- Home
- Externe
- (17.05.2023, 22:00)
- Iulian Moşneagu , Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 448. Acordul privind cerealele va fi prelungit două luni / Marea Britanie şi Olanda vor o coaliţie internaţională care să ofere avioane de luptă F-16 Ucrainei / Ungaria blochează o tranşă din sprijinul militar al UE pentru Ucraina
- Marea Britanie şi Olanda lucrează la crearea unei coaliţii internaţionale pentru a ajuta Ucraina să obţină avioane de luptă F-16
- Ungaria nu a aprobat plata următoarei tranşe de sprijin militar pentru Ucraina acordat în cadrul Facilităţii Europene pentru Eace (EPF) a UE
- Ţările europene încearcă să creeze un registru internaţional al daunelor produse de Rusia în cursul invaziei militare în Ucraina
Urmărește
4681 afișări
UPDATE 22:40 Biden se îndreaptă spre G7 şi spune că mai este "mult de lucru" pe scena mondială
Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că "mai este de lucru" pe scena globală, în timp ce se îndrepta spre Japonia pentru a se consulta cu aliaţii cu privire la invazia Rusiei în Ucraina şi influenţa Chinei în Pacific.
Sprijinul pentru contraofensiva aşteptată a Ucrainei împotriva Rusiei va fi în centrul atenţiei la reuniunea de la Hiroshima, alături de chestiuni economice, climatice şi de dezvoltare globală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Biden şi aliaţii au înarmat Kievul cu armament din ce în ce mai avansat şi au menţinut sancţiuni profunde asupra economiei Rusiei, deşi menţinerea hotărârii a devenit mai dificilă la Washington şi în alte capitale importante.
UPDATE 22:15 Senatul Franţei recunoaşte Holodomorul drept "genocid"
Senatul francez a aprobat o rezoluţie care recunoaşte drept "genocid" înfometarea a milioane de ucraineni între 1932 şi 1933 ca urmare a politicilor sovietice.
Propunerea, discutată în prezenţa ambasadorului ucrainean Vadim Omelchenko, a primit 327 de voturi favorabile şi doar 16 împotrivă, potrivit presei locale.
"Marea Foamete", cunoscută sub numele de Holodomor în limba ucraineană, a constat în înfometarea, deportarea şi "exterminarea metodică organizată" a poporului ucrainean, se arată în textul aprobat, adăugând că evenimentul, prin urmare, echivalează cu un "genocid".
UPDATE 21:00 Rusia confirmă prelungirea Acordului cerealelor
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a confirmat prelungirea cu două luni a Iniţiativei exporturilor de cereale. "Dar trebuie corectate cât mai curând posibil dezechilibrele privind aplicarea acordurilor", a insistat Maria Zaharova, citată de cotidianul Le Monde, referindu-se la accelerarea exporturilor produselor ruseşti.
Acordul privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, semnat de Rusia şi Ucraina prin intermediul Naţiunilor Unite şi Turciei, va fi prelungit încă două luni, a anunţat anterior preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. "
UPDATE 19:30 Kievul cere respectarea suveranităţii Ucrainei
Li Hui, emisarul chinez pentru Afaceri Eurasiatice, a insistat, în cursul vizitei în Ucraina, pentru găsirea unei "soluţii politice" de oprire a conflictului militar.
Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a declarat că orice soluţie trebuie să implice "respectarea integrităţii teritoriale" a Ucrainei, salutând însă rolul "important" al Chinei.
"Dmitro Kuleba i-a explicat detaliat emisarului chinez principiile restabilirii unei păci durabile şi corecte, bazată pe respectarea suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale a ţării", a transmis Ministerul de Externe de la Kiev, citat de cotidianul Le Monde.
UPDATE 17:30 Acordul Ucraina-Rusia privind exporturile de cereale va fi prelungit două luni
"Prin eforturile ţării noastre, cu susţinerea prietenilor ruşi şi contribuţia prietenilor ucraineni, Iniţiativa exporturilor de cereale pe Marea Neagră a fost prelungită pentru încă două luni", a declarat Recep Erdogan, potrivit agenţiilor Anadolu şi The Associated Press.
Turcia a intermediat negocierile privind Acordul cerealelor, care urma să expire joi dacă Moscova nu accepta prelungirea sa.
UPDATE 16:30 Marea Britanie nu va furniza avioane de vânătoare Ucrainei
Marea Britanie şi Olanda au anunţat intenţia de a forma o "coaliţie internaţională" care să furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare de tip F-16. Belgia s-a activat imediat şi a anunţat participarea la iniţiativă, dar Germania a anunţat că nu va contribui cu avioane. La rândul său, Polonia, un susţinător insistent al Ucrainei, nu este în măsură să furnizeze aeronave F-16.
"Ceea ce putem face noi este să contribuim la instruire şi la susţinere, în anumite limite, întrucât nu avem avioane F-16. Facilităm acţiunile altora care doresc să contribuie", a susţinut Ben Wallace, potrivit cotidianului The Guardian, în cursul unei vizite la Berlin. "Noi nu avem avioane F-16 şi nu vom livra avioane Typhoon. (...) Casa Albă trebuie să decidă asupra eventualei furnizări de avioane F-16", a insistat Ben Wallace, citat de cotidianul Le Monde.
UPDATE 15:00 Guvernul german analizează mecanisme pentru a asigura despăgubiri de război pentru invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv posibilitatea de a folosi activele ruseşti pentru a compensa ţara, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.
Cancelarul Olaf Scholz s-a numărat printre liderii europeni care au fost de acord să înfiinţeze un registru de despăgubiri pentru războiul din Ucraina în timpul unei reuniuni care a avut loc la Reykjavik în această săptămână, potrivit Reuters.
UPDATE 14:00 Kremlinul a declarat că nu va intra în "discuţii ipotetice" cu privire la ce va face Rusia dacă acordul privind grânarele din Marea Neagră va expira joi.
Moscova a declarat că va renunţa joi la acest acord, în baza căruia Rusia permite Ucrainei să exporte cereale în siguranţă din porturile Mării Negre, în ciuda războiului care face ravagii pe uscat, dacă nu va fi îndeplinită o listă de cereri pentru propriul comerţ agricol.
UPDATE 13:00 Ucraina neagă afirmaţia Rusiei potrivit căreia o rachetă hipersonică a distrus un sistem de apărare Patriot
Ucraina a negat miercuri că o rachetă hipersonică rusă ar fi distrus un sistem de apărare antirachetă Patriot, fabricat în SUA, în timpul unui atac aerian asupra Kievului.
UPDATE 12:00 Conturile bancare ale ambasadelor Finlandei din Rusia au fost îngheţate, a anunţat miercuri Ministerul finlandez de Externe.
Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat pentru Reuters că atât conturile bancare ale ambasadei Finlandei de la Moscova, cât şi ale consulatului său din Sankt Petersburg nu funcţionează.
UPDATE 11:00 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că războiul din Ucraina s-ar putea încheia din cauza faptului că SUA îşi abandonează aliaţii, aşa cum a spus că a mai făcut-o şi în Afganistan.
Tass relatează că, într-un interviu acordat postului de televiziune Tsargrad, şeful diplomaţiei ruse a amintit că SUA "au abandonat conducerea afgană pe care s-au bazat în timpul celor douăzeci de ani de ocupaţie americană a acestei ţări".
UPDATE 10:00 China a notificat mai multe misiuni străine din Beijing să nu afişeze "propagandă politizată" pe clădirile lor, au declarat diplomaţi pentru Reuters, adăugând că solicitarea pare să vizeze steagurile ucrainene pe care acestea le-au afişat de la invazia Rusiei.
Mai multe misiuni străine din China au arborat steagul ucrainean sau au afişat imaginea acestuia în postere şi lumini, după invazia din 2022 din februarie, care a provocat condamnarea internaţională a Rusiei, un aliat apropiat al Chinei.
UPDATE 09:00 Zelenski salută "începutul bun" al coaliţiei de avioane de luptă F-16 anunţată de Marea Britanie şi Olanda
Zelenski a salutat promisiunea Regatului Unit şi a Olandei de a crea o "coaliţie internaţională" pentru a oferi sprijin pentru avioanele de vânătoare Ucrainei, precum şi sprijinul Franţei pentru această coaliţie, pe care le-a considerat un "bun început".
UPDATE 08:00 Ultima navă care va părăsi Ucraina în cadrul actualului acord privind cerealele din Marea Neagră
Ultima navă urmează să părăsească astăzi un port din Ucraina în cadrul unui acord care permite exportul în siguranţă de cereale ucrainene în Marea Neagră, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.
Naţiunile europene încearcă să creeze un "registru al pagubelor" provocate de Rusia
Ţările europene speră să înfiinţeze un "registru" pentru a "asigura responsabilitatea pentru crimele provocate în Ucraina", a declarat premierul Rishi Sunak la summitul Consiliului Europei din Islanda.
În timp ce sfârşitul războiului din Ucraina nu pare iminent, gândurile se îndreaptă spre urmările acestuia.
"Când ne gândim în termeni de reconstrucţie, este un element juridic extrem de important să avem acest registru de daune pentru a face dreptate victimelor", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
"Va fi creat un registru internaţional al daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat Emmanuel Macron.
Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat: "Vom face un prim pas real pe calea noastră de a găsi o soluţie pentru a găsi o modalitate de a compensa aceste atrocităţi şi daune pe care Rusia le aduce Ucrainei."
Liderii europeni speră că Statele Unite, care au statut de observator la summit, vor susţine, de asemenea, ideea.
Marea Britanie şi Olanda vor să construiască o coaliţie internaţională pentru a oferi avioane de luptă F-16 Ucrainei
Premierul britanic Rishi Sunak şi premierul olandez Mark Rutte lucrează pentru a construi o "coaliţie internaţională" pentru a ajuta Ucraina să obţină avioane de luptă F-16 "în acest moment crucial al rezistenţei la invazia lui Putin", potrivit unui comunicat al Downing Street în urma întâlnirii celor doi lideri.
"Premierul şi premierul Rutte au convenit că vor lucra pentru a construi o coaliţie internaţională pentru a oferi Ucrainei capacităţi aeriene de luptă, sprijinind-o cu orice, de la instruire la procurarea de avioane F-16", a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street, după întâlnirea dintre Sunak şi Rutte la summitul Consiliului Europei din Islanda, potrivit CNN.
De asemenea, Sunak "şi-a reiterat convingerea că locul de drept al Ucrainei este în NATO, iar liderii au convenit asupra importanţei ca aliaţii să ofere asistenţă de securitate pe termen lung Ucrainei pentru a garanta că pot descuraja viitoarele atacuri", potrivit purtătorului de cuvânt.
Ucraina a salutat rapid vestea discuţiilor coaliţiei internaţionale.
"Avem nevoie de F-16 şi le sunt recunoscător aliaţilor noştri pentru decizia lor de a lucra în această direcţie, inclusiv pentru antrenarea piloţilor noştri. În special, Belgia şi-a confirmat disponibilitatea de a antrena", a declarat Andriy Yermak, şeful biroului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe Telegram.
Ungaria blochează o tranşă din sprijinul militar extrabugetar al UE pentru Ucraina
Ungaria nu a aprobat plata următoarei tranşe de sprijin militar pentru Ucraina acordat în cadrul Facilităţii Europene pentru Eace (EPF) a UE.
EPF, creată în 2021, este un instrument extrabugetar menit să îmbunătăţească capacitatea UE de a preveni conflictele, de a construi pacea şi de a consolida securitatea internaţională.
"Ungaria nu este de acord cu faptul că Uniunea Europeană, alături de alte instrumente existente, foloseşte Facilitatea Europeană pentru Pace numai în ceea ce priveşte Ucraina, deoarece acest lucru nu permite canalizarea unor fonduri suficiente pentru a promova interesele UE în alte domenii", a declarat biroul purtătorului de cuvânt al guvernului.
Acesta a precizat că printre alte zone în care ar putea fi folosite fondurile se numără Balcanii sau Africa de Nord.
UE a furnizat până acum un total de aproximativ 3,6 miliarde de euro (3,9 miliarde de dolari) pentru sprijin militar pentru Ucraina în cadrul EPF.
Ungaria se află într-o dispută cu Bruxelles-ul, întrucât blocul comunitar a suspendat orice plată a fondurilor de redresare ale UE până când guvernul naţionalist de la Budapesta va pune în aplicare reforme pentru a îmbunătăţi independenţa justiţiei şi a combate corupţia.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe