- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia a întrerupt livrările de electricitate către Belarus, din cauza datoriilor neachitate
Rusia a întrerupt miercuri livrările de electricitate către Belarus, ţară confruntată cu o criză economică majoră, care nu a reuşit să-şi achite la termen datoriile către furnizorul rus InterRao.
Rusia a întrerupt livrările de electricitate către Belarus, din cauza datoriilor neachitate (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Am întrerupt livrările către Belarus începând cu ora 00.00, ora Moscovei" (23.00, ora României), a declarat Anton Nazarov, purtător de cuvânt al companiei ruse.
"Imediat ce va fi achitată datoria, vom relua, în termen de 24 de ore, livrările", a adăugat el.
Întreruperea alimentării cu energie electrică din Rusia nu va avea un impact major în Belarus, care importă numai 10 la sută din electricitatea necesară.
Rusia, care a determinat Belarusul să aplice un program amplu de privatizare în schimbul unui credit important, anunţase că va întrerupe livrările în cazul în care autorităţile de la Minsk nu îşi achită datoriile, care se cifrau la 37 de milioane de euro la începutul lunii iunie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Vicepremierul rus Igor Setcin declarase marţi că această măsură "nu are nici o motivaţie politică", ci reprezintă rezultatul "unui proces de piaţă: electricitatea trebuie plătită".
InterRao a mai întrerupt timp de şase zile, la începutul lunii iunie, livrările către Belarus, înainte ca Moscova şi Minskul să ajungă la o soluţie de compromis.
Belarusul, ţară cu 10 milioane de locuitori, traversează cea mai gravă criză financiară de la preluarea puterii de către preşedintele Aleksandr Lukaşenko, în 1994, confruntându-se cu un deficit comercial uriaş şi o gravă penurie de devize. Comunitatea economică eurasiatică, din care fac parte şase republici foste sovietice, a acordat Belarusului un credit pe trei ani, în valoare de trei miliarde de dolari, iar prima tranşă, de 800 de milioane de dolari, a fost deblocată la 21 iunie.
În schimbul acestui credit, Rusia a impus Belarusului începerea unui program de privatizare în valoare de cel puţin 7,5 miliarde de dolari, în urma căruia Moscova va obţine cele mai importante active. Belarusul a obţinut şi un credit de un miliard de dolari din partea Chinei şi a cerut şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) un împrumut de până la opt miliarde de dolari.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.