- Home
- Externe
- (30.06.2023, 21:00)
- Iulian Moşneagu , Daniel Contescu , Alexandru Stan
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 492. Dronele ruşilor, doborâte de apărarea Ucrainei / 6 morţi în Zaporojie şi în Herson / Lavrov ameninţă că Rusia nu prelungeşte acordul pentru cereale prin Marea Neagră / Trump cere declanşarea negocierilor de pace cu un Putin „oarecum slăbit” / FSB-ul este pe urmele lui Prigojin
- Statele Unite sunt aproape de a aproba furnizarea de sisteme de rachete tactice ATACMS pentru Ucraina, a scris Wall Street Journal.
- Ucraina a efectuat joi exerciţii de răspuns la dezastre nucleare în apropierea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia.
- Consiliul de administraţie al FMI finalizează revizuirea împrumutului acordat Ucrainei, permiţând deblocarea a 890 de milioane de dolari
Urmărește
11034 afișări
Sursa foto: AP / Mediafax Foto
UPDATE - Ungaria nu va mai da bani Ucrainei, a declarat premierul maghiar Orban
„Un lucru este clar: noi, ungurii... nu vom da mai mulţi bani Ucrainei până nu ne vor spune unde s-au dus aproximativ 70 de miliarde de euro”.
El a adăugat că este împotriva intenţiei Comisiei Europene de a aloca 50 de miliarde de euro Ucrainei.
UPDATE- Şeful Statului Major al SUA, Mark Milley: contraofensiva ucraineană este mai lentă
În opinia sa, va continua încă câteva săptămâni şi va fi „foarte sângeroasă”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Ciolacu, despre plafonarea preţurilor la energie: Cu certitudine, Guvernul României va lua măsuri
-
Ciolacu: Vom rămâne în deficit de 7% şi în ţinta de 7% din PIB pentru investiţii
-
Sondaj: Emoţii la nivel mondial. Cine este entuziasmat şi cine se teme de a doua preşedinţie Trump
"Se întâmplă mai lent decât au prezis calculele computerizate.
Da. Am spus că va dura de la 6 până la 10 săptămâni, va fi foarte dificil şi foarte lung şi foarte, foarte sângeros. Nimeni de aici nu-şi face iluzii", a spus oficialul.
UPDATE The Guardian- Papa Francisc avertizează că războiul din Ucraina pare să fie fără de „sfârşit”
Papa Francisc a declarat vineri că nu există un sfârşit aparent al războiului din Ucraina, în timp ce trimisul său pentru pace a încheiat discuţiile cu Moscova după trei zile, dar fără succes, relatează Reuters.
„Realitatea tragică a acestui război care pare să nu aibă sfârşit cere tuturor un efort comun pentru a imagina şi a construi căi de pace”, a transmis Papa unei delegaţii religioase a Patriarhului Constantinopolului.
UPDATE La sfârşitul lunii iulie, summitul Rusia-Africa la Sankt Petersburg
Pregătirile finale sunt în curs pentru cel de-al doilea summit Africa-Rusia, care va avea loc pe 27 şi 28 iulie la Sankt Petersburg, a anunţat ministrul rus de externe Serghei Lavrov. „Aproape toate ţările şi-au confirmat participarea la cele mai înalte niveluri. Nu doar zece-douăzeci de ţări, ci mai mult de jumătate dintre ţările africane şi-au confirmat prezenţa”, a adăugat el, acuzând Occidentul că exercită presiuni asupra ţărilor africane pentru a-şi anula participarea.
UPDATE Kiev: tehnicienii ruşi părăsesc uzina Zaporojie
Potrivit serviciilor de informaţii ucrainene (GRU), ruşii reduc treptat numărul lucrătorilor de la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, pe care o ocupă, iar până pe 5 iulie şi tehnicienii de la Rosatom - agenţia de energie nucleară care administrează centrala - iar acei ucraineni care au semnat un contract cu acesta au fost „sfătuiţi” să renunţe. Potrivit Kievului, centrala nucleară a fost subminată anterior de ruşi. „Conform celor mai recente date, contingentul de ocupaţie părăseşte treptat teritoriul centralei nucleare Zaporojie”, scrie GRU pe canalul său Telegram.
UPDATE Serviciile de informaţii de la Kiev: FSB responsabil cu uciderea lui Prigojin
FSB, Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse, a fost însărcinat cu uciderea lui Prigojin, potrivit serviciilor de securitate ale Kievului.
UPDATE Lavrov: copiii evacuaţi în Rusia din Ucraina se pot întoarce dacă părinţii le cer acest lucru”
Copiii „evacuaţi” din zonele Ucrainei ocupate de forţele ruse se pot întoarce la părinţi, dacă aceştia o cer, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a doua zi după misiunea trimisului Papei, Matteo Zuppi, la Moscova pentru a discuta tocmai această problemă, ca punct de plecare pentru acordurile dintre Moscova şi Kiev. „Suntem foarte îngrijoraţi de soarta copiilor din zonele de conflict. Lista copiilor care se află acum pe teritoriul Rusiei este cunoscută, nimeni nu le ascunde numele, nimeni nu ascunde coordonatele unde se află. Şi dacă aceşti copii au părinţi sau rude directe, au tot dreptul să-i ia pe aceşti copii”, a spus ministrul.
UPDATE Jucător de hochei rus arestat în Polonia: a fost spion pentru Moscova
Un jucător de hochei rus dintr-un club care joacă în prima divizie poloneză a fost arestat sub suspiciunea de spionaj pentru Moscova. Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a anunţat-o pe Twitter, afirmând că „un spion rus după altul este capturat”. Ziobro, scrie agenţia poloneză Pap, a adăugat că spionul, care opera sub acoperire ca jucător de hochei de nivel înalt, este al 14-lea membru al unui grup de spioni descoperit, fiind arestat. Bărbatul, arestat pe 11 iunie în provincia Silezia, din sudul Poloniei, a fost acuzat oficial de spionaj şi închis trei luni. Potrivit informaţiilor obţinute de PAP, grupul de spioni desfiinţat, pe lângă desfăşurarea activităţilor de informaţii, urma şi să răspândească propagandă anti-NATO şi anti-Polonia şi, potrivit anchetatorilor, urma să pregătească acte de sabotaj la cererea Rusiei.
UPDATE Totul despre ATACMS, sistemul de rachete care le-a adus succese americani şi care ar putea intrat în curând în posesia Ucrainei
UPDATE Şase morţi în Zaporojie şi Herson, în ultimele 24 de ore, şi cel puţin şapte răniţi
În Ucraina, atacurile cu rachete şi bombardamentele ruseşti au ucis cel puţin 6 civili şi au rănit alţi 7 în ultimele 24 de ore, în oblastele de sud Zaporojie şi Herson, unde au fost lovite 102 aşezări şi 49 de infrastructuri, potrivit autorităţilor locale. Kiev Independent. În ultimele zile au avut loc raiduri şi în regiunile Sumi, Cernihiv, Harkov, Mikolaiv, Dnipropetrovsk, Lugansk şi Doneţk, dar fără victime. Ruşii, se spune, au atacat cu tunuri, mortiere, rachete de la mai multe lansatoare.
UPDATE Lavrov: nu văd niciun motiv pentru a extinde acordul cerealelor
„Nu văd motivele celor care vor să extindă iniţiativa cerealelor prin Marea Neagră”. Cu aceste cuvinte, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a întrerupt posibilitatea prelungirii acordului, care urmează să expire în curând, ceea ce a permis până acum exporturile ucrainene de cereale prin Marea Neagră în ciuda războiului în curs. „Exporturile agricole ruseşti – a adăugat el – nu vor fi afectate de sfârşitul” acordului.
UPDATE Lavrov: acuzaţiile de crime de război împotriva Rusiei sunt nefondate
Acuzaţiile împotriva Rusiei de crime de război din Ucraina sunt nefondate, Occidentul nu le poate confirma cu fapte. Acest lucru a fost declarat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov la o întâlnire cu jurnaliştii. „Vrem ca toate discuţiile să se bazeze pe fapte, iar faptele pe baza cărora Rusia este acuzată să nu ni se prezinte – a spus el – Cu privire la acuzaţiile de crime de război, de încălcări ale dreptului internaţional umanitar, sunt foarte puţine fapte pe care noastre colegii occidentali pot depune. Le cerem să-şi justifice declaraţiile cu informaţii şi dovezi specifice, dar practic acest lucru nu se întâmplă”.
UPDATE Papa: războiul este un dezastru, nu ne putem resemna
Papa vorbeşte din nou despre „pace, mai ales în Ucraina chinuită. Este un război care, atingându-ne mai îndeaproape, ne arată cum în realitate - afirmă el într-un discurs adresat Patriarhiei Ecumenice - toate războaiele sunt doar dezastre, dezastre totale: pentru popoare şi pentru familii, pentru copii şi pentru bătrâni, pentru oameni forţaţi să-şi părăsească ţara, pentru oraşe şi sate şi pentru creaţie, aşa cum am văzut recent în urma distrugerii barajului Nova Kakovka. Ca ucenici ai lui Hristos, nu ne putem resemna cu războiul, dar avem datoria de a lucra împreună pentru pace. Realitatea tragică a acestui război care pare să nu aibă sfârşit cere tuturor un efort creativ comun de a imagina şi implementa căi de pace, spre o pace justă şi stabilă”.
UPDATE De la Kiev, 11 atacuri asupra poziţiilor ruseşti în ultimele 24 de ore
În ultima zi de luptă, Forţele Aeriene Ucrainene au lansat 11 atacuri împotriva unităţilor şi vehiculelor ruseşti. Acest lucru a fost precizat într-un raport, publicat pe Facebook, de către forţele armate ucrainene. „Unităţile de rachete şi artilerie au lovit trei posturi de comandă, două grupuri de forţă de muncă, o staţie radar şi 13 unităţi de artilerie la punctele de tragere în ultima zi”, se arată în raport.
UPDATE Kiev: 680 de soldaţi ruşi ucişi în ultimele 24 de ore
680 de soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore în Ucraina. Acest lucru a fost anunţat de Statul Major al armatei ucrainene în ultimul său buletin, actualizând numărul soldaţilor ruşi care au murit de la începutul conflictului la 227.780.
UPDATE Moscova lansează 13 drone, Kievul doboară 10
Zece dintre cele 13 drone Shaded-136/131 lansate de ruşi aseară au fost doborâte de Forţele de Apărare ucrainene. Acest lucru a fost raportat de UNIAN, care citează un raport al Forţelor Aeriene Ucrainene, conform căruia ruşii au atacat din sud-est folosind „13 drone kamikaze Shahed-136/131 şi 4 rachete ghidate antiaeriene ale sistemului de apărare aeriană S-300”. Facilităţi militare şi infrastructurale au fost atacate în regiunea Zaporojie. Momentan nu sunt victime.
UPDATE Explozii în Berdiansk, activat sistemul de apărare antiaeriană
O serie de explozii au avut loc în această dimineaţă la Berdiansk, în regiunea Zaporojie, controlată de ruşi, scrie Tass, care citează un purtător de cuvânt local, potrivit căruia sistemul de apărare aeriană a fost activat. „La ora 8, ora Moscovei, s-au auzit zgomote de explozii în Berdiansk. Potrivit informaţiilor preliminare, sistemul de apărare aeriană al Forţelor Armate Ruse a funcţionat”, a spus purtătorul de cuvânt.
UPDATE Opozantul Orban: nu vom autoriza mai mulţi bani
„Un lucru este clar, noi, ungurii, nu vom da mai mulţi bani Ucrainei până nu vor spune unde s-au dus fondurile anterioare în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro”. Acest lucru a declarat premierul ungar, Viktor Orban, într-un interviu acordat radioului de stat după prima zi a summit-ului UE în care au fost aprobate concluziile care prevăd şi o finanţare stabilă şi previzibilă pentru Ucraina. „Ni se pare absolut ridicol şi absurd să fie nevoit să contribuie cu mai mulţi bani pentru a finanţa costurile serviciului datoriei unui împrumut din care nu am primit încă fondurile pe care suntem îndreptăţiţi să le obţinem”, a mai revenit pentru a critica de ce fondurile Pnrr maghiare sunt blocat încă de Comisia Europeană din cauza deficienţelor în protejarea statului de drept.
UPDATE Trimisul rus la ONU: Occidentul provoacă o confruntare directă între puterile nucleare din Ucraina
Politica ţărilor occidentale în Ucraina „provocă în mod deliberat o confruntare directă între puterile nucleare”, a susţinut trimisul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, citat de Tass. Nebenzia a anunţat şi trimiterea unei scrisori către Consiliul de Securitate şi Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în care Moscova „îndeamnă Occidentul să prevină actele ucrainene de sabotaj la centrala nucleară Zaporojie”. Scrisoarea, explică Nebenzia, reafirmă că Rusia nu are intenţia de a arunca în aer centrala aflată sub controlul său.
UPDATE Trump pacifist: Putin este slăbit de Wagner, acum se impune medierea SUA
Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat într-un interviu acordat pentru Reuters că preşedintele rus Vladimir Putin a fost „oarecum slăbit” de revolta Wagner eşuată şi că acum este momentul ca SUA să încerce să negocieze un acord de pace între Rusia şi Ucraina. „Vreau ca oamenii să nu mai moară din cauza acestui război ridicol”, a spus Trump pentru Reuters.
UPDATE Surovikin, agent dublu?
UPDATE Boala lui Putin, motiv de discuţii
UPDATE Firmele străine rămase în Rusia
WSJ: SUA sunt aproape să aprobe rachete ATACMS pentru Ucraina
Statele Unite sunt aproape de a aproba furnizarea de sisteme de rachete tactice ATACMS pentru Ucraina, a scris Wall Street Journal, citând oficiali americani şi europeni.
Potrivit surselor WSJ, decizia este încă în aşteptarea aprobării "la cel mai înalt nivel", dar Casa Albă a ajuns să realizeze necesitatea de a susţine lupta Ucrainei în ultimele săptămâni.
Pe 16 iunie, legislatorii americani au înaintat Congresului un proiect de lege care propune alocarea a 80 de milioane de dolari pentru achiziţionarea de ATACMS pentru Ucraina.
FMI va debloca o tranşă de 890 de milioane de dolari pentru Ucraina
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a finalizat prima revizuire a acordului extins în cadrul Mecanismului extins de creditare (EFF) pentru Ucraina, permiţând deblocarea a 890 de milioane de dolari, a anunţat FMI joi, 29 iunie.
Ucraina a înregistrat progrese importante în ceea ce priveşte angajamentele asumate în cadrul EFF, în pofida agresiunii ruse, se arată în comunicat.
Potrivit FMI, ţara a îndeplinit toate criteriile de performanţă cantitative până la sfârşitul lunii aprilie şi criteriile de referinţă structurale până la sfârşitul lunii iunie.
"Continuarea unei asumări puternice a responsabilităţii şi a impulsului de reformă sunt necesare pentru a proteja stabilitatea macroeconomică, pentru a consolida reformele instituţionale şi pentru a sprijini eforturile de reconstrucţie, facilitând în acelaşi timp calea Ucrainei către aderarea la UE", se arată în comunicatul oficial.
Şeful serviciilor de informaţii: Grupul Wagner nu va mai lupta în Ucraina
Şeful serviciilor de informaţii militare (HUR), Kyrylo Budanov, a declarat joi pentru Ukrainska Pravda că mercenarii Grupului Wagner nu vor mai lupta pe teritoriul Ucrainei.
"Compania militară privată (PMC) Wagner nu va mai lua parte la ostilităţi pe teritoriul Ucrainei. Şi aceasta este cea mai eficientă unitate a Federaţiei Ruse, care a ştiut să obţină succesul cu orice preţ", a declarat Budanov.
Şeful serviciilor de informaţii a precizat că unii mercenari Wagner sunt încă staţionaţi în sudul Ucrainei, precum şi la baza lor din estul regiunii Lugansk, înfiinţată în 2014, dar nu participă la ostilităţi.
Budanov a adăugat că rebeliunea Wagner a distrus "mitul regimului rus de neclintit".
Ucraina a efectuat exerciţii de răspuns la dezastre nucleare în apropierea centralei Zaporojie
Kievul a acuzat luna aceasta Rusia că a planificat un atac "terorist" la centrala din sudul ţării, care implică eliberarea de radiaţii. Moscova a negat acuzaţia.
Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nevenzia, a declarat joi că a scris Consiliului de Securitate al ONU şi secretarului general Antonio Guterres pentru a declara: "Nu intenţionăm să aruncăm în aer această centrală nucleară, nu avem nicio intenţie de a face acest lucru".
Oficialii şi forţele de apărare civilă au lucrat la scenariile care ar putea urma unui dezastru nuclear şi la modul de informare şi evacuare a populaţiei.
Centrala nucleară Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, este ocupată de Rusia de la începutul lunii martie a anului trecut, la scurt timp după invazia la scară largă a Moscovei, iar Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de bombardarea vastului complex.
Ucraina, pe atunci parte a Uniunii Sovietice, a suferit cel mai grav accident nuclear din lume în 1986, la centrala nucleară de la Cernobîl.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Kate, Prințesa de Wales, a anunțat că boala ei este în remisie. „Este o ușurare. Rămân concentrată pe recuperare”
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg vor participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Ce invitați importanți vor fi prezenți
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Motivul pentru care unele persoane se simt epuizate, imediat după ce se trezesc, dimineața, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe