Romanii au inventat reciclarea. Ce spun noile studii arheologice realizate în oraşul antic Pompei

  • Noi studii arheologice realizate în anticul oraş roman Pompei arată că romanii colectau, sortau şi reciclau gunoiul, scrie The Guardian
  • „Am descoperit că o parte din oraş a fost construit din gunoi”, a declarat un profesor
  • Pompei a fost un oraş de vile elegante şi clădiri publice frumoase
Urmărește
1145 afișări
Imaginea articolului Romanii au inventat reciclarea. Ce spun noile studii arheologice realizate în oraşul antic Pompei

Sursa foto: Profimedia

Nu doar că erau ingineri de clasă, că au inventat încălzirea prin pardosea şi au construit apeducte impresionante, dar romanii ştiau şi cum să recicleze gunoiul, spune un arheolog american, care a studiat modul în care erau construite locuinţele din oraşul Pompei.

Cercetătorii de la Pompeii, oraşul îngropat sub un strat gros de cenuşă vulcanică când Vezuviu a izbucnit în 79 d.Hr., au descoperit că uriaşele movile de deşeuri aruncate în afara zidurilor oraşului reprezentau o sursă de material folosit ulterior în alte construcţii.

Profesorul Allison Emmerson a declarat că gunoiul a fost adunat de-a lungul zidului extern de pe latura de nord a oraşului. Acesta era adunat în movile care se puteau înălţa până la câţiva metri şi erau formate din bucăţi de ceramică şi ipsos neutilizabile, care ulterior erau refolosite ca materiale de construcţie.

Despre aceste movile s-a crezut anterior că s-au format atunci când un cutremur a lovit oraşul cu aproximativ 17 ani înainte de erupţia vulcanului. Dar noile studii, menite să observe felul în care au fost construite clădirile din Pompei, au arătat că aceste resturi de materiale erau reutilizate în construcţiile noi, cum ar fi podelele locuinţelor.

„Am descoperit că o parte din oraş a fost construit din gunoi. Mormanele din afara zidurilor nu erau materiale care au fost aruncate pentru a scăpa de ele. Erau duse în afara zidurilor, unde erau colectate şi sortate pentru a fi apoi revândute ca materiale de construcţie”, a explicat Emmerson.

Pompei a fost un oraş de vile elegante şi clădiri publice frumoase, pieţe deschise, magazine artizanale, taverne, bordeluri şi băi. A inclus un amfiteatru care a găzduit jocuri de gladiator şi care putea găzdui până la 20.000 de spectatori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici