Războiul din Ucraina, ziua 503. Prima zi de summit NATO la Vilnius / Stoltenberg: Ucraina va deveni membră a NATO / Franţa va furniza rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei / Şi Germania este generoasă cu Kievul / Reacţia Rusiei la extinderea Alianţei

  • Summitul NATO de la Vilnius din 2023 este programat să aibă loc între zilele 11 şi 12 iulie 2023.
  • Summitul are loc în contextul invaziei ruse a Ucrainei, care este în curs de desfăşurare de 500 zile.
  • Este în joc viitorul securităţii Europei: Turcia va sprijini aderarea Suediei la NATO, dar Ucraina nu este încă invitată.
  • Franţa va începe să furnizeze rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei, ceea ce va permite forţelor Kievului să se apere, a declarat marţi preşedintele Emmanuel Macron.
  • Kievul îşi continuă înaintarea spre Melitopol, Berdiansk şi Bahmut: inamicul opune o rezistenţă puternică
Urmărește
10983 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 503. Prima zi de summit NATO la Vilnius / Stoltenberg: Ucraina va deveni membră a NATO / Franţa va furniza rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei / Şi Germania este generoasă cu Kievul / Reacţia Rusiei la extinderea Alianţei

Războiul din Ucraina, ziua 503. Prima zi de summit NATO la Vilnius / Se decide securitatea Europei / Franţa va furniza rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei / Şi Germania este generoasă cu Kievul / Reacţia Rusiei la extinderea Alianţei

UPDATE Piloţii ucraineni vor începe luna viitoare antrenamentele pe avioane F-16

O coaliţie formată din 11 ţări a fost creată pentru a antrena piloţii ucraineni pe avioane de luptă F-16, iar activitatea va începe luna viitoare.

Oficialii au declarat că piloţii vor începe să se antreneze pe avioanele de fabricaţie americană în Danemarca în luna august, în timp ce un centru de pregătire va fi creat în România.

Ministrul interimar al apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a declarat reporterilor la summitul NATO de la Vilnius că speră să vadă rezultatele "la începutul anului viitor".

Ucraina a cerut de mult timp avioane de luptă F-16 pentru a-şi consolida contraofensiva împotriva Rusiei, dar nicio ţară nu s-a angajat să trimită avioanele la Kiev.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că este "deosebit de recunoscător" Danemarcei şi Olandei, care au condus eforturile internaţionale de pregătire a piloţilor.

UPDATE Rusia ameninţă că va folosi arme "similare" dacă SUA oferă Ucrainei bombe cu fragmentare

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, ar fi ameninţat că va folosi arme "similare" dacă SUA furnizează muniţii cu fragmentare Ucrainei.

Agenţiile de ştiri ruseşti relatează că Şoigu a declarat că şi Moscova are aceste bombe, dar că nu le-a folosit până acum în război.

A existat o controversă din ce în ce mai mare în legătură cu anunţul de săptămâna trecută al Casei Albe că va trimite muniţii cu dispersie la Kiev, în ciuda faptului că utilizarea acestor bombe a fost interzisă de 123 de naţiuni din întreaga lume.

UPDATE Şeful NATO: Ucraina va deveni membră a Alianţei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a adresat presei la summitul de la Vilnius.

El spune că alianţa a afirmat că Ucraina va deveni membru al NATO în viitor şi că procesul de aderare a ţării va trece de la un parcurs în două etape la unul într-o singură etapă.

O invitaţie pentru ca Ucraina să adere la NATO va fi emisă atunci când aliaţii vor fi de acord şi vor fi îndeplinite condiţiile, a spus el.

UPDATE Stoltenberg: Nu există un calendar pentru aderarea Ucrainei la NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu a fost stabilit un calendar pentru aderarea Ucrainei la alianţă, deoarece aceasta este "bazată pe condiţii".

El răspunde la o întrebare referitoare la remarcile făcute de Volodimir Zelenski mai devreme, când preşedintele ucrainean a spus că este "absurd când nu este stabilit un calendar nici pentru invitaţie, nici pentru aderarea Ucrainei".

În cadrul unei conferinţe de presă din această după-amiază, Stoltenberg a declarat că "nu a existat niciodată un mesaj mai puternic din partea NATO".

Şeful alianţei a declarat că membrii au convenit asupra unui "pachet substanţial" pentru a apropia Ucraina şi că trimit un "mesaj politic puternic prin limbajul privind aderarea".

"Dacă vă uitaţi la toate procesele de aderare, nu au existat termene limită... acestea se bazează pe condiţii, au fost întotdeauna", a declarat Stoltenberg reporterilor la Vilnius.

UPDATE Preşedintele Ucrainei a aterizat la Vilnius

Volodimir Zelenski a aterizat în capitala lituaniană Vilnius, unde liderii ţărilor NATO urmează să discute despre o posibilă aderare a Ucrainei la alianţă.

Anterior, Zelenski a declarat că ar fi "absurd" dacă Ucrainei nu i s-ar oferi statutul de membru în cadrul summitului.

Alţi oficiali ucraineni participă, de asemenea, la summit, inclusiv ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

UPDATE Lavrov: luăm măsuri preventive împotriva extinderii NATO

Rusia ia măsuri adecvate şi preventive, ca răspuns la intrarea noilor ţări în NATO. Acest lucru a fost declarat de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, preluat de Ria Novosti. „Luăm măsurile corespunzătoare şi, îndrăznesc să vă asigur, cu mult timp în avans”, a anunţat Lavrov, într-o conferinţă de presă. Totodată, ministrul rus a remarcat că Moscova a fost uimită de „rapiditatea cu care atât Finlanda, cât şi Suedia au renunţat la statutul neutru şi la beneficiile pe care le-a oferit acest statut neutru”.

UPDATE Berlinul va furniza Kievului arme în valoare de 700 de milioane de euro

Germania furnizează deja Ucrainei arme şi muniţii în valoare de 700 de milioane de euro. Tagesschau o relatează la începutul summitului NATO de la Vilnius. Furnizarea ar trebui să includă şi arme grele şi sisteme de apărare împotriva atacurilor cu drone lansate de Rusia. Summitul de la Vilnius reprezintă o oportunitate pentru multe ţări de a asigura un sprijin mai mare Ucrainei în războiul său defensiv împotriva Rusiei.

UPDATE Estonia: NATO se protejează, creşte PIB-ul la 2% pentru apărare

„După invazia rusă a Ucrainei, NATO a trecut de la descurajare la proiectarea unei apărări adevărate”. Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a declarat asta astăzi în timpul summitului NATO de la Vilnius. Kallas a reiterat necesitatea, exprimată şi de ceilalţi colegi ai săi baltici şi polonezi, de a creşte cheltuielile militare la 2% din PIB. „Planurile de apărare”, a adăugat Kallas, „necesită investiţii mai mari pentru apărare din partea aliaţilor. Este important ca toţi aliaţii să facă acest lucru pentru a transforma planurile în capacităţi reale”. „Nu putem creşte cheltuielile pentru apărare când criza a sosit deja. Trebuie să acţionăm în avans. Astăzi, ameninţarea este absolut reală, este în desfăşurare un război convenţional”, a conchis Kallas.

UPDATE Invitaţia pentru Kiev apare în comunicatul summit-ului NATO

Comunicatul final al summit-ului de la Vilnius ar trebui să cuprindă un pasaj în care liderii NATO îşi declară disponibilitatea de a face „Ucrainei o invitaţie de a adera la Alianţă, atunci când aliaţii vor fi de acord şi sunt îndeplinite condiţiile”. Cu toate acestea, negocierile sunt încă în desfăşurare.

UPDATE Biden: aşteptăm cu nerăbdare ca Suedia să adere la NATO

Joe Biden a spus că abia aşteaptă ca şi Suedia să intre în NATO. Întâlnindu-se cu preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, la Vilnius, Biden a comentat: „Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru găzduirea acestui summit istoric într-un moment important. Este prima dată când liderii NATO se vor întâlni, 31, toţi împreună, şi aştept cu nerăbdare să mă întâlnesc foarte curând cu 32 de membri, cu adăugarea Suediei”.

UPDATE Premierul Belgiei: Ucraina se va alătura NATO când vom fi cu toţii de acord şi vor fi îndeplinite condiţiile

Premierul belgian Alexander De Croo a declarat că de la summitul de la Vilnius Ucraina ar trebui să primească „o invitaţie de a deveni membru” al NATO „când toată lumea este de acord şi, bineînţeles, când sunt îndeplinite condiţiile”.

UPDATE Fostul comandant al Flotei Mării Negre, ucis într-un parc din Krasnodar

Direcţia Principală a Informaţiilor Ucrainene (GUR) a confirmat că Stanislav Rziţki, fost comandant al submarinului Krasnodar al Flotei de la Marea Neagră a Marinei Ruse, care a fost implicat în atacuri cu rachete împotriva Ucrainei, a fost ucis la Krasnodar, Rusia. „Pe 10 iulie, făcea jogging în parcul Krasnodar”, a spus Gur, „pe la şase dimineaţa, s-au tras în el şapte focuri de pistol Makarov. Ca urmare a rănilor împuşcate, a murit pe loc”. „Din cauza ploilor abundente, parcul era pustiu, aşa că nu există martori care să ofere detalii sau să identifice atacatorul”, a mai spus Gur.

UPDATE Erdogan a sosit la summitul de la Vilnius

Preşedintele turc Erdogan, care a dat ieri undă verde pentru aderarea Suediei la NATO, a sosit la summitul de la Vilnius al Alianţei Atlantice.

UPDATE Franţa va furniza rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei

Franţa va începe să furnizeze rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei, ceea ce va permite forţelor Kievului să se apere, a declarat marţi preşedintele Emmanuel Macron.

"Am decis să măresc livrările de arme şi echipamente pentru a le permite ucrainenilor să aibă capacitatea de a lovi în profunzime, păstrând în acelaşi timp doctrina noastră de a permite Ucrainei să îşi apere teritoriul", a declarat el presei la sosirea la summitul NATO din Lituania, relatează Reuters.

Macron a refuzat să dea mai multe detalii cu privire la numărul sau tipurile de rachete.

UPDATE Lituania: situaţia din Belarus s-a înrăutăţit, acum face parte din Rusia

„Ne-am dori ca sprijinul să vină mai repede în procesul decizional al NATO, să reacţionăm într-un mod special la ceea ce se întâmplă în mod clar în vecinătatea Lituaniei, în special în Belarus. I-am menţionat preşedintelui Biden că Belarus a devenit cu adevărat o problemă. Acum, nu ar trebui să ne îndoim că această ţară nu mai este independentă. Aceasta face parte acum din Federaţia Rusă, iar teritoriul bielorus este pe deplin disponibil pentru forţele militare ruse, pentru a planifica operaţiuni împotriva Ucrainei”, a declarat preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, la sosirea sa la summitul NATO. „Toate acestea împreună arată că situaţia de securitate din regiunea noastră nu este stabilă, nu se îmbunătăţeşte, se deteriorează şi sper că vom transmite acest mesaj aliaţilor sau partenerilor noştri, iar acesta va fi unul dintre subiectele potenţiale ale discuţiei noastre de astăzi şi mâine”, a adăugat el.

UPDATE Strasbourgul condamnă Moscova pentru că nu a făcut o anchetă eficientă cu privire la asasinarea lui Nemţov

Rusia a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că nu a condus o anchetă eficientă cu privire la asasinarea oponentului politic Boris Nemţov, care a fost împuşcat pe podul Bolşoi Moskvoreţki, în imediata apropiere a Kremlinului, pe 27 februarie 2015. Curtea a constatat, în special, „că autorităţile ruse nu au investigat în mod adecvat cine a organizat şi a comandat crima”. Potrivit oficialilor de la Strasbourg, autorităţile ruse „nu au explorat posibilitatea ca motivul asasinatului să fie politic şi să implice unii oficiali de stat”. Fiica lui Nemţov, Zhanna Borisovna Nemţova, a făcut recurs la CtEDO. În sentinţă, judecătorii au stabilit că Rusia va trebui să-i plătească despăgubiri de 20.000 de euro pentru daune morale.

UPDATE Australia: susţinem Kievul şi NATO, războiul are un impact şi asupra noastră

Premierul australian Anthony Albanese, prezent la summitul de la Vilnius, a confirmat sprijinul naţional pentru Ucraina: „Este o luptă pentru statul de drept şi integritatea teritorială. Chiar dacă suntem departe, războiul a avut un impact puternic asupra noastră, asupra inflaţiei, asupra economiei noastre. De aceea trebuie să ne implicăm. Suntem alături de NATO şi Ucraina şi recunoaştem importanţa NATO, de exemplu în probleme precum cibernetica şi schimbările climatice”.

UPDATE Stoltenberg: retorica nucleară a Rusiei este periculoasă

„Retorica nucleară a Rusiei este periculoasă. Condamnăm anunţul că Rusia va desfăşura arme nucleare tactice în Belarus”, a spus Stoltenberg.

UPDATE Kievul îşi continuă înaintarea spre Melitopol, Berdiansk şi Bahmut: inamicul opune o rezistenţă puternică

Forţele ucrainene continuă operaţiunile ofensive în zonele Melitopol şi Berdiansk la sud şi Bakhmut la est, a informat purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forţelor Armate de la Kiev, Andri Kovalev, citat de Ukrinform. Lângă Bakhmut, ofensiva continuă cu o manevră învăluitoare dinspre nord şi sud. Kovalev a menţionat că în aceste trei direcţii, trupele ucrainene s-au întărit în punctul de avans maxim şi provoacă daune inamicilor cu artileria. El a subliniat, de asemenea, că inamicul opune rezistenţă puternică, mută unităţi şi foloseşte activ rezervele. În ultimele declaraţii ale comandantului forţelor terestre, Oleksandr Sirski, şi ale ministrului adjunct al apărării, Hanna Maliar, s-a afirmat că trupele ruse din Bahmut au fost încercuite. Până acum, Kievul a raportat că a ucis 235.020 de soldaţi ruşi de la începutul războiului, cu 540 ucişi în ultimele 24 de ore, dar nu furnizează calcule sau estimări ale propriilor pierderi.

UPDATE Zelenski: curajul nostru a reînnoit valorile NATO

„Curajul eroilor ucraineni a măturat praful istoriei din toate valorile de protecţie pe baza cărora a fost creată NATO. Graniţa de est a Ucrainei, graniţa statului nostru şi poziţiile luptătorilor noştri sunt linia pe care dictatura rusă - care a încercat, sub diferite forme, dar întotdeauna, să cucerească popoarele Europei - nu o va mai trece niciodată”, a scris, pe Twitter, Zelenski. Preşedintele ucrainean este aşteptat la Vilnius pentru summitul NATO.

UPDATE SUA: nu vom indica un calendar privind aderarea Ucrainei la NATO

„Din punctul nostru de vedere, este sarcina alianţei să definească calea reformei şi să se asigure că Ucraina se angajează să adere la NATO, a declarat consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan. „Nu pot indica un calendar”, a adăugat el însă, asigurând că Statele Unite vor trimite un semnal pozitiv pentru aderarea Kievului la NATO, transmite CNN.

UPDATE Rusia: consecinţe catastrofale pentru Europa

Europa va fi prima care se va confrunta cu „consecinţe catastrofale”, dacă războiul din Ucraina va escalada. Acest lucru a fost raportat de agenţia de presă RIA, citându-l pe Konstantin Gavrilov, un diplomat rus cu domiciliul la Viena. Gavrilov, care a învinuit Statele Unite pentru că au impulsionat escaladarea, şi-a spus părerea în timp ce summitul ţărilor NATO este în plină desfăşurare la Vilnius.

UPDATE Kiev: atacul a deteriorat terminalul de cereale din Odesa

Terminalul de cereale din portul Odessa a fost avariat aseară de fragmente de drone lansate de armata rusă şi doborâte de atacuri ucrainene, a declarat administraţia regională, citată de Ukrainska Pravda. „A fost vizată o zonă-cheie pentru tranzacţia cu cereale: ţinta atacului a fost un terminal de cereale. Două terminale portuare au luat foc, inclusiv un terminal de cereale”, a spus guvernatorul Oleg Kipe.

UPDATE Stoltenberg: Ucraina, mult mai aproape de NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat încrezător că comunicatul final al summit-ului NATO va transmite un mesaj pozitiv asupra drumului Ucrainei către aderarea la Alianţa Atlantică: „Ucraina s-a apropiat mult de NATO şi acest lucru ar trebui să se reflecte în toate deciziile Alianţei” . Stoltenberg le-a explicat reporterilor de la Vilnius că se lucrează la formularea comunicatului final al summit-ului.

UPDATE Kiev: peste 235.000 de ruşi ucişi, 540 în ultimele 24 de ore

Sunt 235.020 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina de la începutul invaziei, dintre care 540 au murit ieri. Acest lucru este precizat în buletinul Statului Major al Kievului.

UPDATE NATO: bombe cu dispersie au fost deja folosite de ambele părţi

„Trebuie să înţelegem cu toţii că acest război a devenit de câteva luni un război de uzură. Iar un război de uzură este o bătălie a logisticii: nevoia de aprovizionare cu stocuri, piese de schimb, muniţie este enormă”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în discursul său de la Forumul public de la summitul de la Vilnius. „Suntem acum ocupaţi să creştem producţia, dar rămâne faptul că, cel puţin pe termen scurt, există o provocare cu muniţia”, a explicat el. „Ce muniţie să furnizeze este o decizie a fiecărei ţări specifice. Unii au semnat convenţia împotriva bombelor cu dispersie, alţii - nu. Deci, nu este o poziţie NATO. Ceea ce trebuie să înţelegem este că bombele cu dispersie au fost deja folosite în acest război de ambele părţi, diferenţa este că Rusia le foloseşte pentru a invada o altă ţară, pentru a ocupa Ucraina. În timp ce Ucraina le foloseşte pentru a se apăra”, a subliniat el.

UPDATE SUA: vom da un semnal pozitiv privind aderarea Kievului la NATO

Statele Unite „vor trimite un semnal pozitiv” cu privire la viitoarea aderare a Ucrainei la NATO la summitul de la Vilnius, care începe astăzi. Acest lucru a fost declarat de consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, adăugând că la summit va fi convenit un nou pachet de ajutor NATO pentru Ucraina, după cum a informat The Guardian.

UPDATE Atacuri în sud-estul Ucrainei, înainte de summitul NATO

Ministerul de Interne ucrainean a postat fotografii cu pagubele produse de resturile de drone lansate noaptea pe Kiev şi distruse de antiaeriene, după cum a raportat Rbc-Ucraina. Alte atacuri de artilerie au vizat regiunea de est a Dnipropetrovsk şi Odesa la sud, cu doar câteva ore înainte de începerea summitului NATO din Lituania. Nu au fost victime. În această dimineaţă, o alertă aeriană este încă în desfăşurare în regiunile Poltava, Harkov, Dnipro şi Doneţk. Forţele aeriene ucrainene au explicat că ruşii au atacat ţara cu drone Shahed-136/131: 26 din 28 au fost distruse.

UPDATE Drone ruseşti, noaptea, peste Kiev. Toate au fost doborâte

În timpul nopţii, trupele ruse au lansat din nou muniţie de dronă de fabricaţie iraniană Shahed împotriva Kievului, a declarat administraţia militară a capitalei ucrainene, adăugând că unităţile de apărare aeriană au distrus toate ţintele inamice. Agenţia Ukrinform raportează această dimineaţă. „Dronele fabricate iranian au fost lansate din sud, cel mai probabil de pe teritoriul rusesc Krasnodar. Toate ţintele aeriene care zburau spre Kiev au fost distruse de forţele şi mijloacele noastre de apărare aeriană”, a precizat şeful administraţiei militare a oraşului Serhii Popko.

UPDATE Premierul japonez Kishida l-ar putea întâlni pe Zelenski, la Tokyo

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, s-ar putea întâlni cu preşedintele Ucrainei, în marginea summitului NATO care se desfăşoară la Vilnius, Lituania. Acest lucru a fost anticipat de surse guvernamentale japoneze, potrivit cărora Kishida intenţionează să reafirme disponibilitatea Japoniei de a sprijini eforturile de reconstrucţie a infrastructurii şi economiei Ucrainei.

UPDATE Salvaţi Copiii: nu folosiţi muniţii cu dispersie

Salvaţi Copiii, organizaţia internaţională care luptă de peste 100 de ani pentru a salva băieţii şi fetele aflaţi în pericol, şi-a reiterat apelul către toate părţile în conflict să pună capăt utilizării muniţiilor cu dispersie, după ce vineri anunţul ajutorului militar al SUA pentru Ucraina a readus atenţia asupra acestor arme explozive. „Salvaţi Copiii a cerut de multă vreme părţile în conflict să pună capăt utilizării muniţiilor cu dispersie în conflictul din Ucraina şi din întreaga lume”, a declarat Christy Gleason, vicepreşedinte pentru Politici, Advocacy şi Campanii la Salvaţi Copiii SUA.

UPDATE Kyiv Independent - Un bombardament rusesc provoacă şapte morţi în Orikhiv, regiunea Zaporojie 

Numărul morţilor rezultaţi de pe urma atacului aerian rusesc asupra Orikhiv, regiunea Zaporijie, a crescut la şapte, a raportat Serviciul de Stat de Urgenţă al Ucrainei.

Între timp, toate dronele iraniene kamikaze „Shahed”, care se deplasau în direcţia Kievului, au fost distruse de forţele ucrainene de apărare aeriană, a comunicat KMVA. 

UPDATE Reuters - Turcia va sprijini aderarea Suediei la NATO 

Stoltenberg, secretarul general al NATO, transmite că Turcia este de acord să meargă mai departe cu candidatura Suediei la NATO. 

Mai este necesar doar acordul Ungariei, şi în cele din urmă, Suedia va deveni cel de-al 32-lea stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

,,Sunt bucuros să anunţ (…) că preşedintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei către marea adunare naţională cât mai curând posibil şi să lucreze îndeaproape cu adunarea pentru a asigura ratificarea", a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă.Anterior, în presă au apărut informaţii potrivit cărora Turcia ar sprijini aderarea Suediei la NATO doar dacă UE redeschide discuţiile de aderare cu Ankara.Turcia a criticat Suedia pentru că găzduieşte militanţi kurzi.

Ştirea iniţială  Kyiv Independent - Zelenski anunţă discuţii bilaterale cu SUA şi alte ţări la summitul de la Vilnius 

Preşedintele Volodîmîr Zelenski a anunţat pe 10 iulie discuţii bilaterale cu ţările europene, SUA, Canada şi Japonia în timpul viitorului summit de la Vilnius.

Summitul are loc în cel mai tensionat context al Europei de la al Doilea Război Mondial încoace. Rusia bombardează Ucraina de peste 500 de zile.

Volodîmpr Zelenski susţine că summitul este unul decisiv şi chiar fatidic. Ucraina şi-a exprimat dorinţa de a fi invitată oficial la NATO în cadrul summitului de la Vilnius.

24 de state membre şi-au exprimat sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO. Statele Unite ale Americii nu sunt printre acestea. Preşedintele american Joe Biden susţine că aderarea Ucrainei la NATO ar putea periclita securitatea europeană din cauza creşterii riscului să izbucnească un război direct dintre Occident şi Federaţia Rusă.

După aderarea Finlandei la NATO de pe 4 aprilie 2023, multe state membre se aşteaptă ca Ungaria şi Turcia să ajungă la un consens pentru a finaliza procesul de ratificare privind aderarea Suediei.

La summitul NATO de la Vilnius pare să fie în joc şi securitatea Extremului Orient şi a Oceanului Pacific. Australia, Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud participă la summit pentru a-şi consolida legăturile cu NATO, ca urmare a tensiunilor crescute cu China, Rusia şi Coreea de Nord. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici