- Home
- Externe
- (21.03.2022, 14:16)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Revista "Scientific American" avertizează că armele nucleare tactice pot fi devastatoare
La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a spus că îşi duce „forţele de descurajare” – adică arme nucleare – la statutul de „pregătit pentru luptă”.
Urmărește
18087 afișări
Sursa Foto - National Nuclear Security Administration , Federal government of the United States
Ce sunt armele nucleare tactice?
O armă nucleară tactică este o armă concepută pentru a fi utilizată pe un câmp de luptă în situaţii militare sau chiar pe un teritoriu disputat, scrie pe Britannica.
Statele Unite au început să dezvolte armele nucleare tactice din anii 1950, având între 0,1 ş 1 kiloton(1 kilotonă este o forţă egală cu 1.000 de tone de TNT).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crăciunul în România a evoluat de-a lungul secolelor, păstrând esența spiritualității și a tradițiilor. Ioan-Aurel Pop: „Suntem singura țară europeană care are peste 7.000 de colinde”
-
Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
-
4iG, compania prin care anturajul premierului ungar Viktor Orban controlează sectoare strategice din Ungaria şi regiune, face un salt mare în industria dronelor
In timpul Războiul Rece, atât în Statele Unite, cât şi Uniunea Sovietică au fabricat zeci de mii de arme nucleare tactice. Acestea au inclus obuze de artilerie nucleară, rachete nucleare antiaeriene şi tunuri nucleare antitanc. Cu toate acestea, niciuna nu a fost folosită vreodată în luptă. Niciuna dintre cele două superputeri nu era dispusă să rişte să declanşeze un război nuclear total prin folosirea armelor nucleare tactice.
Sunt mai mici ca putere explozivă, fiind în contrast cu armele nucleare strategice care sunt concepute în principal pentru a fi ţintite în interiorul inamicului, departe de frontul de război, împotriva bazelor militare, oraşelor, industriilor de armament şi altor zone întărite sau mai mari, ţinte pentru a deteriora capacitatea inamicului de a duce război.
Armele nucleare tactice pot fi bombe neghidate, rachete cu rază scurtă de acţiune, obuze de artilerie, torpile, rachetele sol-aer (SAM) şi chiar bombe portabile. O singură bombă portabilă poate fi transportată de către doi oameni.
Ce arme nucleare tactice are Rusia?
La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a spus că îşi duce „forţele de descurajare” – adică arme nucleare – la statutul de „pregătit pentru luptă”, transmite BBC
Acest lucru a stârnit temeri că Moscova ar putea folosi arme nucleare „tactice” care ar putea fi folosite pe distanţe relativ scurte. Spionii americani văd acest lucru ca pe un semnal către Occident pentru a-l convinge să nu intervină în Ucraina, nu ca pe un semn că plănuieşte un război nuclear.
Acest lucru le deosebeşte de armele nucleare „strategice”. Se crede că Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice. Acestea pot fi plasate pe diferite tipuri de rachete care sunt utilizate în mod normal pentru a livra explozibili convenţionali. Ele pot fi chiar trase ca obuze de artilerie pe un câmp de luptă.
De asemenea, au fost dezvoltate pentru aeronave şi nave - de exemplu torpile şi încărcături de adâncime pentru a viza submarinele.Armele nucleare tactice variază enorm ca mărime şi putere. Cele mai mici pot fi de un kiloton sau mai puţin, cele mai mari pot fi chiar la 100 de kilotone.
Bomba care a ucis aproximativ 146.000 de oameni la Hiroshima în timpul celui de-al Doilea Război Mondial avea 15 kilotone.Deşi şansele sunt reduse, este posibil ca Rusia, în anumite condiţii, să fie tentată să folosească o armă tactică mai mică în Ucraina.
„Putin se simte confortabil în lumea unde domneşte „stabilitatea şi instabilitatea”, în timp ce Occidentul este descurajat de arsenalul său nuclear, ca şi cum descurajarea de miliarde de dolari a NATO nu ar fi altceva decât un tigru de hârtie”, a scris dr. Mariana Budjeryn , expert nuclear la Centrul Belfer pentru Ştiinţă şi Afaceri Internaţionale de la Harvard Kennedy School.
Forţele ruse pot trage focoase nucleare mici folosind artileria convenţională, cum ar fi tunul autopropulsat „Malka”.Serviciile de informaţii americane spun că Rusia are o teorie numită „escalade pentru de-escaladare” dacă se află într-un conflict cu NATO.
Aceasta implică să faci ceva dramatic - cum ar fi folosirea unei arme tactice pe câmpul de luptă, sau ca demonstraţie sau ameninţare.Ideea este să sperii pe cealaltă tabără să dea înapoi.Îngrijorarea este că, dacă Putin se simte încolţit şi că strategia lui în Ucraina eşuează, ar putea folosi armele nucleare tactice ca „schimbător de joc”, pentru a ieşi din impas sau a evita înfrângerea.
James Acton, expert în domeniul nuclear la Carnegie Endowment for International Pace din Washington DC, spune: „Sunt în mod legitim îngrijorat că, în această circumstanţă, Putin ar putea folosi o armă nucleară, cel mai probabil pe un teren din Ucraina, pentru a îngrozi pe toată lumea şi pentru a-şi găsi drumul. Nu suntem încă în acel moment.”
Dr. Heather Williams, expert nuclear la Kings College din Londra, spune că nu este clar cum ar putea Rusia să „câştige” în Ucraina când Putin susţine că Ucraina face parte din Rusia, aşa că folosirea armelor nucleare pe teritoriul său pare bizar. Rusia însăşi se află în apropiere şi „radiaţiile ar putea depăşi graniţele”, avertizează Patricia Lewis.
Singura dată când armele nucleare au fost folosite în conflict a fost de către SUA la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial împotriva Japoniei. Ar vrea Putin să devină primul lider de la Harry Truman ce le-ar putea folosi?
Dr. Williams spune că există un alt motiv pentru care Rusia ar putea să nu folosească arme nucleare - China.„Rusia este foarte dependentă de sprijinul chinez, dar China are o doctrină nucleară „fără utilizare primară”. Aşa că, dacă Putin le-ar fi folosit, i-ar fi incredibil de greu ca China să-l sprijine. Dacă le-ar folosi, probabil că ar pierde China ca aliat".
Armele nucleare tactice ar putea fi devastatoare
Scientific American raportează că o explozie termonucleară de orice dimensiune posedă o putere distructivă copleşitoare. Chiar şi o armă nucleară „cu randament mic” (0,3 kilotone) ar produce daune mult peste cele ale unui exploziv convenţional.
Ar provoca, de asemenea, toate ororile din Hiroshima, deşi la o scară mai mică. O armă nucleară tactică ar produce o minge de foc, unde de şoc şi radiaţii mortale care ar provoca daune pe termen lung sănătăţii supravieţuitorilor. Precipitaţiile radioactive ar contamina aerul, solul, apa şi aprovizionarea cu alimente (ucrainenii sunt deja familiarizaţi din cauza accidentului nuclear de la Cernobîl în 1986).
Nimeni nu ştie dacă utilizarea unei arme nucleare tactice ar declanşa un război nuclear la scară largă. Cu toate acestea, riscul de escaladare este foarte real. Cei care primesc o lovitură nucleară nu se vor întreba dacă a fost tactică sau strategică".
Într-o mărturie în faţa Comisiei pentru serviciile armate a Camerei din 6 februarie 2018, secretarul de atunci al Apărării James Mattis a declarat: „Nu cred că există o armă nucleară tactică. Orice armă nucleară folosită în orice moment este o schimbare strategică. Liderii ruşi au spus clar că ar vedea orice atac nuclear drept începutul unui război nuclear total.
"Deosebit de îngrijorătoare este posibilitatea ca războiul să escaladeze la utilizarea armelor nucleare. Prin creşterea nivelului de alertă al forţelor nucleare ruseşti, Putin creşte riscul utilizării nucleare prin calcul greşit sau accident în ceaţa războiului. În cel mai rău scenariu, dacă războiul merge prost, Putin ar putea ajunge la o armă nucleară tactică din disperare. Deşi acest lucru este încă puţin probabil, riscul nu este zero.
Şi creşterea acestui risc este inacceptabilă. Deşi nenumărate arme nucleare au fost testate de-a lungul anilor, nici una nu a fost folosită în război (sau terorism) din 1945. Tradiţia de 77 de ani a neutilizarii nucleare este cea mai importantă realizare a epocii atomice.
Este o obligaţie principală a liderilor de astăzi să se asigure că armele nucleare nu vor mai fi folosite niciodată. Putin şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov ar trebui să înceteze să ameninţe cu arme nucleare. Alţi lideri ar trebui să exprime şoc şi indignare şi să precizeze că ameninţările nucleare sunt iresponsabile şi inacceptabile.
Lumea ar fi un loc mai bun fără aceste arme", încheie articolul publicat de Scientific American.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: În comunism, Irina Margareta Nistor a devenit vocea libertății pentru mulți oameni. „A fost un pașaport la care nu speram să ajungem”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ajutor din China pentru Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„NATO nu se poate apăra de Rusia fără SUA”, avertizează liderii alianței. Ce urmează pentru viitorul Europei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Omul care l-a împușcat pe Ceaușescu rupe tăcerea! Ultima dorință a dictatorului: „Nu doresc nimănui...”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe