- Home
- Externe
- MOSCOVA, (08.04.2015, 16:57)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia condamnă suplimentarea forţelor NATO în România: Bucureştiul "sacrifică stabilitatea regională" - REACŢIA NATO
Planurile Alianţei Nord-Atlantice de a suplimenta capacităţile militare din România sunt "conflictuale", afirmă Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, considerând că Bucureştiul "sacrifică stabilitatea regională" "de dragul strategilor" din alte părţi ale lumii.
Urmărește
7148 afișări
Rusia condamnă suplimentarea forţelor NATO în România: Bucureştiul "sacrifică stabilitatea regională" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Planurile NATO de mobilizare a forţelor militare în România sunt "inadecvate" şi "conflictuale", a spus Aleksandr Lukaşevici.
"Practic, este vorba de o transformare etapizată a acestei ţări într-un pivot de susţinere pentru NATO şi SUA aproape de frontierele Rusiei. Noi am comentat în mod repetat măsurile luate de state membre NATO, observând atitudinea conflictuală şi evidenţiind caracterul inadecvat şi redundant, atât din punct de vedere militar, cât şi financiar", a spus Lukaşevici, citat de agenţia Sputnik.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum stai departe de răceli în sezonul rece? Ardeiul iute și turmericul pot stimula sistemul imunitar
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
-
După Moldova o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE. Rusia a fost vehement contra
-
„Olaf este un prost”. După politica americană, Musk intră şi în cea europeană cu un atac la cancelarul german
În opinia oficialului rus, România sacrifică securitatea regională prin decizia de suplimentare a efectivelor NATO. "Există tendinţa de a concluziona că actualele autorităţi din România, de dragul creşterii importanţei în ochii strategilor din alte părţi ale lumii, sunt dispuse să sacrifice menţinerea stabilităţii în regiunea Mării Negre pentru raţiuni tactice", a spus Lukaşevici.
"Este evident că Rusia nu reprezintă nicio ameninţare la adresa României sau a altui stat. Astfel că ipoteza caracterului pur defensiv al acestor manevre şi cea a aşa-numitei ameninţări venite din Est nu sunt valide", a subliniat Lukaşevici.
NATO respinge acuzaţiile Rusiei, garantând că va apăra România, "un partener de încredere"
Alianţa Nord-Atlantică respinge acuzaţiile Rusiei privind suplimentarea capacităţilor militare, dând asigurări că România este partener de încredere care va fi apărat de NATO, potrivit unui comunicat oficial.
"România este un partener de încredere în cadrul NATO, iar NATO îşi apără toţi aliaţii de orice ameninţare", a reacţionat Carmen Romero, un purtător de cuvânt al NATO.
"Oficiali ruşi continuă să facă afirmaţii provocatoare, care sunt lipsite de fundament, inadecvate şi care nu contribuie la stabilitatea şi predictibilitatea în Europa", a subliniat Romero.
"Prin acţiunile agresive în Ucraina, Moscova a încălcat legislaţia internaţională şi angajamentele asumate prin Tratatul fondator NATO-Rusia. NATO este o alianţă defensivă şi continuă să acţioneze în conformitate totală cu angajamentele asumate prin Tratatul fondator NATO-Rusia", a subliniat Carmen Romero, potrivit unui comunicat oficial.
"Ca reacţie la acţiunile agresive ale Rusiei în Ucraina, NATO a suplimentat prezenţa militară în partea de est a Alianţei. Această prezenţă este prin rotaţie şi este sub nivelul oricărei definiţii rezonabile a forţelor combatante substanţiale. Toate măsurile de suplimentare a forţelor sunt pur defensive, proporţionale şi conforme cu angajamentele internaţionale ale Alianţei", precizează Romero.
În urmă cu câteva zile, Lukaşevici afirma că România trebuie să fie conştientă de "responsabilitatea" şi de "consecinţele" suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, catalogând drept "periculoase" acţiunile Alianţei Nord-Atlantice. "Consolidarea forţelor NATO în Europa de Est este un pas fără precedent, care încalcă toate acordurile existente", declara purtătorul de cuvânt al Ministerului rus Externe. "În lipsa clarificărilor privind «efectivele substanţiale de luptă» şi dacă Guvernul României consideră că este posibilă suplimentarea prezenţei unităţilor NATO pe teritoriul său, inclusiv prin crearea unei forţe atât de puternice, trebuie să fiţi conştienţi de responsabilitatea şi consecinţele unui astfel de pas", atrăgea atenţia Lukaşevici, catalogând drept "periculoase" acţiunile Alianţei Nord-Atlantice.
Oficialul rus a amintit că NATO şi Rusia au stabilit să nu mobilizeze capacităţi militare excesive, insistând pe respectarea principiului disuasiunii reciproce.
În replică, premierul Victor Ponta transmitea prin Twitter: "Un răspuns fff clar - DA, suntem conştienţi că deciziile noastre sunt cele mai bune pt România şi partenerii noştri!!".
Guvernul României a aprobat, săptămâna trecută, un proiect de lege privind staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni şi tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, premierul Victor Ponta spunând că este vorba de personalul şi armamentul pentru comandamentele NATO pe care le va găzdui România. Proiectul modifică Legea 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României. Ministrul Apărării, Mircea Duşă, a arătat că proiectul are nevoie şi de avizul CSAT. "Este pentru comandamente şi pentru prepoziţionarea de materiale ale NATO. Trebuie să obţinem şi avizul CSAT", a arătat Duşa.
Domeniile acoperite de proiect fac referire, în principal, la prepoziţionarea unor produse militare, echipamente şi materiale din înzestrarea forţelor armate străine, însoţite, după caz, de personalul de deservire, la adaptarea procedurilor privind trecerea frontierei de stat a României, la nevoile de instruire, optimizarea modalităţii de acordare a sprijinului naţiunii-gazdă, în contextul efortului de apărare colectivă, adaptarea procedurilor de înfiinţare/dislocare a unor comandamente, entităţi/elemente sau structuri multinaţionale la cerinţele impuse de efortul de apărare colectivă sau în vederea punerii lor la dispoziţia NATO.
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat, în ianuarie, construirea a două cartiere generale regionale, în România şi Polonia, şi înfiinţarea unor centre de comandă ale Forţei de reacţie rapidă în România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Estonia. Forţa de reacţie rapidă, creată pe fondul acţiunilor Rusiei în Ucraina, va avea o disponibilitate de intervenţie
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ce este sindromul „phone hand” și cum îți afectează articulațiile? Kinetoterapeut: „Trebuie să fim atenți la greutatea smartphone-ului”
Citește pe www.zf.ro: Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Care ar fi planul lui Donald Trump față de Ucraina? Apropiați ai acestuia fac referire la aderarea ucrainenilor la NATO
Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Fostul soț al Cristinei Bâtlan de la Imperiul Leilor a provocat un accident grav! Doi polițiști au fost răniți în urma coliziunii
CANCAN.RO
Obiceiul care poate duce la tulburări neurologice GRAVE. Avertismentul medicului nutriționist Mihaela Bilici pentru românii care nu renunță la el
GANDUL.RO
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe