Revenirea talibanilor la putere are consecinţe majore asupra vieţii femeilor afgane. Drepturi şi libertăţi de la care şi-ar putea lua adio

  • Femeile din Afganistan se tem că libertăţile câştigate în 2001 vor fi anulate.
  • Talibanii fac liste cu fetele şi femeile cu vârstele cuprinse între 12 şi 45 de ani.
  • Femeile ar putea fi forţate să ia în căsătorie luptători islamişti.
  • Talibanii le obligă pe femeile afgane să-şi părăsească locurile de muncă şi aduc rude-bărbaţi să le înlocuiască.
Urmărește
3346 afișări
Imaginea articolului Revenirea talibanilor la putere are consecinţe majore asupra vieţii femeilor afgane. Drepturi şi libertăţi de la care şi-ar putea lua adio

Pe măsură ce oraşele cedează, pe rând, în faţa talibanilor, o întreagă generaţie de femei din Afganistan, crescute cu drepturi şi libertăţi, devin vulnerabile în faţa foţelor insurgente, transmite France24, citat de Aleph News.

Acum, femeile afgane se tem că grupul islamist va retrage multe dintre libertăţile acordate femeilor în ultimii 20 de ani, inclusiv dreptul la muncă şi dreptul la studiu.

De la începutul anului 2021, numărul de decese în rândul civililor a crescut cu aproape 50%, iar printre morţi s-au aflat mai multe femei şi copii decât în oricare an, începând cu 2009, de când se ţine statistica, a arătat ONU.

„Talibanii vor suprima libertăţile la toate nivelurile, iar femeile şi copiii vor avea cel mai mult de suferit”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului afgan, pe 13 august.

Presa internaţională scrie că ar fi apărut informaţii potrivit cărora talibanii ar merge din uşă în uşă să facă liste cu fetele şi femeile cu vârstele cuprinse între 12 şi 45 de ani. Acestea ar urma să fie forţate să ia în căsătorie luptători islamişti.

Femeilor li se spune să nu iasă din casă neînsoţite de un bărbat. În acelaşi timp, ele nu mai pot lucra, studia sau alege liber hainele pe care vor să le poarte.

Pentru o întreagă generaţie de femei afgane care au intrat în viaţa publică – şi care sunt parlamentari, jurnalişti, guvernatori locali, medici, asistenţi medicali, profesori şi administratori publici – sunt multe de pierdut.

Zahra, în vârstă de 26 de ani, este una dintre tinerele care se tem că educaţia şi ambiţiile sale nu vor mai conta. „Sunt şocată! Cum este posibil ca o femeie ca mine, care a muncit din greu să înveţe şi să evolueze, să se ascundă acum în casă?”, spune tânăra.

Femeile şi-au părăsit jobul, trimiţând rude de-ale lor, bărbaţi, să le înlocuiască. „E atât de ciudat să nu ai voie să mergi la muncă. Am învăţat singură engleză şi chiar să lucrez pe calculator, dar acum trebuie să caut un loc unde să pot munci cu alte femei în preajmă”, a declarat pentru Reuters Noor Khatera, o femeie de 43 de ani, care a lucrat la Banca Azizi din Kandahar.

La sfârşitul săptămânii trecute, oraşul Herat a fost ocupat de talibani. Iar la scurt timp, în online a apărut o declaraţie a talibanilor prin care femeile erau informate că purtarea burqa a devenit obligatorie în toate spaţiile publice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici