă se întâlnesc sau nu”.
Îngrijorarea oficialilor americani nu este că armele chineze ar ajuta Rusia să obţină o victorie decisivă în Ucraina. În schimb, îngrijorarea este că ajutorul letal de la Beijing ar putea prelungi conflictul, despre care oficialii americani cred că îl favorizează pe Putin.
Un război prelungit ar putea beneficia şi China dacă resursele şi atenţia americană sunt consumate în Ucraina, nu în Asia, unde Beijingul a devenit din ce în ce mai asertiv din punct de vedere militar. Între timp, oficialii americani spun că lucrează pentru a-l comunica pe Xi la telefon cu preşedintele ucrainean Volodomyr Zelensky , considerând că audierea directă de la el s-ar putea dovedi utilă. „Credem că este important ca China să aibă perspectiva Ucrainei”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului.
Generalul Patrick Ryder a declarat, la rândul său, pentru CNN că „în mod clar, motivaţiile Rusiei sunt nefaste. Au invadat ilegal şi au ocupat Ucraina. Sperăm că preşedintele Xi şi guvernul chinez vor putea avea beneficiul de a înţelege care este impactul exact al sprijinului lor faţă de Rusia”.
UPDATE 15:00 Putin şi preşedintele chinez vor semna o declaraţie privind intrarea „într-o nouă eră” a relaţiilor dintre Rusia şi China, declară Kremlinul
UPDATE 14:30 Slovacia va trimite Ucrainei 13 avioane MiG-29
UPDATE 13:00 Doi morţi şi nouă răniţi în urma atacurilor Rusiei asupra a opt regiuni ucrainene
UPDATE 11:30 Belgia va furniza Ucrainei 240 de camioane militare, transmite mass-media belgiană
Belgia va trimite Ucrainei 240 de camioane militare Volvo, primul lot urmând să fie trimis încă de săptămâna viitoare, a relatat ziarul belgian De Standaard.
Armata ucraineană va folosi şenilele pentru a transporta sodaţi şi echipamente pe linia frontului din est, anunţă publicaţia din Belgia.
„Accentul este adesea pus pe livrările de arme, dar unităţile ucrainene aşteaptă cu adevărat şi aceste camioane. În timpul unui conflict, logistica este cel puţin la fel de importantă ca şi armele”, a declarat Ministerul belgian al Apărării, citat de De Standaard.
Un avantaj cheie al autoturismelor Volvo este faptul că sunt relativ uşor de reparat şi întreţinut, ceea ce înseamnă că militarii ucraineni nu vor avea nevoie de pregătire suplimentară pentru a le utiliza sau pentru a efectua reparaţii de bază.
Armata belgiană ar deţine 400 de camioane Volvo de producţie suedeză de patru modele, inclusiv modele de transport de marfă, vehicule de ridicare şi camioane de depanare. Acestea sunt în serviciu de la începutul anilor 1990, dar rămân în stare bună, declară Ministerul belgian al Apărării, citat de De Standaard. Ucraina va primi, de asemenea, piese de schimb şi manuale de utilizare pentru aceste camioane.
Totodată, ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, a declarat că, pe lângă livrarea camioanelor, Belgia va trimite 100 de instructori pentru a instrui armata ucraineană.
UPDATE 11:00 Statul Major General anunţă că Rusia a pierdut 163.320 de soldaţi în Ucraina
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.506 tancuri, 6.823 de vehicule blindate de luptă, 5.401 vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.552 de sisteme de artilerie, 504 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 265 de sisteme de apărare aeriană, 305 avioane, 290 de elicoptere, 2.145 de drone şi 18 ambarcaţiuni.
UPDATE 10:00 Xi merge la Moscova
Kremlinul a anunţat oficial vizita de trei zile a lui Xi Jinping în Rusia: „În perioada 20-22 martie, la invitaţia preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin, preşedintele Republicii Populare Chineze Xi Jinping va efectua o vizită de stat în Rusia. În timpul discuţiilor, vor fi discutate probleme de actualitate ale dezvoltării în continuare a relaţiilor de parteneriat cuprinzătoare şi a cooperării strategice dintre Rusia şi China. De asemenea, este planificat un schimb de opinii în contextul aprofundării cooperării ruso-chineze pe arena internaţională.
Vor fi semnate o serie de documente bilaterale importante”
UPDATE 09:30 ISW: Prigojin denunţă „complotul Moscovei împotriva Wagner”
Un complot condus de preşedintele rus Vladimir Putin şi de secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patruşev, are loc pentru „neutralizarea” Grupului Wagner: zvonuri în acest sens au circulat recent pe canalele ruseşti şi ucrainene de Telegram, iar ziarul rus Nezavisimaia Gazeta l-a întrebat pe fondatorul grupului, Evgheni Prigojin, dacă ştia despre presupusele planuri ale Moscovei. Potrivit celor aflate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în actualizarea sa zilnică, acelaşi serviciu de presă al patronului grupării de mercenari a făcut publică cererea ziarului rus într-o postare de ieri.
Zvonurile vorbesc despre presupuse discuţii despre viitorul Grupului Wagner dintre Putin şi Patruşev, care i-ar fi spus preşedintelui rus că „nimic” din Wagner nu va rămâne peste „o lună şi jumătate sau două”. Centrul de cercetare din SUA subliniază că nu a găsit „nicio informaţie care să sugereze că aceste discuţii au avut loc”.
Patruşev ar fi ordonat deja controlul foştilor luptători Wagner, iar Putin ar fi fost de acord cu această iniţiativă şi i-ar fi mulţumit pentru eforturile sale de „neutralizare a Wagner, în general, şi a lui Evgheni Prigojin, în special”.
UPDATE 09:00 Danemarca: Ţările aliate discută despre trimiterea de avioane în Ucraina
„Este ceva despre care discutăm în grupul ţărilor aliate, este o mare dorinţă ucraineană”, a declarat premierul danez Mette Frederiksen pentru TV2. Discuţiile se referă la trimiterea de avioane la Kiev. Polonia a anunţat că va trimite în curând MiG-uri la Kiev, dar SUA şi Germania şi-au reiterat opoziţia. Danemarca este „deschisă” la această idee, a declarat ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, argumentând că nu poate „exclude” că „la un moment dat ar putea fi necesar să se analizeze contribuţia avioanelor”.
UPDATE 08:30 Ziarul american „Politico”: China a furnizat puşti şi echipamente de asalt Rusiei
Ziarul american „Politico”, bazat pe „date comerciale şi vamale” de la agregatorul de informaţii vamale Import Genius, susţine că unele companii chineze (inclusiv cele legate direct de guvernul de la Beijing) au furnizat „entităţilor ruse” mii de puşti de asalt şi alte echipamente militare utilizabile, inclusiv veste balistice şi componente de drone.
Livrările au avut loc în perioada iunie-decembrie a anului trecut. China North Industries Group Corporation Limited (Norinco), unul dintre cele mai mari conglomerate de producţie de arme din China, a livrat puştile companiei ruse Tekhkrim, care face afaceri şi cu statul şi armata rusă.
Acestea ar fi puşti CQ-A, produse de China pe modelul puştilor de asalt M-16 din SUA, dar exportate ca „puşti de vânătoare pentru uz civil”. Entităţile ruse au primit, de asemenea, 12 transporturi de componente de drone şi 12 tone de veste balistice, care ar ajunge în Rusia prin Turcia şi Emiratele Arabe Unite. Datele – explică „Politico” – nu demonstrează provizii militare reale din China în sprijinul ostilităţilor militare ruseşti în Ucraina, dar dezvăluie că „China furnizează companiilor ruseşti echipamente cu dublă utilizare nedezvăluite până acum”.
UPDATE 08:00 Bombe ruseşti în Doneţk, un mort şi 7 răniţi
Forţele ruse au bombardat Kostiantinivka şi Toreţk, în regiunea Doneţk, ucigând o persoană şi rănind alte şapte, a declarat Procuratura Generală ucraineană, citată de presa locală. Satele Pivnicne şi Pivdenne din Toreţk au fost lovite: o femeie de 50 de ani a fost ucisă şi un bărbat de 40 de ani a fost rănit. În Kostiantinivka, şase civili, inclusiv un cetăţean polonez, au fost răniţi. Fragmente de obuze ruseşti au deteriorat peste 30 de case, conducte de gaz, maşini şi clădiri agricole.
UPDATE 07:00 - Biden a decis: declanşează marea ofensivă pentru a-l învinge pe Putin şi a câştiga războiul din Ucraina
UPDATE 04:00 - Prigojin speculează că există un complot al Kremlinului pentru a „neutraliza” grupul Wagner
Fondatorul Grupului Wagner dezvăluie presei un complot condus de dictatorul rus Vladimir Putin pentru a submina şi „neutraliza” Grupul Wagner.
UPDATE 03:00 - Ultimele bombardamente ruseşti
Forţele ruse au bombardat Kostiantynivka şi două sate din Toretsk din regiunea Doneţk, ucigând o persoană şi rănind alte şapte, a informat Procuratura Generală pe 16 martie.
De asemenea, două comunităţi din regiunea Sumi au fost lovite, a informat administraţia militară din regiunea Sumi pe 16 martie.
UPDATE 02:00 - O dronă americană şi un avion rusesc pot declanşa cel de-al Treilea Război Mondial?
SUA îşi reevaluează programul de survol la Marea Neagră după ce o dronă americană MQ-9 Reaper s-a prăbuşit în Marea Neagră, fiind interceptată de avioanele ruseşti, scrie CNN, citând mai multe surse oficiale informate.
Informaţiile militare americane iau în considerare dacă zborurile dronelor peste Marea Neagră oferă suficientă informaţii valoroase pentru a justifica riscul apariţiei mai multor incidente şi riscul escaladării conflictului cu Rusia.
În timp ce se efectuează această reevaluare, zborurile dronelor nu vor fi oprite. Armata SUA a trimis o nouă dronă de acelaşi model în regiune pentru a observa zona în care a căzut prima dronă şi posibilele încercări ale Rusiei de a o recupera.
Cu toate acestea, armata americană are în vedere măsuri pentru a reduce riscul unei escalade a conflictului cu Federaţia Rusă.
Unii din militari se tem că oprirea zborurilor cu drone sau reducerea numărului acestora va duce la o scădere a calităţii informaţiilor primite, dar CNN subliniază că SUA au alte modalităţi de a colecta informaţiile, folosindu-se de sateliţi.
UPDATE 01:00 - Oficialii ucraineni au purtat o serie de discuţii cu omologii din China, SUA, Marea Britanie şi alţii
Iată despre ce au vorbit:
☑️Marea Britanie: Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky şi prim-ministrul britanic Rishi Sunak au avut o conversaţie telefonică în care au vorbit despre situaţia din prima linie din jurul oraşului Bakhmut, plus apărare şi sprijin economic.
☑️China: Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba şi omologul său chinez Qin Gang „au discutat despre semnificaţia principiului integrităţii teritoriale” şi au promovat propunerea de pace a Ucrainei într-un apel, a spus Kuleba.
☑️SUA: Kuleba a scris într-un tweet că el şi secretarul de Stat al SUA,Antony Blinken, au discutat despre „formula de pace” a Ucrainei şi despre modalităţile de a accelera livrarea muniţiei de artilerie, spunând că partenerii lucrează „non-stop” pentru a garanta muniţia atât de necesară Ucrainei.
☑️Letonia: Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal s-a întâlnit joi la Kiev cu omologul său leton Krisjanis Karins, unde au discutat despre dezvoltarea de noi rute logistice, consolidarea legăturilor comerciale şi economice şi aderarea la UE şi NATO.
☑️Estonia: Potrivit unei declaraţii emise de preşedinţia ucraineană, şeful adjunct al Biroului preşedintelui Ucrainei Ihor Zhovkva s-a întâlnit cu ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Estoniei Kyllike Sillaste-Elling. Unele dintre subiectele pe care le-au discutat au inclus ajutorul militar, eforturile de reconstrucţie şi o formulă de pace pentru Ucraina, potrivit declaraţiei.
☑️Separat, ministrul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, a efectuat o vizită oficială de stat în Moldova, unde a spus că cel mai bun mod de a proteja ţara de un atac rusesc este protejarea Ucrainei.
UPDATE 00:00 - Pentagon: China nu furnizează Rusiei arme letale
Pentagonul transmite că nu vede nicio dovadă că China furnizează Rusiei arme letale în ciuda unor rapoarte din presa americană.
Publicaţia Politico susţine că potrivit datelor vamale ale agregatorului ImportGenius, companiile chineze au trimis în Rusia puşti de asalt, piese de drone şi echipamente militarilor ruşi în perioada lunilor iunie şi decembrie 2022.
CNN a raportat că armata ucraineană i-a arătat epava unei drone în estul Ucrainei cu piese de la producătorul chinez Mugin.
Dar purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Ryder, a declarat reporterilor că nu crede că China a furnizat Rusiei astfel de echipamente:
"În momentul de faţă, nu am văzut încă transferul de arme letale din China în Rusia pentru utilizare pe câmpul de luptă. Urmărim acest lucru foarte îndeaproape. Ştiu că există unele rapoarte în presă care vorbesc despre nişte acorduri comerciale", a spus generalul Ryder.
"Acest lucru în sine nu este neobişnuit, deoarece China şi Rusia menţin relaţii comerciale. Dar principalul lucru este că în prezent nu vedem nicio armă mortală transferată din China în Rusia pentru utilizare pe câmpul de luptă din Ucraina".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Pe 24, l-ai trimis pe Marcel la pește și pe Nicu la saramură. Ai desființat Democrativa. Pe 1 Decembrie reciți „Deșteaptă-te, Române” ca pe „Tatăl Nostru” și le-o dai în vot!
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: "Extremiştii de stânga dau foc la oraş". Violenţe în Franţa din cauza creşterii vârstei de pensionare/ Partidele socialiste, conservatoare şi naţionaliste se opun guvernului liberal condus de Élisabeth Borne
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
VIDEO. A patra zi de proteste faţă de Călin Georgescu, la Bucureşti: „Putin, jos labele de pe România”
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
PROSPORT.RO
Localitatea din România în care toți angajații primăriei sunt rude. Culmea, toți sunt în concediu!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe