- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (18.03.2015, 15:28)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rosen Plevneliev: UE face "o greşeală mare" politizând aderarea României şi Bulgariei la Schengen
România şi Bulgaria merită să adere la Schengen, iar UE face "o greşeală mare" politizând acest proces, care presupune criterii clare, pe care cele două state le îndeplinesc, a declarat, într-un interviu, preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, care aşteaptă foarte curând o decizie în acest sens.
Urmărește
322 afișări
Rosen Plevneliev: UE face "o greşeală mare" politizând aderarea României şi Bulgariei la Schengen (Imagine: AFP/Mediafax Foto)
"Bulgaria şi România merită să fie demarată integrarea lor în Spaţiul Schengen", cele două ţări dovedind în mod repetat, potrivit Parlamentului European şi Comisiei Europene, că sunt pregătite pentru aderare, a declarat, într-un interviu acordat APA, preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, relatează Wirtschaftsblatt.
Nu este "corect" ca aderarea Bulgariei şi a României, membre UE din 2007, să fie împiedicată, a precizat preşedintele Bulgariei. "Contravine reglementărilor europene ca Bulgaria şi România să nu primească ceea ce merită şi au îndeplinit din cauza unor teme de politică internă ale altor state membre", a afirmat Plevneliev, referindu-se la Olanda, care în 2011 a fost singura ţară care s-a opus aderării celor două state, notează Wirtschaftsblatt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Schengen nu are nimic de a face cu politica. Schengen înseamnă criterii clare. Aşa a fost cazul cu toate celelalte state, care au aderat. Îndeplinim toate criteriile şi ne protejăm graniţele mai bine decât o fac multe alte state membre. Avem toate dovezile în acest sens şi aşteptăm ca statele membre UE să ia foarte curând o decizie responsabilă", a spus preşedintele Plevneliev, aflat în vizită de lucru în Austria.
El a mai precizat că Europa face "o greşeală mare", politizând ceva ce nu e politic, fapt care "va demotiva alte viitoare state membre", cu referire la ţările din Balcanii de Vest.
Plevneliev a subliniat că ar fi "un semnal politic bun din partea UE" să aprobe prima fază a aderării la Schengen, cu graniţele aeriene şi maritime.
Liderul de la Sofia a declarat că o aderare a celor două state ar face ca acest spaţiu să fie "mai eficient", decizia fiind astfel în interesul ţărilor membre Schengen.
Acest lucru ar fi valabil în special în cazul cetăţenilor europeni care se alătură Statului Islamic în Siria şi Irak, a mai punctat Rosen Plevneliev.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 29 ianuarie, că România îndeplineşte toate criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi orice nelămuriri pe acest palier ţin de considerente pur politice, subliniind că rapoartele MCV pozitive arată o recunoaştere a eforturilor de consolidare internă.
”Europa poate garanta prosperitarea şi securitatea tuturor cetăţenilor săi, fără să atenteze la ceea ce a câştigat deja prin respectarea deplină a acestor acumulări. Europenizarea completă a României este un obiectiv central al mandatului meu. Aceasta înseamnă continuarea procesului de integrare europeană prin aderarea la Spaţiul Schengen şi prin adoptarea monedei euro”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul discursului susţinut la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti.
”Locul României este în Spaţiul Schengen, stat membru cu drepturi egale şi depline. Îndeplinim integral criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, orice nelămuriri pe acest palier ţin pur de considerente politice”, a mai spus Iohannis.
Pe 10 februarie, în cadrul vizitei la Paris, Iohannis a declarat, în cadrul conferinţei comune de la Palatul Elysee cu preşedintele Francois Hollande, că a solicitat sprijinul Franţei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi că şi-a exprimat încrederea că o astfel de decizie va fi adoptată curând.
Subiectul a fost abordat şi la întrevederea cu Angela Merkel, dar cancelarul nu a promis nimic.
Întrebată, în cadrul conferinţei de presă comune susţinută cu preşedintele Klaus Iohannis pe 26 februarie la Berlin, dacă consideră că o decizie privind aderarea României la Spaţiul Schengen poate fi luată până la sfârşitul acestui an, ţinând cont şi de rezultatele pozitive înregistrate în ultimul raport MCV, cancelarul Angela Merkel a declarat: "Ultimele rapoarte au fost pozitive şi considerăm că reformele vor fi implementate în continuare cu consecvenţă şi vom discuta despre paşii următori. Nu pot să promit nimic acum".
Întrr-un interviu acordat pe 14 martie, ambasadorul Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, a precizat că Parlamentul olandez nu susţine, momentan, aderarea României la Schengen,deoarece consideră că Bucureştiul nu a implementat toate cerinţele iniţiale pentru a deveni membru al UE.
Întrebat dacă Olanda susţine sau nu aderarea României la Schengen, ambasadorul Matthijs van Bonzel a declarat: "În acest moment, aderarea nu este susţinută de Parlamentul olandez pentru că Parlamentul nu consideră că România a implementat toate cerinţele iniţiale pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene".
"România nu era pregătită în momentul aderării. Era pregătită din multe puncte de vedere, dar nu în cele esenţiale. Vorbesc aici de legislaţie, de sistemul judiciar, de funcţionarea lui, de eficienţă şi imparţialitate în modul de aplicare a legilor, de corupţia instituţională", a afirmat, într-un interviu la Realitatea TV, ambasadorul olandez.
Totodată, Matthijs van Bonzel a subliniat faptul că există o legătură între Schengen şi respectarea standardelor UE.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ambasadorul Olandei: Parlamentul olandez nu susţine, în acest moment, aderarea României la Schengen
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe