Refugiaţii se alătură traficanţilor de fiinţe umane pentru a-şi plăti călătoria spre Europa

Refugiaţii şi imigranţii din Grecia au început să se alăture în număr foarte mare reţelelor de traficanţi de fiinţe umane, încercând să câştige suficienţi bani pentru a-şi plăti călătoriile spre Europa, de când graniţele au fost închise pentru ei, în virtutea Acordului UE-Turcia.

Urmărește
1376 afișări
Imaginea articolului Refugiaţii se alătură traficanţilor de fiinţe umane pentru a-şi plăti călătoria spre Europa

Refugiaţii se alătură traficanţilor de fiinţe umane pentru a-şi plăti călătoria spre Europa (Imagine Hepta / Mediafax Foto)

În încercarea de a câştiga suficienţi bani pentru a ajunge în nordul Europei, unii imigranţi blocaţi în Grecia au început să lucreze ca “intermediari” pentru traficanţii de fiinţe umane, în timp ce grupuri mai mici, majoritatea din Afganistan, au început să îşi organizeze propriile rute pentru transportarea imigranţilor prin anumite zone din Balcani, potrivit Middle East Europe.

Abdi, care a spus că a fugit din Somalia, a afirmat că a plătit 200 de dolari unui “ghid“ afgan, care l-a transportat din oraşul Mytilene situat pe insula greacă Lesbos spre localitatea Idomeni, pentru a evita să fie înregistrat şi trimis înapoi.

“Eu şi un prieten l-am plătit pe un bărbat pe care l-am cunoscut în Lesbos şi care ne-a adus în siguranţă la Idomeni, pentru a evita să fim înregistraţi. Am plătit 200 de dolari fiecare şi am schimbat des mijloace de transport. Bărbatul nu era grec, ci era din Afganistan“, a spus Abdi.

“Nu am unde sau pentru ce să mă întorc“, a spus Abdi. “Dacă graniţele nu se deschid, îmi voi continua călătoria chiar dacă asta ar însemna să dau toţi banii pe care îi am traficanţilor“, a adăugat el.

Salman, originar din Yemen, a spus că a plătit 900 de dolari unui traficant afgan de fiinţe umane care l-a ajutat să ajungă din Idomeni în Serbia, după ce a decis că situaţia din comuna greacă este atât de gravă încât a trebuit să îşi asume riscul.

“Am avut noroc că am putut plăti afganilor, pentru că nu mi-aş fi permis preţul cerut de greci. Am traversat graniţa pe jos, iar o camionetă ne aştepta la frontiera macedoneană. Vehiculul era plin şi nu l-am putut vedea pe şofer, dar dimineaţă eram în Serbia”, a spus Salman.

Karam, un refugiat sirian care i-a plătit pe traficanţii de fiinţe umane pentru a-l ajuta să ajungă în Germania anul trecut, s-a întors în Grecia, spunând că preţurile au crescut şi că el a plătit doar 2.700 de dolari pentru a ajunge în Germania, cu mult mai puţin faţă de cât ar costa acum o astfel de călătorie pentru imigranţii clandestini.

“Când am călătorit spre Germania, traficanţii nu ne-au privit ca pe nişte oameni, ci ca pe nişte mărfuri. Ne-am aflat de multe ori în situaţii riscante, iar lor nu le prea păsa. Singurul lucru important pentru ei era să ne transfere cât mai curând posibil şi să se întorcă pentru a prelua alţi oameni”, a spus Karam.

"Cred că astăzi, în această situaţie, aş alege să rămân în Grecia", a mai spus el.

În faţa unui hotel din Idomeni pot fi văzute corturi ale refugiaţilor şi maşini scumpe. Mulţi dintre cei care doresc să ajungă în nordul Europei vin aici pentru a negocia preţul.

Traficanţii greci aplică un tarif între 670 şi 900 de dolari pentru a transporta un imigrant în Macedonia, între 2.750 şi 3.200 de dolari pentru a-l transporta în Italia şi 4.000 de dolari pentru a-l transporta în Austria prin Ungaria.

Din cauza noilor restricţii, mulţi imigranţi rămâni blocaţi la Idomeni timp de mai multe săptămâni sau luni.

Unii dintre ei găsesc singuri drumul pentru a ajunge la destinaţie, în timp ce alţii lucrează pentru traficanţi ca translatori sau asistenţi, pentru a strânge bani pentru călătorie.

Cea de-a treia variantă abordată de imigranţi este implicarea în afacerile de contrabandă cu ţigări.

Ţigările sunt mult mai ieftine în Macedonia decât în Grecia, iar în tabăra de la Idomeni sunt vândute ţigări provenind de peste graniţa cu statul macedonean.

Ali, un refugiat sirian în vârstă de 25 de ani, a spus că unii dintre prietenii lui s-au implicat în afaceri de contrabandă cu ţigări pentru a câştiga sificienţi bani astfel încât să-şi poată continua călătoria.

“Prietenii mei se întâlnesc în afara taberei, de unde cumpără ţigări provenind de pe partea macedoneană a frontierei”, a spus acesta. “Din vânzarea ţigărilor ei pot supravieţui în tabără, deoarece mâncarea pe care o primim nu este suficientă. Trebuie să cumpărăm atât de multe lucruri aici, iar mulţi dintre noi nu au bani. Când nu este altceva de făcut, apelăm la asta”, a adăugat Ali.

El a mai spus că un “intermediar” arab s-a oferit să îl transporte în Austria contra sumei de 2.750 de dolari, pe care nu şi-o permite şi că prin urmare, este blocat la Idomeni, aşteptând deschiderea graniţei. El a adăugat că nu s-ar întoarce în Turcia nici dacă ar trebui să-şi dea viaţa în schimb.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici