Referendum în Catalonia | Peste 890 de răniţi în urma confruntărilor violente dintre votanţi şi poliţia spaniolă / Primele reacţii ale liderilor europeni

Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi duminică la vot, într-un referendum pentru independenţa faţă de Spania, organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională, luând măsuri împotriva desfăşurării plebiscitului. La deschiderea secţiilor, oficialii catalani au declarat că oamenii pot vota la orice secţie, nu doar la cea la care sunt arondaţi, iar în faţa unor centre de vot au avut loc violenţe între Poliţia spaniolă şi alegătorii catalani.

Urmărește
36449 afișări
Imaginea articolului Referendum în Catalonia | Peste 890 de răniţi în urma confruntărilor violente dintre votanţi şi poliţia spaniolă / Primele reacţii ale liderilor europeni

REFERENDUM în Catalonia: Milioane de oameni, chemaţi să decidă independenţa

UPDATE 12:27

Cel puţin 893 de persoane au fost rănite în urma ciocnirilor ce au avut loc din cauza referendumului interzis pentru independenţa Cataloniei, potrivit Guvernului local, citat de presa internaţională. Conform Serviciilor de Sănătate din Catalonia, patru persoane sunt grav rănite, dar se află sub supraveghere medicală.

Peste 40 de sindicate şi asociaţii din Catalonia fac demersuri pentru o grevă la nivel regional în cursul zilei de marţi, în semn de protest faţă de represiunea majoră din partea poliţiei la referendumul de independenţă.

Cele mai importante sindicate din Spania condamnă "încălcarea gravă a drepturilor şi libertăţilor" cetăţenilor Cataloniei în cursul zilei de 1 octombrie.

UPDATE 6:20

Guvernul catalan anunţă că mai multe de 800 de oameni au fost răniţi. Cifra îi include şi pe cei care au suferit atacuri de panică.

1 OCTOMBRIE

UPDATE 23.48: Reacţia clasei politice europene, după incidentele de astăzi din Catalonia

În timp ce unii şi-au exprimat indignarea cu privire la nivelul violenţei, alţii, probabil, atenţi la mişcările separatiste din propria lor naţiune, au făcut apel la prudenţă.

Guy Verhofstadt, negociatorul şef pentru Brexit din partea Parlamentului European - Nu vreau să intervin în problemele interne ale Spaniei, dar condamn absolut tot ceea ce s-a întâmplat astăzi în Catalonia.

Liderul scoţian Nicola Sturgeon - Indiferent de punctul de vedere al independenţei, ar trebui să condamnăm toate scenele la care suntem martori şi să invităm Spania să schimbe cursul înainte ca cineva să fie grav rănit.

Ministerul britanic de Externe - Referendumul este o problemă pentru guvernul spaniol şi pentru popor. Vrem să vedem respectarea legii spaniole, respectarea constituţiei spaniole şi respectarea statului de drept.

Charles Michel, premier belgian - Violenţa nu poate fi niciodată răspunsul! Condamnăm toate formele de violenţă şi reafirmăm apelul nostru la un dialog politic.

Ivica Dacic, ministrul sârb de externe  - Poziţia noastră este clară şi principială, Spania este unul dintre cei mai buni prieteni ai Serbiei. ”[Madrid] se află în aceeaşi poziţie cu a noastră cu privire la problema integrităţii teritoriale

Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei - Spania este o naţiune prietenoasă, un popor mândru. În mod cert, sper că pacea civilă va domni în Spania.

UPDATE 21.40: Premierul Mariano Rajoy a susţinut o declaraţie de presă în care a criticat dur atacul populist al separatiştilor, insistând că referendumul a fost ilegal.

„Vreau să afirm, în faţa întregii Spaniei, că marea majoritate a populaţiei din Catalonia nu a vrut să participe ca acest scenariu al secesioniştilor. Marea majoritate a catalanilor au demonstrat că sunt oameni care respectă legea şi au reuşit să reziste atacului celor care au dat dovadă de cele mai grave practici populiste. Toţi spaniolii apreciază asta”, a spus Rajoy.

Premierul Spaniei a precizat că separatiştii au avut „nenumărate ocazii” pentru a renunţa la demersul lor ilegal. „Nu au vrut, deşi am încercat, am cerut-o de mai multe ori. Nu ne-au auzit”, a spus Rajoy, comentând că această cale aleasă nu duce nicăieri.

UPDATE 21.33: 761 de persoane au fost rănite în urma violenţelor, a spus Departamentul de Sănătate al Cataloniei

Un total de 761 de persoane au avut nevoie de asistenţă de la sistemul medical de urgenţă din Catalonia, potrivit Departamentului de Sănătate al Cataloniei. 335 de persoane au fost rănitei numai în Barcelona.

 

 

UPDATE 21.24: Ministrul britanic de Externe:Referendumul din Catalonia pe tema independenţei este neconstituţional

Marea Britanie este îngrijorată de evenimentele violente ce au avut loc în timpul referendumului pe tema independenţei din Catalonia, însă Londra consideră plebiscitul neconstituţional, a declarat, duminică, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, relatează site-ul agenţiei Reuters.

”Evident că suntem îngrijoraţi de orice violenţă, dar, în mod clar, referendumul nu este constituţional, aşa că este nevoie de restaurarea unui echilibru. Sperăm că lucrurile se vor calma”, a declarat Johnson.

Cel puţin 460 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor violente dintre alegătorii catalani şi Poliţia spaniolă, în ziua în care în regiunea catalană are loc un referendum pe tema independenţei. În plus, 12 ofiţeri ai Poliţiei Naţionale au avut nevoie de îngrijiri medicale.
 

 

 

UPDATE 19.30: Atât autorităţile spaniole cât şi poliţia catalană au oferit detalii suplimentare cu privire la numărul de secţii de votare pe care le-au închis astăzi, scrie The Guardian.

Poliţia naţională spaniolă a închis 46 de secţii de votare în total (27 în Barcelona, ​​6 în Tarragona, şase în Girona şi şapte în Lleida).

Garda Civilă a închis încă 46 (14 în Barcelona, ​​12 în Tarragona, opt în Girona şi 12 în Lleida), iar Poliţia catalană, Mossos, declară că au închis 244 de secţii de votare în Catalonia.

În total, 336 de secţii de votare au fost închise de autorităţile locale şi naţionale.

Pentru a pune aceste numere în context, guvernul catalan a declarat că în provincie au fost înfiinţate peste 2000 de secţii de votare pentru referendum. Majoritatea rămân deschise.

UPDATE 18.25: Cel puţin 460 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor violente din Catalonia

Ada Colau, primarul Barcelonei, a anunţat că cel puţin 460 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor violente dintre alegători şi Poliţia spaniolă, în ziua în care în regiunea catalană are loc un referendum pe tema independenţei, informează BBC News.

Carles Puigdemont, liderul regiunii catalane, a criticat autorităţile spaniole, afirmând că fac uz de forţă în mod ”nejustificat, disproporţionat şi iresponsabil”, aspect ce conferă o ”imagine îngrozitoare a Spaniei” pe plan extern.

Vicepremierul spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, a precizat că Poliţia ”a acţionat cu profesionalism şi într-un mod echilibrat”.

Ministerul spaniol de Interne a precizat că 11 poliţişti se numără printre răniţi.

UPDATE 16.00: Peste 300 de oameni au fost răniţi în urma confruntărilor violente din Catalonia

Guvernul regional al Cataloniei a anunţat că peste 300 de oameni au fost răniţi în urma confruntărilor violente dintre alegători şi Poliţia spaniolă, în ziua în care în regiunea catalană are loc un referendum pe tema independenţei, informează BBC News.

Oficialii catalani au precizat că, până în prezent, 337 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind rănite în urma confruntărilor violente cu Poliţia spaniolă.

Ofiţerii Poliţiei Naţionale încearcă să îi oprească pe oameni să voteze şi au confiscat buletine de vot, încercând să acapareze controlul asupra tuturor secţiilor de vot.

Anunţul cu privire la numărul persoanelor rănite a fost făcut de un purtător de cuvânt al Guvernului regional catalan.

De cealaltă parte, Ministerul spaniol de Interne a precizat că 11 poliţişti sunt răniţi.

UPDATE 13.33: Cel puţin 38 de oameni au fost răniţi în urma confruntărilor violente din Catalonia

 

 

Guvernul regional al Cataloniei a anunţat că 38 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma confruntărilor violente dintre alegători şi Poliţia spaniolă, în ziua în care în regiunea catalană are loc un referendum pe tema independenţei, informează The Guardian.

Cel puţin 38 de oameni au fost răniţi după ce Poliţia spaniolă a tras gloanţe de cauciuc pe o stradă din Barcelona, pe fondul violenţelor izbucnite în ziua în care autorităţile din regiunea Catalonia desfăşoară un referendum pe tema independenţei faţă de Spania. Potrivit martorilor, poliţiştii spanioli au folosit şi gaze lacrimogene.

Susţinătorii independenţei catalane au ridicat baricade în jurul secţiilor de vot pentru a împiedica forţele Poliţiei Naţionale să îşi îndeplinească misiunea de a opri procesul electoral.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Ada Colau, primarul oraşului Barcelona, a cerut demisia premierului spaniol Mariano Rajoy pentru că a trimis forţele de ordine să acţioneze în Catalonia. 

În plus, liderul regiunii catalane, Carles Puigdemont, a declarat în faţa reporterilor că ”violenţele nu îi vor opri pe catalani să voteze”.

UPDATE 13.10: Ministrul spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, a declarat că poliţia a intervenit profesionist şi proporţional, în confruntările cu alegătorii catalani.

 

 

UPDATE 12.07: Violenţe în Catalonia: Poliţia spaniolă a folosit gloanţe de cauciuc împotriva alegătorilor catalani

Poliţia spaniolă a tras cu gloanţe de cauciuc către alegătorii din Barcelona, cu scopul de a închide toate secţiile de votare şi pentru a opri desfăşurarea referendumului pentru independenţa Cataloniei, informează Sky News.

 

 

Potrivit relatărilor, în Barcelona s-au auzit mai multe focuri de armă, Poliţia folosind gloanţe de cauciuc pentru a-i determina pe alegători să nu participe la vot. La auzul focurilor de armă, oamenii au început să fugă, căutând un loc sigur.

 

 

Pe mai multe artere din oraşele catalane Poliţia spaniolă a instalat bariere metalice, o parte din căile de acces către secţiile de votare devenid inaccesibile.

Mai mulţi oameni au suferit răni minore în urma confruntărilor cu ofiţerii Poliţiei Naţionale.

Anterior, Poliţia spaniolă a început operaţiunea de confiscare a urnelor de vot, a anunţat Ministerul de Interne de la Madrid.

Cu toate acestea, autorităţile din regiunea catalană afirmă că alegătorii pot vota în condiţii normale în majoritatea centrelor de vot.

UPDATE ora 10.43: S-a dat start votului pentru independenţa Catloniei; au existat incidente între alegători şi Poliţie

 

 

Secţiile de votare pentru referendumul privind independenţa Cataloniei s-au deschis, oficialii catalani au declarat că oamenii pot vota la orice secţie, nu doar la cea la care sunt arondaţi, iar în faţa unor centre de vot au avut loc îmbrânceli între Poliţia spaniolă şi alegătorii catalani.

 

În contextul în care Poliţia spaniolă a reuşit să sigileze peste jumătate dintre secţiile de votare, autorităţile catalane au anunţat că oamenii pot vota la orice secţie din regiune, nu doar la secţia la care erau arondaţi, potrivit The Associated Press.

Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al Guvernului regional catalan, a precizat că această decizie va permite tuturor celor 5.3 milioane de catalani cu drept de vot să participe la acest referendum.

Turull a adăugat că oamenii vor putea vota chiar şi cu buletine de vot tipărite de acasă, dacă este nevoie, adăugând că aproximativ 5 milioane de astfel de buletine au fost deja confiscate de Poliţia spaniolă. Purtătorul de cuvânt al Guvernului regional al Cataloniei a mai spus că mai mulţi profesori universitari vor acţiona drept observatori ai procesului electoral.

Mii de ofiţeri ai Poliţiei spaniole au fost dislocaţi în zona Barcelonei, existând şi îmbrânceli între alegătorii nervoşi şi forţele de ordine în apropierea unei secţii de votare din Catalonia, potrivit El Pais. La o secţie de vot din Girona, aflată în nordul regiunii catalane, Poliţia Naţională a intervenit pentru a opri desfăşurarea votului, având loc îmbrânceli cu alegătorii.

Poliţia Naţională a fost trimisă în regiune după ce Poliţia regională nu a închis secţiile de votare, aşa cum prevedea hotărârea Curţii Constituţionale din Spania.

UPDATE ora 10.03: Mii de oameni s-au adunat în faţa secţiilor de votare din Catalonia. Pe reţele de socializare au fost publicate imagini cu busculadele dintre forţele de ordine şi catalanii care vor să voteze. Poliţia confiscă buletine de vot.

 

 

 

 

 

Mii de catalani s-au adunat încă de la primele ore ale dimineţii în faţa secţiilor de votare din regiune pentru a vota la referendumul pe tema independenţei, în pofida încercărilor Guvernului de la Madrid de a împiedica desfăşurarea scrutinului, informează BBC News.

 

 

Catalanii au început să se adune în faţa centrelor de vot din Barcelona şi din alte oraşe pentru a participa la referendumul pentru autodeterminare, considerat ilegal de autorităţile de la Madrid. Oficialii Guvernului regional catalan au afirmat că buletinele de vot au fost pregătite, estimând o prezenţă la vot ridicată.

De-a lungul nopţii mii de susţinători ai independenţei catalane au ocupat mai multe şcoli, ce găzduiesc secţii de votare, însă Poliţia spaniolă i-a avertizat că vor fi evacuaţi. Organizatorii referendumului le-au cerut catalanilor ”să apere” secţiile de votare, adăugând că trebuie să opună o rezistenţă paşnică.

În unele zone ale regiunii, mai mulţi fermieri şi-au pus tractoarele în faţa uşilor secţiilor de votare, iar porţile unităţilor şcolare au fost luate pentru a îngreuna misiunea Poliţiei spaniole de a sigila centrele de vot.

Sâmbătă, mii de manifestanţi s-au adunat în mai multe oraşe spaniole, inclusiv în Barcelona, scandând în favoarea unităţii Spaniei. Aceştia au fluturat steagurile Spaniei şi au avut bannere pe care scria ”Catalonia e Spania”.

UPDATE ora 9.20: În faţa secţiilor de votare, cozile celor care vor să voteze sunt foarte mari. 

 

 

UPDATE ora 8.30: În mai multe secţii au ajuns buletinele de vot, anunţă presa locală.

UPDATE ora 7.30: Mii de oameni aşteaptă în ploaie, în faţa secţiilor de votare din Barcelona.

Police arrived and left again at polling station. Now 1,000 people protecting the polling station. Old, young, men and women. #Catalunya pic.twitter.com/3aBtxd6rR1

 

 

 

Grupuri de catalani s-au adunat în afara secţiilor de votare înainte de referendum. Guvernul de la Madrid a promis să oprească votul şi zeci de vehicule de poliţie sunt în operaţine la Barcelona, informează BBC.

 

 

UPDATE ora 7.20: În timpul nopţii, mii de susţinători ai referendumului pentru independenţă au ocupat şcolile în care se află secţiile de votare. Potrivit poliţiei, aceştia vor fi evacuaţi.

Organizatorii referendumului au cerut alegătorilor să se întoarcă "să apere" secţiile de votare la ora 05:00 (03:00 GMT) şi să aştepte începerea votării la ora locală 9:00 (10.00 ora României). S-a subliniat că trebuie să fie o rezistenţă paşnică la toate acţiunile poliţiei.

"M-am trezit devreme pentru că ţara mea are nevoie de mine", a declarat unul din susţinătorii independenţei Catalaniei. Eulalia Espinal I Tarro, în vârstă de 65 de ani, face parte din grupurile care s-au adunat în faţa şcolilor din Barcelona. "Nu ştim ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici", a subliniat aceasta

Duminica ar putea fi o "dată importantă pentru democraţie", a declarat vicepreşedintele regional, Oriol Junqueras, pentru TV3, principala televiziune catalană.

"Am depăşit multe obstacole, nu există nimic care săîăpată fi considerat mai presus de asta", a adăugat el. "Dacă nu ne apăram propriile noastre drepturi, atunci cine o va face?"

Buletinele de vot au doar o singură întrebare: "Vrei ca Catalonia să devină un stat independent sub forma unei republici?". Pentru răspuns există varianta: "Da" sau "Nu".

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populaţia Spaniei locuieşte în Catalonia, iar regiunea ce urmăreşte independenţa produce 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.

Regiunea catalană are un grad ridicat de autonomie, însă, conform constituţiei spaniole, nu poate organiza un referendum pentru secesiune. Presiunile pentru un referendum pe tema independenţei au crescut în ultimii ani, ţinând cont de politicile de austeritate ale Madridului, într-un context în care economia spaniolă a avut mult de suferit.

Cei care se opun independenţei susţin că regiunea catalană se bucură deja de o largă autonomie, alături de alte regiuni spaniole precum Ţara Bascilor sau Galicia.

Curtea Constituţională din Spania a declarat deja că este ilegală organizarea unui referendum pentru independenţă în Catalonia.

Guvernul din Madrid a trimis mii de poliţişti în regiune pentru a opri încerările autorităţilor de a organiza acest plebiscit. Sâmbătă, Poliţia spaniolă a sigilat peste 1.300 din cele aproximativ 2.300 de şcoli din Catalonia, în care ar fi trebuit să fie organizate secţii de votare. În plus, forţele Guvernului central au ocupat centrul de telecomunicaţii al Guvernului regional catalan.

Suporterii independenţei Cataloniei au început să ocupe centrele de votare încă de vineri seara, aspect ce ar putea declanşa confruntări cu Poliţia spaniolă, care are ordinul de a închide toate secţiile de votare din Catalonia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici