LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 953. Sistemul Patriot donat de România a ajuns în Ucraina / Armata ucraineană afirmă că a lovit o staţie radar rusească cu rachete ATACMS / Noul şef al NATO, Mark Rutte, în vizită la Kiev

  • Inginerii energeticieni restaurează linia electrică a centralei nucleare Zaporojie, avariată de Rusia.
  • Preşedintele croat se opune participării ţării la misiunea NATO din Ucraina.
  • Ucraina loveşte sistemul radar rusesc cu rază lungă de acţiune cu ATACMS furnizat de SUA.
Urmărește
2799 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 953. Sistemul Patriot donat de România a ajuns în Ucraina / Armata ucraineană afirmă că a lovit o staţie radar rusească cu rachete ATACMS / Noul şef al NATO, Mark Rutte, în vizită la Kiev

UPDATE UE trebuie să fie pregătită pentru un război cu Rusia în „şase-opt ani”, afirmă viitorul comisar european pentru apărare

Andrius Kubilius, candidat la postul de comisar european pentru apărare şi fost prim-ministru lituanian, a declarat că UE ar trebui să îşi sporească capacităţile militare pentru o posibilă confruntare cu Rusia în viitor.

Bloomberg a raportat că Andrius Kubilius anticipează o posibilă confruntare cu Rusia în termen de „şase până la opt ani”, subliniind necesitatea ca UE să crească producţia pentru a-şi reface stocurile de arme şi muniţii.

Agenţia notează că, după ce a fost nominalizat pentru postul de comisar european, Kubilius a declarat că UE ar trebui să ia în considerare emiterea de obligaţiuni comune pentru a strânge 500 de miliarde de euro suplimentare necesare pentru a impulsiona industria de apărare.

UPDATE Ucraina a primit sistemul de apărare antiaeriană Patriot din România

Sistemul de apărare antiaeriană Patriot donat de România a ajuns în Ucraina, a confirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Constantin Spînu, pentru Radio Europa Liberă.

„Mulţumesc fiecărei ţări care ne ajută cu apărarea aeriană. Sunt deosebit de recunoscător României pentru sistemul Patriot. Împreună, putem obţine o eficacitate şi mai mare - putem pune capăt terorii ruseşti prin distrugerea în comun a dronelor şi rachetelor Shahed”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său de miercuri seară.

UPDATE Zelenski apără decizia retragerii trupelor din Vuhledar: „Vieţile sunt mai importante decât clădirile”

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat joi că decizia armatei ucrainene de a se retrage din oraşul Vuhledar de pe linia frontului a fost „absolut corectă”, deoarece a contribuit la salvarea vieţilor soldaţilor ucraineni.

„Nu putem opri Rusia fără arme adecvate. Apoi, atunci când distrug poziţiile trupelor noastre, trebuie să le protejăm vieţile, pentru că sunt mai importante decât orice clădire”, a declarat Zelenski răspunzând unui jurnalist în timpul unei conferinţe de presă cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Kiev.

Forţele Kievului au anunţat retragerea din aşezarea-cheie din regiunea Doneţk miercuri, după ce forţele ruse au invadat flancurile oraşului şi au intrat chiar în Vuhledar.

Soldaţii ucraineni care au apărat oraşul „sunt oamenii noştri, sunt cetăţeni ucraineni. Prin urmare, a fost corect ca ei să plece şi să se salveze”, a spus Zelenski.

„De dragul statului nostru, de dragul serviciului lor eroic. A fost un pas absolut corect”.

UPDATE NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a anunţat că la următoarea reuniune în format „Ramstein” din 12 octombrie se va discuta despre autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia.

UPDATE Elveţia va aloca 1,5 miliarde de franci elveţieni pentru proiecte de reconstrucţie în Ucraina

Elveţia intenţionează să aloce 1,5 miliarde de franci elveţieni pentru proiecte de reconstrucţie în Ucraina în următorii patru ani, a declarat ambasadorul Elveţiei în Ucraina şi Moldova, Felix Baumann.

Un miliard din fonduri vor fi alocate sectoarelor ucrainene de autoguvernare, deminare şi ajutor umanitar. Restul banilor vor fi utilizaţi pentru programe de redresare care implică sectorul privat elveţian, a informat Ministerul Dezvoltării comunităţilor, teritoriilor şi infrastructurii din Ucraina.

„Pentru a sublinia seriozitatea intenţiilor noastre, va lucra aici reprezentantul nostru, care va fi responsabil de punerea în aplicare a acestui proiect”, a declarat Baumann în timpul unei întâlniri cu şeful ministerului, Oleksii Kuleba.

De asemenea, ministrul ucrainean a numit construcţia de locuinţe pentru persoanele strămutate intern în Ucraina - peste 4,5 milioane - printre priorităţile cooperării cu Elveţia.

După invazia la scară largă a Rusiei, Berna a oferit sprijin economic şi umanitar Ucrainei şi s-a alăturat sancţiunilor UE împotriva Moscovei.

Elveţia a găzduit, de asemenea, Conferinţa pentru redresarea Ucrainei din 2022 de la Lugano, care a stabilit principiile pentru reconstrucţia şi redresarea Ucrainei, precum şi primul summit pentru pace din această vară.

UPDATE Rutte efectuează o vizită la Kiev

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a sosit joi la Kiev pentru o vizită surpriză, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah.

Vizita lui Rutte are loc la câteva zile după ce acesta a preluat conducerea în calitate de nou secretar general al alianţei.

Secretarul general al NATO a declarat, marţi, că Ucraina va rămâne una dintre priorităţile sale principale, în contextul războiului întreprins de Rusia.

UPDATE Drone ucrainene au lovit aerodromul rusesc din regiunea Voronej

Dronele operate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) au atacat aerodromul militar Borisoglebsk din regiunea Voronej din Rusia în cursul nopţii, a declarat o sursă din SBU pentru Kyiv Independent.

Atacul ar fi fost efectuat împreună cu Forţele pentru Operaţii Speciale ale Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că apărarea sa aeriană a distrus 113 drone ucrainene peste noapte, 25 dintre acestea fiind doborâte deasupra regiunii Voronej.

Potrivit sursei, au fost vizate depozite ruseşti care conţineau bombe, hangare cu avioane Su-35 şi Su-34 şi depozite de combustibil pentru aviaţie.

„SBU continuă să ia măsuri active pentru a reduce capacitatea inamicului de a teroriza oraşele ucrainene paşnice cu avioane de luptă echipate cu KAB”, a declarat sursa.

Bombele aeriene ghidate, cunoscute sub numele de KAB, sunt muniţii ghidate cu precizie care au o rază de acţiune mai scurtă decât rachetele, dar sunt mult mai ieftine de produs. Armele sunt lansate din avioane aflate pe teritoriul Rusiei, în afara razei de acţiune a apărării aeriene ucrainene.

UPDATE O bombă ghidată rusească a lovit o clădire din Harkov. Zece persoane sunt rănite

UPDATE Departamentul de Stat al SUA: Planul de victorie al Ucrainei include „paşi productivi”

Statele Unite au revizuit planul de victorie al Ucrainei şi au identificat „o serie de paşi productivi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

Planul include elemente militare şi diplomatice, cum ar fi oferta Ucrainei de a adera la NATO, deşi detaliile complete ale cadrului de pace nu au fost făcute publice.

UPDATE Ucraina loveşte sistemul radar rusesc cu rază lungă de acţiune cu ATACMS furnizat de SUA

Forţele ucrainene au lovit un sistem radar rusesc Nebo-M folosind rachete ATACMS furnizate de SUA, a raportat Statul Major al Ucrainei pe 3 octombrie, scrie Kyiv Independent.

Armata ucraineană a declarat că distrugerea radarului ar deschide un „coridor aerian” pentru utilizarea mai eficientă a rachetelor de croazieră Storm Shadow şi Scalp-EG.

UPDATE Preşedintele croat se opune participării ţării la misiunea NATO din Ucraina

Preşedintele croat Zoran Milanovic a refuzat să aprobe participarea soldaţilor croaţi la misiunea NATO de sprijinire a Ucrainei, invocând preocupările legate de posibila extindere a conflictului în Croaţia şi acordând prioritate siguranţei ţării sale, notează Kyiv Independent.

Această decizie este în contradicţie cu pachetul de sprijin convenit la summitul NATO din iulie, care a inclus înfiinţarea NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU) pentru a coordona ajutorul militar şi formarea pentru Ucraina de către parteneri.

UPDATE ISW: Kremlinul foloseşte situaţia din Orientul Mijlociu pentru a-şi consolida influenţa

Experţii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au subliniat că Rusia foloseşte situaţia din Orientul Mijlociu pentru a promova structuri internaţionale în care domină.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, a condamnat operaţiunea terestră a Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) în sudul Libanului în timpul unei întâlniri din 1 octombrie cu ambasadorul Libanului în Rusia.

Bogdanov a condamnat ferm acţiunile Israelului în Liban şi a exprimat opoziţia Rusiei faţă de „asasinatele politice” israeliene raportate.

Inginerii energeticieni restaurează linia electrică a centralei nucleare Zaporojie, avariată de Rusia

Ukrenergo, operatorul sistemului de transport al energiei electrice din Ucraina, a restabilit linia de alimentare cu energie electrică a Centralei Nucleare Zaporojie (ZNPP), scrie Ukrainska Pravda.

Una dintre liniile care alimentează centrala nucleară a fost deteriorată în urma unui atac rusesc pe 1 octombrie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici