- Home
- Externe
- (31.10.2022, 18:48)
- Alexandru Stan ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Războiul din Ucraina, ziua 250. Explozii la Kiev. 50 de rachete de croazieră ruseşti au fost lansate luni dimineaţa, 44 au fost doborâte de armata ucraineană / Locuitorii Kievului, îndemnaţi să-şi facă rezerve de apă / Putin recunoaşte că n-a semnat încă decretul de încheiere a mobilizării parţiale
- Rusia plantează mai multe mine în jurul Sievierodonetsk şi aduce noi întăriri
- Rusia loveşte regulat regiunea Dnipropetrovsk de pe teritoriul centralei nucleare din Enerhodar
- Zelensky laudă mai multe brigăzi pentru „curaj şi rezistenţă”
- ONU, Turcia şi Ucraina au ajuns la un acord pentru mutarea a 16 nave
Urmărește
14729 afișări
UPDATE 23:00 Putin: mobilizarea parţială este terminată
Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat „completă” mobilizarea parţială pe care a decis să-şi majoreze personalul care urmează să fie trimis la luptă în Ucraina. Citat de agenţia de presă Ria Novosti, Putin a spus că va discuta cu avocaţii despre necesitatea sau nu emiterii unui decret prin care se declară mobilizarea finalizată.
UPDATE 22:40 Putin: acordul de grâu este suspendat şi nu este rezolvat pentru noi
Rusia nu a decis să iasă definitiv din acordul de export de grâu încheiat pe 22 iulie la Istanbul, ci a decis doar să-l suspende. Aşa a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin citat de agenţia de presă Ria Novosti. „Rusia a încheiat un acord privind cerealele pentru a ajuta ţările cele mai sărace, dar 35% din aceste cereale merg către ţările Uniunii Europene şi doar 3-5 la sută către cele care au nevoie cu adevărat de ele”, a adăugat Putin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
UPDATE 22:10 Acordul de la Soci
Preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele azer Ilham Aliyev şi premierul armean Nikol Pashinyan au încheiat un acord la Soci prin care se angajează să se abţină de la folosirea sau ameninţarea cu forţa în Caucazul de Sud. Într-o declaraţie comună citată de Interfax, „au convenit să se abţină de la folosirea forţei şi să soluţioneze toate disputele numai pe baza recunoaşterii reciproce a suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a inviolabilităţii frontierelor, în conformitate cu Naţiunile Unite. Carta şi Declaraţia de la Almaty din 1991”.
UPDATE 22:00 Turcia caută să îndupleze Rusia
UPDATE 21:00 Kremlinul: Sosia lui Putin? O prostie
Kremlinul neagă că Vladimir Putin foloseşte dublură pentru evenimente publice. „Cum putem doar să comentăm? Este o prostie”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, răspunzând la întrebările reporterilor, după ce serviciile de informaţii de la Kiev au raportat existenţa a cel puţin trei sosii folosite de liderul rus în diverse ocazii oficiale.
Răspunsul Kremlinului a fost prezentat de agenţia de presă Tass. În 2020, Putin declarase că ideea de a folosi o sosie pentru siguranţa lui a fost evocată la începutul anilor 2000, dar s-a renunţat la idee.
UPDATE 20:40 Norvegia: „Spion rus” acuzat nu le-a răspuns anchetatorilor
Cercetătorul arestat lunea trecută la Tromso, în drum spre serviciu, sub acuzaţia de spion rus, a refuzat să răspundă anchetatorilor. Bărbatul în vârstă de 44 de ani este cercetător vizitator la Universitatea Norvegiană Arctică din nordul îndepărtat al ţării, unde era cunoscut sub numele de brazilian, José Assis Giammaria. Dar, potrivit radiodifuzorului public norvegian Nrk, numele său real este Mikhail Valerjevitsj Mikusjin.
Acuzaţia este de „informaţii ilegale care ar putea dăuna intereselor naţionale” şi ar putea duce la o pedeapsă de până la trei ani de închisoare. Interogatoriul era programat săptămâna trecută, dar a fost amânat de mai multe ori. În cele din urmă, astăzi, bărbatul a refuzat să răspundă la întrebările anchetatorilor.
Avocatul său, Marijana Lozic, a declarat pentru Nrk că bărbatul „s-a răzgândit cu privire la disponibilitatea de a fi interogat”, pentru că „a văzut ce scrie presa şi de aceea nu vrea să meargă la interogatoriu”.
Bărbatul a lucrat pentru grupul de cercetare „The Grey Zone”, care se ocupă în mod special de „război hibrid, geopolitică, atacuri cibernetice şi dezinformare”.
Rectorul Universităţii din Tromso, Dag Rune Olsen, s-a declarat îngrijorat de faptul că „ar putea submina legitimitatea comunităţii noastre profesionale şi ar putea afecta cercetarea”. Recent, au avut loc mai multe arestări în toată Norvegia a cetăţenilor ruşi acuzaţi de spionaj. Zona arctică a Norvegiei se învecinează cu Rusia la est şi, prin urmare, este deosebit de sensibilă.
UPDATE 20:20 Anatoli Karpov, deputat din partidul lui Putin, a ajuns la spital
UPDATE 19:40 Elicopter rusesc doborât de o rachetă ucraineană. Aparatul costă o avere
UPDATE 19:00 Premierul Ceh: aici se luptă pentru toată Europa
„Ucrainenii nu luptă doar pentru ţara lor, ci pentru întreaga Europă. Sprijinul nostru trebuie să continue'”. Prim-ministrul ceh Petr Fiala a scris pe Twitter, împărtăşind o fotografie cu el plimbându-se prin Kiev şi un o alta dând mâna cu premierul ucrainean Denis Şmial.
UPDATE 18:00 Ruşii au probleme pe front
UPDATE 17:30 Ceartă Biden-Zelenski?
UPDATE 16:30 Franţa lucrează pentru transportul de cereale pe uscat
Franţa lucrează pentru a permite transportul terestru al cerealelor ucrainene, în urma retragerii Moscovei din acordul privind coridoarele maritime, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, la postul de radio Rmc.
„Munca pe care trebuie să o facem la nivel european, am discutat adesea, este să înţelegem că dacă nu poate trece prin Marea Neagră, poate trece prin rute terestre”, a spus ministrul, citând în acest sens România şi Polonia.
„Continuăm să lucrăm pentru un sistem care să nu ne lase la mâna lui Vladimir Putin”, a adăugat Fesneau, explicând că a discutat deja problema cu alte ţări din UE, inclusiv cu Germania.
UPDATE 16:00 Iranul semnează un acord cu Gazprom pentru 6,5 milioane de dolari
Iranul a semnat un acord de petrol şi gaze cu compania rusă Gazprom, în valoare de 6,5 milioane de dolari, pentru a comercializa 10 milioane de tone de petrol anual, a declarat ministrul adjunct de externe Mehdi, Safari, adăugând că într-o lună cele două ţări vor semna alte acorduri în valoare de 40 de miliarde de dolari. pe baza memorandumurilor de înţelegere anterioare. „Vom încheia în curând acorduri cu Rusia pentru a cumpăra gaze şi apoi a ne exporta gazul în ţările vecine”, a spus Safari.
UPDATE 15:30 Putin, la Soci: summit cu premierii Armeniei şi Azerbaidjanului
Preşedintele rus Vladimir Putin a început astăzi un summit la Soci cu preşedintele Azerbaidjan Aliyev şi prim-ministrul armean Paşinian, invitându-i să lucreze pentru o soluţie definitivă de pace. „Contez pe asta”, a spus Putin, citat de agenţia Interfax.
UPDATE 15:00 Putin nu a semnat încă decretul care pune capăt mobilizării
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a evitat să răspundă la întrebarea presei despre când va semna preşedintele Putin decretul prin care se anunţă încheierea mobilizării. „Vă vom informa mai târziu, când va exista un document în acest sens”, a spus Peskov.
Celor care l-au întrebat dacă, în lipsa decretului aferent, Ministerul Apărării ar putea continua să înroleze rezervişti, Peskov le-a explicat că „declaraţia ministrului Şoigu, care anunţa finalizarea mobilizării parţiale, este valabilă”.
Însă, în lipsa unui decret, nu se poate spune că mobilizarea este încheiată formal, au punctat unii activişti la Telegram.
UPDATE 15:00 Rusia acuză Ucraina că subminează acordul privind Marea Neagră
Rusia a acuzat Ucraina că subminează acordul de export de cereale din Marea Neagră în urma unui atac cu drone asupra flotei sale din Crimeea.
Rusia a susţinut că acordul era „greu de realizat”, deoarece securitatea transportului nu putea fi garantată, dar autorităţile au refuzat să comenteze în ce circumstanţe ar putea să se alăture din nou.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, confom The Guardian, că, „în condiţiile în care Rusia vorbeşte despre imposibilitatea de a garanta siguranţa transportului maritim în aceste zone, un astfel de acord este greu de realizat şi capătă un alt caracter. Rusia s-a retras din acordul mediat de ONU la trei luni după ce a fost semnat, ceea ce a stârnit critici la nivel mondial, Ucraina acuzând-o că „şantajează lumea cu foametea”.
UPDATE 14:00 Locuitorii Kievului sunt îndemnaţi să-şi facă rezerve de apă
Primarul Kievului le-a cerut locuitorilor să utilizeze apa din depozite şi din staţiile de pompare, după ce un atac rusesc asupra unei instalaţii electrice din apropiere a lăsat luni o mare parte populaţia capitalei fără apă.
„În prezent, din cauza daunelor provocate la instalaţia din apropierea Kievului, 80% dintre consumatorii capitalei nu au apă", a declarat primarul Vitali Klitschko pe Telegram.
„Pentru orice eventualitate, vă rugăm să vă faceţi provizii de apă de la cele mai apropiate pompe şi puncte de vânzare. Specialiştii fac tot posibilul pentru a readuce apa în apartamentele locuitorilor din Kiev", a mai spus primarul oraşului Kiev.
UPDATE 13:00 Agenţia de ştiri rusă de stat RIA relatează că guvernatorul Crimeei, anexată de Rusia în 2014, a anunţat un val de naţionalizări ale organizaţiilor şi persoane care au legături cu autorităţile ucrainene
Aceasta citează un mesaj al lui Serghei Aksyonov pe Telegram: „Am dat instrucţiuni cu privire la naţionalizarea proprietăţii unui număr de organizaţii şi persoane asociate cu regimul de la Kiev aflate pe teritoriul Republicii Crimeea. Decizia corespunzătoare va fi semnată de mine mâine, vom trimite documentele la Consiliul de Stat al republicii”.
Potrivit RIA, el a declarat că lista obiectivelor supuse naţionalizării a fost întocmită de o comisie specială antiteroristă şi include un şantier naval şi infrastructură pentru construcţii.
UPDATE 12:10 Franţa depune eforturi pentru a permite Ucrainei să exporte produse alimentare pe rute terestre, mai degrabă decât prin Marea Neagră, prin Polonia sau România, a declarat luni ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau
UPDATE 11:00 În Republica Moldova, la Ocniţa, cetăţenii au resimţit valul de explozie al unei rachete ruseşti. Explozia s-ar fi produs în apropiere de Naslavcea
Ruşii au lansat rachete asupra Hidrocentralei de la Novodnestrovsk, care se află la cca 15-20 de km de frontiera cu Republica Moldova.
UPDATE 10:20 Cinci puncte de trecere a frontierei cu Ucraina şi-au sistat activitatea
Unul dintre punctele de trecere nu funcţionează din cauza deconectării energiei electrice pe partea ucraineană, iar alte patru, din motive de securitate.
Este vorba despre: PTF Giurgiuleşti-Reni; PTF Otaci; PTF Larga; PTF Unguri; PTF Briceni.
UPDATE 10:00 În timp ce Ucraina raportează că forţele ruseşti se pregătesc să-şi retragă unităţile din sudul regiunii Kherson, oficialii instalaţi la Moscova raportează că situaţia "rămâne neschimbată"
Guvernatorul regiunii, Kirill Stremousov, numit de Moscova, a publicat duminică târziu o actualizare prin intermediul aplicaţiei de mesagerie Telegram: „Oraşul Kherson continuă să îşi trăiască propria viaţă. Toţi cei care doresc să părăsească partea din dreapta a regiunii Kherson se pot deplasa liber de-a lungul punctelor de trecere organizate. Situaţia pe linia de contact rămâne neschimbată".
Forţele ucrainene "continuă să îşi acumuleze forţele pentru a desfăşura o contraofensivă asupra Khersonului", a adăugat Stremousov.
UPDATE 9:00 Acordul privind cerealele din Marea Neagră va continua în ciuda retragerii Rusiei
Organizaţia Naţiunilor Unite, Turcia şi Ucraina au declarat că vor continua să pună în aplicare un acord privind cerealele din Marea Neagră, cu un plan de tranzit pentru 16 nave luni, în ciuda faptului că Rusia şi-a suspendat participarea la pact
UPDATE 8:00 Ruşii bombardează masiv. Mai multe explozii au fost auzite luni dimineaţa în Kiev
O instalaţie de infrastructură critică a fost avariată la Kiev, a spus Klitschko. Oraşul are din nou probleme cu alimentarea cu energie electrică şi apă.
În regiunea Kirovograd, au raportat o grevă la o infrastructură critică din regiunea Svetlovodsk - acolo se află centrala hidroelectrică Kremenchug.
Luni, 30 octombrie - UPDATE, ora 02:42 - Zelensky laudă mai multe brigăzi pentru „curaj şi rezistenţă”
În discursul său de seară, preşedintele Volodymyr Zelensky i-a recunoscut pe soldaţii Brigăzii 54 Mecanizate Separate, Regimentului 5 de Asalt Separat şi Brigăzii 10 Separate de Asalt Munte „pentru curajul şi statornicia lor de a menţine frontierele în direcţia Siversk”, în această săptămână.
Luni, 30 octombrie - UPDATE, ora 00:56 - ONU, Turcia şi Ucraina au ajuns la un acord pentru mutarea a 16 nave
Cele trei părţi au convenit pe 31 octombrie să mute 16 nave care se află în apele turceşti, în urma deciziei Rusiei de a părăsi Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră, susţinută de ONU, care a permis exporturile de alimente din porturile ucrainene de la Marea Neagră, relatează Reuters.
Duminică, 30 octombrie - UPDATE ora 23:02 - Oficial: Rusia loveşte regulat regiunea Dnipropetrovsk de pe teritoriul centralei nucleare din Enerhodar
Forţele ruse au atacat în mod regulat Nikopolul de pe teritoriul centralei nucleare Zaporizhzhia din Enerhodar ocupat, potrivit Mykola Lukashuk, şeful Consiliului Oblastului Dnipropetrovsk. "Soldaţii ruşi sunt monştri. Ei ştiu (Ucraina) nu va riposta", a spus Lukashuk. — Dar nu am nicio îndoială că armata noastră va elibera Enerhodar.
Duminică, 30 octombrie - UPDATE ora 22:02 - Oficial: Rusia plantează mai multe mine în jurul Sievierodonetsk şi aduce noi întăriri
Numărul trupelor ruse a crescut în oraşul strategic Sievierodonetsk din regiunea Lugansk, potrivit şefului administraţiei militare a acestui oraş, Oleksandr Striuk. El a spus că ruşii „exploatează totul în jur” şi „construiesc fortificaţii”. Forţele ruse au înfiinţat şi o tabără de antrenament pentru unii dintre soldaţii recent mobilizaţi la Sievierodonetsk, a spus Striuk.
Rezumatul zilei 249
- Lituania vrea garantarea acordului de grâu cu navele de război
- Kremlinul pune condiţii: negocierile de pace doar cu SUA
- Kiev: Moscova să se retragă la graniţele din 1991, pentru a negocia
- kiev: Trei nave ruseşti sunt gata de luptă în Marea Neagră
- Grupul Wagner admite că recrutează deţinuţi cu HIV
- Slovenia a transferat Ucrainei 28 de tancuri M-55S
- Italia a transferat Ucrainei 20 din cele 30 de unităţi de artilerie M109L promise
- Kiev: Rusia blochează grâul care hrănea 7 milioane de oameni
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe