- Home
- Externe
- MOSCOVA, (03.02.2014, 12:10)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia ar putea abandona START din cauza mobilizării în cadrul scutului antirachetă în Europa
Rusia ar putea să răspundă prin retragerea din Tratatul START la trimiterea unui distrugător american în portul spaniol Rota, în cadrul mobilizării unor elemente navale ale scutului antirachetă (ABM) în Europa, scrie ziarul Nezavisimaia Gazeta în ediţia de luni.
Urmărește
1095 afișări
Rusia ar putea abandona START din cauza mobilizării în cadrul scutului antirachetă în Europa (Imagine: Cosmin Deaconescu/Arhiva Mediafax Foto)
Practic toată elita diplomatică şi militară din spaţiul transatlantic s-a reunit în acest weekend la Munchen, pentru a marca 50 de ani de la crearea Conferinţei pe teme de securitate şi pentru a evoca grave conflicte regionale, în lume. În cursul acestui forum, secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunţat că Pentagonul a început să mobilizeze, în Europa, distrugătoare echipate cu sisteme AEGIS, în cadrul sistemului .
"Tocmai am trimis distrugătorul USS Donald Cook, dotat cu un sistem antirachetă, la Rota, în Spania", a anunţat el. În doi ani, alte trei (nave) i se vor alătura, cu scopul de a "proteja Europa". Hagel a anunţat că aceste măsuri vizează să contracareze ameninţarea rachetelor iraniene. El a mai spus că, înainte să vină la Munchen, a efectuat o vizită în Polonia cu scopul de a confirma voinţa Statelor Unite de a instala o parte a scutului antirachetă în această ţară. Toate acestea ilustrează o abordare în etape a creării unui scut antirachetă european, apreciază agenţia rusă, citată de site-ul RIA Novosti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
De asemenea, începând din 2002, Statele Unite au organizat peste 30 de teste pentru sistemul Aegis, dintre care 25 s-au soldat cu interceptarea reuşită a rachetelor.
În opinia lui Pavel Zolotarev, adjunctul directorului Institutului pentru Statele Unite şi Canada, elementele mobile ale sistemului antirachetă european sunt mai eficiente decât părţile staţionare.
În schimb, pretextul invocat de către Statelor Unite pentru a instala un scut antirachetă în Europa, şi anume ameninţarea iraniană, ar putea să fie pus în discuţie.
Însă adjunctul directorului Institutului de analiză politică şi militară Aleksandr Hramşcihin are altă opinie despre "ameninţarea iraniană". "Nu se poate spune că ameninţarea iraniană a dispărut complet. Programul balistic al Republicii islamice nu este evocat de către membrii comunităţii internaţionale, spre deosebire de programul nuclear. În acelaşi timp, rachetele dotate cu ogive convenţionale reprezintă o ameninţare limitată, chiar mai puţin importantă ca cea reprezentată de avioanele de luptă", a declarat el
Rusia este nemulţumită văzând că evoluţia părţii europene a scutului american antirachetă continuă în acelaşi ritm ca anterior, în pofida progreselor înregistrate în cadrul negocierilor cu privire la programul nuclear al Teheranului. Moscova ar putea să se retragă din Tratatul START, dacă Statele Unite continuă să dezvolte scutul antirachetă, este de părere Mihail Ulianov. În opinia sa, tratatul poate să fie rupt dacă una dintre părţi decide că circumstanţe excepţionale asociate conţinutului tratatului îi compromite interesele supreme, potrivit unei clauze.
"Atât timp cât Statele Unite continuă să îşi consolideze securitatea prin mijloace care o diminuează pe cea a Rusiei, se poate vorbi cu dificultate despre o continuare a dezarmării nucleare", a declarat Ulianov.
Cu toate acestea, unii experţi nu ştiu cui sunt adresate ameninţările ruse cu renunţarea la Tratatul START. "Tratatul este favorabil ruşilor şi defavorabil americanilor. Dacă Rusia iese din tratat, ar fi un cadou pentru Statele Unite, fără vreun avantaj pentru Rusia. Republicanii insistă de mult timp asupra ieşirii Statelor Unite din Tratatul START, pentru că le este extrem de defavorabil", a conchis Hranşcihin.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe