- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România şi Bulgaria ar putea fi luate în considerare pentru o bază radar a NATO
Statele Unite încearcă să convingă Turcia să accepte găzduirea unei baze radar pe teritoriul său, însă în cazul în care va refuza, sunt luate în considerare şi alte opţiuni, precum construirea acesteia în România sau Bulgaria, relatează Financial Times, în ediţia electronică.
România şi Bulgaria ar putea fi luate în considerare pentru o bază radar a NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Statele Unite şi Turcia încearcă să evite o confruntare la summitul NATO din noiembrie, din cauza reticenţei autorităţilor de la Ankara faţă de planurile de apărare antirachetă, precum şi faţă de redactarea noului "concept strategic" al Alianţei.
Administraţia Barack Obama a încercat să obţină sprijinul întregii Alianţe pentru scutul antirachetă, în special pentru a elimina obiecţiile Turciei faţă de propunerea SUA de a construi o bază radar pe teritoriul său. Guvernul turc a afirmat că ar fi de acord dacă scutul antirachetă ar fi un proiect al întregii Alianţe, şi nu un proiect americano-turc împotriva Iranului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Cele două părţi intensifică discuţiile pentru a preveni o confruntare la summit. Oficiali de la Washington speră că Turcia va accepta scutul antirachetă şi va evita o nouă deteriorare a relaţiilor celor două ţări. Dar ei recunosc că rezultatul este incert.
Sprijinul NATO pentru scutul antirachetă este necesar pentru un acord cu Moscova privind cooperarea în acest sistem. SUA susţin că au obţinut un sprijin larg în cadrul Alianţei pentru un sistem de control şi comandă privind apărarea antirachetă. Însă Washingtonul trebuie să depăşească şi alte obiecţii ale Turciei, inclusiv apelul ca sistemul să protejeze întregul teritoriu turc şi opoziţia faţă de împărtăşirea informaţiilor cu Israelul.
În timp ce există şi alte opţiuni pentru baza radar, inclusiv construirea acesteia în România sau Bulgaria, SUA au nevoie de aprobarea Turciei pentru ca apărarea antirachetă a teritoriilor europene să devină o parte formală a misiunii NATO.
Oficialii susţin că Turcia obiectează de asemenea şi faţă de limbajul referitor la Uniunea Europeană şi reformarea structurii de comandă a NATO, insistând ca strategia NATO să nu descrie Iranul şi Siria ca ameninţări.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO