UPDATE 23:30 Volodimir Zelenski le-a mulţumit premierilor din Polonia, Cehia şi Slovenia pentru vizita la Kiev. „Vizita dumneavoastră la Kiev în aceste momente dificile pentru Ucraina este un semn puternic de sprijin. Apreciem foarte mult” a transmis preşedintele Ucrainei.
Cei trei lideri europeni, care au declarat că au reprezentat Consiliul European la reuniunea de la Kiev, au călătorit în capitala ucraineană cu trenul.
UPDATE 23:00 S-au terminat negocierile ruso-ucrainene. AICI, rezultatul discuţiilor.
UPDATE 22:20 Ucraina primeşte bani din SUA.
UPDATE 21:00 Prigoana continuă în Rusia, în timp ce comunitatea internaţională le reproşează cetăţenilor acestei ţări că nu se revoltă suficient înccât să-l doboare pe Putin. Cifrele spun, însă, altceva. Aproximativ 15.000 de persoane sunt reţinute în Rusia, pentru că şi-au demonstrat opoziţia faţă de războiul din Ucraina, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
UPDATE 19:40 Premierii Poloniei, Sloveniei şi Cehiei au ajuns la Kiev.
UPDATE 19:20 Pacienţii şi personalul spitalului Mariupol au fost luaţi ostatici de forţele armate ruse: relatează BBC, citându-l pe viceprimarul oraşului asediat, Serghei Orlov.
„Am primit informaţii că armata rusă a capturat cel mai mare spital al nostru şi ne foloseşte pacienţii şi medicii ca ostatici”, a spus el, potrivit site-ului web al serviciului public britanic.
Potrivit informaţiilor furnizate de Orlov, sunt aproximativ 400 de ostatici.
UPDATE 18:20 Biden este aşteptat la Consiliul European de săptămâna viitoare. Preşedintele american Joe Biden este aşteptat la Consiliul European de săptămâna viitoare, joi 24 martie, pentru a discuta despre războiul din Ucraina. Este învăţat din surse UE.
UPDATE 17:20 Estimări: Economia Rusiei se prăbuşeşte în 3 luni. Moscova retrăieşte spectrul anilor 90: „Ne vom întoarce la troc”, spun ruşii. Sectoarele cele mai expuse riscului de angajare sunt cele industriale.
Aceasta este perioada de timp care răsare din mesajele, interviuri şi analizeze cercetătorii de pe site-urile ruseşti care încă reuşesc să transmită realitatea de pe teren.
UPDATE 15.20 Alarmă în legătură cu software-urile ruseşti. „Evoluţia situaţiei internaţionale şi a cadrului geopolitic rezultat a dus la apariţia de noi elemente care au redefinit scenariul riscului tehnologic. În special, acest lucru a făcut oportun să se ia în considerare implicaţiile în materie de securitate care decurg din utilizarea tehnologiilor informaţionale furnizate de companiile legate de Federaţia Rusă”, subliniază Agenţia Naţională de Securitate Cibernetică, într-o recomandare privind „Criza din Ucraina, analiza riscului tehnologic şi diversificare”.
Între timp, în Germania, BSI, Agenţia Federală Germană pentru Securitate în Informaţii Tehnice, recomandă „înlocuirea antivirusului Kaspersky cu produse alternative”.
UPDATE 14:01 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut, în diferite regiuni ale ţării, 60 de persoane care au ajutat Rusia.
Astăzi, prim-adjunctul şefului Radei Supreme a Ucrainei, Oleksandr Kornienko, a declarat că, potrivit informaţiilor sale, preşedintele Volodimir Zelenski a semnat o lege care incriminează cooperarea cu un stat agresor. Rada a recunoscut Rusia ca stat agresor încă din 2015.
Conform noii legi, cooperarea cu un stat agresor poate duce la până la 15 ani de închisoare.
UPDATE 13:16 Pompierii ucraineni încearcă de câteva ore să stingă un incendiu care a izbucnit într-o clădire rezidenţială înaltă din cartierul Sviatoshinsky din Kiev, în urma unui atac rus la faţa locului.
UPDATE 12:12 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunţat o stare de asediu în capitala Ucrainei, de marţi seara până joi dimineaţa, fiind interzisă deplasarea cu excepţia drumului către adăposturile antiaeriene.
„Capitala este inima Ucrainei şi va fi apărată. Kievul, care este în prezent simbolul şi baza operaţională avansată a libertăţii şi securităţii Europei, nu îl vom ceda”, a declarat Klitschko.
UPDATE 11:38 Statul major al forţelor armate ucrainene raportează pierderile suferite de armata rusă până astăzi, 15 martie, ora 8:00:
UPDATE 11:12 Liderii Poloniei, Republicii Cehe şi Sloveniei călătoresc marţi la Kiev într-o misiune a Uniunii Europene pentru a-şi arăta sprijinul Ucrainei pe măsură ce invazia Rusiei se intensifică.
UPDATE 10:43 Ministerul rus al Apărării susţine că forţele armate din Rusia au luat sub control deplin întregul teritoriu din regiunea Herson, conform NEXTA.
UPDATE 9:53 Cel puţin 19 oameni au murit în urma atacului asupra unui turn de televiziune din nordul Ucrainei.
UPDATE 9:20 Două clădiri din zone rezidenţiale din Kiev au fost bombardate, marţi dimineaţa, potrivit serviciilor de urgenţă ucrainene, citate de CNN.
Spania a confiscat temporar iahtul de 140 de milioane de dolari al unui oligarh rus din Barcelona.
Două surse au declarat pentru Reuters că nava aparţine şefului conglomeratului de stat rus Rostec, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Războiul din Ucraina se va termina probabil la începutul lunii mai, atunci când se preconizează că Rusia va rămâne fără resurse pentru a-şi ataca vecinu.
UE se aşteaptă ca 5 milioane de refugiaţi să fugă din calea războiului.
Rusia a solicitat Chinei echipamente militare, inclusiv rachete, drone şi vehicule blindate, dar cel mai important: raţii de mâncare pentru a-şi hrăni trupele.
Solicitarea Rusiei de sprijin a inclus şi o cerere de alimente neperisabile.
Solicitarea „ ridică întrebări cu privire la pregătirea fundamentală a armatei ruse”, relatează CNN.
Reuniunea miniştrilor Apărării din ţările membre NATO, programată miercuri, se va concentra pe acţiuni suplimentare de consolidare a apărării statelor est-europene, în contextul invaziei militare ruse în Ucraina, afirmă oficiali de la Washington şi Bruxelles.
Ucrainei se va contracta cu 10% în 2022 ca rezultat al invaziei lui Vladimir Putin, însă perspectivele s-ar putea înrăutăţi abrupt dacă Rusia nu se opreşte, potrivit unui nou raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de BBC.
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, i-a cerut preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, să aplice măsuri pentru oferirea accesului la asistenţă umanitară membrilor comunităţii elene din Ucraina, în contextul invaziei militare ruse, anunţă Guvernul de la Atena.
De la începutul războiului, apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 45 de ţinte aeriene inamice: