REPORTAJ AFP: Simferopolul se pregăteşte pentru o victorie anunţată a proruşilor

Cabinele şi urnele de vot aşteaptă, în sala de spectacole a şcolii numărul nouă din Simferopol, alegători ucraineni care vor veni duminică, nimeni nu se îndoieşte, să se pronunţe pentru anexarea Crimeei la Rusia.

Urmărește
223 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ AFP: Simferopolul se pregăteşte pentru o victorie anunţată a proruşilor

REPORTAJ AFP: Simferopolul se pregăteşte pentru o victorie anunţată a proruşilor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Tatiana, o contabilă care refuză să îşi spună numele, este membră a Comisiei Electorale din acest cartier al capitalei regiunii separatiste. Ea îşi petrece ziua într-o cameră decorată în roz şi alb, în apropiere de scena închisă cu o cortină roşie, în faţa unor liste, în aşteptarea unor alegători îngrijoraţi.

"Astăzi (sâmbătă) voi fi aici doar până la ora 18.00 (18.00, ora României), spune ea. "Alegătorii vin să verifice dacă numele lor se regăseşte pe listele electorale. Iar alţii ne semnalează numele şi adresele bătrânilor şi bolnavilor care nu se pot deplasa. Comisia va trimite pe cineva cu o urnă pentru votul la domiciliu", adaugă ea.

Autorităţile separatiste dau asigurări că dispun, în pofida opoziţiei Kievului - care nu recunoaşte legalitatea scrutinului -, de liste actualizate, de la ultimele consultări, în 2012. Ele consideră că sunt în măsură să ofere încă de duminică seara o estimare a votului, iar luni rezultatul final.

Cabinele de vot au fost construite din lemn alb şi nailon verde. Cele două urne, nişte cutii mari din plastic transparent, înalte de un metru şi jumătate, tronează pe podeaua gri, în mijlocul încăperii.

Maria, în vârstă de 83 de ani, cu părul alb, se prezintă cu trei paşapoarte. "Un invalid şi o femeie foarte bătrână nu se pot deplasa", spune ea. "Am venit să le dau adresa", adaugă femeia.

Este urmată de către o femeie şi fiica ei. "Bună ziua. Am venit să verificăm dacă suntem pe listă...", spune ea.

Tatiana caută cu degetul pe listă. "Katerina şi Olga, este în regulă", le răspunde ea.

- Dansuri şi cântece ruseşti

În holul de la intrarea în şcoală, sub harta Crimeei, este pictat pe perete steagul ucrainean, în galben şi albastru.

Însă, în oraş, steagurile ruseşti sunt prezente peste tot. La fel şi afişele de patru pe trei metri prezentând Ucraina continentală ca pe un cuib nazist, iar Crimeea în culorile ruseşti ca pe o oază de pace.

În Piaţa Lenin, un cordon de cazaci păzeşte sediul Consiliului de Miniştri al regiunii. De cealaltă parte a pieţei se află o scenă imensă, în culorile Rusiei, care nu a fost demontată de zece zile. Oratori mai mult sau mai puţin cunoscuţi se adresează ascultătorilor, susţinând cauza Moscovei.

Spectacole cu dansuri şi cântece ruseşti, coruri de bărbaţi cu voci grave şi fanfare militare aparţinând Flotei Mării Negre se succedă prin faţa unei asistenţe care flutură sute de steaguri. Unii se fotografiază, alţii aplaudă sloganuri proruse, alţii distribuie banderole.

În partea din spate a scenei se află o pânză imprimată. Este o fotografie cu un buchet mare de flori albe şi trei cuvinte: "Crimeea", "Primăvară" şi "Speranţă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici