- Home
- Externe
- BRUXELLES, (25.10.2016, 19:03)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România şi Bulgaria ar putea scăpa de MCV. Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care îndeamnă înlocuirea acestuia cu un instrument de evaluare a democraţiei în toate statele UE
Parlamentul European a adoptat, marţi, o rezoluţie prin care îndeamnă Comisia Europeană să înlocuiască Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) care vizează România şi Bulgaria cu un instrument privind evaluarea stadiului democraţiei şi statului de drept în toate statele membre UE.
Urmărește
2863 afișări
România şi Bulgaria ar putea scăpa de MCV. Parlamentul European adoptă o rezoluţie prin care îndeamnă Comisia Europeană să îl înlocuiască pe acesta cu un instrument de evaluare a democraţiei în toate statele UE
"În scopul opririi abordării actuale (...) privind situaţii percepute ca fiind încălcări ale principiilor democratice, ale principiilor statului de drept şi ale drepturilor fundamentale în statele membre UE, Comisia Europeană trebuie să creeze un mecanism obligatoriu pentru monitorizarea anuală a datelor din aceste sfere", arată rezoluţia adoptată marţi de Parlamentul European cu 405 voturi pentru, 171 împotrivă şi 39 de abţineri.
Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost introdus de Comisia Europeană în momentul aderării României şi Bulgariei la UE, în 2007, pentru a monitoriza progresele celor două state în privinţa statului de drept, combaterii corupţiei şi, în cazul Sofiei, a contracarării criminalităţii organizate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
"Oferim Uniunii Europene instrumente de implementare a deciziilor în toate celelalte zone politice - politici concurenţiale, poliţie, cooperarea justiţiei, politici externe (...)", a argumentat, conform unui comunicat al PE, eurodeputata olandeză Sophie in’t Veld, unul dintre iniţiatorii proiectului de rezoluţie.
Potrivit rezoluţiei, noul instrument de monitorizare va avea sarcina de a asigura că toate statele membre UE respectă în mod egal şi sistematic valorile înscrise în Tratatele comunitare privind starea democraţiei, statul de drept, şi drepturile fundamentale.
În cadrul noului mecanism, Comisia Europeană, în consultare cu un grup de experţi independenţi vor elabora anual rapoarte de evaluare a tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, formulând recomandări care vor fi dezbătute de instituţiile europene şi de parlamentele naţionale.
Parlamentul European cere Comisiei Europene să prezinte, până în septembrie 2017, o propunere privind modalităţile de elaborare a unui "Pact pentru Democraţie, Stat de Drept şi Drepturi Fundamentale".
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe