Reprezentanţi politici din estul Ucrainei contestă legitimitatea Parlamentului de la Kiev

Un grup de reprezentanţi politici ai regiunilor proruse din estul şi sudul Ucrainei a contestat, vineri, legitimitatea Parlamentului ucrainean, apreciind că acesta acţionează, în prezent, "sub ameninţarea armelor".

Urmărește
659 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţi politici din estul Ucrainei contestă legitimitatea Parlamentului de la Kiev

Reprezentanţi politici din estul Ucrainei contestă legitimitatea Parlamentului de la Kiev (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Evenimentele care au avut loc în ultimele zile în capitala ucraineană au condus la paralizia puterii centrale şi la destabilizarea situaţiei guvernării", se arată într-o declaraţie publicată în cursul congresului de la Harkov, un oraş industrial din est, semnată de către reprezentanţi municipali şi ai parlamentelor locale din mai multe regiuni rusofone.

Ţara se confruntă, în prezent, cu o criză politică fără precedent, iar poziţia lui Viktor Ianukovici se clatină, în urma unui proces de mediere politică a europenilor şi violenţelor care au avut loc în centrul Kievului, unde, în decurs de trei zile, au fost ucise aproape 80 de persoane.

"Rada (Parlamentul) lucrează în condiţii de teroare, sub ameninţarea armelor şi morţii", scriu autorii textului.

"Deciziile Parlamentului, adoptate în aceste condiţii, ne fac să ne îndoim de buna sa voinţă, legitimitatea sa şi legalitatea acestuia", subliniază ei.

"Integritatea teritorială şi securitatea Ucrainei sunt ameninţate", apreciază ei, în continuare.

Ucraina, o ţară cu 46 de milioane de locuitori, este divizată între estul rusofon şi rusofil, majoritar, şi vestul naţionalist şi ucrainofon.

Obiectivul acestui congres, la care participă aproape 4.000 de delegaţi, este "să evite baia de sânge în regiuni", a anunţat anterior guvernatorul regiunii Harkov, Mihailo Dobkin, în deschiderea lucrărilor.

La congres participă oficiali parlamentari ruşi de rang înalt, inclusiv preşedintele Comisiei de Politică Externă a Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), Aleksei Puşkov.

"Nu există o intensificare a separatismului în acest congres. Principalul mesaj, în intervenţii, este «nu vrem să divizăm ţara»", a scris Puşkov într-un mesaj postat pe contul de Twitter.

Aproximativ 10.000 de susţinători ai lui Viktor Ianukovici erau adunaţi în faţa clădirii în care se desfăşoară lucrările congresului, agitând afişe pe care se putea citi "Minerii din bazinul Donului, împotriva extremismului!" sau "Suntem împotriva fascismului!", au constatat jurnalişti. Aproximativ 500 de opozanţi manifestau în apropiere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici