Evocând conflictul din Siria, Emma Bonino a apreciat că, „la fel ca toate crizele umanitare”, aceasta „are aspecte şi consecinţe politice care pot avea efecte devastatoare”, într-o intervenţie în faţa presei, la Roma.
“Nu mă gândesc doar la fragilitatea unor ţări limitrofe, ca Iordania sau Liban”, a apreciat ea, ci la situaţia în ansamblu a părţii de nord a Africii.
Criza siriană accentuează problemele economice din ţările din Sahel sau situaţia din Somalia, dar şi „în Libia, care, în prezent, în absenţa unui control asupra teritoriului, este pe cale să se transforme într-un fel de autostradă fără control pe care trec de toate – arme, droguri -„, iar ansamblul ridică probleme grave pentru întreaga Europă, a subliniat Bonino.
„În esenţă, avem în sudul Mediteranei milioane de persoane aflate în mişcare, deplasaţi, refugiaţi, emigranţi”, a spus ea.
„Numeroase elemente sugerează că printre copii şi femei există şi alţi imigranţi, mai puţin prietenoşi, foşti jihadişti sau membri Al-Qaida”, a spus ministrul italian.
„Este clar că debarcări în zona de coastă, fără control, reprezintă un element care implică securitatea Uniunii Europene (UE)”, a subliniat ea.
Evocând Operaţiunea Mare Nostrum, în cadrul căreia Italia a mobilizat importante mijloace militare navale în Mediterana, în dreptul coastelor libiene , pentru a salva refugiaţi, Bonino a precizat că aceasta reprezintă totodată un „filtru” împotriva unor pericole potenţiale.
Ministrul a conchis că, în general, „prioritatea absolută” a Italiei, „care nu este dictată doar de geografie”, este „Mediterana mare”.