- Home
- Externe
- KIEV, (29.01.2014, 15:24)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Revolta din Ucraina, transmisă în direct pe Internet
Revolta din Ucraina este filmată cu telefoane smartphone şi transmisă în direct pe Internet, unde, chiar dacă imaginea este uneori neclară, se poate vedea cum "zboară" coctail-urile Molotov asupra clădirilor oficiale, sau cum intervin forţele de ordine împotriva manifestanţilor.
Urmărește
1853 afișări
Revolta din Ucraina, transmisă în direct pe Internet (Captură video)
Posturile de televiziune pe Internet s-au înmulţit de la începutul protestelor, iar toate oferă programe în direct susţinute de prezentatori purtând căşti cu microfon care transmit din studiouri improvizate.
Toate aceste posturi de televiziune transmit în special imagini de la manifestaţii, cum a procedat în 2004 postul de opoziţie Kanal 5, primul care a transmis imagini de la "revoluţia portocalie", în urma căreia au ajuns la putere prooccidentalii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Ironia face ca postul Kanal 5 să fie în continuare foarte activ, însă preia programele postate online de aceste posturi, cum ar fi Espreso TV.
Conţinutul programelor transmise de aceste posturi de televiziune online a urmat evoluţiile din Ucraina. Dacă în urmă cu două luni puteau fi văzute imagini cu mulţimea adunată în Piaţa Independenţei într-o atmosferă paşnică, programele sunt acum difuzate într-un ritm alert şi prezintă imagini de la intervenţia forţelor speciale ucraiene împotriva baricadelor ridicate de protestatari sau de la preluarea controlului asupra instituţiilor oficiale, ministerelor de la Kiev şi administraţiilor regionale din alte oraşe.
Difuzarea imaginilor a reprezentat un avantaj important pentru mişcarea de protest, care a devenit astfel cunoscută în afara ţării şi, în acelaşi timp, a contribuit la răspândirea informaţiilor privind evoluţiile de la Kiev în interiorul Ucrainei.
Pe teren, fiecare manifestant care a lansat un coctail Molotov sau a căzut la pământ sub loviturile poliţiştilor, este filmat cu telefonul mobil de către numeroşi alţi protestatari.
Autorităţile reacţionează
"Este o tehnologie disponibilă pentru manifestanţi, care o folosesc pentru a transmite informaţii în celelalte regiuni din ţară", declară Olga Onuch, cercetător la Nuffield College, în cadrul Universităţii Oxford, care analizează folosirea Internetului în mişcările de protest.
"Acest lucru îi dă spectatorului impresia că participă la proteste şi îi permite să aibă acces la zonele în care au loc manifestaţii 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte", adaugă expertul.
În schimb, Internetul şi reţelele sociale au fost foosite în egală măsură pentru transmiterea de informaţii false, mai spune Olga Onuch.
Ea dă exemplu o fotografie în care un bărbat era prezentat drept un membru al forţelor ruse de elită, care ar fi deschis focul asupra manifestanţilor în timpul ciocnirilor sângeroase de la Kiev. Fotografia a fost răspândită pe reţelele sociale, însă incidentul nu a fost confirmat de nimeni.
Deşi studiile realizate de Olga Onuch au arătat că Internetul reprezintă prima sursă de informare pentru manifestanţi, participarea la proteste depinde mai mult de telefoanele sau SMS-urile primite.
Olga Onuch relativizează astfel creşterea folosirii Twitter, puţin cunoscut în Ucraina, cu ocazia manifestanţiilor. "O creştere cu câteva sute de mii de utilizatori rămâne modestă într-o ţară cu 45 de milioane de locuitori", explică cercetătorul.
De altfel, autorităţile ucrainene au luat în serios ameninţarea, astfel că, una dintre legile privind manifestaţiile adoptate recent prevedea pedepse pentru defăimărea pe Internet. În final, legile au fost abrogate marţi de Parlamentul de la Kiev.
Cel puţin "nu au blocat Internetul, cum s-a întâmplat în Egipt şi Turcia" la manifestaţiile din ultimii ani, subliniază Onuch.
Potrivit unui studiu publicat în cursul acestei săptămâni de compania TNS Ucraina, 83,7% dintre persoanele intervievate au afirmat că se informează în legăturile cu manifestaţiile din Ucraina de pe Internet, mai mult decât la televizor, posturile de radio sau persoanele apropiate.
"A avut loc o creştere a folosirii Internetului în timpul crizei politice, în special al site-urilor de informaţii", subliniază Ivan Mateiko, reprezentant al TNS Ucraina.
Site-ul publicaţiei Ukrainskaia Pravda, aflat în prima linie a protestelor şi unde scrie jurnalista bătută în decembrie anul trecut, a înregistrat o creştere considerabilă a vizitatorilor, care au accesat pagina cotidianului printr-un link distribuit pe Facebook şi Twitter în ultimele săptămâni.
De altfel, reţelele sociale au "ajutat" mişcarea de protest să aibă ecou în afara Ucrainei. Pentru prima oară în cursul acestei săptămâni, hashtagul #digitalmaidan a intrat în lista celor mai răspândite din lume pe Twitter, cu sprijinul diasporei ucrainene din străinătate.
El a fost folosit marţi seară de premierul francez Jean-Marc Ayrault, care şi-a exprimat speranţa, în limba ucraineană, pe contul său Twitter, că "aspiraţiile poporului ucrainean vor fi auzite".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe