Reacţia furioasă a Poloniei după ce Putin a rescris istoria. I-a acuzat pe polonezi de înţelegere cu Hitler şi a spus că URSS a salvat vieţi

Vladimir Putin a declanşat tensiuni diplomatice cu Polonia, după ce a afirmat că ţara e responsabilă de declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial. Preşedintele rus a declarat şi că ocupaţia sovietică a salvat mai multe vieţi, iar Guvernul polonez a replicat acuzându-l că reînvie „propaganda stalinistă”, relatează AFP.

Urmărește
22270 afișări
Imaginea articolului Reacţia furioasă a Poloniei după ce Putin a rescris istoria. I-a acuzat pe polonezi de înţelegere cu Hitler şi a spus că URSS a salvat vieţi

Sursa: Profimediaimages

Vineri, în timpul unei adunări a fostelor state sovietice, în Saint Petersburg, Putin a condamnat o rezoluţie recentă a parlamentului European, care a dat vina pe Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939 - un tratat de non-agresiune între Germania nazistă şi Uniunea Sovietică - pentru izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.  Preşedintele rus a subliniat că alte ţări, precum Marea Britanie, Franţa şi Polonia, au semnat anterior acorduri cu Germania, în încercarea de a calma ameninţarea nazistă, reatează Notes from Poland.
 
Putin a susţinut că Acordul de la München din 1938 a fost de fapt „cel care a deschis calea lui Hitler către est şi a declanşat începerea celui de-al Doilea Război Mondial”. El a amintit, de asemenea, negocierile poloneze cu Al treilea Reich, spunând că liderii care au condus aceste discuţii „au expus naţiunea poloneză maşinii de război germane”.
 
Putin a mai declarat că, atunci când Uniunea Sovietică a ocupat jumătatea estică a Poloniei în septembrie 1939, la două săptămâni de la invazia germană, aceasta „a salvat vieţile unui număr mare de localnici, în special evrei”, întrucât mai târziu populaţia urma să fie „exterminată de nazişti”. El a mai susţinut că ocupaţia a fost necesară, deoarece „guvernul polonez a pierdut controlul asupra ţării”.
 
Observaţiile lui Putin au provocat sâmbătă un răspuns furios din partea autorităţilor poloneze. Ministerul de Externe şi-a exprimat „îngrijorarea şi neîncrederea” cu privire la „imaginea falsă a evenimentelor pe care le-a prezentat”, care reiese din „propagandă din vremea totalitarismului stalinist”, subminând eforturile pentru „căutarea adevărului şi reconcilierea relaţiilor polono-ruse”, relatează notesfrompoland.com.
 
Institutul Amintirilor Naţionale (IPN), un organism de stat responsabil pentru cercetarea crimelor naziste şi comuniste împotriva naţiunii poloneze, a publicat, de asemenea, o declaraţie, contestând încercările lui Putin de a „submina rolul Uniunii Sovietice în dezlănţuirea celui de-al Doilea Război Mondial”.
 
IPN a menţionat că Hitler şi Stalin au căutat în mod constant să răstoarne ordinul european creat prin Tratatul de la Versailles şi că al Doilea Război Mondial a început cu agresiunea Germaniei şi a Uniunii Sovietice împotriva Poloniei în septembrie 1939, în baza unui protocol secret al Pactului Ribbentrop-Molotov.
 
Autorităţile sovietice din Polonia ocupată au efectuat „arestări, deportări şi ucideri” în masă, a menţionat IPN, victimele fiind nu numai polonezi, ci şi alte grupuri, inclusiv evrei. Masacrul de la Katyn din 1940, în care 22.000 de cetăţeni polonezi au fost executaţi, a fost doar un exemplu, potrivit IPN.
 
Duminică, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Rusiei, Maria Zakharova, a răspuns spunând că de fapt, Polonia a „minat” relaţiile cu Rusia de ani buni: a afişat „o retorică agresivă”, a impus sancţiuni împotriva Rusiei şi a demolat monumentele celor care „au luptat împotriva fascismului”. Ultimele sale comentarii au făcut referire la politica actuală a guvernului polonez de a elimina monumentele din epoca sovietică a Armatei Roşii, care au fost ridicate atunci când Polonia era sub dominaţia comunistă. Proiectul a provocat proteste din partea autorităţilor ruse.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici