- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 128. Zelenski speră că Ucraina va fi admisă rapid în UE. Atac cu rachete în oraşul port Odesa. Oficial ucrainian: 19 persoane ucise, după lovirea unei clădiri rezidenţiale / Prăpăd şi la Mikolaiv / Ucraina vrea repede în UE / Papa critică neputinţa celor de la ONU
- Purtătorul de cuvânt al administraţiei militare din Odesa, Serghei Bratchuk, afirmă pe aplicaţia de mesagerie Telegram că cel puţin 10 persoane au fost ucise după ce o rachetă a lovit o clădire rezidenţială înaltă.
- Situaţia din oraşul Lisichansk din estul Ucrainei este "extrem de dificilă", deoarece bombardamentele continue ale forţelor ruseşti fac imposibilă evacuarea civililor, a declarat joi guvernatorul regional din Lugansk.
- Liderii NATO reuniţi la Madrid au "decis în unanimitate" să sporească ajutorul umanitar şi militar pentru Ucraina în timp ce aceasta încearcă să lupte împotriva forţelor ruseşti.
Războiul din Ucraina. Atac cu rachete în oraşul port Odesa. Oficial ucrainian: Cel puţin 10 persoane au fost ucise după ce o rachetă a lovit o clădire rezidenţială
UPDATE 21:15 Kuleba condamnă atacul de lângă Odesa
Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba condamnă Rusia pentru atacurile cu rachete asupra regiunii Odesa, soldate cu 21 de morţi şi zeci de răniţi.
Kuleba a cerut ca sisteme moderne de apărare antirachetă să fie trimise în Ucraina, scrie The Guardian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Şeful diplomaţiei ucrainene i-a îndemnat pe aliaţi să "ne ajute să salvăm vieţi şi să punem capăt acestui război".
UPDATE 20:30 UNESCO declară borşul ucrainean patrimoniu protejat
Ucraina a revendicat vineri o victorie într-o veche dispută culinară cu Rusia, după ce agenţia culturală a Naţiunilor Unite a inclus o supă tradiţională de sfeclă pe lista patrimoniului cultural ucrainean protejat.
Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a scris pe Twitter: "Victoria în războiul pentru borş este a noastră!".
Moscova a denunţat noul statut ucrainean protejat al acestui fel de mâncare, care este popular şi în Rusia, drept un exemplu de "naţionalism contemporan al Kievului".
"Borşul nostru nu are nevoie de protecţie, ci este supus distrugerii imediate şi complete într-un castron", a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe Telegram.
UPDATE 19:00 Zelenski speră că Ucraina va fi admisă rapid în UE, nu peste "ani sau decenii"
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a exprimat vineri speranţa că Uniunea Europeană va permite admiterea rapidă a ţării sale, apreciind că procesul de integrare europeană "nu trebuie să dureze ani sau decenii".
Volodimir Zelenski a salutat faptul că Ucraina a primit "în doar 115 zile" statutul de candidat pentru admiterea în Uniunea Europeană. "Parcursul nostru spre integrare nu trebuie să dureze ani sau decenii. Trebuie să parcurgem rapid acest drum, în măsura în care ţine de noi. Trebuie să ne îndeplinim ideal partea noastră a sarcinilor pentru a le permite prietenilor noştri din Uniunea Europeană să adopte rapid o nouă decizie istorică pentru noi, în mod consolidat", a afirmat Volodimir Zelenski într-un discurs rostit în faţa membrilor Parlamentului ucrainean, conform stenogramei postate pe site-ul Preşedinţiei de la Kiev.
UPDATE 17:45 Şcolile din Kiev se redeschid pe 1 septembrie
Şcolile din capitala ucraineană se află acum în vacanţa de vară, după ce au intrat online când Rusia şi-a lansat invazia în ţară pe 24 februarie.
Şefa departamentului de educaţie şi ştiinţă din Kiev, Olena Fidanian, a declarat, potrivit AFP, că cea mai importantă sarcină pentru noul an şcolar "este siguranţa elevilor şi a profesorilor".
Teritoriile adiacente şcolilor vor fi verificate pentru detectarea explozibililor, iar adăposturile antiaeriene din şcoli vor fi reaprovizionate cu apă, medicamente şi alte lucruri necesare, a precizat ea.
UPDATE 16:45 Germania condamnă vehement atacul rus asupra oraşului ucrainean Odesa
"Condamnăm în cei mai duri termeni acest atac. Este vorba de o acţiune inumană şi cinică", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin, citat de publicaţia Die Welt.
Oficialul german a cerut tragerea la răspundere a preşedintelui Vladimir Putin şi a altor oficiali ruşi responsabili de atacuri de acest fel.
Cel puţin 19 persoane au fost ucise, iar alte 39 au fost rănite în urma unui atac cu rachete care a vizat vineri dimineaţă un imobil rezidenţial din oraşul-port Odesa, situat în sudul Ucrainei, pe litoralul Mării Negre.
UPDATE 15:30 Papa: ONU este neputincioasă în faţa războiului
„După al Doilea Război Mondial, a existat multă speranţă în Naţiunile Unite - spune Papa Francisc într-un interviu acordat agenţiei argentiniene Telam -. Nu vreau să jignesc, ştiu că sunt oameni excelenţi care muncesc, dar în acest punct nu au puterea de a se impune. Naţiunile Unite chiar contribuie la evitarea războaielor şi mă gândesc la Cipru, unde sunt trupe argentiniene. Dar pentru a opri un război, pentru a rezolva o situaţie conflictuală precum cea pe care o trăim astăzi în Europa sau ca cele trăite în alte părţi ale lumii, ei nu au putere. Nici o supărare. Constituţia lor nu le dă putere.”
Potrivit Suveranului Pontifului, populismul în Europa a dus la fascism şi la nazism. „În Europa au o experienţă foarte tristă a populismului. Tocmai a apărut o carte, Sindromul 1933, care arată cum a fost generat populismul lui Hitler. De aceea îmi place să spun: să nu confundăm populismul cu popularismul. Popularismul este atunci când oamenii îşi fac treburile, îşi exprimă gândirea în dialog şi sunt suverani. Populismul este o ideologie care uneşte oamenii, care caută să-i grupeze într-o singură direcţie. Şi aici, când le vorbeşti despre fascism şi nazism, ei înţeleg ce este populismul”.
UPDATE 15:20 Zelenski: Îi sunt recunoscător lui Macron pentru livrarea de noi arme
„Sunt recunoscător prietenului meu, preşedintele Emmanuel Macron, pentru creşterea asistenţei de securitate a Franţei pentru Ucraina. Astăzi avem nevoie de ea mai mult ca niciodată pentru a proteja Ucraina, pentru a proteja valorile Uniunii Europene în prim-plan”. Preşedintele ucrainean Zelenski a scris-o pe Twitter, răspunzând la anunţul preşedintelui francez Emmanuel Macron privind livrarea de noi arme Ucrainei.
Вдячний моєму другові Президенту @EmmanuelMacron за посилення Францією безпекової допомоги Україні. Сьогодні вона нам потрібна як ніколи. Щоб захистити Україну. Щоб захистити цінності 🇪🇺 на передовій. https://t.co/1CIbf42EQT
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 1, 2022
UPDATE 15:10 Lukaşenko vrea dialog cu Occidentul
Minskul rămâne „concentrat pe dialogul paşnic”, în ciuda faptului că „vecinii occidentali” „aduc trupe NATO la graniţă”. Acest lucru a fost declarat de preşedintele Belarusului, Alexander Lukaşenko, într-un mesaj video adresat participanţilor la sesiunea plenară a Forumului IX al Regiunilor Belarus şi Rusia. Ria Novosti o relatează.
UPDATE 15:00 Sancţiunile lui Putin accelerează integrarea Moscova-Minsk
Presiunea politică şi de sancţionare „fără precedent” din Occident a împins Moscova şi Minsk să accelereze procesul de integrare între cele două ţări vecine, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin. În special, Rusia şi Belarus intenţionează să dezvolte cooperarea în furnizarea de alimente şi îngrăşăminte pe pieţele mondiale, a spus Putin.
UPDATE 14:30 Atacul de la Odesa, numărul morţilor creşte la 19
Numărul persoanelor ucise la Odesa în atacul rusesc cu rachete de la primele ore ale acestei dimineţi a crescut la 19. Acest lucru a fost anunţat pe Telegram de şeful protecţiei civile din regiunea Odesa, Serhii Kruk.
UPDATE 14:10 UE comentează ameninţarea Rusiei de a rupe relaţiile diplomatice cu Bulgaria
„Uniunea Europeană regretă ameninţarea nejustificată din partea Federaţiei Ruse de a întrerupe relaţiile diplomatice cu Bulgaria, ca răspuns la decizia Bulgariei, pe deplin în conformitate cu dreptul internaţional, de a expulza 70 de angajaţi ai ambasadei ruse care acţionează cu încălcarea Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice”, scrie un purtător de cuvânt al Serviciului UE de Acţiune Externă, într-o declaraţie. „Uniunea Europeană sprijină şi simpatizează pe deplin cu Bulgaria în aceste circumstanţe şi va urmări problema îndeaproape. Un astfel de pas disproporţionat al Rusiei ar servi doar la izolarea acesteia la nivel internaţional”, adaugă purtătorul de cuvânt al UE.
UPDATE 14:00 Zelenski nu vrea să aştepte la uşa Europei: Drumul către UE nu trebuie să dureze ani sau decenii
„Am prezentat candidatura pentru 115 zile. Iar calea noastră către calitatea de membru nu trebuie să dureze ani sau decenii. Trebuie să depăşim rapid această cale. Fă ca partea noastră de muncă să fie perfectă. Pentru a permite prietenilor noştri din Uniunea Europeană să ia o altă decizie istorică pentru noi, la fel de rapid şi într-un mod consolidat”, scrie preşedintele ucrainean pe Telegram, în ziua în care a vorbit preşedintele Comisiei UE, Ursula Von der Leyen. cu parlamentul de la Kiev.
UPDATE 13:30 Steagul UE în Parlamentul de la Kiev
Steagul UE a fost plasat în parlamentul de la Kiev, Rada Supremă. „Un moment istoric! Steagul UE este acum în Parlamentul ucrainean. A fost un vis al meu şi s-a împlinit. Şi adaug: Rada Supremă merită steagul UE atât pentru culoarea, cât şi pentru semnificaţia sa”, a scris Ruslan Stefanciuk, preşedintele Parlamentului, pe Twitter.
UPDATE 13:00 Kiev: Răspundem în curând la atacul rusesc de la Odesa
Oleksi Arestovic, consilierul preşedintelui ucrainean Zelenski, a declarat că „Rusia nu va trebui să aştepte mult timp pentru răspunsul forţelor armate ucrainene după atacurile brutale asupra infrastructurii civile din regiunea Odesa”. Înainte de zori, rachetele ruseşti au atacat o zonă rezidenţială din oraşul Serhiivka, situat la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de Odesa. Bilanţul în acest moment este de cel puţin 18 victime.
UPDATE 12:30 Mariupol: o nouă groapă comună cu 100 de cadavre
O altă groapă comună cu peste 100 de cadavre a fost găsită în Mariupol, un oraş din sud-estul Ucrainei ocupat de armata rusă, a fost anunţat de consilierul primarului Petro Andriuşcenko. „A fost găsită o nouă groapă comună cu peste 100 de cadavre. Locuitorii demontează molozul din apropiere. Mormintele stradale temporare se transformă treptat în morminte permanente”, a spus el.
UPDATE 12:00 Kiev: 35.750 de soldaţi ruşi ucişi, 1573 tancuri distruse
35.750 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina, potrivit buletinului zilnic publicat pe Facebook de Statul Major de la Kiev. În ceea ce priveşte pierderile de armament ruseşti de la începutul războiului, 1.573 de tancuri (4 mai multe decât ieri), 3.736 de vehicule blindate de luptă (+10), 796 de sisteme de artilerie (+6), 246 de sisteme de rachete multiple (+ 0), 105 de sisteme AA. (+1), 217 aeronave (+0), 186 elicoptere (+1), 2.610 autovehicule şi tancuri de combustibil (+8), 15 nave şi bărci de război (+1), 645 drone (+4), 61 unităţi speciale echipamente. Un total de 143 de rachete de croazieră ruseşti au fost doborâte (+0).
UPDATE 11:30 Von der Leyen în Parlamentul de la Kiev: lege anti-oligarh
„Este un drum lung de parcurs, dar Europa o să vă fie alături la fiecare pas, până în momentul în care veţi trece uşa care duce în Uniunea noastră Europeană”, a declarat preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, vorbind pe un link video către Rada ucraineană, Parlamentul ucrainean, după acordarea statutului de candidat la Kiev. Von der Leyen a insistat asupra necesităţii ca Kievul să implementeze reforme şi a cerut Ucrainei „să se concentreze pe legea anti-oligarhi”.
UPDATE 11:10 Ruşii încearcă să controleze autostrada Bakhmut-Lisiceansk
„Armata rusă încearcă să preia controlul pe tronsonul autostrăzii Bakhmut-Lisiceansk spre Lisiceansk, dar nu reuşesc”, conform rezumatului de dimineaţă al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene.
UPDATE 11:00 Australia impune sancţiuni altor 16 cetăţeni ruşi
Alţi 16 cetăţeni ruşi au fost trecuţi pe lista de sancţiuni a Australiei în legătură cu războiul din Ucraina, potrivit datelor din Registrul federal australian. Conform documentului, restricţii au fost impuse campioanei olimpice, preşedinte al consiliului de administraţie al Grupului Naţional Media, Alina Kabaeva (despre care se spune că este iubita preşedintelui rus), ombudsmanului copiilor, Maria Lvova-Belova, şefului Ministerului Agriculturii, Dmitri Patruşev, ministrului Irek Fayzullin şi ministrul Transporturilor, Vitali Saveliev. Pe lângă aceste nume, apar şeful consiliului de administraţie al Portului Maritim Internaţional Pechenga OJSC, Igor Putin, vicepreşedintele consiliului de administraţie al companiei de asigurări Sogaz, Mikhail Putin, şi preşedintele consiliului de administraţie al MRT Group of Companies LLC.
Pe Roman Putin, autorităţile australiene îl consideră a fi înrudit cu preşedintele rus. Sancţiunile impuse includ şi preşedintele NPF Gazfond, Yuri Shamalov, directorul executiv al JSC Vital Development Corporation, Alexander Plekhov, membrul consiliului Sogaz, Mihail Klishin, preşedintele Consiliului JSC Rosgeology, Serghei Gorkov, dezvoltatorul şi preşedintele consiliului de administraţie al companiei Kyiv Ploshchad, God Nisanov, fostul preşedinte al holdingului AFK Sistema, Yevgeny Noviţki, proprietarul grupului de companii ESN, Grigory Berezkin, şi preşedintele grupului de companii Mercury, Igor Kesaev.
UPDATE 10:30 SUA blochează un fond de peste un miliard de la oligarhul rus Kerimov
Statele Unite au declarat că au blocat peste un miliard de dolari de la oligarhul rus Suleiman Kerimov. Departamentul de Trezorerie a spus că Kerimov gestionează în secret Heritage Trust, canalizând bani către Statele Unite prin intermediul companiilor fictive şi fundaţiilor din Europa. Declaraţia a venit la câteva săptămâni după ce Fiji a livrat Statelor Unite un super-yacht aparţinând lui Kerimov. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a promis că Washingtonul va continua să folosească „o gamă completă de instrumente, pentru a-i contracara pe cei care încearcă să eludeze sancţiunile şi să ascundă câştigurile ilicite”.
UPDATE 10:00 Încă o mare companie pleacă din Rusia
UPDATE 09:30 10 rachete au lovit Mikolaiv în această dimineaţă
În această dimineaţă, 10 rachete au fost lansate de trupele ruse în decurs de 25 de minute asupra Mikolaiv, în sudul Ucrainei, a anunţat de primarul Oleksandr Sienkovych. Pe Telegram se vorbeşte despre un nor mare de fum care s-a ridicat peste oraş, după explozii. Momentan nu există informaţii despre consecinţele bombardamentului, relatează UNIAN.
UPDATE 08:50 Operaţiune de salvare a unui câine rămas blocat într-o clădire distrusă de bombardamentul rusesc
UPDATE 07:00 Lavrov: Cortina de fier dintre Occident şi Rusia revine
O „cortină de fier” reapare între Rusia şi Occident, a spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după summitul NATO.
////////////////////////////////////
Purtătorul de cuvânt al administraţiei militare din Odesa, Serghei Bratchuk, afirmă pe aplicaţia de mesagerie Telegram că cel puţin 10 persoane au fost ucise după ce o rachetă a lovit o clădire rezidenţială înaltă.
Just imagine: you wake up and realize that there is no way out. People were trapped in their own apartments after russian missiles hit a residential high-rise in #Odesa
— Roman Hryshchuk (@grishchukroma) July 1, 2022
At least 10 people have been confirming dead
Rescue workers are working. pic.twitter.com/IELdbwicPQ
O versiune tradusă a mesajului său anterior spunea că au avut loc două atacuri - unul asupra unei clădiri rezidenţiale de nouă etaje şi celălalt într-un centru de recreere.
La clădirea rezidenţială, mai multe cadavre fuseseră deja scoase şi alte persoane erau salvate din dărâmături.
Principalele noutăţi
Miniştrii apărării din Estonia şi Letonia au semnat joi, la summitul NATO de la Madrid, o scrisoare de intenţie pentru achiziţia în comun de sisteme antiaeriene cu rază medie de acţiune. "Agresiunea Rusiei în Ucraina arată în mod clar nevoia de sisteme de apărare aeriană", a declarat ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, într-o declaraţie.
Situaţia din oraşul Lisichansk din estul Ucrainei este "extrem de dificilă", deoarece bombardamentele continue ale forţelor ruseşti fac imposibilă evacuarea civililor, a declarat joi guvernatorul regional din Lugansk.
"Există o mulţime de bombardamente din mai multe direcţii. Armata rusă se apropie din diferite direcţii", a declarat Serhiy Haidai, adăugând că forţele ruseşti rămân la periferia oraşului, unde nu există în prezent lupte de stradă.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că Franţa va livra Ucrainei şase elemente de artilerie CAESAR şi vehicule blindate, relatează Kyiv Independent. Macron a adăugat că aliaţii NATO reuniţi la Madrid au "decis în unanimitate" să sporească ajutorul umanitar şi militar pentru Ucraina în timp ce aceasta încearcă să lupte împotriva forţelor ruseşti.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO