Ca urmare a bombardamentelor ruseşti asupra teritoriului Ucrainei din 10 octombrie, 11 ucraineni au fost ucişi, 87 de persoane au fost rănite, a declarat şeful Poliţiei Naţionale Igor Klymenko.
Separat, el a remarcat moartea la Kiev a colonelului de poliţie în vârstă de 41 de ani, şef al departamentului de poliţie cibernetică Yuriy Zaskoka.
„La momentul grevei, poliţistul conducea pe Bulevardul Shevchenko la muncă”, a spus Klymenko.
În total, aproximativ 70 de locaţii din întreaga ţară au fost avariate în urma atacului rusesc cu rachete, inclusiv 29 de infrastructură critică, patru clădiri cu mai multe etaje şi 35 de clădiri rezidenţiale private, precum şi o şcoală din Kiev.
Peste o mie de localităţi rămân fără alimentare cu energie electrică.
Până la ora 21:00, 1.307 localităţi din regiunile Kiev (13), Lviv (353), Sumy (766), Ternopil (169) şi Khmelnytsky (6) rămân nealimentate cu energie electrică în urma atacurilor cu rachete, a informat SES.
Secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, este „şocat” în urma atacurilor cu rachete lansate luni de Rusia asupra Ucrainei, a declarat purtătorul său de cuvânt într-un comunicat.
„Secretarul general este profund şocat de atacurile cu rachete ale forţelor armate ale Federaţiei Ruse asupra unor oraşe din Ucraina, care ar fi provocat pagube importante în zonele civile şi au dus la moartea şi rănirea a zeci de persoane”, a declarat purtătorul de cuvânt.
„Aceasta constituie o altă escaladare inacceptabilă a războiului şi, ca întotdeauna, civilii plătesc cel mai mare preţ”.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea discuta cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, despre o iniţiativă a Ankarei privind organizarea de negocieri între Moscova şi Occident pentru oprirea războiului din Ucraina.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat luni că Rusia nu a primit încă semnale din partea Occidentului privind posibile negocieri în Turcia, dar nu a exclus posibilitatea unor discuţii despre această iniţiativă între preşedinţii Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, conform agenţiei Reuters.
Vladimir Putin şi Recep Erdogan urmează să efectueze vizite în Kazahstan săptămâna aceasta.
Sirenele de raid aerian au pornit din nou la Kiev, în timp ce bilanţul victimelor atacurilor de dimineaţă a fost actualizat în creştere, potrivit Sky News.
Bilanţul victimelor din Ucraina în urma atacurilor aeriene de luni a crescut conform ultimei actualizări.
Cel puţin 11 persoane au murit, iar alte 64 au fost rănite. Se pare că cel puţin cinci dintre aceştia au fost ucişi în Kiev, unde rachetele au lovit un loc de joacă, o şosea şi o clădire.
Alianţa Nord-Atlantică a condamnat, luni, atacurile „oribile” ale armatei ruse asupra civililor ucraineni şi va continua susţinerea pentru Administraţia de la Kiev, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
„Am vorbit cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, şi am condamnat atacurile oribile şi generalizate asupra infrastructurii civile din Ucraina”, afirmă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de cotidianul Le Monde.
„NATO va continua să susţină cât va fi nevoie curajosul popor ucrainean în respingerea agresiunii Kremlinului”, a subliniat Jens Stoltenberg.
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a anunţat că întrerupe operaţiunile din Ucraina din motive de securitate, potrivit Sky News.
Decizia a fost luată după ce luni, Rusia a tras numeroase rachete de croazieră asupra unor oraşe din Ucraina, ucigând civili şi lăsând comunităţile fără energie electrică şi termică, în ceea ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că este o răzbunare pentru atacurile ucrainene asupra unui pod spre Crimeea.
Reprezentanţii organizaţiei au făcut anunţul luni. Crucea Roşie îşi întrerupe operaţiunile în Ucraina din motive de securitate, au spus aceştia.
Preşedintele Vladimir Putin a avertizat, luni, Ucraina că va primi o „ripostă dură” dacă va continua „activităţile teroriste” pe teritoriul Rusiei, iar fostul preşedinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului pentru Securitate Naţională, a cerut înlăturarea „regimului” de la Kiev.
„Dacă vor continua tentativele de atacuri teroriste pe teritoriul nostru, Rusia va avea o ripostă dură, adecvată nivelului ameninţărilor”, a declarat Vladimir Putin, conform publicaţiei Die Zeit, cu ocazia reuniunii Consiliului pentru Securitate Naţională.
La rândul său, fostul preşedinte şi prim-ministru Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului pentru Securitate Naţională, a cerut „destructurarea totală” a puterii politice din Ucraina.
Două explozii au zguduit Kievul luni dimineaţă, după luni de calm relativ în capitala ucraineană.
Primarul oraşului Kiev, Vitalii Klitchko, a raportat explozii în districtul Şevcenko, o zonă mare din centrul Kievului care include oraşul vechi istoric, precum şi mai multe birouri guvernamentale.
Lesia Vasylenko, membră a parlamentului ucrainean, a postat pe Twitter o fotografie care arată că cel puţin o explozie a avut loc în apropierea clădirii principale a Universităţii Naţionale din centrul Kievului.
Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Urgenţă din Kiev a declarat că există morţi şi răniţi. Salvatorii lucrează acum în diferite locaţii, a declarat Svitlana Vodolaga.
Podul rutier şi feroviar, care face legătura între Rusia şi Crimeea, a fost avariat sâmbătă, în urma exploziei unui camion puternic. Acesta a marcat o lovitură logistică, dar şi simbolică, pentru Rusia.
Podul nu este doar vital pentru susţinerea liniilor de aprovizionare militară a Rusiei în sudul Ucrainei, ci este, de asemenea, un simbol impunător al anexării peninsulei de către Moscova.
Însuşi preşedintele rus Vladimir Putin a prezidat în 2018 deschiderea podului de 3,5 miliarde de lire sterline, cel mai lung din Europa.
Vorbind despre explozie, guvernatorul rus al Crimeei, Serghei Aksyonov, a declarat reporterilor: „Situaţia este gestionabilă – este neplăcută, dar nu fatală”.
Şi a avertizat: „Desigur, s-au declanşat emoţii şi există o dorinţă sănătoasă de a căuta răzbunare”.
Nimeni nu a revendicat atacul, în urma căruia au murit trei persoane.
Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat explozia de sâmbătă de pe podul din Crimeea drept un „atac terorist” şi a afirmat că serviciile speciale ucrainene au organizat şi executat explozia, potrivit CNN.
Putin a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri cu preşedintele Comitetului rus de Investigaţii, Alexander Bastrykin, duminică.
„Nu avem niciun dubiu că acesta este un atac terorist care vizează distrugerea infrastructurii critice a Federaţiei Ruse. Iar autorii, executorii şi autorii sunt serviciile secrete ale Ucrainei”, a declarat Putin.
„Serviciile secrete ale Ucrainei şi cetăţeni ai Rusiei din ţări străine sunt cei care au ajutat la executarea acestui atac terorist”, a spus Bastrykin.
Bastrykin a mai spus că ruşii „au stabilit deja traseul camionului unde s-a produs explozia”. În plus, „au fost identificaţi transportatorii – persoane care au participat la organizarea deplasării acestui camion”.
Ministerul de Externe al Austriei a cerut duminică Rusiei să înceteze atacurile asupra infrastructurii civile, condamnând atacurile cu rachete din acest weekend asupra oraşului ucrainean Zaporojie.
„Atacurile ruseşti împotriva infrastructurii civile, cum ar fi în Zaporizhzhia, sunt absolut inacceptabile şi trebuie să înceteze. Protecţia civililor nu este o alegere, ci o datorie conform dreptului internaţional. Cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere”, se arată într-o declaraţie postată pe Twitter de către minister.
Casa Albă a refuzat să comenteze explozia care a avariat podul rutier şi feroviar al Rusiei spre Crimeea, dar a declarat că va continua să furnizeze arme Ucrainei şi că preşedintele rus Vladimir Putin a început războiul şi că ar putea să-l încheie dacă doreşte.
„Nu prea avem nimic de adăugat la rapoartele despre explozia de pe pod. Pur şi simplu nu am nimic cu care să contribui la asta în această dimineaţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, în cadrul emisiunii „This Week” de la ABC.
„Ceea ce pot să vă spun este că domnul Putin a început acest război, iar domnul Putin l-ar putea încheia astăzi, pur şi simplu mutându-şi trupele din ţară.”
UPDATE 11:00 75 de rachete trase de ruşi, din care 41 distruse. Apărarea aeriană funcţionează, transmit autorităţile