„De când a fost aprobat în primă lectură (6 octombrie 2017), documentul, deşi a suferit anumite corecţii, şi-a păstrat principala orientare – de a confirma, prin intermediul legislaţiei, politica Kievului pentru soluţionarea <
Procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios, a declarat că legea privind reintegrarea regiunii Donbas este incompletă şi conţine multe dispoziţii care nu pot fi transpuse în practică.
„Ştiu sigur că această lege are foarte multe bombe juridice subterane care vor provoca mici cataclisme şi o apocalipsă pentru oamenii din Donbas. Ce înseamnă? Mici apocalipse ajung la aceşti oameni sub forma imposibilităţii de a folosi acele dispoziţii în viaţa de zi cu zi”, a spus Matios.
Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, joi, legea privind reintegrarea regiunii Donbas, document care cataloghează „autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk” drept „teritorii ocupate”, fiind introdusă noţiunea de „agresiune a Rusiei”.
Poroşenko: Legea privind reintegrarea regiunii Donbas este un semnal de unitate naţională
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat, joi, că legea adoptată de către Parlamentul de la Kiev privind reintegrarea regiunii Donbas este un semnal de unitate naţională, relatează site-ul agenţiei UNIAN.
„Proiectul de lege privind reintegrarea regiunii Donbas a fost adoptat de majoritatea constituţională. Le sunt foarte recunoscător tuturor parlamentarilor pentru sprijinirea strategiei mele prezidenţiale de eliberare a Donbasului. Acest lucru arată că Parlamentul nostru ştie când este necesară unitatea. În ciuda criticilor violente aduse proiectului de lege, voturile au susţinut legea prezidenţială. Vom continua să deschidem căi pentru reintegrarea pământurilor ucrainene ocupate prin mijloace politice şi diplomatice. Acesta este un semnal atât pentru Donbas, cât şi pentru Crimeea, că sunt parte integrantă a Ucrainei”, a spus Poroşenko.
La 18 iulie 2017, regimurile separatiste din estul Ucrainei au proclamat un nou stat pe teritoriile pe care le controlează şi care includ oraşele Doneţk şi Lugansk. Uniunea Europeană a impus sancţiuni Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Moscova în anul 2014, regimul de sancţiuni fiind înăsprit ca urmare a implicării ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei.
Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev, şi s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent.