- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 226. Forţele ucrainiene ar fi recucerit peste 500 de kilometri pătraţi / Rusia îl acuză pe Volodimir Zelenski că a cerut un război mondial într-un discurs / Joe Biden: Riscul unui "Armageddon" nuclear este la cel mai ridicat nivel de la criza rachetelor din Cuba din 1962 / Erdogan, discuţie cu Putin / 11 morţi după un atac rusesc cu drone kamikadze
- Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a trasmis conducerii Rusiei că nu poate câştiga războiul, în timp ce Kievul a înregistrat mai multe câştiguri pe câmpul de luptă, atât în sud, în jurul Khersonului, cât şi în est, pe măsură ce trupele ucrainene avansează în Doneţk şi în Luhansk.
- Forţele ucrainiene ar fi recucerit peste 500 de kilometri pătraţi de teritoriu în Kherson.
- Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat miercuri că situaţia din cele patru "noi teritorii" ale Moscovei se va "stabiliza" după referendumuri.
- Kremlinul l-a acuzat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că a cerut un război mondial într-un discurs video
- Joe Biden, cel mai dur avertisment de pâna acum: Riscul unui "Armageddon" nuclear este la cel mai ridicat nivel de la criza rachetelor din Cuba din 1962
Războiul din Ucraina, ziua 226. Forţele ucrainiene ar fi recucerit peste 500 de kilometri pătraţi de teritoriu în Kherson / Rusia îl acuză pe Volodimir Zelenski că a cerut un război mondial într-un discurs
UPDATE 21.30 Franţa, fond de 100 de milioane de euro care permite Ucrainei să cumpere echipament militar
În timpul unei conferinţe de presă după un summit informal al liderilor Uniunii Europene de la Praga, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că acest fond va "permite Ucrainei să cumpere direct de la producătorii noştri echipamentele de care are cea mai mare nevoie pentru a-şi susţine efortul de război".
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Această declaraţie urmează comentariilor făcute de Macron în timpul unei conferinţe de presă de joi seară, în cadrul căreia a promis să trimită alte obuziere franceze CAESAR în Ucraina.
UPDATE 20:45 În Lyman au fost descoperite circa 200 de morminte şi o groapă comună
Circa 200 de morminte şi o groapă comună au fost descoperite în oraşul Lyman, care a fost recent eliberat de forţele ucrainene după ce a fost ocupat de armata rusă şi de miliţiile sale aliate timp de mai multe luni, potrivit autorităţilor din regiunea Doneţk, scrie CNN.
În cele aproximativ 200 de morminte au fost îngropaţi civili, a declarat Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare din regiunea Doneţk.
Groapa comună "poate conţine atât militari, cât şi civili", a spus Kyrylenko. "Numărul exact nu a fost încă stabilit".
Procurorii investighează aceste locuri şi vor începe în curând procesul de exhumare, a adăugat el.
UPDATE 20:00 Oraşul Nikopol este supus unor noi bombardamente
Valentyn Reznichenko, şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk, a declarat că Nikopol, oraşul aflat în apropierea centralei nuclare Zaporojie a fost din nou bombardat, scrie CNN.
"Seara, ruşii au bombardat din nou districtul Nikopol. Au lovit cu MLRS 'Grad' şi artilerie grea", a scris Reznichenko pe Telegram.
Un bărbat de 37 de ani a fost ucis, a spus el, iar un bărbat de 42 de ani a fost rănit.
Există, de asemenea, rapoarte despre bombardamente în apropiere de Enerhodar, oraşul adiacent centralei nucleare.
UPDATE 18:10 Un fost comandant Wagner: Moralul scade chiar şi printre mercenari
Corpuri întinse unul lângă altul, înainte de a fi îngropate într-o groapă comună. Sunt imagini în posesia cărora CNN a intrat. Pe lângă victimele ucrainene sunt şi cele mercenarilor din Grupul Wagner. Şi arată condiţiile în care elita mercenară rusă se află luptând pe câmpul ucrainean: fără veste antiglonţ şi fără căşti , cu o aprovizionare insuficientă.
Marat Gabidullin, un fost comandant Wagner, cândva la conducerea a 95 de mercenari în Siria, confirmă greutăţile întâmpinate de mercenari.
Videoclipul şi interviul cu fostul comandant al Wagnerului aruncă o lumină nouă, mai întunecată, asupra grupului de mercenari, care, în ceea ce priveşte armele şi succesul în teren, nu s-ar descurca mai bine decât armata oficială de la Moscova.
De altfel, ex-comandantul se plânge de o lipsă organizatorică care se traduce prin multe pierderi şi pentru fostul său grup militar.
Wagner, declară el, are „probleme cu proviziile şi cu moralul”. Asta întrucât conducerea directă a războiului, aflată la Kremlinm „a căzut în haos”. O teză confirmată şi de ministrul Apărării de la Kiev, Oleksiy Reznikov, care a declarat pentru CNN că trupele Wagner au fost dislocate în „cele mai dificile şi mai importante misiuni”, jucând un rol-cheie în victoriile ruseşti de la Mariupol şi Herson.
UPDATE 18:00 Kiev: Moscova a lovit Zaporojie cu drone kamikaze; 11 morţi
Forţele ruse au lovit Zaporojie au lovit, pentru prima dată, cu „drone kamikaze” de fabricaţie iraniană. Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a declarat că forţele ruse au folosit drone Shahed-136 încărcate cu explozibili în atacul asupra unui bloc de apartamente din oraş, în care 11 persoane au fost ucise. Potrivit lui Starukh, dronele au deteriorat două infrastructuri şi cel puţin o persoană a fost rănită în alte atacuri similare din alte zone ale oraşului.
UPDATE 17:30 Consilier al lui Putin despre Premiul Nobel pentru Pace: acum, este complet discreditat
Laureatul Premiului Nobel pentru Pace a încetat să mai fie „ceva semnificativ” şi este „complet discreditat”. Şeful Consiliului prezidenţial rus pentru dezvoltarea societăţii civile şi a drepturilor omului (HRC), Valery Fadeev, a declarat pentru Tass.
„Premiul Nobel pentru pace a încetat să mai fie, în primul rând, un premiu semnificativ şi, în al doilea rând, a încetat să mai fie un premiu pentru pace. Cu decizia de astăzi, s-a discreditat complet. Aş dori să subliniez că, în ultimele decenii, acest premiu a fost acordat unor persoane destul de serioase precum Maica Tereza, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Martin Luther King, Willy Brandt. Acum, i-a fost acordat acestei presupuse organizaţii ucrainene pentru drepturile omului”, a spus Fadeev, referindu-se la organizaţia ucraineană pentru drepturile omului Center for Civil Liberties.
UPDATE 17:00 Ambasadorul SUA la ONU: Rusia exploatează Africa pentru a plăti mercenari
Mercenarii ruşi exploatează resursele naturale din Republica Centrafricană, Mali, Sudan şi alte ţări africane, pentru a finanţa războiul Moscovei în Ucraina. Ambasadorul SUA la Naţiunile Unite Linda Thomas-Greenfield, a denunţat acest lucru, adăugând că grupul de mercenari Wagner „foloseşte câştigurile ilicite” rezultate din exploatarea resurselor africane pentru a finanţa maşina de război de la Moscova şi în Africa şi în Orientul Mijlociu”. Acuzaţii pe care Rusia le-a respins drept „furie anti-rusă”.
„În toată Africa, mulţi oameni plătesc un preţ mare pentru practicile de exploatare şi încălcările drepturilor omului ale Grupului Wagner”, a declarat Thomas-Greenfield, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind finanţarea grupurilor înarmate prin traficul ilicit de resurse naturale în Africa.
Grupul Wagner, format din veterani ai forţelor armate ruse, a luptat în Libia, Siria, Republica Centrafricană, Mali şi în alte ţări. A fost înfiinţată în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea, şi a început să sprijine separatiştii pro-ruşi din regiunea estică Donbass. „Părintele” grupării este Evgeni Prigozin, cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, aşa cum a recunoscut el, pentru prima dată, nu cu mult timp în urmă.
UPDATE 16:00 Moscova: contraofensiva ucraineană de la Kupiansk a fost respinsă
Forţele armate ruse au respins o tentativă de contraofensivă ucraineană în sectorul Kupiansk din regiunea Harkov. Purtătorul de cuvânt al Apărării Moscovei, Igor Konaşenkov, dezvăluie într-o conferinţă de presă.
„Două batalioane întărite ale adversarului au încercat fără succes să organizeze o ofensivă asupra Pershotravnevoye, Kislovka, Tabayevka şi Berestovoye în sectorul Kupiansk”, a spus Konaşenkov, „toate atacurile forţelor armate ucrainene au fost respinse de acţiunile întreprinse de forţele ruse”.
„Peste 80 de militari ucraineni au fost ucişi şi patru vehicule de luptă ale infanteriei, zece vehicule militare şi un sistem de artilerie autopropulsat german cu muniţie ghidată de precizie au fost distruse”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
UPDATE 15:30 Ucraina îşi cheamă femeile la luptă
UPDATE 15:00 SUA: Putin, criticat de un apropiat
Unul dintre bărbaţii din cercul apropiat al lui Vladimir Putin şi-ar fi dezvăluit direct dezacordul preşedintelui rus cu privire la gestionarea războiului din Ucraina, scrie Washington Post citând serviciile de informaţii americane, care au inclus dezvăluirea şi în raportul pe care preşedintele Joe Biden îl primeşte zilnic. „De la începutul ocupaţiei, am văzut o alarmă tot mai mare în cercul interior al oamenilor din jurul lui Putin”, a declarat o sursă de informaţii pentru Washington Post. „Sunt mulţi oameni” la Kremlin „convinşi că războiul nu merge bine sau merge în direcţia greşită”, adaugă o a doua sursă.
UPDATE 14:30 Ministrul Apărării de la Kiev, mesaj către soldaţii ruşi
„Ţi s-a promis o plimbare şi acum eşti într-o capcană”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-un mesaj video adresat soldaţilor ruşi şi difuzat pe Telegram. „Acesta este un mesaj de la Kiev. Numele meu este Oleksii Reznikov. Sunt ministrul Apărării al Ucrainei. Fac un apel la armata rusă, în special la ofiţeri şi la cei de la conducere. Pentru că depinde de tine să iei deciziile”, a spus Reznikov la începutul videoclipului.
Oficialul subliniază că soldaţii ruşi plătesc „fanteziile şi scopurile false ale cuiva cu sânge”. „Vă spun ce se va întâmpla: vor muri mii de băieţi ruşi. Şi mai mulţi vor rămâne fără braţe şi picioare. Şi te vor trăda din nou. Aşa cum au făcut de mai multe ori”, a concluzionat Reznikov.
UPDATE 14:00 Gannuşkina: Există o Rusie care nu vrea război
„Valul neaşteptat de solidaritate care se desfăşoară în Rusia faţă de refugiaţii ucraineni este o adevărată formă de protest a societăţii împotriva războiului”, este mesajul lansat de o luptătoare rusoaică pentru drepturile omului, Svetlana Gannuşkina, şefa Centrului pentru Drepturile Omului al asociaţiei Memorial şi Comitetului de Asistenţă Civică (CAC), care a primit astăzi Premiul Nobel pentru Pace.
Fosta profesoară de matematică nu vrea să audă de „indiferenţa” ruşilor faţă de conflict: „Se poate ca mulţi să susţină războiul, dar empatia faţă de refugiaţi este foarte mare, primim bani, haine, medicamente”, a spus ea, în casa de pe bulevardul Pokrovski din Moscova.
„Din februarie am primit 6.000.000 de donaţii, cu cifre care variază de la câteva ruble până la 200.000 (3.100 de euro). Este un fenomen pe care nu îl înregistrasem niciodată pentru alte urgenţe. Ucrainenii sunt un popor perceput ca fiind apropiat şi pentru că oamenii sunt împotriva acestui război, dar le este frică să-l spună deschis”.
UPDATE 13:00 Ce i-a spus Erdogan lui Putin
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus preşedintelui rus Vladimir Putin că Turcia este pregătită să contribuie la căutarea unei soluţii paşnice a conflictului ucrainean, a declarat biroul preşedinţiei turce, potrivit Tass.
Şeful Turciei a discutat cu Putin despre războiul din Ucraina, într-o convorbire telefonică derulată astăzi. Cu prilejul apelului, preşedintele turc „a reiterat că este gata să îşi facă partea pentru rezolvarea paşnică a chestiunii ucrainene, într-un mod care poate fi un avantaj pentru toată lumea”, a anunţat direcţia prezidenţială de comunicare de la Ankara.
UPDATE 12:50 61.680 de soldaţi ruşi ucişi de la începutul războiului
Aproximativ 61.680 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei, inclusiv 350 ieri, potrivit armatei de la Kiev. În actualizarea cu privire la pierderile suferite de Moscova până acum. În plus, forţele de la Kiev susţin că au distrus 2.466 de tancuri ruseşti, 1.455 de sisteme de artilerie, 5.093 de vehicule blindate pentru transportul trupelor, precum şi 15 nave şi 246 de rachete de croazieră.
UPDATE 12:40 Von der Leyen: Moscova este izolată
„Ieri s-au întâlnit 44 de ţări europene şi Rusia a fost exclusă: asta arată izolarea Moscovei”, în timp ce „Preşedintele Zelenski a participat prin videoconferinţă la prima întâlnire a Comunităţii Politice Europene „şi va fi prezent din nou astăzi. Acest lucru arată că vom rămâne alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la sosirea ei la Consiliul European informal de la Praga.
UPDATE 12:30 Lavrov: SUA ar trebui să evite orice altă implicare în conflict
„Încă o dată, avertizăm Statele Unite şi alţi susţinători ai regimului de la Kiev împotriva oricărei implicări ulterioare în situaţie ca părţi la conflict”, este avertismentul ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, către Occident, vorbind la un forum internaţional privind politicile de mediu şi dezvoltarea durabilă prin videoconferinţă, potrivit Tass.
UPDATE 12:00 Patriarhul ortodox Kiril, mesaj către Putin: Dumnezeu ţi-a dat puterea
„Dumnezeu te-a pus la putere ca să poţi îndeplini un serviciu de o importanţă deosebită şi de mare responsabilitate pentru soarta ţării şi a oamenilor încredinţaţi în grija ta”, cu aceste cuvinte, Patriarhul rus Kirill i-a urat preşedintelui rus Vladimir Putin, cu ocazia împlinirii a 70 de ani. Într-o scrisoare trimisă întregii comunităţi preoţeşti, patriarhul le-a ordonat religioşilor să se roage timp de două zile în cinstea liderului de la Kremlin.
UPDATE 11:00 Borrell (UE): Voi propune o nouă tranşă de ajutor militar Kievului
„Voi cere liderilor să susţină propunerea pentru o nouă tranşă” de finanţare în cadrul Facilităţii europene pentru pace „pentru a continua să sprijine militar Ucraina şi, de asemenea, pentru o misiune de instruire. Sper că la următorul Consiliu Afaceri Externe vom avea propunerea”, a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrel, la sosirea sa la Castelul Praga.
UPDATE 10:00 Marea Britanie: Jumătate din tancurile Kievului sunt tancuri ruseşti capturate
„Echipamentul rusesc capturat şi reutilizat constituie acum o mare parte din echipamentul militar ucrainean”, subliniază Ministerul britanic al Apărării în actualizarea zilnică a situaţiei de pe teren, raportând că „Ucraina a capturat probabil cel puţin 440 de tancuri ruseşti şi aproximativ alte 650 de vehicule blindate”. „Mai mult de jumătate din flota de tancuri desfăşurată în prezent în Ucraina este alcătuită potenţial din vehicule capturate”, subliniază Londra.
UPDATE 09:00 Ofensiva rusă spre est în direcţiile Bakhmut şi Avdiivka
Forţele ruse încearcă să păstreze teritoriile cucerite şi să întrerupă acţiunile armatei ucrainene în unele direcţii, cu o ofensivă în direcţiile Bakhmut şi Avdiivka, estul ţării: aşa reiese dintr-o actualizare a Statului Major General a Forţelor armatelor ucrainene, conform cărora ameninţarea cu atacuri aeriene şi cu rachete rămâne pe întreg teritoriul Ucrainei. Ieri, ruşii au lansat 8 rachete, 15 lovituri aeriene şi au folosit pe scară largă sistemele de lansare de rachete multiple, continuă Statul Major General, subliniind că ţinte civile şi populaţia a peste 25 de aşezări au fost supuse focului inamic. Printre acestea, Novomykhailivka, Zaliznychne, Spirne, Davydiv Brid, Blahodativka şi Myrne. În plus, potrivit Statului Major, atacurile asupra Harkiv, Zaporizhzhia, Mykolaiv şi Nikopol au fost efectuate exclusiv în scopul distrugerii locuinţelor civile şi a infrastructurii critice.
UPDATE 08:30 Apel Putin-Erdogan, în timpul zilei de azi
Preşedintele rus Vladimir Putin va vorbi la telefon, azi, cu Recep Tayyip Erdogan, a confirmat Kremlinul, fără a preciza nimic în plus. Cu puţin timp înainte, Erdogan anticipase întâlnirea, pretinzând că este singurul lider capabil să vorbească atât cu Putin, cât şi cu preşedintele ucrainean Zelenski. Astăzi, Putin împlineşte vârsta de 70 de ani.
UPDATE 08:00 Joe Biden, cel mai dur avertisment de pâna acum: Riscul unui "Armageddon" nuclear este la cel mai ridicat nivel de la criza rachetelor din Cuba din 1962
Preşedintele Joe Biden a declarat joi că riscul unui "Armageddon" nuclear este la cel mai ridicat nivel de la criza rachetelor din Cuba din 1962, în timp ce oficialii ruşi vorbesc despre posibilitatea de a folosi arme nucleare tactice după ce au suferit eşecuri masive în invazia de opt luni în Ucraina.
Vorbind la o strângere de fonduri pentru Comitetul de campanie al senatorilor democraţi, Biden a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin este "un tip pe care îl cunosc destul de bine" şi că liderul rus "nu glumeşte atunci când vorbeşte despre utilizarea armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice".
Biden a adăugat: "Nu ne-am mai confruntat cu perspectiva Armageddonului de la Kennedy şi criza rachetelor din Cuba". El a sugerat că ameninţarea din partea lui Putin este reală "pentru că armata sa ... s-ar putea spune că ce este semnificativ neperformantă".
Oficialii americani au avertizat de luni de zile cu privire la perspectiva ca Rusia să folosească arme de distrugere în masă în Ucraina, deoarece s-a confruntat cu o serie de eşecuri strategice pe câmpul de luptă, dar remarcile lui Biden au marcat cele mai dure avertismente emise până acum de guvernul american cu privire la ameninţarea nucleară.
Nu a fost imediat clar dacă Biden s-a referit la vreo nouă evaluare a intenţiilor Rusiei. Cu toate acestea, până recent, în această săptămână, oficialii americani au declarat că nu au observat nicio schimbare în forţele nucleare ale Rusiei care să necesite o modificare a poziţiei de alertă a forţelor nucleare americane.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a trasmis conducerii Rusiei că nu poate câştiga războiul, în timp ce Kievul a înregistrat mai multe câştiguri pe câmpul de luptă, atât în sud, în jurul Khersonului, cât şi în est, pe măsură ce trupele ucrainene avansează în Doneţk şi în Luhansk.
Forţele ucrainiene ar fi recucerit peste 500 de kilometri pătraţi de teritoriu în Kherson.
"Aţi pierdut deja. Aţi pierdut pentru că chiar şi acum, în cea de-a 225-a zi de război pe scară largă, sunteţi forţaţi să explicaţi poporului vostru scopul tuturor acestor lucruri - acest război, mobilizarea înşelătoare, autodistrugerea oricărei perspective a naţiunii voastre", a spus el.
Zelenski a mulţumit trupelor ucrainene pentru succesul obţinut în recuperarea a zeci de aşezări în sudul Ucrainei, în regiunea Kherson. El a spus că "vor fi mai multe" câştiguri care vor urma.
"Ucrainenii ştiu pentru ce luptă. Şi din ce în ce mai mulţi cetăţeni ruşi îşi dau seama că trebuie să moară doar pentru că un singur om nu vrea să oprească războiul", a spus el, vorbind în limba rusă.
Noul impuls în contraofensivele Ucrainei vine după ce Rusia a anunţat săptămâna trecută că "anexează" patru regiuni din Ucraina. Succesele Kievului pe câmpul de luptă arată Moscovei că autoproclamata sa "stăpânire" asupra acestor regiuni este fragilă.
Rusia îl acuză pe Volodimir Zelenski că a cerut un război mondial într-un discurs
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat miercuri că situaţia din cele patru "noi teritorii" ale Moscovei se va "stabiliza" după referendumuri.
Kremlinul l-a acuzat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că a cerut un război mondial într-un discurs video rostit la Institutul Lowy din Australia.
Vorbind prin intermediul unei legături video, Zelenski a îndemnat lumea să "dea dovadă de putere" în urma anexării a patru regiuni ucrainene.
El a declarat pentru thinktank: "Şeful Rusiei analizează acum cu atenţie reacţia lumii la referendumurile false pe care le-a organizat pe teritoriul ucrainean.
"El este interesat să afle dacă mai are potenţial de escaladare. Dacă reacţia lumii este slabă acum, Rusia va veni cu o nouă escaladare."
Kremlinul susţine acum că comentariile sale sunt un "apel la începerea unui război mondial".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO