- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 188. UE a stabilit elaborarea unui plan de instruire a militarilor ucraineni / Zelenski s-a întâlnit cu misiunea AIEA care va inspecta centrala Zaporojie / Ucraina cere explicaţii Turciei privind transportul de arme ruseşti prin Bosfor / Armata ucraineană apără puternic regiunea Herson
- Rusia susţine că a respins contraofensiva Ucrainei în Herson şi Mikolaiv.
- Polonia cere Franţei ajutor pentru Ucraina.
- Zelenski acuză Rusia de terorism economic.
UPDATE 23:00 Gazprom anunţă că va întrerupe livrările de gaze către o mare companie franceză
Compania rusă Gazprom a declarat că va suspenda complet livrările de gaze către Engie, o companie europeană majoră, începând de joi, în urma unei dispute privind contractele, o măsură care va spori îngrijorările privind aprovizionarea cu energie a Europei pe timp de iarnă.
Europa a fost deja anunţată că Gazprom va închide gazoductul Nord Stream 1 către Germania între 31 august şi 2 septembrie pentru lucrări de mentenanţă şi există o anumită îngrijorare că Moscova, care a redus aprovizionarea gazoductului la doar 20% din capacitate, ar putea intensifica presiunea prin amânarea repornirii, relatează Al jazeera.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Într-un comunicat, Gazprom a transmis că Engie nu a plătit integral livrările de gaze din iulie.
"În acest sens, Gazprom Export a notificat Engie cu privire la suspendarea completă a livrărilor de gaze începând cu 1 septembrie 2022, până în momentul în care primeşte plata integrală pentru gazele pe care le-a furnizat", a spus aceasta.
UPDATE 22:00 Autorităţile ruse anchetează un fost deputat pentru "informaţii false" despre armată
Autorităţile ruse îl investighează pe Ilya Ponomaryov, un fost deputat devenit critic al Kremlinului, stabilit în Ucraina, pentru răspândirea de "informaţii false" despre armata rusă, a anunţat agenţia de presă TASS, citată de un tribunal din Moscova.
Ponomaryov a fost supus unor presiuni tot mai mari în Rusia de când a devenit singurul deputat din Camera inferioară a parlamentului, Duma, formată din 450 de membri, care a votat împotriva anexării Crimeei la Ucraina în 2014.
UPDATE 21:00 Rusia face eforturi "semnificative" pentru a întări trupele de pe râul Nipru
Ministerul britanic al Apărării a transmis că, de la începutul lunii august, Rusia a făcut "eforturi semnificative" pentru a întări trupele de pe malul vestic al râului Nipru, care desparte oraşul Herson.
Dar "majoritatea unităţilor din jurul Hersonului sunt probabil subdimensionate şi depind de liniile fragile de aprovizionare prin feriboturi şi poduri de pontoane peste Nipru", a spus acesta.
Nu a fost "încă posibil să se confirme amploarea avansurilor ucrainene", a adăugat acesta.
UPDATE 20:00 Ucraina vrea ca portul Odesa să fie înscris pe lista Patrimoniului UNESCO
Ucraina va solicita organismului de supraveghere culturală al ONU să adauge portul istoric Odesa pe lista de situri protejate din patrimoniul mondial, în timp ce invazia Rusiei continuă.
La sfârşitul lunii iulie, oraşul a fost lovit de rachete la doar câteva ore după ce Rusia a fost de acord să permită un transport de export de cereale ucrainene din port.
"La 24 iulie 2022, o parte din bolta de sticlă şi ferestrele Muzeului de Arte Frumoase, inaugurat în 1899, au fost distruse", a declarat UNESCO după ce directorul său general Audrey Azoulay s-a întâlnit la Paris cu ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko.
Aceasta a precizat că experţii UNESCO aflaţi deja pe teren vor oferi asistenţă tehnică pentru ca Odesa să poată fi adăugată de urgenţă atât pe Lista Patrimoniului Mondial, cât şi pe lista siturilor de patrimoniu aflate în pericol, potrivit Al Jazeera.
UPDATE 19:30 Zelenski s-a întâlnit cu delegaţia AIEA care se va deplasa la Centrala nucleară Zaporojie
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit marţi după-amiază, la Kiev, cu membrii misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care urmează să se deplaseze la Centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.
"Vrem ca misiunea AIEA condusă de directorul general Rafael Grossi să reuşească să ajungă pe culoarele de securitate la centrală şi să facă tot posibilul pentru evitarea producerii unei catastrofe nucleare", a declarat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.
UPDATE 18:30 Miniştrii Apărării din UE au stabilit elaborarea unui plan de instruire a militarilor ucraineni
Miniştrii Apărării din statele Uniunii Europene au stabilit marţi, în cursul reuniunii informale a Consiliului UE de la Praga, să iniţieze elaborarea şi examinarea unui plan de instruire a militarilor ucraineni în cadrul unei misiuni europene.
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat, conform cotidianului Le Monde, că miniştrii Apărării au decis iniţierea procedurilor pentru elaborarea unui plan de instruire a militarilor ucraineni în ţările europene.
"Nu este vorba doar despre război, ci şi despre modul în care se derulează, despre formarea militarilor. Există numeroase iniţiative de formare, dar nevoile sunt enorme. Trebuie să asigurăm coerenţa acestor eforturi", a declarat Josep Borrell.
UPDATE 17:00 Comisia Europeană va dona Ucrainei 5,5 milioane de tablete de iodură de potasiu
Comisia Europeană a anunţat că va dona Ucrainei 5,5 milioane de tablete de iodură de potasiu, pe fondul temerilor că luptele din zona centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, ar putea duce la o catastrofă nucleară.
Comisia a declarat că a primit o cerere din partea guvernului ucrainean pentru tablete de iodură de potasiu "ca măsură de siguranţă preventivă" pentru a creşte nivelul de protecţie în jurul centralei nucleare, conform The Guardian.
Tabletele ar urma să fie utilizate "în scenarii limitate pentru a evita ca iodul radioactiv inhalat sau înghiţit să fie absorbit de tiroidă", a precizat comisia.
UPDATE 16:30 Vaticanul încearcă să „repare” relaţiile tensionate cu Ucraina
Vaticanul încearcă să „repare” relaţiile tensionate cu Ucraina, după ce Papa Francisc a supărat Kievul referindu-se la Daria Dughina, ucisă de o maşină capcană lângă Moscova, ca la o „victimă nevinovată” a războiului.
Într-o declaraţie de marţi a Vaticanului nu sunt menţionate în mod specific comentariile Papei Francisc despre Dugina, ci recentele "discuţii publice despre semnificaţia politică” a comentariilor Suveranului Pontif despre Ucraina.
Comentariile ar trebui să fie văzute ca o preocupare pentru viaţa umană şi "nu ca o luare de poziţie politică", se arată în declaraţia Vaticanului, citată de Reuters.
UPDATE 16:00 UE vrea să accelereze producţia de arme şi să antreneze soldaţi ucraineni
Miniştrii Apărării din Uniunea Europeană au dezbătut marţi modalităţile de a accelera producţia de arme, de a stimula pregătirea militară a forţelor armate ucrainene şi de a impune costuri mai mari Rusiei, în condiţiile în care nu întrevede un sfârşit al războiului care durează din februarie.
"Ne epuizăm stocurile. Furnizăm atât de multe arme Ucrainei încât trebuie să ne umplem stocurile", a declarat Josep Borrell, şeful politicii externe a UE, în faţa reporterilor din capitala cehă, Praga, unde prezidează două zile de discuţii între miniştrii apărării şi afacerilor externe ai blocului comunitar, informează AP.
UPDATE 15:30 Franţa acuză Rusia că foloseşte gazul ca „armă de război”
Franţa a acuzat marţi Moscova că foloseşte aprovizionarea cu energie ca pe „o armă de război", în timp ce gigantul rus Gazprom a redus livrările către una dintre principalele sale companii de utilităţi şi se pregăteşte să oprească fluxurile de-a lungul unei conducte importante către Germania.
Guvernele europene se străduiesc să reacţioneze la creşterea vertiginoasă a costurilor cu energia pentru întreprinderi şi gospodării şi să găsească alternative la aprovizionarea rusă pentru a stoca pentru iarnă, relateaază Reuters.
Naţiunile occidentale se tem că Moscova creşte preţul gazelor pentru a încerca să le slăbească hotărârea de a se opune invaziei sale în Ucraina, o tactică pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit-o luni terorism economic. Moscova neagă că ar face acest lucru.
UPDATE 15:00 Kiev: 47.550 de soldaţi ruşi au fost ucişi, 450 doar ieri
Armata rusă a pierdut 450 de oameni doar ieri, în ziua în care a început ofensiva ucraineană împotriva Hersonului. Potrivit buletinului zilnic al Statului Major al Kievului privind pierderile ruseşti, care aduce numărul total de soldaţi ucişi la 47.550, dintre care 450 în ultimele 24 de ore. Buletinul mai raportează distrugerea totală a 1.954 (+7 ieri) tancuri, 4.294 (+25) vehicule blindate de luptă, 1.079 (+19) sisteme de artilerie, 282 (+3) sisteme de rachete multiple, 151 (+2) sisteme de apărare aeriană, 234 (+0) aeronave, 204 (+1) elicoptere, 847 (+3) drone, 196 (+0) rachete de croazieră, 15 (+0) nave şi bărci, 3.217 (+29) ) vehicule şi cisterne de combustibil, 103 (+2) alte vehicule şi echipamente.
UPDATE 14:00 Kremlin: aprovizionarea cu gaze este împiedicată doar de sancţiunile UE
Rusia rămâne un furnizor „de încredere” de gaze pentru Europa şi doar problemele tehnologice împiedică livrările: purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dimitri Peskov, a asigurat acest lucru, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax. Peskov a fost întrebat dacă există garanţii că livrările de gaz din conducta Nord Stream vor fi reluate după 3 zile de întreţinere. „Există garanţii că nimic altceva decât problemele tehnologice cauzate de sancţiuni nu împiedică aprovizionarea”, a spus el. „Rusia a fost şi rămâne pregătită să-şi onoreze toate angajamentele”, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Putin.
UPDATE 13:00 Autoritatea din Mikolaiv: eliberarea Hersonului nu este departe
„Eliberarea Hersonului nu este departe”, se afirmă într-un videoclip postat pe Twitter şi publicat de şeful administraţiei militare regionale din Mikolaiv, Vitali Kim. Kim a confirmat că astăzi au fost „lupte grele” în sud, subliniind că armata ucraineană „lucrează”. Oficialul a mai spus că dronele şi maşinile sunt insuficiente, îndemnând voluntarii să „întoarcă la muncă”.
UPDATE 12:30 Kiev: 4 morţi în bombardamentul rusesc asupra Harkovului
Cel puţin 4 persoane şi-au pierdut viaţa într-un bombardament rusesc la Harkov, spune guvernatorul regiunii Ucrainei, Oleg Synegubov, precizând că centrul oraşului a fost lovit şi mai sunt 4 răniţi. „Stai în adăposturi” este apelul lansat de autorităţi.
UPDATE 11:10 Ruşii bat în retragere
UPDATE 11:00 Aiea, misiunea centrală Zaporojie de miercuri până sâmbătă
Echipa de tehnicieni ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (Aiea) va vizita de miercuri până sâmbătă centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, potrivit directorului AIEA, Rafael Grossi, scrie The Guardian. Misiunea a ajuns aseară din Viena la Kiev.
UPDATE 10:00 Borrell: este timpul să acţionăm
„Statele membre au discutat încă dinainte de război ipoteza unei misiuni de antrenament pentru forţele ucrainene: acum este momentul să acţionăm”, a declarat Josep Borrell, înaltul reprezentant pentru politica externă a UE, deschizând apărarea informală de la Praga.
„Desigur, Rusia nu va fi fericită, deoarece nu este mulţumită de faptul că oferim deja Ucrainei ajutor militar. Situaţia de pe teren pentru Ucraina este încă foarte proastă, are nevoie de sprijinul nostru. Astăzi, aici, la Praga, nu se va decide nimic, fiind un summit informal, dar cred că trebuie să avem un acord politic, detaliile pot veni mai târziu. Sper că putem avea undă verde politică”, a adăugat Borrell.
UPDATE 09:00 Alarma Pentagonului: războiul goleşte depozitele SUA
Războiul din Ucraina a epuizat stocurile unor tipuri de muniţie ale forţelor armate americane, iar recuperarea acestora decurge lent, este alarma lansată de Departamentul de Apărare al SUA, prezentată de Wall Street Journal, potrivit căreia mai mulţi oficiali se tem că dinamica actuală ar putea compromite pregătirea de luptă a forţelor armate americane. Ziarul aminteşte că în ultimele 6 luni, Statele Unite au furnizat Ucrainei mai multe lansatoare de rachete Himars şi mii de arme, drone, rachete şi alte sisteme de calibru diferit. Potrivit surselor de apărare citate de ziar, majoritatea acestor provizii mari au provenit direct din inventarul armatei americane, destinat să facă faţă ameninţărilor neaşteptate. Printre cele mai mortale sisteme de arme furnizate de Statele Unite forţelor ucrainene se numără zeci de obuziere M777.
UPDATE 08:00 Imaginile din satelit arată 4 găuri în acoperişul centralei nucleare de la Zaporojie
Imaginile din satelit oferite de Maxar Technolgies arată 4 găuri în acoperişul uneia dintre clădirile centralei nucleare Zaporojie, lângă 3 vehicule blindate ruseşti. Guvernatorul regiunii desemnat de Rusia, Vladimir Rogov, a publicat fotografii cu una dintre găuri pe canalul său Telegram, spunând că este rezultatul unui atac ucrainean, transmite CNN, subliniind că poate confirma autenticitatea imaginilor, dar nu şi acuzaţiile la adresa Kievului. Imaginile vin în timp ce o misiune a AIEA a plecat să inspecteze centrala. De săptămâni, ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc că au tras în uzină. Kievul a negat întotdeauna că a vizat centrala nucleară.
UPDATE 07:30 Iran oferă drone pentru ruşi
Iranul a oferit Rusiei primul transport de drone de luptă pentru a fi folosite în Ucraina, scrie Washington Post. Avioanele de marfă ruseşti au părăsit Teheranul în urmă cu 10 zile. Operaţiunea subliniază adâncirea legăturilor dintre Moscova şi Teheran, subliniind în acelaşi timp dificultăţile Rusiei în aprovizionarea forţelor sale armate.
UPDATE 07:00 Arhiepiscopul Kievului: bombe cu dispersie peste Harkov
„Inamicul, pentru a doua oară - a denunţat arhiepiscopul Kievului -, a bombardat centrul Harkovului. De data aceasta, folosind bombe cu dispersie interzise de dreptul internaţional”. "Au avut loc bombardamente puternice în Mikolaiv şi în regiune - continuă Shevchuk -. Din nou au fost oameni ucişi şi răniţi, din nou au loc distrugeri masive, în special în cartierele rezidenţiale paşnice ale oraşelor şi în casele ţăranilor noştri. Oraşul Stravne din regiunea Rivne a suferit şi atacuri cu rachete aseară”.
UPDATE 06:00 Zelenski le garantează ruşilor respectarea Convenţiei de la Geneva
„Ocupanţii ar trebui să ştie: îi vom conduce peste graniţă. Graniţa noastră, a cărei linie nu s-a schimbat”, a declarat de preşedintele Ucrainei, în mesajul său de seară de pe Telegram. „Dacă invadatorii vor să supravieţuiască, este timpul ca armata rusă să fugă, să vină acasă. Să se predea şi le vom garanta respectarea tuturor regulilor Convenţiilor de la Geneva”, a spus Zelenski. „Dacă nu mă ascultă, apărarea noastră se va ocupa de asta. Nu se va opri până nu eliberează tot ce aparţine Ucrainei. Şi asta nu este nou. Vorbim despre asta de 187 de zile”, a conchis el.
UPDATE Rusia refuză demilitarizarea zonei din jurul centralei nucleare Zaporojie
UPDATE Ucraina cere explicaţii Turciei
UPDATE Polonia cere Franţei ajutor pentru Ucraina
Situaţia din a 187-a zi de război
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO