Regele Albert al II-lea a abdicat. Philippe a devenit regele Belgiei - GALERIE FOTO

Regele Albert al II-lea al Belgiei a abdicat duminică în favoarea fiului său mai mare Philippe. Albert al II-lea, în vârstă de 79 de ani, a semnat actul de abdicare în cadrul unei ceremonii transmise în direct la televiziune, în Palatul Regal din Bruxelles, în prezenţa Guvernului şi Corpurilor constituite.

Urmărește
2157 afișări
Imaginea articolului Regele Albert al II-lea a abdicat. Philippe a devenit regele Belgiei - GALERIE FOTO

Regele Albert al II-lea a abdicat. Philippe a devenit regele Belgiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 16:00 Mii de belgieni l-au aclamat pe noul regele Philippe

Mii de persoane purtând culorile roşu, galben şi negru, culorile naţionale, l-au ovaţionat duminică pe noul rege Philippe, la Bruxelles, strigând "Trăiască regele!"

GALERIE FOTO

TITLURILE ZILEI

La ora locală 13.00 (14.00, ora României), noul cuplu regal a apărut la balconul Palatului Regal, declanşând uralele celor 8.000 până la 10.000 de persoane care aşteptau de câteva ore, sub un soare arzător. Această afluenţă este însă mai redusă decât se aşteptau autorităţile.

Ele au strigat "Trăiască regele!" şi "Trăiască regina!", în franceză şi olandeză. Unii au cerut un "big kiss" de la noul cuplu regal.

Regele Philippe, care a depus jurământul cu trei sferturi de oră mai înainte, sărută mâna soţiei sale, Mathilde, strălucitoare în rochia de mătase naturală. Noilor suverani li se alătură predecesorii lor, Albert şi Paola, iar mulţimea izbucneşte în aplauze.

Ies pe balcon şi cei patru copii ai cuplului, inclusiv prinţesa moştenitoare Elisabeth, care va împlini curând vârsta de 12 ani, îmbrăcată în roşu.

"Sunt mulţumită, i-am încurajat. Este un nou început", declară Catherine, în vârstă de aproximativ 50 de ani, din Bruxelles. "Altundeva aş fi republican, însă aici regii noştri îşi joacă rolul perfect", afirmă Olivier Leleux, în vârstă de 40 de ani.

Încă de duminică dimineaţa, câteva sute de belgieni, tineri şi bătrâni, francofoni sau flamanzi, s-au reunit deja în faţa Catedralei Saints-Michel et Gudule pentru a saluta familia regală venită să asiste la un Te Deum pe 21 iulie, Ziua Naţională.

 "Mândria de a fi belgian"

"Astăzi este o triplă sărbătoare, şi anume Ziua Naţională, abdicarea şi depunerea jurământului, care deschid o nouă pagină a monarhiei", îşi exprimă satisfacţia un student, Maximilien De Wouters, în vârstă de 24 de ani, înfăşurat într-un steag belgian.

Împreună cu aproximativ zece prieteni, el a venit să îşi proclame "susţinerea faţă de familia regală" şi "mândria de a fi belgian".

Câţiva metri mai departe, alţi studenţi au alt plan. Costumată în bufon, Izzy Bentoutouh, care se revendică, la vârsta de 23 de ani, drept o separatistă flamandă, a venit de la Louvain să îşi proclame "convingerile republicane". Cele trei panouri pe care le poartă, denunţând anacronismul monarhiei, provoacă zâmbete.

"Simpatizez mult familia regală. Ea face parte din cultura noastră, din identitatea noastră, dintr-o ţară pe care eu - chiar dacă sunt flamandă - vreau să o păstrez aşa cum este şi unită", declară, ceva mai încolo, o pensionară, Françoise Bonehill, în vârstă de 67 de ani.

Ea se declară "mulţumită că se află aici", dar şi de simplitatea festivităţilor, gestionate de Guvern, fără o defilare a capetelor încoronate sau cheltuieli uriaşe.

Astfel este mai uşor ca regele Philippe să fie primit bine,după ce a fost prezentat ca stângaci mulţi ani. "Este necesar să se detaşeze un pic, să aibă grijă să asculte oamenii, şi ar putea să reprezinte un compromis bun între tatăl şi unchiul săi", punând laolaltă bonomia unuia şi rigoarea regelui Baudoin, apreciază ea.

Ca şi cum i-ar fi auzit dorinţele, atât Philippe şi Mathilde, cât şi Albert şi Paola încep o baie de mulţime, îndreptându-se spre Catedrală

UPDATE 13:20 Philippe a devenit regele Belgiei

Philippe de Belgique a devenit duminică în mod oficial al şaptelea rege al Belgiei, depunând jurământul constituţional în Parlament, după o oră şi jumătate de la abdicarea tatălui său, regele Albert al II-lea.

"Jur să respect Constituţia şi legile poporului belgian, să apăr independenţa naţională şi integritatea teritorială", a declarat în mod solemn Philippe, în olandeză, franceză şi germană, cele trei limbi naţionale, devenind în mod oficial, la vârsta de 53 de ani, noul şef al statului.

11:50 Regele Albert al II-lea al Belgiei a abdicat în favoarea fiului său Philippe

Philippe va deveni al şaptelea rege al Belgiei, după prestarea jurământului, prevăzută la ora locală 12.00 (13.00, ora României).

 

Într-o ultimă alocuţiune, transmisă în direct la televiziune, Albert al II-lea şi-a exprimat "încrederea deplină" în Philippe. "Philippe, ai toate calităţile de suflet şi inteligenţă pentru a servi foarte bine ţara noastră în toate noile tale responsabilităţi", a spus el.

"Ultima mea recomandare: acţionaţi neobosit în vederea coeziunii Belgiei", le-a spus el politicienilor prezenţi.

Cu vocea plină de emoţie, Albert al II-lea a surprins asistenţa, utilizând o formulă familiară franco-engleză pentru a-şi exprima afecţiunea faţă de soţia sa Paola. "Un simplu mulţumesc şi un mare kiss!", i-a spus el. Aşezată la câţiva metri distanţă, Paola şi-a şters o lacrimă.

Născut la 6 iunie 1934, al doilea fiu al lui Léopold al III-lea şi reginei Astrid a devenit regele Albert al II-lea pe 9 august 1993, după decesul fratelui său, regele Baudouin, fără copii.

În cursul domniei sale, Albert al II-lea a consacrat multă energie apărării coeziunii ţării, atunci când un conflict politic între francofoni şi vorbitorii de olandeză s-a agravat, în vara lui 2007, dar şi după alegerile din iunie 2010.

El a anunţat pe 3 iulie că a decis să abdice, invocând o oboseală şi starea fragilă a sănătăţii sale, la vârsta de 79 de ani. "După 20 de ani de domnie, consider că a venit momentul predării ştafetei generaţiei viitoare", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici