Războiul din Ucraina, ziua 546. Prigojin a murit într-un accident aviatic în Rusia / Drone ucrainene detectate de forţele ruse în apropierea Crimeei / Armata americană, pregătită să antreneze piloţi ucraineni pe avioane F-16 în SUA

  • Evgheni Prigojin, şeful Grupului Wagner, a murit într-un accident de avion în Rusia.
  • Rusia a trimis avioane de luptă pentru a nu lăsa dronele ucrainene să ajungă în Crimeea.
  • Armata americană este pregătită să antreneze piloţi ucraineni pe avioane F-16 în Statele Unite, dacă va fi nevoie, spune un oficial.
13613 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 546. Prigojin a murit într-un accident aviatic în Rusia / Drone ucrainene detectate de forţele ruse în apropierea Crimeei / Armata americană, pregătită să antreneze piloţi ucraineni pe avioane F-16 în SUA

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

UPDATE Prigojin a murit într-un accident aviatic

Un avion despre care se spune că îl avea la bord pe Evgheni Prigojin, al cărui grup Wagner a lansat o lovitură de stat eşuată împotriva preşedintelui Vladimir Putin în iunie, s-a prăbuşit în timpul unui zbor de la Moscova la Sankt Petersburg, potrivit oficialilor ruşi.

Toate cele 10 persoane din avion, inclusiv trei membri ai echipajului, au murit în accident, a declarat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit agenţiei de presă de stat RIA Novosti.

UPDATE Şcoală bombardată în Ucraina

Directorii, bibliotecarul şi secretara unei şcoli din Ucraina au fost ucişi miercuri, în urma unui atac aerian lansat de ruşi, susţin autorităţile ucrainene, citate de Sky News.

Cadavrele directorului, directorului adjunct, secretarei şi bibliotecarului şcolii au fost găsite printre dărâmături, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne.

De asemenea, patru localnici care se aflau în apropierea şcolii din Romny, în regiunea Sumî, au fost răniţi, a mai anunţat ministerul.

UPDATE Ucrainenii susţin că 13.000 de tone de cereale au fost distruse în atacul cu drone din portul Ismail

Atacul asupra portului de la Dunăre, situat foarte aproape de graniţa cu România, a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri.

Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a declarat că 13.000 de tone de cereale care urmau să fie trimise spre Egipt şi România au fost distruse în timpul atacului.

UPDATE Premierul finlandez soseşte la Kiev, urmează să fie anunţat al 18-lea pachet de ajutor militar

Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a sosit la Kiev pe 23 august, înainte de Ziua Independenţei Ucrainei.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Volodimir Zelenski, Orpo a declarat că guvernul său se pregăteşte să trimită Ucrainei cel de-al 18-lea pachet de apărare, iar detaliile vor fi anunţate săptămâna aceasta.

UPDATE Preşedinţii Lituaniei şi Portugaliei au sosit la Kiev

Preşedintele lituanian Gitanas Nausėda şi preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa au sosit la Kiev în dimineaţa zilei de 23 august, Ziua Drapelului Naţional al Ucrainei.
 
Vizitele nu au fost anunţate în prealabil din motive de securitate şi au loc înainte de Ziua Independenţei Ucrainei, care va avea loc pe 24 august.
 
Aceasta este prima vizită oficială a lui Rebelo de Sousa în Ucraina. Imediat după sosirea la Kiev, preşedintele a vizitat Bucha şi memorialul de la locul masacrului rusesc al civililor ucraineni.
 
Nausėda a declarat că se află la Kiev "pentru a sărbători Ziua Independenţei Ucrainei împreună cu naţiunea ucraineană frăţească" şi că Lituania va sprijini Ucraina "atât timp cât va fi nevoie".

UPDATE Rusia lansează 20 de drone peste noapte şi loveşte depozitul de cereale din Odesa

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunii Odesa şi a avariat o instalaţie de depozitare a cerealelor pe Dunăre, a declarat guvernatorul Oleh Kiper. Nu au fost raportate victime, dar un depozit de cereale a ars parţial, potrivit guvernatorului.
 
Forţele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat 20 de drone de atac Shahed asupra Ucrainei în noaptea de 23 august.
 
Unsprezece dintre drone au fost distruse, dintre care nouă au fost doborâte deasupra regiunii Odesa. Celelalte două au fost doborâte deasupra regiunii Zaporojie, potrivit Forţelor Aeriene.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării: Utilizarea podurilor de pontoane de către Rusia indică blocaje logistice

Utilizarea podurilor de pontoane de către Rusia încă de la jumătatea lunii August indică faptul că forţele ruseşti care ocupă Crimeea şi regiunea Herson se confruntă cu probleme logistice, la câteva săptămâni după atacurile ucrainene asupra podurilor care leagă cele două regiuni ocupate, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 258.820 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat că Rusia a pierdut 258.820 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie anul trecut.
 
Acest număr include 480 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.
 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.373 de tancuri, 8.488 de vehicule blindate de luptă, 7.745 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 5.318 sisteme de artilerie, 722 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 491 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.324 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

Armata americană este pregătită să antreneze piloţi ucraineni pe F-16 în Statele Unite, dacă va fi nevoie, spune un oficial

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat marţi că Statele Unite sunt "pregătite să susţină" antrenamentul piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare F-16 pe teritoriul continental al SUA, dacă va fi nevoie.

"Suntem pregătiţi să sprijinim un efort de pregătire aici, în Statele Unite continentale, dacă se va ajunge la capacitatea din Europa", a declarat Ryder. "Nu am niciun fel de detalii de oferit în acest moment în ceea ce priveşte bazele în care ar putea avea loc această pregătire, dar cu siguranţă, dacă se va lua decizia de a face acest lucru şi vom merge mai departe, vom fi siguri că vă vom oferi actualizări în acest sens."

Miniştrii Apărării din Ucraina şi Olanda au purtat discuţii la Kiev

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov s-a întâlnit la Kiev cu omologul său din Olanda, Kajsa Ollongren, care se află în Ucraina într-o vizită de lucru, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării.

Aceasta este a treia vizită a lui Ollongren în Ucraina de la începutul războiului, "şi este un semnal puternic pentru toţi apărătorii noştri că avem un prieten atât de puternic pe arena internaţională", a declarat Reznikov.

"Este imposibil de supraestimat importanţa deciziei guvernului Olandei de a lansa o coaliţie de avioane, mai întâi pentru a ne instrui piloţii, inginerii şi tehnicienii şi, în cele din urmă, după finalizarea acestei instruiri, de a ne transfera avioane de luptă F-16", a spus el.

Ollongren a dat asigurări că Olanda va rămâne un partener loial al Ucrainei şi va continua să ofere sprijin. Ea a spus că simte "admiraţie şi respect" pentru Ucraina, precum şi pentru conducerea şi armata acesteia.

Liderul olandez a precizat că va începe antrenamentul pentru piloţii ucraineni cu avioane F-16 la un centru din România.

Rusia plănuieşte să scufunde feriboturi pentru a proteja podul din Crimeea, susţin ucrainenii

Rusia plănuieşte să scufunde şase feriboturi în strâmtoarea Kerci pentru a proteja podul Crimeei de atacuri, a anunţat serviciul de informaţii militare al Ucrainei.

Forţele ruse consideră că scufundarea ambarcaţiunilor va crea o "bandă de protecţie" în faţa podului, a precizat serviciul.

Serviciul de informaţii a adăugat că un feribot a fost deja scufundat, iar Rusia "efectuează lucrări pregătitoare" pentru a-l scufunda pe al doilea.

Rusia a trimis avioane de luptă pentru a nu lăsa dronele ucrainene să ajungă în Crimeea

Forţele aeriene ale Rusiei au trimis două avioane pentru a opri două drone de recunoaştere în apropiere de Crimeea, a anunţat Ministerul rus al Apărării.

Vehiculele aeriene fără pilot la bord adunau informaţii în apropierea peninsulei, deasupra Mării Negre, a precizat ministerul.

După ce au trimis avioane pentru a le opri, acestea "şi-au schimbat direcţia" şi au părăsit zona.

"Pe 22 august, zborul a două vehicule aeriene fără pilot MQ-9 Reaper şi TB2 Bayraktar care efectuau recunoaştere aeriană în zona peninsulei Crimeea a fost înregistrat deasupra Mării Negre prin intermediul controlului spaţiului aerian al Forţelor Aerospaţiale ruse", a scris ministerul pe Telegram.

"Pentru a preveni o eventuală încălcare a frontierei de stat a Federaţiei Ruse şi pentru a contracara desfăşurarea UAV-urilor de recunoaştere electronică, au fost ridicate două avioane de vânătoare ruse din cadrul forţelor de apărare aeriană aflate în serviciu".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici