Rusia afirmă că poate dovedi implicarea unui avion militar ucrainean în doborârea cursei MH17

Anchetatorii ruşi au afirmat miercuri că au obţinut dovezi privind implicarea unui avion de vânătoare ucrainean în prăbuşirea avionului MH17 al companiei Malaysia Airlines, doborât în iulie în estul Ucrainei.

Urmărește
1187 afișări
Imaginea articolului Rusia afirmă că poate dovedi implicarea unui avion militar ucrainean în doborârea cursei MH17

Rusia afirmă că poate dovedi implicarea unui avion militar ucrainean în doborârea cursei MH17 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Anchetatorii au reuşit să intre în contact ieri seară cu un militar ucrainean care confirmă că şi-a părăsit de bunăvoie unitatea şi a venit pe teritoriul rus", scrie într-un comunicat Comitetul de anchetă, responsabil cu principalele investigaţii în Rusia.

"Potrivit acestui martor, avionul de linie Boeing 777 care efectua cursa MH17 ar putea să fi fost doborât la 17 iulie de un avion militar de tip Su-25 al Forţelor armate ucrainene, pilotat de căpitanul Voloşin", adaugă comunicatul.

Conform anchetatorilor, acest martor, care a fost supus testului cu detectorul de minciuni şi care ar putea fi plasat într-un program de protecţie, a văzut avionul decolând de la o bază aeriană unde el însuşi era staţionat, în apropiere de Dnipropetrovsk, în estul Ucrainei.

El a afirmat că a văzut aparatul în timp ce era armat cu rachete aer-aer de tip R-60, în timp ce rebelii nu dispuneau de aviaţie.

"Martorul a remarcat imediat că la întoarcerea avionului pe aerodrom, rachetele erau absente şi l-a auzit pe pilotul Voloşin spunându-i altui soldat: S-a aflat în locul nepotrivit la momentul nepotrivit", continuă Comitetul de anchetă, care adaugă că este pregătit să prezinte dovezile anchetatorilor internaţionali.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a prăbuşit pe 17 iulie în estul Ucrainei. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit.

Ucraina şi Statele Unite afirmă că aparatul a fost doborât de o rachetă sol-aer furnizată separatiştilor ucraineni proruşi de Moscova, ceea ce Rusia neagă, acuzând în schimb forţele ucrainene.

Într-un prim raport de anchetă publicat în septembrie, anchetatorii internaţionali au apreciat că Boeingul a fost perforat în zbor de "proiectile cu mare viteză", fără a confirma ipoteza unei rachete. Un raport final este aşteptat în vara lui 2015.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici