Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, precum şi cabinetele lor, sunt programate să se întâlnească miercurea viitoare la Fontainebleau, la sud de Paris, pentru consiliul ministerial franco-german anual – prima reuniune de acest fel de la preluarea mandatului de către coaliţia tripartită a lui Scholz la sfârşitul anului trecut. Liderii intenţionează să semneze o declaraţie comună pentru a promova cooperarea bilaterală şi integrarea europeană în diverse domenii, însă, cu mai puţin de o săptămână înainte de reuniune, ambele părţi încă se ceartă pe marginea unor pasaje cheie ale textului.
Amânarea planificată a reuniunii la nivel înalt ar fi interpretată ca un semn de tensiune semnificativă asupra parteneriatului, într-un moment în care Berlinul şi Parisul sunt deja în dezacord pe diverse teme, cum ar fi modul de combatere a crizei energetice şi dacă să construiască sau nu proiectul de gazoduct Midcat, care merge din Peninsula Iberică până în nordul Europei.
Un oficial guvernamental francez a citat cooperarea în domeniul energiei şi al apărării – privind proiectele comune, inclusiv avionul de luptă FCAS (Future Combat Air System) şi tancurile MGCS (Main Ground Combat System) – ca domenii în care progresele au fost considerate insuficiente.
„Nu există suficiente progrese în ceea ce priveşte subiectele de discuţie, aşa că este posibil ca acest consiliu să fie amânat pentru a ne da mai mult timp să lucrăm la ele„, a declarat un oficial guvernamental francez.
„Există complexităţi, Franţa şi Germania nu sunt întotdeauna de acord„, a spus oficialul, adăugând că Scholz şi Macron ar putea, de asemenea, să decidă să meargă mai departe cu reuniunea planificată, dar să convină doar asupra principiilor generale, fără a semna o declaraţie, informează POLITICO.
Doi oficiali de la Berlin au recunoscut că discuţiile cu Franţa cu privire la textul declaraţiei comune sunt în curs de desfăşurare, citând, de asemenea, apărarea şi energia ca fiind două domenii de discuţii în curs. Cu toate acestea, oficialii au declarat că nu au cunoştinţă de planuri de amânare a consiliului ministerial.
Reuniunile guvernamentale franco-germane au loc din 2003 cel puţin o dată pe an, dar au fost anulate în 2020 şi au avut loc doar prin videoconferinţă în 2021 din cauza pandemiei de coronavirus. Aşteptările pentru reuniunea din acest an sunt deosebit de mari, deoarece ar fi prima întâlnire în persoană a celor două guverne în ultimii trei ani şi deoarece ambele părţi şi-au exprimat un interes puternic pentru stimularea cooperării, în special în domeniul apărării, unde lipsa de autonomie a Europei a fost pusă în evidenţă de războiul din Ucraina.
Cel mai recent, Macron şi Scholz au fost în dezacord public în ceea ce priveşte proiectul de gazoduct Midcat. În încercarea de a se debarasa de gazul rusesc, Germania doreşte să impună construirea conductei, care ar putea transporta gaz şi, ulterior, hidrogen verde, în timp ce Franţa doreşte să acorde prioritate energiei nucleare.