Video Rusia expune lângă Kremlin o copie a celei mai puternice bombe detonate în istoria omenirii - VIDEO, FOTO

Rusia urmează să expună o copie a celei mai puternice bombe nucleare detonate vreodată în istoria omenirii - "Tsar Bomba" -, în apropiere de Kremlin, la Moscova, luna viitoare, relatează BBC News online.

Urmărește
3195 afișări

Copia după bomba cu hidrogen de tip AN-602 urmează să fie principala atracţie a unei expoziţii dedicate realizărilor atomice ale Rusiei din 1945 încoace, găzduite în Piaţa Manej.

Fosta Uniune Sovietică a detonat bomba cu hidrogen de 58 de megatone în 1961, în Arctica. Aceasta a fost de 3.000 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima.

Bomba a fost lansată de un bombardier conceput special în acest scop.

Bombardierul de tip Tu-95B a lansat bomba de 26,5 tone greutate de la altitudinea de 10,5 kilometri înălţime, la poligonul de testare de la Novaia Zemlia, în Arctica.

Presa rusă scrie că unda de şoc a înconjurat Pământul de trei ori, mingea de foc a avut diametrul de 4,6 kilometri, iar ciuperca a urcat până la 67 de kilometri înălţime.

Bombardierul ar fi pierdut aproape un kilometru altitudine din cauza suflului exploziei.

- Mândrie nucleară

Copia bombei urmează să fie adusă la Moscova de la Sarov, un oraş închis, în care se efectuează cercetări în domeniul nuclear, situat la 465 de kilometri est de capitala rusă. Vizitarea oraşului se face în baza unor permise speciale, având în vedere că acolo se produc focoase nucleare.

Tsar Bomba Revised by UserCroquant with modifications by UserHex - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons - httpscommons.wikimedia.orgwikiFileTsar_Bomba_Revised.jpg#mediaFileTsar_Bomba_Revised.jpg

Expoziţia, organizată de către corporaţia de stat Rosatom, intitulată "70 de ani de industrie atomică - o reacţie în lanţ de succese", este deschisă publicului în perioada 1-29 septembrie.

Bomba a avut şi un nume de alint, "mama lui Kuzma", care vine dintr-o expresie rusă ce poate fi tradusă "vă învăţăm noi minte".

Expresia a fost folosită de către fostul lider sovietic Nikita Hruşciov, de origine ucraineană, într-o discuţie cu vicepreşedintele american de la acea vreme Richard Nixon, în 1959, în plină cursă a înarmării nucleare din timpul Războiului Rece, potrivit presei ruse.

Expoziţia de la Manej cuprinde, între altele, obiecte personale ale unor oameni de ştiinţă sovietici celebri, documente desecretizate din arhivele sovietice, machete de reactoare nucleare şi ale unui spărgător de gheaţă cu propulsie nucleară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici